Kyckling I Vin?


Kyckling I Vin
Gör så här

 • Börja med att skala och koka potatisen.
 • Skär kycklingen i stora bitar. Salta och peppra. Strimla fläsket.
 • Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten.
 • Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
 • Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan.

Vad betyder coq au vin?

Coq au vin eller tupp i vin som det betyder på franska är en riktig klassiker som blev populär i Sverige på 60-talet. Saftiga kycklinglår, rött vin och knaprigt sidfläsk sätter mustig smak på denna härliga gryta. Servera med kokt potatis.

Vad passar till coq au vin?

SANGIOVESE OCH COQ AU VIN – Coq au vin är en favorit från Frankrike med fågel, sidfläsk och rödvin. I originalreceptet ska det vara tupp, men i Stefan Karlssons tolkning är tuppen utbytt mot kyckling. Den här typen av rustik gryta passar bra ihop med ett fruktigt, smakrikt rött vin.

Kan vin kallas?

Vin är en alkoholdryck som görs på jäst saft från vindruvor, Drycker som jäses av annan frukt – eller bärråvara än vindruvor benämns fruktvin, Vin, med undantag av starkvin, har vanligen en alkoholhalt av 8 till 15 volymprocent alkohol. Inom Europeiska unionen definieras vin som “den produkt som framställs uteslutande genom total eller partiell alkoholjäsning av krossade eller okrossade färska druvor eller av druvmust” av tillåtna druvsorter och med krav på tillåten alkoholhalt som är beroende på odlingszon och vintyp.

Produkter som inte uppfyller dessa krav får inte säljas som vin inom EU. Vin har framställts i minst 8 000 år och är inte minst uppskattat som måltidsdryck, ofta i mer festliga sammanhang, även om det också förekommer att vin dricks i syfte att uppnå berusning, Vin är föremål för ett omfattande intresse vid sidan av den omedelbara konsumtionen, vilket bland annat märks på att det finns en stor mängd böcker och tidskrifter om vin, att många tidningar har särskilda vinjournalister och att det finns föreningar inriktade på vinprovning,

År 2006 såldes i hela världen 26 miljarder liter vin till ett värde av 230 miljarder USD, och 7,9 miljoner hektar mark användes för odling av vindruvor (läget 2004 ). Själva ordet “vin” kommer från det urgermanska *winam, ett lånord från latinets vinum (med betydelsen vin eller vinranka), som i sin tur är härlett från den urindoeuropeiska ordstammen *win-o- (jämför klassisk grekiska : οῖνος oînos ).

När ska vinet i grytan?

Ska man ha samma vin i maten som i glasen? – Eftersom vinet fungerar som en smakbrygga mellan mat och dryck bör vinet i maten och vinet i glaset ha smaker som samspelar. Det är extra viktigt när det gäller maträtter där vinet tillsätts på slutet, som till exempel grön ärtsoppa där du häller på champagne precis innan den ska serveras.

 1. Är du osäker, tipsar Klara Lind, är det ett säkert kort att välja samma vin till maten som till drycken.
 2. En tumregel när det gäller rött vin är att viner som bidrar med friska syror i maten kan vara svåra att matcha med mer mogna viner.
 3. När allt kommer till kritan är det ändå din smak som ska avgöra.
You might be interested:  Pasta Carbonara Calories?

Våga lita på vad du själv gillar, säger hon.

Vad äter man till Bourgogne?

Pinot Noir klassas som en mycket känslig druva – Trots att den är liten till storleken och har ett tunt skal anses Pinot Noir som en av de ädlaste av alla blåa druvsorter. Pinot Noir-viner blir ofta ljust röda och med eleganta smakaromer som drar åt röda bär såsom jordgubbar och hallon.

 1. Till detta återfinns även kryddiga inslag.
 2. Vid mognad framträder smaker av svamp och multna löv.
 3. Pinot Noir-viner funkar utmärkt till mat med anledning av sina naturligt friska egenskaper.
 4. Aningen lättare och yngre Pinot Noir-viner passar utmärkt till charkuterier och patéer.
 5. De gifter sig även utmärkt med getost, lättare vego- och fiskrätter.

De mer eleganta Pinot Noir-vinerna passar bra ihop med kyckling, lamm eller viltkött. Grillad hummer är också ett fördelaktigt alternativ. En klassisk röd Bourgogne passar utmärkt ihop med en Burgundisk köttgryta som fått puttra länge på spisen. Här möter sältan upp syran i vinet vilket ger otroliga smaker.

En modernare Nya världen-Pinot med en något flörtigare blå/röd-fruktighet (ofta adderat lätta ekfatstoner som vanilj och kokos) passar som handen i handsken till lammfilé med en mustig svampsås och rotfruktsgratäng. Här skapas harmonin genom det moderna vinets stora kropp som möter upp den fylliga såsen.

Pinot Noir är en fantastisk druva att kombinera med diverse olika rätter. Dess mångsidiga karaktär bäddar för flera smakfulla kombinationer.

Vilket matlagningsvin är bäst?

Rött vin i köttgryta – I mustiga grytor som coq au vin och boeuf bourguignon passar kryddiga och mustiga eller fruktiga och smakrika röda viner i fyllig stil. Testa dem även i köttfärssåsen. I Bourgogne används lokala viner till boeuf bourguignon. Vill du använda ett bourgognevin i grytan, välj gärna ett lite fylligare.

Vad är det äldsta vinet?

Kyckling I Vin Hur smakade världens äldsta vin? Foto: Lusine Margaryan. F örfattaren smakar av ett glas rödvin inuti Arenigrottan i Armenien. Platsen utgör världens idag äldsta och dokumenterade vinframställning. Mellan vinglaset och grottans vinpress har det passerat 6100 år. En fråga man ställer sig – hur smakade egentligen ett vin från kopparåldern? Vin smak L åt oss börja i antikens Rom. Från säkra källor vet vi att romarna både odlade och skördade vindruvor som ofta trampades i pressar av sten. Just odlade är viktigt, eftersom den italiska halvön tidigare endast skördade druvor från vildvin. Den romerska druvjuicen lagrades i stora keramikkärl som ofta var preparerade med bivax på insidan.

För att hålla vinet svalt så hölls kärlen halvt nedgrävda och förvarades öppna under en stor del av jäsningsprocessen. I jämförelse med dagens viner var smakintrycket relativt robust och i våra ögon förmodligen ganska osmakligt. Precis som de gamla grekerna så bättrade romarna dock på vinsmaken genom att blanda druvjuicen med cirka tre fjärdedelar vatten.

Detta gjorde naturligtvis vinet blaskigt och mildare, men fortfarande idag är detta en inte alltför ovanlig mixtur till lunchen i italienska hem. Som smakförstärkare använde romarna även honung, ost samt olika örter. Vanligt var också att vinerna tog smak av den söta kåda som användes för att försluta lagringskärlen – detta för att förhindra kontakt med syre.

You might be interested:  Kinder Choklad Salmonella?

Denna fördelaktiga bismak ledde även till att kådan kom att bli en naturligt tillsatt smakingrediens vars tradition har levt kvar ända fram till våra dagar. Vi kallar numera ett sådant vin för retsina, Att vidare smaksätta vinet med honung är något som vi känner till från långt tidigare traditioner. I dagens Israel har man på Tel Kabri exempelvis funnit 4000 år gamla vinkärl.

I dessa hade organiskt material fastnat i keramikens porer, vilket visade att vinet spetsats med olika ingredienser – framförallt mynta och honung. En mer än 6000 år gammal tradition - en armenisk man häller upp lagrat vin från sin källare i staden Areni. Foto: Richard Holmgren

Oxiderat vin En defekt som är resultatet av för mycket syre exponering. Tänk dig en äppelskiva som blir brun när den ligger framme för länge. Det samma händer med vin, färger blir brunare, frukten dör ut och syran blir väldigt påtaglig. Gamla viner som har oxiderat får en brunare nyans och om vinet är helt dött så kan det vara brunt som avloppsvatten.

 1. Oönskad oxidering gör att frukten dör ut, vinet kan dofta som ett äppelskrutt, frukten i vinet är borta och vinet känns platt och beskt.
 2. En tumregel är att inte dricka viner som beter sig så här.
 3. Oxidation kan dock vara ett medvetet val från vinmakaren, men då doftar det och smakar det betydligt trevligare.

Tänk dig en Amontillado Sherry med sina nötiga toner och sin torkade fruktiga aromer. Reduktivt vin Motsatsen till ett oxiderat vin, så har det reduktiva vinet fått för lite syre. Vinet har buteljerats innan det har fått “lufta av sig” och kan lukta avlopp, ruttna ägg, bränt gummi eller gammal kål när du öppnar flaskan.

 1. Luftning av vinet kan hjälpa men om de obehagliga dofterna inte släpper så lämna tillbaka flaskan eller skicka tillbaka den.2-4-6 Trikloroanisol (TCA) “kork” En kemisk förorening som har smugit sig ner i flaskan, oftast med hjälp av korken.
 2. Men TCA kan även lura i ekfaten eller andra delar i vinproduktionen.

TCA orsakas oftast av ett svampangrepp som reagerar med de rengöringsmedel som har använts som desinfektionsmedel på ekfaten och vinkorkarna. TCA gör att vinet luktar som en våt jordkällaren, möglig kartong eller våt hund. Vinets frukt är helt borta och vinet är äckligt.

 • I vissa fall kan det bara röra sig om en liten kork doft, men du kan ändå känna ifall vinets fruktiga aromer är borta.
 • Änner du att ditt vin är “korkat”, drick det inte.
 • Oönskad efterjäsning Det är när små bubblor finns i vin som ska vara helt stilla.
 • An förekomma i unga röda viner och är ett resultat av att vinet har buteljeras innan allt druvsocker har jäst ut.

Händer oftast i viner där vinmakaren inte har svavlat vinet i slutet av produktionen för att döda jästkulturen och bakterier. Viner som doftar jäst och låter som en nyöppnad långburk kan ha jäst en extra gång. Ibland så vill vinmakaren att även stilla viner ska ha lite bubblor, en Riesling med lite Spritz, vinmakaren lämnar väldigt lite kolsyra kvar i vinet för att ge en extra fräschör.

Är det en medvetet drag från vinmakaren så är det bara att dricka och njuta. Annat fall lämna tillbaka flaskan eller skaka flaskan eller häll upp vinet på en karaff tills bubblorna är borta och drick ändå. Värmeskadat och UV skadat vin Vin ska inte utsättas för värme eller UV ljus, att låta vinet ligga i bilen en varm sommardag eller låta flaskorna få direkt solexponering är inte rekommenderat.

You might be interested:  Wilson Fisk Family?

Rött vin kommer lukta som dålig glögg och vitt vin får en lukt av gamla ruttna äpplen. Får vinet för mycket UV ljus på sig kan vissa svavelämnen brytas ner av de ultravioletta strålningen och börja lukta blöt ulltröja. Dessa defekter motverkas lättast genom att lagra sin viner i mörka och kalla platser, gärna runt 12 C och konstant temperatur.

Vad är en Brut?

Vad är dosage? – Något som allt som oftast stämmer är att mousserande vin har en något högre sockerhalt än ett stilla vin (såklart med undantag). Detta kommer sig av att man tillsätter dosage efter jäsning. Vad är då dosage? Dosage är när man tillsätter en liten mängd rent socker till vinet innan flaskan försluts, detta för att smaken ska bli balanserad och syran inte för frisk.

 1. För att en Champagne ska få kallas just Brut får den max innehålla 12 g/l restsötma.
 2. I Champagne råder ett hårt och svalt klimat vilket gör att druvorna har svårt att komma upp i tillräckligt hög sockerhalt och både med anledning av de druvor som används, vilket är Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Meunier som samtliga har en naturligt frisk syra, samt just det svala klimatet.

Antingen gör man mousserande vin enligt den traditionella metoden, så som man alltid gör med till exempel- Champagne, Crémant, Cava, Cap Classique och i Franciacorta. Det innebär att man tillsätter jästen precis innan flaskan försluts med en kapsyl och då startar en jäsningsprocess igen, vilket är det som skapar bubblorna.

Efter vinet fått jäsa klart och man har avlägsnat jästkronan så tillsätter man dosage vilket är en blandning av druvmust och socker innan korkförslutningen. Den vanligare metoden kallas tankmetoden, Det innebär att jäst, vin och socker får jäsa i en trycktank och där blir det stilla vinet till det bubblande.

Denna metod används till exempel för att framställa det Italienska Prosecco samt Sekt-vinerna från Tyskland. Brut betyder rå och Sec betyder torr vilket förvirrar det hela eftersom Brut är det ord fransmännen använder sig av vid de torraste av Champagner och Sec till de lite sötare.

 • Ett vin som producerats inom EU måste alltid ange vinets söthetsgrad och när man anger söthetsgraden.
 • Utanför EU använder man sig av samma termer på etiketten men som sagt inte alltid så lätt att förstå benämningarna då de kan vara förvirrande när det står Brut på flaskan men faktiskt inte alls behöver innebära att vinet är just torrt.

Se listan nedan för hur många gram per liter som är tillåtet inom de olika benämningar.

Vilket rött vin passar till kalkon?

Rödvin som matchar kalkon kommer från de relativt lätta smaktyperna bärigt och friskt samt mjukt och fruktigt. Pinot Noir är ett klassiskt val av druva. Likaså går det bra med ett medelfylligt rött vin från Rhône eller Veneto, om du föredrar ett aningen mustigare vin.