Potatis Nyttigare Än Pasta?
Blodsockersnålt – Kokt potatis ger lägre blodsockersvar än pasta, trots att potatis har högre GI-värde. En portion potatis ger färre gram kolhydrater än en portion pasta. Mängden kolhydrater multiplicerat med GI-värdet bestämmer hur mycket blodsockret höjs efter en måltid. I kall form påverkar kokt potatis blodsockret minst.
Contents
Vad är nyttigare än potatis?
Sötpotatis – nyttigare än vanlig potatis.
Är det bra att äta potatis varje dag?
Hur nyttig är potatis? – Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.
Vilken är den nyttigaste kolhydraten?
Kolhydrater, i form av till exempel fullkornsprodukter, är däremot extra hälsosamma. Tillsammans med grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär är de exempel på nyttiga kolhydrat – källor, som bidrar med fibrer, vitaminer, mineralämnen och skyddande växtämnen, till exempel antioxidanter och andra bioaktiva ämnen.
Vad ska man undvika att äta om man vill gå ner i vikt?
Begränsa sött och fiberfattigt – Kakor, godis, choklad, snacks, desserter och läsk innehåller mycket socker men lite näring. Raffinerade spannmålsprodukter som vitt bröd och kaffebröd innehåller lite fibrer och mindre näring än fullkornsprodukter och mättar också sämre.