Kyckling I Vin?
Gör så här
- Börja med att skala och koka potatisen.
- Skär kycklingen i stora bitar. Salta och peppra. Strimla fläsket.
- Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten.
- Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
- Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan.
Contents
Vad betyder coq au vin?
Coq au vin eller tupp i vin som det betyder på franska är en riktig klassiker som blev populär i Sverige på 60-talet. Saftiga kycklinglår, rött vin och knaprigt sidfläsk sätter mustig smak på denna härliga gryta. Servera med kokt potatis.
Vad passar till coq au vin?
SANGIOVESE OCH COQ AU VIN – Coq au vin är en favorit från Frankrike med fågel, sidfläsk och rödvin. I originalreceptet ska det vara tupp, men i Stefan Karlssons tolkning är tuppen utbytt mot kyckling. Den här typen av rustik gryta passar bra ihop med ett fruktigt, smakrikt rött vin.
Kan vin kallas?
Vin är en alkoholdryck som görs på jäst saft från vindruvor, Drycker som jäses av annan frukt – eller bärråvara än vindruvor benämns fruktvin, Vin, med undantag av starkvin, har vanligen en alkoholhalt av 8 till 15 volymprocent alkohol. Inom Europeiska unionen definieras vin som “den produkt som framställs uteslutande genom total eller partiell alkoholjäsning av krossade eller okrossade färska druvor eller av druvmust” av tillåtna druvsorter och med krav på tillåten alkoholhalt som är beroende på odlingszon och vintyp.
Produkter som inte uppfyller dessa krav får inte säljas som vin inom EU. Vin har framställts i minst 8 000 år och är inte minst uppskattat som måltidsdryck, ofta i mer festliga sammanhang, även om det också förekommer att vin dricks i syfte att uppnå berusning, Vin är föremål för ett omfattande intresse vid sidan av den omedelbara konsumtionen, vilket bland annat märks på att det finns en stor mängd böcker och tidskrifter om vin, att många tidningar har särskilda vinjournalister och att det finns föreningar inriktade på vinprovning,
År 2006 såldes i hela världen 26 miljarder liter vin till ett värde av 230 miljarder USD, och 7,9 miljoner hektar mark användes för odling av vindruvor (läget 2004 ). Själva ordet “vin” kommer från det urgermanska *winam, ett lånord från latinets vinum (med betydelsen vin eller vinranka), som i sin tur är härlett från den urindoeuropeiska ordstammen *win-o- (jämför klassisk grekiska : οῖνος oînos ).
När ska vinet i grytan?
Ska man ha samma vin i maten som i glasen? – Eftersom vinet fungerar som en smakbrygga mellan mat och dryck bör vinet i maten och vinet i glaset ha smaker som samspelar. Det är extra viktigt när det gäller maträtter där vinet tillsätts på slutet, som till exempel grön ärtsoppa där du häller på champagne precis innan den ska serveras.
- Är du osäker, tipsar Klara Lind, är det ett säkert kort att välja samma vin till maten som till drycken.
- En tumregel när det gäller rött vin är att viner som bidrar med friska syror i maten kan vara svåra att matcha med mer mogna viner.
- När allt kommer till kritan är det ändå din smak som ska avgöra.
Våga lita på vad du själv gillar, säger hon.
Vad äter man till Bourgogne?
Pinot Noir klassas som en mycket känslig druva – Trots att den är liten till storleken och har ett tunt skal anses Pinot Noir som en av de ädlaste av alla blåa druvsorter. Pinot Noir-viner blir ofta ljust röda och med eleganta smakaromer som drar åt röda bär såsom jordgubbar och hallon.
- Till detta återfinns även kryddiga inslag.
- Vid mognad framträder smaker av svamp och multna löv.
- Pinot Noir-viner funkar utmärkt till mat med anledning av sina naturligt friska egenskaper.
- Aningen lättare och yngre Pinot Noir-viner passar utmärkt till charkuterier och patéer.
- De gifter sig även utmärkt med getost, lättare vego- och fiskrätter.
De mer eleganta Pinot Noir-vinerna passar bra ihop med kyckling, lamm eller viltkött. Grillad hummer är också ett fördelaktigt alternativ. En klassisk röd Bourgogne passar utmärkt ihop med en Burgundisk köttgryta som fått puttra länge på spisen. Här möter sältan upp syran i vinet vilket ger otroliga smaker.
En modernare Nya världen-Pinot med en något flörtigare blå/röd-fruktighet (ofta adderat lätta ekfatstoner som vanilj och kokos) passar som handen i handsken till lammfilé med en mustig svampsås och rotfruktsgratäng. Här skapas harmonin genom det moderna vinets stora kropp som möter upp den fylliga såsen.
Pinot Noir är en fantastisk druva att kombinera med diverse olika rätter. Dess mångsidiga karaktär bäddar för flera smakfulla kombinationer.
Vilket matlagningsvin är bäst?
Rött vin i köttgryta – I mustiga grytor som coq au vin och boeuf bourguignon passar kryddiga och mustiga eller fruktiga och smakrika röda viner i fyllig stil. Testa dem även i köttfärssåsen. I Bourgogne används lokala viner till boeuf bourguignon. Vill du använda ett bourgognevin i grytan, välj gärna ett lite fylligare.
Vad är det äldsta vinet?
Hur smakade världens äldsta vin? Foto: Lusine Margaryan. F örfattaren smakar av ett glas rödvin inuti Arenigrottan i Armenien. Platsen utgör världens idag äldsta och dokumenterade vinframställning. Mellan vinglaset och grottans vinpress har det passerat 6100 år. En fråga man ställer sig – hur smakade egentligen ett vin från kopparåldern? Vin smak L åt oss börja i antikens Rom. Från säkra källor vet vi att romarna både odlade och skördade vindruvor som ofta trampades i pressar av sten. Just odlade är viktigt, eftersom den italiska halvön tidigare endast skördade druvor från vildvin. Den romerska druvjuicen lagrades i stora keramikkärl som ofta var preparerade med bivax på insidan.
För att hålla vinet svalt så hölls kärlen halvt nedgrävda och förvarades öppna under en stor del av jäsningsprocessen. I jämförelse med dagens viner var smakintrycket relativt robust och i våra ögon förmodligen ganska osmakligt. Precis som de gamla grekerna så bättrade romarna dock på vinsmaken genom att blanda druvjuicen med cirka tre fjärdedelar vatten.
Detta gjorde naturligtvis vinet blaskigt och mildare, men fortfarande idag är detta en inte alltför ovanlig mixtur till lunchen i italienska hem. Som smakförstärkare använde romarna även honung, ost samt olika örter. Vanligt var också att vinerna tog smak av den söta kåda som användes för att försluta lagringskärlen – detta för att förhindra kontakt med syre.
Denna fördelaktiga bismak ledde även till att kådan kom att bli en naturligt tillsatt smakingrediens vars tradition har levt kvar ända fram till våra dagar. Vi kallar numera ett sådant vin för retsina, Att vidare smaksätta vinet med honung är något som vi känner till från långt tidigare traditioner. I dagens Israel har man på Tel Kabri exempelvis funnit 4000 år gamla vinkärl.
I dessa hade organiskt material fastnat i keramikens porer, vilket visade att vinet spetsats med olika ingredienser – framförallt mynta och honung.
Vad är dosage? – Något som allt som oftast stämmer är att mousserande vin har en något högre sockerhalt än ett stilla vin (såklart med undantag). Detta kommer sig av att man tillsätter dosage efter jäsning. Vad är då dosage? Dosage är när man tillsätter en liten mängd rent socker till vinet innan flaskan försluts, detta för att smaken ska bli balanserad och syran inte för frisk.
- För att en Champagne ska få kallas just Brut får den max innehålla 12 g/l restsötma.
- I Champagne råder ett hårt och svalt klimat vilket gör att druvorna har svårt att komma upp i tillräckligt hög sockerhalt och både med anledning av de druvor som används, vilket är Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Meunier som samtliga har en naturligt frisk syra, samt just det svala klimatet.
Antingen gör man mousserande vin enligt den traditionella metoden, så som man alltid gör med till exempel- Champagne, Crémant, Cava, Cap Classique och i Franciacorta. Det innebär att man tillsätter jästen precis innan flaskan försluts med en kapsyl och då startar en jäsningsprocess igen, vilket är det som skapar bubblorna.
Efter vinet fått jäsa klart och man har avlägsnat jästkronan så tillsätter man dosage vilket är en blandning av druvmust och socker innan korkförslutningen. Den vanligare metoden kallas tankmetoden, Det innebär att jäst, vin och socker får jäsa i en trycktank och där blir det stilla vinet till det bubblande.
Denna metod används till exempel för att framställa det Italienska Prosecco samt Sekt-vinerna från Tyskland. Brut betyder rå och Sec betyder torr vilket förvirrar det hela eftersom Brut är det ord fransmännen använder sig av vid de torraste av Champagner och Sec till de lite sötare.
- Ett vin som producerats inom EU måste alltid ange vinets söthetsgrad och när man anger söthetsgraden.
- Utanför EU använder man sig av samma termer på etiketten men som sagt inte alltid så lätt att förstå benämningarna då de kan vara förvirrande när det står Brut på flaskan men faktiskt inte alls behöver innebära att vinet är just torrt.
Se listan nedan för hur många gram per liter som är tillåtet inom de olika benämningar.
Vilket rött vin passar till kalkon?
Rödvin som matchar kalkon kommer från de relativt lätta smaktyperna bärigt och friskt samt mjukt och fruktigt. Pinot Noir är ett klassiskt val av druva. Likaså går det bra med ett medelfylligt rött vin från Rhône eller Veneto, om du föredrar ett aningen mustigare vin.
