Lägga Fisk I Saltlag?
Saltlag för hel fisk – Saltlag till 1-2 fiskar á 1 kilo
2 liter | Vatten |
4 dl | Grovsalt utan jod, (Fiskfilé 2 dl salt) |
0,5 dl | Socker |
ol>Låt det saltlagen koka upp så löser sig saltet fortare. Låt saltlagen svalna, Ställ in i kylskåp c:a 3 timmar. Rensa fisken och skölj ur den. Om man skall röka hel fisk så blir fisken saftigare om huvudet får vara kvar. Lägg fisken i den kalla lagen och låt den ligga i c:a 3 timmar. Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av minst 1 timme. Nu är det klart att röka fisken. för rökning.
Contents
Hur länge ska fisken ligga i saltlag?
Rökning är ett av de läckraste sätten att laga mat. När man kan några grundregler är det också väldigt lätt och smidigt. Vad lönar det sig att röka? Den mest populära råvaran att röka är fisk. Fet fisk som lax, sik, braxen, flundra och siklöja anses av många vara bäst rökt, men prova också abborre, gös och gädda.
- Ännetecknen för färsk fisk är klara ögon, elastiskt kött som inte heller lossnar från benen eller ryggraden, ett tunt slemlager på skinnytan och framför allt en färsk doft.
- Små och medelstora fiskar kan rökas som sådana efter att de rensats, större är det bra att röka som filéer.
- Rökt fisk behöver inte heller fjällas.
Förutom fisk lämpar sig rökning för kött, ostar, samt frukt och grönsaker. Till exempel Brie-ost blir en snygg delikatess med en rökt nyans, och hamburgare stiger till en helt ny nivå när biffen går via rökugnen eller genom att sätta på brännaren för rökaromlådan.
Salt på fiskytan och färg åt köttet Fisken som ska rökas kan saltas innan den röks med löst salt, t.ex. grovt havssalt eller i saltlag. Vid saltning med löst salt kan fisken saltas i några timmar eller tills över natten, beroende på storlek och saltets mängd. Torka av överflödigt salt innan du röker. När man använder saltlag är det en bra idé att lämna fisken helt täckt i lagen minst 12 timmar, styrkan i lagen bör vara 5-10%, enligt smak och tycke.
Om du vill salta fisken först efter rökningen, sänk den heta fisken eller filéerna i het 10 %:ig saltlag i några minuter. Du kan få färg på köttet i stekpannan före köttet röks. Kyckling, ostar och grönsaker kan läggas i en rökugn utan förberedelser, förutom önskade kryddor.
Rökningsspånen ger röksmak Ett tunt lager rökspån strös på rökugnens spånplåt, varigenom matens aromatiska röksmak bildas. Försäkra dig om att spånen är fuktiga. Om det är för lite spån blir röksmaken menlös, men om det är för mycket spån kan de fatta eld. Den gyllene medelvägen hittas genom att experimentera.
Du kan också prova spån av olika träslag som ger en lite annorlunda röksmak. Al är det mest traditionella spånet för rökning. Det finns också spån gjorda av t.ex. äpple, ek och hickory, var och en ger sin egen rökarom. Äpple är lätt och sött fruktigt, medan hickory i amerikansk stil har en stark och intensiv röksmak.
Ekflis spetsad med bourbon ger nyanser. Du kan också få olika smaknyanser genom att använda enkvistar ovanpå de rökta spånen eller genom att placera citronskivor på rökgallret bredvid fisken. Du kan också fukta spånen med till exempel mörka och starka öl eller vin för att ge extra smak. Rökning Före den första användningen är det bra att hetta upp rökugnen ordentligt.
Rökningstemperaturen är ganska låg, vanligtvis under 100 grader, för att ge tid åt röken att bildas och för att fisken som ska rökas inte ska torka. Till exempel lax röks vid 90–92 grader i cirka 50–60 min, beroende på filétjockleken. Ett framgångsrikt resultat påverkas av produktens färskhet, röktemperatur, mängden salt, spån/flis/pellets som används och röktiden.
Hur saltar man in fisk?
Rimma i saltlag – Vill du rimma fisken i saltlag, använd 1/2 dl salt till 1 liter vatten. Vispa tills saltet lösts upp. När saltet är upplöst, lägg i fisken och låt ligga i lagen minst 30-60 minuter. När man rimmar i saltlag blir det en jämnare sälta. Vill man runda av smaken lite, tillsätt även 1-2 msk socker i saltlagen.
När ska man salta fisken?
Varför saltar man fisk? – Salt kan ses som en av fiskens viktigaste krydda och är väldigt viktig för att tillaga en god fisk. När man tillagar fisk ska man försöka salta fisken så tidigt som möjligt så att saltet får tillräckligt med tid att tränga in i fisken.
- När man saltar fisken gör det att vatten drar sig ut från fisken, vilket leder till ett fastare fiskkött.
- Salt kan även ses som en smakhöjare och är viktigt för att få en bra smak på fisken.
- När man saltar fisk brukar man ofta säga att man rimmar fisken,
- Du kan antingen torrimma fisken vilket innebär att du saltar fisken normalt, eller så kan du rimma fisken i saltlag vilket kan ge en jämnare salta.
När du rimmar fisken gör du det vanligtvis från 30 minuter upp till ett dygn. Resultatet blir en smakrik fisk och ett fastare fiskkött. När man rimmar fisken i saltlake brukar man säga att man behöver 1 liter vatten och en halv dl salt för 1 kg fisk. Om du även vill ha en lite rundare smak kan du även tillsätta omkring 2 matskedar socker i saltlösningen.
Kan man rimma fisk för länge?
©Ilar Gunilla Persson Att en fisk är rimmad betyder att den är lättsaltad. De flesta arter kan rimmas och resultatet blir en fiskfilé som “skivar” sig och blir något fastare i konstistensen. Rimnungen kan göras över ett par timmar eller ett par dygn, allt efter vilken smak och konsistens som eftersträvas.
Rimmas fisken ett par dagar får det en konserverande effekt. En lättsaltad produkt behöver sällan vattnas ur. Gör så här: Lägg fiskfilén i saltlake. Till 1 kg fiskfilé behövs 1 liter vatten och 1/2 dl salt. Alternativt kan man gnida in filén i finsalt. Ett annat sätt att rimma är att gnida in 1 kg fiskfilé med en blandning av 3/4 dl salt och 1/2 dl socker.
Detta skall stå i kylskåp i ett dygn. Låt stå i kylskåp i 10-48 timmar.
Hur mycket salt vid Torrsaltning?
Torrsalta med uppmätt mängd salt i vakuumförpackning – Med den här metoden väger du in saltmängd per kg kött och masserar, eller gnider försiktigt in saltet (t ex 28g salt/kg chark) noga tillsammans med valfria kryddor (t ex peppar). Därefter lägger man in allt i vakuumförpackning & lägger in förpackningen i kyl & vänder förpackningen 1 gång per dygn.
Vid torrsaltningen tar man ungefär mellan 2,6% och 3,4% av köttets vikt i salt, man utgår även här ifrån hur salt man vill ha och vad det är för produkt. När man torrsaltar behöver man skölja bort överflödigt salt väl med kallt vatten före rökningen. Det är även viktigt att köttet sedan torkas så att det är helt torrt för att på bästa sätt ta till sig röken vid rökningen.
Vad är skillnad på Lakesaltning och Torrsaltning?
Torrsaltade varor lakas ur (avsaltas) genom att lägga varan i vatten i många timmar innan tillredning och konsumtion. Lakesaltning (saltlake, saltlag) är salt upplöst i vätska (vatten) i vilken man lägger en vara för att bli salt, t. ex. skinka.
Hur länge håller Saltströmming?
Förvaring
Temperatur (°C): | Min: 1 °C Max: 4 °C |
---|---|
Total hållbarhet (dagar): | 270 |
Hållbarhet efter öppning: | 4 |
Varför ska man rimma fisk?
Tips för perfekt tillagning av fisk – Långsam tillagning i 75-90°C gör att fisk får en skonsam tillagning som hindrar den från att bli torr och hård innan värmen trängt in till mitten. Det ger ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och mitten får nästan samma konsistens.
- När man avbryter tillagningen fortsätter inte innertemperaturen att stiga mer än ett par grader.
- Fisk ska aldrig koka endast sjudas försiktigt i 75-90°C.
- Fisken ska hela tiden hållas strax under kokpunkten för att utseende och den fina smaken ska bevaras på bästa sätt.
- Enklast är att sjuda fisken i sitt eget spad eller använd så lite vätska som möjligt och ta tillvara på fiskspadet.
Snabb tillagning i 175-225°C ger ett ojämnare resultat där ytterkanterna blir snabbare klara än kärnan. Passar bäst vid överbakning av fisk eller då en fastare yta önskas. Vid hög tillagningstemperatur fortsätter värmen att krypa in i fiskköttet efter det att fisken tagits ut ur ugnen.
- Panerad och förstekt fisk steks otinad, men var noga med temperaturen.
- För stark värme bränner paneringen och lämnar fisken rå inuti.
- För svag värme ger inte rätt färg och paneringen ramlar lätt av.
- Vänd fisken först när den fått vacker gyllenbrun färg.
- Ett rationellt sätt är att steka fisken i ugn istället för på stekbord.
Då slipper man ifrån stänkning och stekos, men även momentet att vända fiskfiléerna/-bitarna. Det spar även in en del på fettet. Rimma fisk är ett bra sätt att få ett fastare kött som håller ihop bättre och ger mer smak. De flesta fisksorter kan rimmas och resultatet blir en fisk som “skivar sig” och får en fast konsistens.
Vilket Rökspån till fisk?
Vilka rökbriketter eller rökspån passar att röka fisk med? – Rökbriketter som rekommenderas till fisk och skaldjur är fruktiga rökbriketter som körsbär och äpple, Även rökbriketten Specialblanding som ger en mild smak fungerar fint. Smart Fritid har så gott som hela Bradley Smokers sortiment av rökbriketter – de kan du köpa här,
Hur kan man avgöra om fisken är färdig?
När allt kött vitnat är fisken klar. På hel fisk testar man med gaffel att köttet lätt lossnar från ryggbenet och att kött och ryggben vitnat och inte längre är ljust gråglansigt (lax kan vara rosarött). På plattfisk krymper filéerna vid huvudändan och släpper från ryggbenet när köttet är klart.
Är det nödvändigt att skölja fisk före tillagning?
Rensa fisk – lätt som en plätt –
Att rensa och vidarehantera fisk betyder att fisken fjällas eller flås och inälvorna tas bort. Efter det styckas eller fileas fisken. Man behöver vanligtvis fjälla fisk bara om den ska stekas. De fiskar som man vanligtvis flår är lake och ål, men det är också lätt och behändigt att flå abborre. Det är ändå bra att komma ihåg att fiskskinnet innehåller rikligt med smakämnen. Också fiskens huvud, ryggrad, fenor och inälvor är till smaken och näringsinnehållet mångsidiga. Att snabbt skölja av fisken, gärna under rinnande vatten, är bra för både kvaliteten och hållbarheten. Om man filear fisken är det däremot oftast onödigt att skölja den. Läs mer om hur man hanterar fisk i vår Fiskhanteringsbroschyr,
Varför blir Fiskgratängen vattnig?
Inte bara en makalös fiskgratäng – äntligen ett vettigt sätt att ta hand om alla dessa äggvitor. Det finns få saker som får mig på så dåligt humör som när jag av olika skäl är tvungen att slänga mat. På landet har vi tack och lov kompost. Här i stan finns tråkigt nog inte utrymme för en sådan, på vår mikroskopiska radhustomt. Hur mån jag än är om att använda rester, så blir det ändå spill.
- Det verkar omöjligt att ta vara på allt,
- Just äggvitor har länge varit ett dåligt samvete.
- Hur många pavlovor och andra maränger kan man trycka i sig? Visst går det bra att slänga ned lite äggvitor i en pannkakssmet, i stället för ett av äggen, men eftersom jag tagit för vana att frysa in mina äggvitor, så krävs det framförhållning för att de skall bli använda.
Tidigare i veckan fick jag en snilleblixt. Jag insåg att det bästa jag kan göra med äggvitorna är att använda dem till fisk. Vid detta första tillfälle lät jag mig inspireras av de hummercocotter vi åt på nyår (receptet kommer; jag lovar). Genom att så att säga para täcket på coccotterna med min klassiska fisksås, och varsamt ugnsbakade torskfiléer, fick jag en gratäng som var så god att jag tappade behärskningen och i smyg slickade fatet rent från sås. 800 gram torskfilé salt, vitpeppar 3 msk smör + smör till formen 2 schalottenlökar, finhackade 1 dl vitt vin 1 dl créme fraishe 1 dl grädde 2 dl gammaldags mjölk 1 fiskbuljongtärning 2 msk hackad dill vitpeppar 3 msk vetemjöl5 äggvitor 1,5 dl parmesanost, finrivenSätt ugnen på 150 grader. Byxa filéerna, och lägg dem sedan i en smord, ugnsfast form. Det är bra om fisken ligger tätt.
Täck formen med alufolie, ställ in den i ugnen, och låt fisken ugnsbakas i tjugo minuter. Under tiden tillreder du såsen. Fräs den finhackade schalottenlöken försiktigt i smör, så att den mjuknar. Häll över vin, mjölk, grädde och crème fraische. Jo, det blir godast så, med både gräddens sötma och crème fraischens syrlighet.
Smula sedan ned fiskbuljongen, och låt det hela koka upp. Smaka av med vitpeppar, tillsätt dillen, och red av såsen genom att pudra över vetemjölet under omrörning. Nu undrar ni säkert över proportionerna, för detta resulterar i en minst sagt stabbig stuvning.
Hur många grader ska torsk vara?
Förberedelser –
- Sätt ugnen på 130 grader.
- Tina fisken och torka av med papper, lägg torskryggen i en ugnsform och pensla med lite olivolja och smaksätt med havssalt.
- Baka i ugnen i ca 12 minuter tills fisken är lagom skivig och fast, om du använder termometer så sikta på 52 grader i innertemperatur för en saftig fisk.
- Skala gurkan och dela på längden, skär varje halva i grova bitar.
- Finhacka schalottenlöken och ingefäran.
- Blanda samman alla ingredienserna till vinägretten förutom myntan.
- Värm upp olivolja i en kastrulll och lägg i gurkan och ärterna hastigt så de bara blir lite varma, avsluta med att hälla över vinägretten och smaksätt med hackad mynta, salt och peppar.
- Skeda över salladen på torskryggen och servera.
Vad är Rimlag?
Saltlake eller saltlag du kan använda att rimma exempelvis julskinka eller annat kött, kyckling eller fisk i. Blandas enkelt av vatten, salt och socker. Saltet tränger dels in i köttet och ger smak samt hållbarhet. Socker ger förutom smak en mjuk konsistens.
Kan man rimma fryst fisk?
Hur ska man tina fryst torsk för bäst resultat? – För bäst resultat ska du rimma fryst torsk. Att rimma fryst torsk innebär att torsken får tina i en saltlag. Det gör så att torsken blir fastare och får mer smak. Till en kilo fisk behöver du 1 liter vatten och en halv deciliter salt.
Varför ska man rimma fisk?
Tips för perfekt tillagning av fisk – Långsam tillagning i 75-90°C gör att fisk får en skonsam tillagning som hindrar den från att bli torr och hård innan värmen trängt in till mitten. Det ger ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och mitten får nästan samma konsistens.
När man avbryter tillagningen fortsätter inte innertemperaturen att stiga mer än ett par grader. Fisk ska aldrig koka endast sjudas försiktigt i 75-90°C. Fisken ska hela tiden hållas strax under kokpunkten för att utseende och den fina smaken ska bevaras på bästa sätt. Enklast är att sjuda fisken i sitt eget spad eller använd så lite vätska som möjligt och ta tillvara på fiskspadet.
Snabb tillagning i 175-225°C ger ett ojämnare resultat där ytterkanterna blir snabbare klara än kärnan. Passar bäst vid överbakning av fisk eller då en fastare yta önskas. Vid hög tillagningstemperatur fortsätter värmen att krypa in i fiskköttet efter det att fisken tagits ut ur ugnen.
- Panerad och förstekt fisk steks otinad, men var noga med temperaturen.
- För stark värme bränner paneringen och lämnar fisken rå inuti.
- För svag värme ger inte rätt färg och paneringen ramlar lätt av.
- Vänd fisken först när den fått vacker gyllenbrun färg.
- Ett rationellt sätt är att steka fisken i ugn istället för på stekbord.
Då slipper man ifrån stänkning och stekos, men även momentet att vända fiskfiléerna/-bitarna. Det spar även in en del på fettet. Rimma fisk är ett bra sätt att få ett fastare kött som håller ihop bättre och ger mer smak. De flesta fisksorter kan rimmas och resultatet blir en fisk som “skivar sig” och får en fast konsistens.
Hur lång tid tar det att röka lax?
Röka fisk – hur länge – Fisk har en lösare struktur än kött och tar därför upp röksmaken på kortare tid, Fisk kräver därför inte lika långa röktider som kött. Och att varmröka går betydligt snabbare än att kallröka, Att kallröka en laxsida tar 6-24 timmar beroende på hur tjock den är.
Samma laxfilé kan du varmröka (vid temperatur på ca 60-80°C) på bara 3-4 timmar, Den som höjer effekten och får upp temperaturen i rökskåpet ännu högre för att maxa temperaturen till 120-150°C kan röka på en halvtimme eller kortare vilket kan vara användbart ibland. Även om det kanske inte är att rekommendera; med lägre temperatur får man en godare, saftigare fisk med mer röksmak.
Ta gärna ut fisken ur rökskåpet när den har ett par grader kvar till den önskade temperaturen. Temperaturen på fisken fortsätter nämligen att stiga något även efter att du tagit ut den ur rökskåpet.
Hur gör man när man rimmar fisk?
Rimmad fisk håller ihop bättre och får mer smak! Här får du tips på hur du kan rimma fisk. Det är lätt att rimma fisk och rimningen är ett bra sätt att få fast och fin konsistens. Perfekt om du använder fryst fisk eller om du ska grilla! Här är två olika metoder som kan användas för att rimma fisk: Strösalta fisken och lägg i en plastpåse i kylen över natten.