Plocka Jordgubbar Bårslöv?


Plocka Jordgubbar Bårslöv
Självplock bårslöv

  • Tinas Grönsaksodling AB. Görarpsvägen 106.
  • Lee Huynhs Grönsaker. Råggatan 3.
  • Nytorp Roger Sjöstrand AB. www.nytorp.com.
  • Nils-Åke Månsson. Välluvsvägen 12.
  • Andersson, Erik. Välluvsvägen 4.
  • Pepino Växthus AB. Vedelövsvägen 148.
  • Grön Förädling I Påarp AB. Vedelövsvägen 148.
  • Rudqvists Driverier AB. Vedelövsvägen 148.

Meer items

När kan man plocka jordgubbar i Skåne?

Öppet mån -fre 10-18 lör-sön 10-13.

Var odlas Finnerödja jordgubbar?

Jordgubbar från Finnerödja känner de allra flesta till. Varumärket lever, men jordgubbarna odlas numer i Skåne.

Hur ofta plocka jordgubbar?

Under toppdagarna, vilket är 2-3 dagar per säsong, tar det 10 min per hink men säsongssnittet är ca 30-40 min per hink. Lägg sedan till kassan, kläder och vandring till och från fält så blir det ca 1 timme. Att plocka jordgubbar kan också vara en heldagsutflykt med frisk luft och mat under öppen himmel.

När börjar svenska jordgubbar säljas?

Odling av jordgubbar i Sverige – Jordgubbar är det bär som svenskarna älskar allra mest. Och de allra flesta vill ha svenska jordgubbar. Den svenska odlingen uppgick år 2015 till 2 500 hektar på friland och skörden blev den högsta på 10 år, hela 16, 8 miljoner kilo eller nästan 3 liter jordgubbar per person.

  1. Säsong för svenska jordgubbar är maj – september Sverige är under sommaren helt självförsörjande på jordgubbar.
  2. De första jordgubbarna på friland i Skåne kan skördas redan i maj och de sista skördas i slutet av augusti.
  3. På senare år har alltfler satsat på odling i 3 meter höga plasttunnlar – ett slags väderskyddad frilandsodling.

Härigenom och med hjälp av annan odlingsteknik kan nu flera odlare erbjuda svenska jordgubbar under 4 månader, från mitten av maj till slutet av september. Den totala tunnelodlingen uppskattas idag till ungefär 100 hektar. Vanliga och relativt tidiga jordgubbssorter är Honeoye, Flair och Rumba.

  1. Lite längre fram på säsongen – från midsommar och en månad framåt kommer Sonata och Salsa.
  2. Ännu litet senare, från slutet av juli kommer sorten Malvina ut i handeln.
  3. Äldre och lite känsliga sorter som Polka, Zephyr och Korona är mer ovanliga i handeln men hittas ännu hos lokala odlare med självplock eller direktförsäljning.

Många anser att just dessa sorter är juvelerna i den svenska jordgubbsfloran. Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak.

  1. Närheten till marknaden gör även att transportkänsliga sorter med stor smak kan odlas av många odlare.
  2. Förutom frilandsodlade jordgubbar finns växthusodlade gubbar.
  3. Ett knappt 20-tal företag odlar jordgubbar i växthus på en sammanlagd yta om 43 000 kvadratmeter.
  4. Skörden, 266 000 kilo, motsvarar ungefär 1,5 procent av den skörd som bärgas på friland.

Läs om Livsmedel från Sverige Läs om Svenska råvaror Läs mer om Jordgubbar i säsong

När finns det jordgubbar?

Det finns många olika sorters jordgubbar. De mognar vid olika tidpunkter vilket gör att vi kan njuta av jordgubbar under hela sommaren. Bären skiljer sig lite i form, färg och smak. Oavsett sort så är de godast solvarma. Det finns många olika sorters jordgubbar. GOTT & NYTTIGT Jordgubbar är fiberrika, vilket gör mycket för hälsan. Fibrer hjälper magen att må bra och ger oss mättnadskänsla. De hjälper också till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Flitiga jordgubbsätare kan faktiskt få 60 procent färre förkylningar. Att jordgubbar inte bara är goda utan också nyttiga visar allt fler studier om frukter och bärs innehåll av olika hälsobefrämjande ämnen. Under senare år har kunskaperna ökat dramatiskt om bärens betydelse för hälsan. Nedan återges i korthet några intressanta fakta kring jordgubbar.

  • Jordgubbar har hög halt av många olika antioxidanter Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan särskilt olika polyfenoler (antocyaniner, ellagsyra/ellagitanniner) och vitamin C.
  • Totala halten antioxidanter är exempelvis 5-10 gånger högre i jordgubbar än i äpple.
  • Innehållet av anthocyaniner (det röda färgämnet) och den totala antioxidativa aktiviteten ökar med mognadsgraden.
You might be interested:  Scarpetta Pasta Bar?

Ju rödare bär desto mer antioxidanter. En nyligen publicerad klinisk studie som genomförts i Kanada och USA visar att ett dagligt tillskott av jordgubbar (ca 450 g) kan minska oxidativ skada på LDL-kolesterol (det “onda kolesterolet”) och därmed minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.

  1. Effekten förmodas bero på att jordgubbarna tillför olika antioxidanter.
  2. Jordgubbar är, liksom hallon, björnbär och hjortron, en mycket rik källa på ellagsyra som annars inte förekommer i de frukter och bär som vi vanligen konsumerar.
  3. Ellagsyra har i åtskilliga in vitro och djurförsök visat kraftfulla anticarcinogena effekter mot bland annat levercancer, lungcancer och cancer i matstrupe.

Nyligen har man i djurförsök även sett att ellagsyra motverkar hudskador av UV-ljus (i form av minskade skador på kollagen och minskad inflammation) vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet medan den hos hallonen mest förekommer i kärnorna.

  1. Innehållet varierar beroende på sort och olika miljöfaktorer.
  2. Jordgubbar är en mycket rik källa för vitamin C Jordgubbar innehåller mer vitamin C än apelsin.
  3. En portion jordgubbar (125 g) kan ge mer än rekommenderat dagligt intag (=75 mg) av vitamin C.
  4. Innehållet av vitamin C ökar med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre blir också C-vitamininnehållet.

Innehållet varierar hos olika sorter.

Får man ha med hundar på Eriksgården?

På vår gård kan man leka, utforska och lära sig mer om vår bärodling. Efter ett par år på gården kände vi att något saknades för våra yngsta gäster. Så år 2016 byggde vi om vår tidigare gårdsplan till en lekpark. Idéen var att skapa en plats som uppmuntrar till lek i en lantlig miljö med inslag av bär. Lekparken passar gammal som ung, dock är den endast tillgänglig under våra ordinarie öppettider. På vår gård har vi olika sittmiljöer, både utomhus och inomhus. När man kommer in i vår huvudbyggnad som är en del av vårt äldsta stall finns en matsal med cirka 80 sittplatser.

Det är även här alla beställningar sker i kassan. I direkt anslutning till matsalen finns vår södra glasveranda. Den är inred med kafémöbler och har cirka 25 sittplatser. Från matsalen kan man gå genom bärbufférummet till den västra glasverandan. Här finns det ca 45 sittplatser. Utanför matsalen har vi vår innergård där det finns cirka 70 sittplatser, både på vårt trädäck och på gräsmattan.

På lekparken och utanför vår gårdsbutik finns det sittplatser både i paviljonger som under bar himmel. Här finns det cirka 120 sittplatser. När man kommer in på gården finns vår pergola där även hundar är välkomna. Den har skärmtak och här finns cirka 40 sittplatser. Vår produktion består av Jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär på ca 20 hektar. Jordgubbar som är vår största bär sort odlas på ca 17 hektar. Alla hallon, blåbär och björnär samt huvuddelen jordgubbar odlas i tunnlar. Att odla i tunnlar har en mängd olika fördelar.

Tunnlarna skyddar så att plantan eller bäret inte blir påverkat av yttre faktorer såsom regn. Detta gör att kvalitén bli bättre och vi minimerar grå mögel problem. För att vi ska kunna plocka bären tidigt och sent på året är tunnlar ett måste. Vi använder oss av cookies! Genom användning av denna sida godkänner du detta.

OK Läs mer

You might be interested:  Chokladtårtornas chokladtårta

När stänger eriksgården för säsongen?

Eriksgården är här: Eriksgården. Onsdag till Söndag kl 11:00-17:00. Öppettiderna gäller både restaurangen och gårdsbutiken och till den 30:e september då vi stänger för säsongen. Bärbuffén fortsätter tills bären är slut för säsongen.

Vilka jordgubbar är sötast?

Tidiga, senare och remonterande sorter Först ut i svenska jordgubbssäsongen är ofta Honeoye, Rumba och Flair. Efter midsommar brukar de få sällskap av sorter som Sonata, Korona, Polka, Salsa och Faith. På slutet, ofta inte förrän i augusti, mognar Florence och Malwina.

  1. Dessutom finns remonterande sorter, till exempel Charlotte, Favori, Furore och Sweet Eve.
  2. De blommar hela sommaren och ger skörd från mitten på säsongen till ända in i oktober.
  3. Sorten är den faktor som betyder mest för smaken, men precis som för vin har också jordmån, väder och vind betydelse.
  4. Sol och värme ger sötare, godare bär än regn och rusk, och ju längre norrut jordgubben vuxit desto finare arom och större sötma.

– Med längre dagar och svalare nätter mognar bären långsammare och blir godare. Det ger våra svenska jordgubbar smakmässigt försprång gentemot importbär av samma sort, och godast av alla är de som odlats långt norrut i landet, säger Eva Axelsson från LRF Trädgårds bärsektion.

Njut dem dagsfärska och tempererade Viktigt för smaken är också att jordgubbarna är nyplockade och att de är rumstempererade. Undvik alltså att köpa bär som inte ser helt fräscha ut. Importerade jordgubbar är plockade 4-5 dagar innan de säljs i våra butiker, vilket ökar de nyplockade svenska gubbarnas överlägsenhet i smak.

Tänk även på att plocka ut jordgubbarna ur kylskåpet i god tid innan du ska njuta av dem. – Jordgubbar bör förvaras kallt men fyra timmar innan det är dags för servering ska de fram i rumsvärmen. Det är med jordgubbar som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

Jordgubbssorter att prova Fråga försäljaren efter sortnamn om det inte står på kartongen! Rumba: Breda, knubbiga och hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk och maffig med ton av solvarma smultron och honung. Honeoye: Generöst söta och med mycket bärsmak. Smak av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron.

Medelstora hjärtformade bär med djupt mörkröd färg. Flair: Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frön. Djupt mörkröda bär med mycket smak och fin balans mellan friskhet och sötma. Korona: Koniska bär med god och mycket söt smak.

Lättplockade, men känsliga för hantering och transporter. Odlas därför främst för lokal försäljning och självplock. Polka: Mörkt röda och ganska fasta, medelstora till stora bär. Mycket fin och söt smak. Odlas för lokal försäljning och självplock. Sonata: Ljusröda, knubbiga, saftiga och söta bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.

Salsa: Vackra variationsrika bär med känsla av egen köksträdgård. Varmröda med smak av aprikos, mylla och mogna körsbär. Faith: Stora, vackra bär med fin smak. Florence: Stora, hjärtformade bär, klarröda i färgen. Smaken är klassiskt god och nyansrik med sötma, aromer och friskhet i fin balans.

Hur länge finns jordgubbar?

Skördas hela sommaren – Jordgubben är ett säkert sommartecken. Redan i slutet av april brukar den första svenska skörden säljas till högstbjudande – en liter kan då kosta uppemot 1 000 kronor! Skördesäsongen fortsätter ända in i oktober. I Sverige odlas flera olika sorter, vissa mognar tidigt och andra lite senare på säsongen. Det gör att vi kan njuta av färska, smakrika jordgubbar hela sommaren.

  • Är jordgubbar söta?

    Jordgubbar – våra vanligaste sorter – “En jordgubbe är inte bara en jordgubbe.” Sortinfo på askarna är något vi tog fram redan för några år sedan ihop med våra odlare. Intresset hos konsumenterna har varit stort och man kan numera lätt hitta sin favorit bland “gubbarna”. Unika EAN-koder underlättar i kassan. Plocka Jordgubbar Bårslöv Plocka Jordgubbar Bårslöv Amandine “Iögonfallande perfekt form” Amandine är en relativt ny, remonterande sort (ger flera skördar under sommaren). Frukten är iögonfallande med perfekt form. Bären är fasta och mörkt röda. Smaken är utmärkt och bären har god hållbarhet. Plocka Jordgubbar Bårslöv Charlotte “Ljuvlig smultronsmak” Charlotte är ett sent mognande bär som ger skörd även på hösten. Bären är mörkröda, koniska och små till medelstora. Smaken är mycket söt med kraftig smultronsmak. Fruktköttet är mörkrött och saftigt. Plocka Jordgubbar Bårslöv Darselect “Balanserat, friskt och gott” Medelstora till stora, hjärtformade och långsmala bär, med den gröna bladhatten högt placerad.

    You might be interested:  Hur Många Kalorier I Jordgubbar?

    Kan plockade jordgubbar mogna efter plockning?

    Jordgubbar tillhör egentligen de frukter som kallas icke-klimakteriska eftersom de inte mognar efter plockning.

    När är jordgubbarna mogna?

    Det finns många olika sorters jordgubbar. De mognar vid olika tidpunkter vilket gör att vi kan njuta av jordgubbar under hela sommaren. Bären skiljer sig lite i form, färg och smak. Oavsett sort så är de godast solvarma. Det finns många olika sorters jordgubbar. GOTT & NYTTIGT Jordgubbar är fiberrika, vilket gör mycket för hälsan. Fibrer hjälper magen att må bra och ger oss mättnadskänsla. De hjälper också till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Flitiga jordgubbsätare kan faktiskt få 60 procent färre förkylningar. Att jordgubbar inte bara är goda utan också nyttiga visar allt fler studier om frukter och bärs innehåll av olika hälsobefrämjande ämnen. Under senare år har kunskaperna ökat dramatiskt om bärens betydelse för hälsan. Nedan återges i korthet några intressanta fakta kring jordgubbar.

    Jordgubbar har hög halt av många olika antioxidanter Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan särskilt olika polyfenoler (antocyaniner, ellagsyra/ellagitanniner) och vitamin C. Totala halten antioxidanter är exempelvis 5-10 gånger högre i jordgubbar än i äpple. Innehållet av anthocyaniner (det röda färgämnet) och den totala antioxidativa aktiviteten ökar med mognadsgraden.

    Ju rödare bär desto mer antioxidanter. En nyligen publicerad klinisk studie som genomförts i Kanada och USA visar att ett dagligt tillskott av jordgubbar (ca 450 g) kan minska oxidativ skada på LDL-kolesterol (det “onda kolesterolet”) och därmed minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.

    1. Effekten förmodas bero på att jordgubbarna tillför olika antioxidanter.
    2. Jordgubbar är, liksom hallon, björnbär och hjortron, en mycket rik källa på ellagsyra som annars inte förekommer i de frukter och bär som vi vanligen konsumerar.
    3. Ellagsyra har i åtskilliga in vitro och djurförsök visat kraftfulla anticarcinogena effekter mot bland annat levercancer, lungcancer och cancer i matstrupe.

    Nyligen har man i djurförsök även sett att ellagsyra motverkar hudskador av UV-ljus (i form av minskade skador på kollagen och minskad inflammation) vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet medan den hos hallonen mest förekommer i kärnorna.

    • Innehållet varierar beroende på sort och olika miljöfaktorer.
    • Jordgubbar är en mycket rik källa för vitamin C Jordgubbar innehåller mer vitamin C än apelsin.
    • En portion jordgubbar (125 g) kan ge mer än rekommenderat dagligt intag (=75 mg) av vitamin C.
    • Innehållet av vitamin C ökar med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre blir också C-vitamininnehållet.

    Innehållet varierar hos olika sorter.

    Vad händer om man inte sköljer jordgubbar?

    Så förvarar du dina jordgubbar – Jordgubbarna håller bättre om de förvaras svalt, så ha dem gärna i kylen men ta fram dem i god tid innan servering, för i rumstemperatur smakar de mer. Låt skaftet sitta kvar ända tills du ska äta dem. Du behöver egentligen inte skölja svenska jordgubbar om de inte har jord på sig, och om du ska skölja dem är det extra viktigt att skaftet sitter kvar – annars försvinner en del av smaken.