Smälta Vit Choklad I Micro?


Smälta Vit Choklad I Micro
Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.

Vit choklad är mycket värmekänslig. Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll. Upprepa tills chokladen är helt smält. Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°. Recept: Hallontryffel med vit choklad

Hur smälter man vit choklad bäst?

Vit choklad. Recept med Vit choklad Vit choklad är sötare än mörk choklad och passar bra i olika desserter. Vit choklad är till skillnad från annan choklad tillverkad av endast kakaosmöret som är fettet från kakaobönan. I annan choklad ingår även själva kakaomassan som ger både smak och den mörkare färgen.

När smälter vit choklad?

Imp-metoden – Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48 – 50°C för mörk choklad, 45°C för mjölkchoklad och 45°C för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 – 28°C för mörk choklad, 25 – 27°C för mjölkchoklad och 25 – 29°C för vit choklad.

Varför blir smält choklad grynig?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept Smälta Vit Choklad I Micro

Varför smälter inte chokladen i vattenbad?

Temperera choklad – När man gör chokladpraliner, godis av choklad och chokladdekorationer så behöver chokladen vara tempererad. Med detta menar man att man arbetat med chokladen så att den inte ska smälta i rumstemperatur. Den blir alltså blank och hård för att man också ska kunna ta i den med händerna utan att den genast smälter.

 • På så vis kan chokladgodiset stå framme i rumstemperatur utan att det smälter.
 • Viktigast att tänkta på är dessa två saker.
 • Chokladen får inte komma i kontakt med något vatten, då blir den grå.
 • Den får inte heller bli för varm när man smälter den.
 • Då blir den också grå.
 • Har man tempererat chokladen en gång så räcker det att bara smälta om den, när den stenat.

Man kan smälta chokladen på två sätt. Antingen i micron eller i en metallskål över ett vatten bad. Jo, ett vattenbad är när man har lite vatten i en kastrull som får sjuda upp. Över kastrullen sätter man en metallbunke. I denna smälter man chokladen (eller sabayonne, bearnaise, marängen beroende på vad man ska göra för något).

 1. DU BEHÖVER 600 g mörk kvalitetschoklad 1.
 2. Smält 200 g av chokladen (1/3) i ett vattenbad, i en bunke över en kastrull med lite kokande vatten i botten, tag av bunken från spisen och rör ner resterade choklad som har finhackats.
 3. Det kan vara svårt att få den att smälta om den inte är riktigt finhackad.2.
You might be interested:  Varför Är Jordgubbar Röda?

Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite). Nu gäller det att jobba fort eftersom chokladen stelnar snabbt. Du kan självklart använda dig av en digital termometer.

Är vit choklad nyttigare än ljus?

Är mörk choklad nyttigare än ljus? – En av anledningarna till att choklad har fått ett rykte om sig av att vara nyttig är för att mörk choklad är rik på antioxidanter. Dessa antioxidanter har en positiv inverkan på vår allmänna hälsa, som exempelvis hjärta och kärl samt blodtryck.

Måste man smälta choklad i vattenbad?

Choklad är känsligt för värme – Temperatur är A och O när det gäller choklad. Om den utsätts för höga temperaturer kommer den att förstöras och inte gå att rädda. Det är därför viktigt att du smälter choklad på en låg temperatur samt rör om under tiden.

Kan man smälta choklad två gånger?

Annas chokladtips – 1. Förvara aldrig choklad i kylskåpet. Chokladen är känslig och drar lätt i sig lukter ur kylskåpet. Ibland blir chokladen trist och grå som en novembermåndag. Orsaken är kyla, som sätter i gång en kemisk reaktion som gör att sockret stiger till ytan.2. Smälta Vit Choklad I Micro Bildtext Anna Kekki i full fart med vad hon gör bäst: choklad. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki 3. Ta till överflöd och smält rejält med choklad när du gör konfekter. Det är enklare att arbeta med större mängder. Och det är ju viktigt att provsmaka. Smälta Vit Choklad I Micro Bildtext De små gula knapparna är kakaosmör. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,kakaosmör Den överblivna chokladen kan återanvändas. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i en lufttät burk. Med rena verktyg och underlag håller chokladen ett halvt år i sval rumstemperatur.4.

Hur lång tid tar det för smält choklad att stelna?

Så här smälter du choklad: – Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen på en skärbräda. Ta kastrullen av värmen. Ställ en glasskål över vattenbadet och lägg 2/3 av chokladen i skålen. Låt chokladen smälta under omrörning ca 10 minuter. Sätt ner skålen vid sidan. Tillsätt resten av chokladen och låt den smälta udner omrörning, ca 10 minuter. Nu är chokladen klar för användning. Beräkna ca 2 timmar för chokladen att stelna helt vid ca 12-14 grader.

Hur får man smält choklad blank?

Tips –

Se till att det du doppar chokladen i är rumsvarmt och EJ kylskåpskallt. Är det för kallt stelnar chokladen inifrån och det är ej bra. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta. Temperaturerna för temperering kan variera mellan olika tillverkare. Ett exempel är mörk Valrhona där man kan lägga till 5 grader upp i värme. Avkylning ska inte ske i för låg temperatur – ej i kylen. Rumstemperatur fungerar ok. Chokladrör och gjutna chokladformar ska helst kylas i en temperatur av 10 – 12°C; doppade chokladpraliner, tryfflar och petits fours i 14 – 18°C.

Kan man rädda grynig choklad?

January 18, 2013 – Smälta Vit Choklad I Micro Chokladganache (samma sak som tryffel, alltså choklad som smälts i vispgrädde på ett eller annat sätt) som skär sig är ett vanligt förekommande otyg. Jag är på intet sätt förskonad från detta fenomen, trots att jag önskar att jag nått någon slags upphöjdhet som den yrkeskvinna jag är.

Det finns många anledningar till att chokladganache skär sig, mycket har att göra med att den choklad man ofta använder i hemmakök snarare är gjord för att ätas än att göra praliner, glasyrer och ganacher av. Den har liksom inte rätt stabilitet. Att chokladen har skurit sig ser man på att fettet separeras och blandningen ser ojämn ut.

När massan sedan stelnar blir den lite flammig på ytan och känns mest grynig och fettig i munnen. Sjukt irriterande! En vanlig anledning till att ganache skär sig är att blandningen är för fet, och det fick jag erfara när jag häromdagen försökte göra mörka chokladtryfflar med brynt smör.

 1. Jag ökade på mängden smör i ett väl beprövat recept utan att tänka på att jag då borde ha minskat på fettet genom att till exempel byta ut en del av vispgrädden mot mjölk.
 2. Rekordskuret! Skuret så in i norden! Jag slet mitt hår, och tänkte (vis av tidigare erfarenhet) att det inte ens var någon idé att försöka rädda den.
You might be interested:  Världens Största Korv Med Bröd?

Det finns många sätt att i teorin rädda en ganache som har skurit sig, men om det sedan funkar i verkligheten är en annan femma. En teori är dock att man ska tillsätta varm vätska till en för fet ganache för att sänka fetthalten. Gärna glykos eller sprit. Smälta Vit Choklad I Micro Jag tror att många använder sig av choklad med hög kakaohalt när de ska göra chokladgodis hemma, men det kan vara lite lurigt eftersom den då också innehåller mycket kakaosmör.

Kan man återanvända smält choklad?

IMP-METODEN Finhacka chokladen. Värm halva mängden till enligt temperatur-schemat ovan. Rör ner resten av den hackade chokladen. Rör tills chokladen svalnat något och temperaturen är enligt schemat. Värm därefter upp den igen till den sista graden. Mikra några sekunder i taget.

 1. Råkar man värma över den sista graden så bör man börja om igen Det är viktigt att man rör i denna metod, inte för mycket då skadas kristallerna och inte heller för lite, tex att låta chokladen svalna av sig själv.
 2. Den behöver lagom mycket kärleksfull omrörning.
 3. TABLERING Finhacka chokladen.
 4. Värm upp chokladen till rätt temperatur.

Häll ut 3/4 på en marmor- eller granitskiva. Bred ut chokladen fram och tillbaka och ta med jämna mellanrum tempen på chokladen. När den är i rätt temperatur (se schemat) så skrapa upp och blanda med den resterande chokladen. Ta tempen igen och värm genom mickring till rätt temperatur.

 1. Mickra några sekunder i taget.
 2. Råkar man värma över den sista graden så bör man som sagt börja om igen Gällande tablering är det viktigt att tänka på är att om man tempererar mycket choklad över en längre tid så får marmor- eller granitskivan en ökad temperatur vilket innebär att det tar längre tid för chokladen att sjunka i värme! – ÖVRIGT BRA ATT VETA! – Du kan värma på chokladen under tiden du arbetar med den, men överskrid aldrig maxtemperaturen för då får du temperera om.

– Gör ett stelningsprov genom att doppa en palett i chokladen. Om den stelnar inom två minuter och har en blank o fin yta är chokladen färdigtempererad. Får chokladen en matt yta och tar lång tid att stelna är chokladen för varm. Då får du göra om hela tempereringen.

– Ett annat trick är att sätta lite choklad på läppen, känns den ljummen så är den vanligtvis i rätt temperatur och tempererad korrekt. – Doppa aldrig något kallt i tempererad choklad eftersom den stelnar inifrån istället för utifrån. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta.

– Behöver du öka temperaturen något i sista steget men inte vill mickra kan du antingen använda en hårtork eller en varmluftspistol för att ge chokladen de där sista graderna. Smälta Vit Choklad I Micro Smälta Vit Choklad I Micro Smälta Vit Choklad I Micro Smälta Vit Choklad I Micro Smälta Vit Choklad I Micro GJUTNING AV CHOKLADPRALINER – Putsa formen med bomullstuss, bomullstrasa eller fetvadd.

Kan man äta smält choklad?

Att äta snabbt: Hur du äter choklad har stor effekt på hur du upplever smaken.

Kan man smälta choklad i Plastbunke?

2. Smält chokladen – Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget. Rör om med en slickepott efter varje omgång. Rör med stora rörelser för att undvika att få in luft i chokladen. Ett bra tips är också att försöka jobba så kladdfritt som möjligt för en enklare arbetsprocess.

Vilken choklad är bäst att temperera?

Metod 1: – Metoden går ut på att man bara behöva värma upp chokladen till sluttemperaturen direkt. Alltså inget värma upp för att sen kyla ner och sen värma upp igen. Utan direkt bara värma chokladen till rätt temperatur. För att göra det här behöver man ha en mikrovågsugn.

Det är nämligen svårt att tajma exakt temp i ett vattenbad.1.Finhacka chokladen och lägg den i en liten skål som tål micro, gärna en i porslin eller plast, som inte leder extremt mycket värme.2. Var beredd med en liten slickepott och en termometer, gärna en digital och ännu bättre en infraröd om du har en sån som du litar på, och sätt in skålen i mikron, och mikra i 20 sekunder.

You might be interested:  How Long To Cook Pasta?

Ta ut och rör om ordentligt, mät temp och sätt sedan in skålen igen. Mikra nu bara 5 sekunder i taget och tag ut och rör om och mät. Mörk choklad ska nå 31-32 grader Ljus choklad ska nå 30-31 grader Vit choklad ska nå 29-30 grader När chokladen nått rätt temperatur så kan du använda den till vad du vill göra, men du måste jobba ganska snabbt, på bara ett par minuter så sätter den sig.

När bränns choklad?

När man börjar tillverka sina egna praliner är det som att en ny värld öppnar sig: en värld av kreativitet och smakupplevelser! Den där härliga chokladvärlden kan tyvärr också innehålla många frågor, frustation, bränd choklad och spruckna skal. Hur tempererar man egentligen choklad? Vad för typ av choklad ska man använda? Hur får man bort luftbubblor? Ja, frågorna är många! För att guida dig igenom en pralintillverkares tuffa tider har vi på Chokladhuset i Limhamn skapat en Chokladskola med alla våra bästa tips och tricks! Se den här Chokladskolan som hjälp på vägen till den perfekta pralinen! Pralintillverkning kan verka skrämmande och komplicerat, men med rätt redskap, teknik och bra råvaror behöver det inte vara så krångligt. Varje pralin du skapar börjar med ditt val av ingredienser. Vi tycker det viktigaste är att man använder en riktigt bra couverturechoklad av fin kvalitet, eftersom sådan innehåller en betydligt högre mängd kakaosmör än annan choklad. Detta är en viktig detalj, eftersom det är kakaosmörhalten som gör chokladen lätt att temperera. Smälta Vit Choklad I Micro Practice makes perfect. Det viktiga är att noggrant följa anvisningarna för temperaturen noga, det vill säga att du får spara din kreativitet till senare steg i bakandet.

Hur får man vit choklad Rinnig?

Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.

Vit choklad är mycket värmekänslig. Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll. Upprepa tills chokladen är helt smält. Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°. Recept: Hallontryffel med vit choklad

Kan man smälta choklad i kastrull?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Kan man smälta 70 procentig choklad?

Val av choklad –

Välj gärna choklad av högre kvalitet typ Lindt, Callebaut, Valrhona etc 60-70% kakao till finare bakverk, godis, tryfflar och praliner. Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar. Vidare går det bra med chokladknappar 50-60% eller hackad choklad av valfri sort. Du kan också temperera vit choklad.

Varför vattenbad choklad?

Smält chokladen i en kastrull med dubbel botten eller i ett vattenbad. Instruktioner För att smälta chokladen eller couvertyren hackas den i små bitar och smälts i en kastrull vid temperaturer mellan 40°C och 45°C. Högsta temperaturen för mörk choklad är cirka 60°C och för vit choklad cirka 50°C (mjölkchoklad ligger ungefär däremellan).

 • Direkt kontakt mellan choklad och värmekälla bör undvikas, eftersom chokladen annars “bränner” mycket lätt.
 • Tips: använd ett vattenbad Idealiskt används ett vattenbad eller ett kärl uppvärmt med varm luft för uppvärmning.
 • När du smälter i vattenbadet, se till att vattnet inte kokar.
 • Detta minskar risken för att värma upp choklad för högt.

Choklad kan också kylas snabbare i vattenbadet. När du använder ett vattenbad, se till att choklad inte kommer i kontakt med fukt. Hjälp! Min choklad är hård som sten! Vit och mjölkchoklad som har blivit för varm blir hård som sten. Ytterligare uppvärmning förändrar inte detta.