Ustipci – stekt bröd från Balkan

8 september, 2021
Blog post

Det här är nog min mans favoritfrukost. Det är vanligt att äta på Balkan både som frukost men också som tillbehör till andra maträtter. Vi äter det mest på morgonen, och då gärna med ett glas kall oboy till. Det är egentligen inget konstigt recept eller tillvägagångssätt än när man gör vanligt bröd förutom att man då steker detta i stekpanna. Hur enkelt som helst! Orkar man inte hålla på med att jäsa degen på morgonen så kan man med fördel kalljäsa degen i kylskåp över natten, ta bara en mindre mängd jäst.

Ingredienser:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
ca 400 g vetemjöl
rapsolja till stekning

Gör såhär:
1. Ta fram en lagom stor bunke, häll i vatten och tillsätt jäst och salt. Låt jästen lösa upp sig och häll sedan i vetemjöl, lite i taget. Knåda degen tills den blir mjuk och slät. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
2. Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i 4 lika stora bitar. Dra ut degen (undvik kavel utan använd fingrarna) tills du får en ca 1 cm tjock pannkaka eller pizzabotten. Jäs bröden en gång till med rejält med mjöl under bröden så de inte fastnar och under bakduk i ca 30 minuter.
3. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja (eller smör går också bra), viktigt att den är riktigt varm. Stek sedan bröden ett i taget på medelhög värme ca 3-4 minuter på varje sida. De ska vara fint gyllenbruna när de är klara.
4. Servera omgående med valfritt tillbehör. Jag hade creme fraiche på min med riven ost och lite apelsinmarmelad. Men man kan ha vad man vill, sött som salt.

Hoppas det ska smaka!

Prev Post Next Post