Puriner I Kyckling?


Puriner I Kyckling
Av Tuija Manneri • Gikt är så mycket mer än bara en ond stortå. Det är ett fortlöpande inflammatoriskt tillstånd i kroppen som ökar risken för hjärt- och hjärninfarkt och eventuellt också påskyndar insulinresistens. Gikt är en relativt vanlig åkomma bland personer med diabetes, men den kan motas i grind med livsstilsändringar.

 1. Vågen visar övervikt, och den har gjort det redan länge.
 2. Borde man prata med läkaren om giktvärdet, alltså låta kolla urinsyran i blodet? – Det vore säkert bra att kontrollera det så kallade uratvärdet på diabetiker då och då, särskilt på män över femtio, säger professor Markku Kauppi, överläkare i reumatologi på Päijänne-Tavastlands centralsjukhus i Lahtis.

Gikt förekommer oftare hos män än hos kvinnor och risken ökar med stigande ålder. Ofta, men inte alltid, har de drabbade varit överviktiga länge och de har inte direkt spottat i glaset när maltdrycker och annan alkohol serverats. – Gikt är vanligare bland diabetiker än bland icke-diabetiker.

 1. Gikt och diabetes har många beröringspunkter som man inte alltid kommer att tänka på.
 2. Det metabola syndromet kopplas ofta till typ 2-diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter.
 3. Gikt är det fjärde bladet i denna fyrklöver.
 4. Studier pekar mot att höjda giktvärden kan vara kopplade till insulinresistens, det vill säga att insulinet har nedsatt effekt i vävnaderna, säger han.

Överraskande giktanfall Gikt är en ämnesomsättningssjukdom som innebär att det ansamlas för mycket urat (urinsyra) i kroppen. – Urat har samma effekt i kroppen som salt. Med vanligt bondförnuft förstå man att saltlösningen är utspädd och flyter med blodet om det bara finns lite salt i kroppen.

Men om salthalten är hög blir lösningen stark. Uppe i vissa halter kristalliseras saltet. Uraten i blodet kristalliseras på samma sätt, om halten är för hög, berättar Markku Kauppi. Uratkristallerna ansamlas vanligen i fotlederna, särskilt i stortåns basled. Om kristallerna utvecklas långsamt, kan kroppen slå in dem i en skyddsmantel av proteiner under lång tid.

Då ger de inga symtom eller besvär. Till sist, kanske många decennier senare, brister klumpen av uratkristaller. – Det framkallar ett giktanfall, som är en svår och smärtsam ledinflammation i en eller flera leder. Anfallet kommer ofta på natten och ofta efter att man har druckit alkohol eller på en kräftfest ätit sig proppmätt på mat som innehåller puriner, som är ett förstadium till urat.

 • Akuta giktanfall kan behandlas med antiinflammatoriska medel och kallt omslag.
 • Läkaren kan ge en kortisonspruta i den inflammerade leden.
 • Det är den absolut effektivaste behandlingen.
 • Hos diabetiker stiger blodsockret av kortison, och det måste man ta hänsyn till.
 • Ledsmärtan kan hålla i sig flera dagar, ibland flera veckor.

Anfallen återkommer sannolikt om man inte gör något för att förebygga dem. Puriner I Kyckling Alkohol är inte bra vid gikt eftersom alkohol hindrar urat från att försvinna ur kroppen.

Contents

You might be interested:  Can Pasta Go Bad?

Kan man äta kyckling när man har gikt?

Bra kostråd –

Drick mycket vatten – 1,5-2 liter per dag. Undvik alkoholhaltiga drycker. Ät mycket grönsaker. Det går bra att äta en normalstor portion kött, fisk eller fågel (100-125 gram). Försök att minska eventuell övervikt långsamt men fasta inte.

Ät inte livsmedel som innehåller en högre mängd av puriner:

Inälvsmat som lever, blodpudding, njure, bräss Sill, makrill, sardiner, sardeller, ansjovis, fiskrom

Vilken mat innehåller mycket puriner?

Föda rik på purin är torkade ärtor, bönor, inälvsmat (leverpastej, blodpudding), sardiner, makrill, sill, anjovis och fiskrom. Av purin bildas urinsyra, och för mycket purin i föda kan leda till hyperurikemi med gikt som följd.

Kan man äta ägg om man har gikt?

Behandling med kostomläggning – Med kostomläggningen försöker man förebygga giktrelaterad artrit genom att sänka urinsyranivåerna i blodet, därför undviker man livsmedel som innehåller mycket puriner. Med kostomläggning kan du sänka blodets uratnivåer med cirka 50-100 umol/l.

Kan man dricka rödvin om man har gikt?

Forskarna konstaterar att alkohol är starkt förknippat med ökad risk för gikt. Öl ger den största risken medan riskökningen för sprit är måttligare. Vin påverkar inte risken för gikt.

Är äppelcidervinäger bra mot gikt?

Att råka ut för gikt önskar man inte sin värsta fiende. Det kan göra oerhört ont. Här förklarar Ulla Evensson, njur­transplanterad och själv drabbad, vad åkomman beror på. Puriner I Kyckling Ofta kan man känna en stark smärta i stortåns led, men det kan också blossa upp någon annanstans som i fingerleder eller armbågar. Gikt är en inflammation i lederna som beror på att urinsyra (urat) lagras i leder och andra vävnader då halten blir för hög i blodet.

 1. Urinsyran bildar små kristaller i ledvätskan och omgivande vävnader och orsakar inflammation, smärta och ömhet.
 2. Många upplever att smärtorna uppstår nattetid och att de kommer väldigt plötsligt.
 3. Anledningen till det är inte känd, men några idéer som förts fram är att det kan bero på vätskebrist, lägre kroppstemperatur eller hormonförändringar under sömnen.

Den drabbade leden kan bli röd, öm och svullen. Om det drabbar stortåns inre led brukar man kalla det portvinstå eller podager. Den inflammerade leden blir ofta väldigt känslig för beröring och smärtan kan sitta i under några timmar. Man kan även bli lite febrig och känna sig frusen.

 • Ökad halt urinsyra i kroppen beror på ökad produktion och/eller minskad utsöndring av urinsyra via njurarna.
 • Alkohol, och då framförallt öl, innehåller puriner som ökar produktionen av urinsyra.
 • Annan kost där man finner mycket puriner är animaliska proteiner som kött, och fet fisk (t.ex.
 • Sill och strömming).

Man har också sett samband mellan gikt och intag av sockerrika drycker och livsmedel. Övervikt är en riskfaktor för gikt. Intag av vissa läkemedel t. ex. vätskedrivande läkemedel kan också höja urinsyranivåerna. Kan man då göra någonting för att undvika eller mildra giktattackerna? Som så ofta är det bra att se över sin mathållning.

 1. Undvik alkohol, rör på dig och försök gå ner i vikt.
 2. Minska intaget av proteinrika livsmedel som kött och fisk.
 3. C-vitaminrika livsmedel kan ha positiva effekter på gikt.
 4. Ananas, apelsiner och jordgubbar är alla rika på c-vitamin men tänk på att de också innehåller mycket kalium vilket kan vara ett problem om man har njursvikt.

Enligt gamla huskurer ska äppelcidervinäger också kunna lindra, både när man dricker den och om man lägger kompresser som doppats i vinägern på det ömmande området. Inga av dessa kurer botar dock gikt, utan lindrar enbart symtomen. Det gäller också vissa läkemedel som används för att dämpa smärtan, till exempel smärtstillande och inflammationsdämpande medel som NSAID eller cox-hämmare (ibuprofen, naproxen och liknande).

You might be interested:  Hur Odlar Man Rabarber?

Vad triggar igång gikt?

Orsaker – Ansamlingen av urinsyra beror antingen på en ökad urinsyraproduktion eller på minskad utsöndring av urinsyra. En kost som innehåller rikligt med puriner och intag av alkohol, i synnerhet öl, är vanliga orsaker till gikt. Metabolt syndrom (fetma, diabetes, höga blodfetter och blodtryckssjukdom) är en utlösande faktor vid gikt.

Vad ska man undvika att äta om man har gikt?

Myter om gikt skuldbelägger de som lider av sjukdomen – Giktens historia är lång och myterna kring gikt seglivade. “Portvinstå och frosseri” Gikt kallas också portvinstå och drabbade enligt myterna främst bättre bemedlade som hade möjlighet att dricka alkohol, äta fet mat, inälvsmat och som på grund av detta även blev överviktiga.

Gikt kallas även ibland “Kungasjukan”. Historiebeskrivningar berättar om några kungar som led av gikt. “Skylla sig själv” Idag vet vi att cirka 2 procent i Sverige får gikt. Att ålder, arvsanlag och andra sjukdomar t ex besvär med njurarna är den stora orsaken till gikt. Det är inte “mitt eget fel att jag får gikt” utan gikt är i dag att betraktas som folksjukdom.

Problemet idag är att gikt ofta är underbehandlat, vissa skäms för att söka vård. Kunskapen om potenta läkemedel och på vilken nivå medicineringen ska ges är ibland begränsad, även inom vården. “Bara män får gikt”. Vad som är sant är att flest män får gikt.

Men efter klimakteriet är det även många kvinnor som drabbas. I högre åldrar ökar också den totala andelen av befolkningen som får diagnosen gikt. “Gikt sitter enbart i stortån”. Att stortån är påverkad av gikt är vanligt men gikt kan även sätta sig i andra leder. “Sluta drick öl och ät vegetariskt så slipper du gikt”.

Det rådet och många andra får många som har gikt. Mycket av det som anses vara riskfaktorer för gikt, hög alkoholkonsumtion, fetma, kött och inälvsmat mm beror på att det höjer nivåer av urinsyra i blodet. Måttlig intensitet och regelbunden konditionsträning kan sänka urinsyranivåerna.

Kan man äta banan vid gikt?

Grundläggande principer för näringsterapi –

Minska animaliska livsmedel som kött, korv, inälvsmat och skaldjur Konsumera mat med låg fetthalt Undvik att konsumera för mycket fruktos Daglig konsumtion av mjölk och mejeriprodukter med låg fetthalt Dricker tillräckligt med vätska Undvik alkohol Normalisera din kroppsvikt

Genom koståtgärder kan urinsyrareducerande läkemedel som ordinerats av en läkare minskas eller avbrytas. För att behandlingen ska lyckas bör det övervägas om andra läkemedel tas eller om det finns ökad cellnedbrytning, vilket kan orsaka hyperurikemi. Minska mängden animaliska livsmedel som kött, korv, inälvsmat och skaldjur Kött och skaldjur är rika på puriner och har en urinsyraökande effekt.

 • Ät därför endast kött och köttprodukter (t.ex.
 • Korv, köttpajer) upp till 3 gånger per vecka (en portion motsvarar 120 g kött eller 50 g korv).
 • Inälvsmat (t.ex.
 • Lever, njurar eller hjärta) har en särskilt hög purinhalt och bör därför undvikas.
 • Det rekommenderas att äta 120 g fisk 1 – 2 gånger i veckan eftersom det är fördelaktigt för hjärt-kärlsystemet.

Å andra sidan bör du endast emellanåt äta fisk och skaldjur. Konsumera mat och maträtter med låg fetthalt Högt fettintag hämmar utsöndringen av urinsyra via njurarna och leder till ökade nivåer av urinsyra i blodet. Använd mat med låg fetthalt och se till att du använder bredbart fett och matolja sparsamt.

 • Näringsrekommendation/dag: 1 – 2 matskedar vegetabilisk olja för tillagning av måltid, för sallad max.1 msk bredbart fett Undvik att konsumera för mycket fruktos Fruktos förekommer naturligt i frukt och det tillsätts ofta till mat och dryck som sötningsmedel.
 • Undvik fruktjuicer, smoothies och andra sötade drycker.
You might be interested:  Fågel Som Äter Fisk?

En daglig fruktkonsumtion på max.2 portioner är inga problem. Frukter som innehåller mycket fruktos, såsom bananer och druvor, bör dock begränsas. Daglig konsumtion av mjölk och mejeriprodukter med låg fetthalt Mjölk och mejeriprodukter kan minska koncentrationen av urinsyra i blodet, samtidigt som de är bra proteinkällor.

De är sålunda optimalt lämpade för att täcka den dagliga erforderliga mängden protein. Konsumera dagligen 2-3 mjölkprodukter med låg fetthalt som naturlig yoghurt, ostmassa, kärnmjölk och halvmjuk ost med låg fetthalt. Att dricka tillräckligt med vätska Ett vätskeintag på minst 2 liter per dag bör syfta till att öka utsöndringen av urinsyra via njurarna.

Lämpliga drycker är vatten, mineralvatten och osötad ört- och fruktte. Att dricka kaffe regelbundet kan hjälpa till att sänka urinsyranivåerna. Undvik alkohol Alkohol bör i allmänhet undvikas på grund av dess urinsyraökande effekt. Det finns flera anledningar till detta, bland annat att konsumtion av alkohol hämmar urinsyrautsöndringen, samtidigt som det stimulerar urinsyraproduktionen i levern.

Vad höjer urinsyra?

Purinrik mat och ökad vikt – Ju mer du väger, desto mer urinsyra bildas i blodet. Därför är det bra att gå ned i vikt om du har gikt. En kost som innehåller mycket puriner kan bidra till att halten av urinsyra höjs. Det finns mycket puriner i rött kött, inälvsmat, skaldjur, öl och dryck med fruktos och sådan kost ökar halten av urinsyra och risken för gikt.

Vilken Värktablett är bäst mot gikt?

De flesta får så kallade NSAID eller cox-hämmare för att lindra smärtan och inflammationen vid en giktattack. Dessa läkemedel har ofta snabb effekt vid gikt. Ett alternativ är läkemedel som innehåller kolkicin. Kolkicin används framför allt om du inte kan ta NSAID, exempelvis på grund av biverkningar eller allergi.

Kan man få gikt av blodtrycksmedicin?

Olämpliga läkemedel vid gikt Vid högt blodtryck är det till exempel bättre att välja losartan eller kalciumflödeshämmare, då dessa kan sänka uratvärdet, istället för diuretika eller betablockerare som kan höja det.

Kan gikt försvinna?

Besvären brukar komma plötsligt och ofta i stortån, men du kan även få gikt i andra leder. Gikt kan gå över utan behandling, men vid kraftig svullnad och smärta bör du söka vård för att lindra inflammationen. Om du har återkommande besvär kan du behöva långvarig eller förebyggande läkemedelsbehandling.

Vad är falsk gikt?

Vem drabbas – Pyrofosfatartrit, även kallad pseudogikt, är en form av kristallartrit som i många avseenden liknar gikt. Den är troligen vanligare än man tidigare trott, men något mindre förekommande än gikt. Det finns tre former av pyrofosfatartrit, ärftlig, sporadisk och sekundär.

Kan man dricka alkohol när man äter Allopurinol?

Har patienten giktsymtom och förhöjd halt av urat i serum är rekommendationen att patienten bör uppmanas att minska sin alkoholkonsumtion, särskilt öl, äta mindre animaliskt protein och vara fysiskt aktiv.