Hur Tar Man Upp Rabarber?


Hur Tar Man Upp Rabarber
Rabarberlemonad – Rabarberlemonad är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Den hemmagjorda rabarberlemonaden blir extra god med färskpressad citronjuice och strösocker. Välj gärna en röd rabarbersort för färgens skull.

Rabarber är en flerårig växt, alltså en perenn, och är en så pass tålig växt att den kan odlas i nästan hela landet. Och särskilt svårt är det inte.

Välj en halvsolig planteringsplats i lätt fuktig mullrik jord – där trivs rabarbern som bäst. Gräv ner plantan i jorden tidigt på våren, med rötterna ca 5 centimeter under ytan. Ge plantan ett utrymme på minst en kvadratmeter, bladen blir stora och vill på plats att breda ut sig. Tillför lämplig gödsel, dvs. en som passar till växter som ska ätas. Gör det gärna till en vana att lägga nyklippt gräs runt plantan hela sommaren, då blir jorden extra mullrik och rabarbern trivs bättre. För att låta plantan rota sig ordentligt bör du vänta med att skörda din rabarber första året. Under andra året kan du skörda försiktigt för att sedan det tredje året ta en full skörd. Skörda inte hela plantan samtidigt. Låt hela tiden minst hälften av plantan vara kvar. Nya skott dyker upp under sommaren och vanligtvis kan en planta skördas upp till tre gånger per år. Ryck upp rabarbern försiktigt, men bestämt så att hela stjälkfästet följer med. En stump som lämnas kvar riskerar annars att ruttna och kan då skada roten. Skörda när stjälkarna är tunna, då är de som mest mjälla och allra godast!

Det våras för rabarber!

Hur gräva upp rabarber?

Gräva upp rabarber – Innan uppgrävning kan det underlätta att vattna igenom jorden ordentligt. Speciellt om det varit torrt ett tag. Gräv djupt med spade ca 20 cm runt rabarberplantan. Så småningom lossnar rotklumpen. Lyft ut rabarbern ur växthålet och skölj den, så att du kan se hur rotdelarna sitter ihop. Rabarber redo att föryngras. Dela plantorna vid flytten.

Hur kapar man rabarber?

Skörda innan stjälken går i blom. Blomman tar kraft från plantan. När du ser att en blomma är på väg att bildas så kapa den stjälken ända nere vid marken så kommer det nya stjälkar hela tiden och du kan skörda i stort sett hela sommaren.

När kan man klippa ner rabarbern?

Klippa ner rabarber på hösten.

You might be interested:  Att Göra Egen Pasta?

Kan man ta fel på rabarber?

Publicerad 2020-01-23 Energi – Odla med Jerker Dödligt giftiga blad och surast av de sura. Ändå en favorit i trädgården för många. Medicinalväxt som blivit självklar i efterrätter och saft. Jerker Jansson skriver om rabarber i veckans Odla. Rabarber är en av få växter som jag kan komma på där stjälken är det enda vi äter.

Den är egentligen en grönsak som används som en frukt med sitt ursprung i nordöstra Asien; Kina, Sibirien och Mongoliet främst. Tror man. Stjälkarna och bladen är mycket sura och sträva i smaken och innehåller samma syra som äpplen, men också oxalsyra, som i stora mängder är giftig för människor. Människor med njurproblem och små barn ska inte äta rabarber.

Bladen innehåller så mycket oxalsyra att de är direkt giftiga. Till en början använde man bladen till medicin och i matlagning, ofta kastades stjälkarna bort, men med tiden insåg man faran med bladen. Ändå dog fem personer efter att ha ätit rabarberblad så sent som under andra världskriget.

  • Egentligen är det fråga om två arter, rheum rhabarbarum och rheum rhaponticum, som i början odlades separat, men som bildat olika korsningar som är de som odlas i dag.
  • Människor har inte odlat rabarber särskilt länge i jämförelse med andra växter, men vilda rabarber användes i åtminstone 5 000 år som medicinalväxt.

Först när socker blev tillgängligt för vanligt folk blev det meningsfullt att använda rabarber som något annat än medicinalväxt. Torkad rabarberrot används än i dag mot förstoppning, trots att många av sorterna inte har någon effekt alls. I Europa var antikens greker och romare först med den användningen såvitt man vet.

Rötterna kom till Europa via Sidenvägen någon gång på 1300-talet och var till en början mycket dyra. Dyrare än saffran och kanel till exempel. Man började med tiden försöka att odla växten i England. Historiker har inte hittat några antydningar om att växtdelarna ovan jord användes till mat innan 1800-talet.

Först under 1900-talet fick rabarbern sin självklara plats som ingrediens i efterrätter och saft i vår del av världen.

När blir rabarber giftiga?

Om någon smakat på växten –

Ge lite dryck. Om blad eller stor mängd råa stjälkar förtärts, ring Giftinformation och kontrollera risken.

Råden är anpassade till olyckstillbud hos småbarn Informationen och råden gäller endast för människa. Om en växt anges som ofarlig är det ingen risk om ett barn äter en mindre mängd av den, men det betyder inte automatiskt att växten är lämplig att användas som föda. Växterna är inte bedömda ur allergisynpunkt. Listan omfattar över 300 växter.

Kan man skörda rabarber flera gånger?

Skörda i omgångar – När du har nyplanterat en rabarber bör du inte ta några stjälkar under det första året. Andra året kan du ta en försiktig skörd och först tredje året kan du skörda dina rabarber fullt ut. Några blad bör du alltid spara så plocka helst inte mer än en fjärdedel åt gången, fast du kan skörda flera gånger under sommaren.

You might be interested:  Pasta Di Legumi Senza Glutine?

Varför ta bort Rabarberblomma?

Hur Tar Man Upp Rabarber Rabarberblommor är pampiga – men de vissnar fort. Ända plockar jag varje vecka. Men det är för att få bra skörd. Vissa rabarbersorter vill gärna blomma men vill man ha mycket rabarber så ska man ta bort dem så fort som möjligt. Rabarberblommor stjäl mycket energi och kan också göra stjälkarna träiga.

Av mina rabarbersorter så är det Goliath som är piggast på att blomma. Och rabarberblommor kan komma fort. Jag brukar gå en vända runt rabarberfältet varje vecka och slå av blomknopparna. Ändå är det alltid några som lyckas växa till sig. Vill du läsa mer om rabarber? Följ bloggen på Facebook eller prenumerera i spalten till höger.

Effekten av blommorna är rätt tydlig när man skördar. Stjälkarna på blommande rabarberplantor är färre, tunnare och kortare. En Goliathplanta utan rabarberblomma kan ha stjälkar som ligger uppåt 800 gram styck. Med blommor är de sällan hälften så stora. Hur Tar Man Upp Rabarber Den här lilla rabarberplantan har jag låtit gå i blom med vilje. Det är en gammal rabarb som jag hittade en lite rotbit av efter plöjningen. Har man mindre ambitioner med rabarberodlingen kan man låta dem blomma. Men det resulterar ofta i träiga stjälkar.

Det gör inte så mycket om man kokar saft, men i pajer är det inte lika roligt. Det går ganska lätt att få fröer av rabarber men rabarberfrö är sällan sortäkta. Det är bara ett fåtal sorter som går att fröså om man vill ha någon som helst koll på resultatet. Dessutom får man ha rejält tålamod. Frösår du rabarber får du räkna med flera år innan du får någon skörd.

Sen är rabarberblommor pampiga förstås. Men mina brukar vara lite lusiga och dessutom står de sig inte särskilt länge. Men pampiga som sagt även om de slokar redan efter några timmar. Så för kortvarig fägring duger de bra ändå. Vill du läsa mer om rabarber? Följ bloggen på Facebook eller prenumerera i spalten till höger.

Hur får man bort oxalsyra från rabarber?

Försämrat upptag – Livsmedel med mycket oxalsyra försvårar framför allt att kalcium tas upp i kroppen. Det gäller särskilt för de livsmedel som innehåller minst dubbelt så mycket oxalsyra som kalcium, till exempel spenat och rabarber. Även om dessa grönsaker är rika på kalcium, så hämmar oxalsyran upptaget genom att bilda det olösliga saltet kalciumoxalat.

Hur får man fart på rabarber?

Odla rabarber –

Rabarber odlas fördelaktigt i näringsrik jord (pH-värde 7,0-7,7 är perfekt) i ett halvskuggigt läge. En planta behöver ungefär en kvadratmeter yta och trivs i en mullrik, djup och näringsrik jord. Rabarbern vill ha det fuktigt men inte blött. Se till att platsen du väljer är väldränerad så att inte plantorna blir stående med rötterna i vatten. Stallgödsel eller kompost är bra mat för en rabarber. Ge den lite varje vår så får den en bra start på säsongen.Blomskotten ska du skära bort innan de slår ut, de gör nämligen rabarbern träig och minskar skörden.Plantor av rabarber ska planteras på sena hösten eller tidigt på våren. Under första vintern kan du skydda plantan med gräs, hö eller löv och gärna en presenning. Vattna noga första säsongen, det behöver rabarbern för att utveckla bra rötter. Om du vill skörda tidigt på året kan du lägga en hink eller stor kruka upp och ner över knopparna. I mörkret växer rabarbern betydligt fortare och stjälkarna blir mjälla och späda (kallas glasrabarber). Bristen på sol ger riktigt låg halt av oxalsyra.Vilken zon rabarbern trivs i beror på sorten.

You might be interested:  Ugnsstekt Kyckling Temperatur?

Lägg en kruka eller hink över de första knopparna på marken. Resultatet blir så kallade glasrabarber – späda och nästan genomskinligt rosa! FOTO: TT Fem sorter av rabarber Det finns ett hundratal sorter rabarber. Ungefär hälften är matrabarber och överlägset vanligast är den engelska trotjänaren Viktoria.1.

‘Viktoria’ är en gammal rabarbersort som har vuxit, och växer än, i gamla svenska trädgårdar. Det är en engelsk sort med grönröda stjälkar som blommar med vita blomflockar på höga, kraftiga stänglar. Väldigt härdig, klarar sig upp till zon 8.2. ‘Elmblitz’ blommar flitigt och bör klippas om du inte vill ha frön över hela marken.

En gammal tysk sort som har blivit populär igen på grund av sin låga halt oxalsyra. Har röda stjälkar och är härdig upp till zon 7.3. ‘Rosenhagen’ får fina röda stjälkar. Det är en sort med lågt innehåll av oxalsyra som ger stor skörd efter några år.4. ‘Marshall’s Early Red’ är en engelsk sort med mycket god rabarbersmak.

Kan man ha Täckbark runt rabarber?

När rabarberplantan tidigt sig så består skötsel av rabarbern att täcka marken runt plantan. Lägg då på halm eller gräsklipp i ett tjockt lager runt omkring. Förutom att markfukten hindras från att avdunsta, bidrar det också till att jorden på sikt blir mer mullrik och därför håller fukten bättre.

Varför trivs inte våra rabarber?

Rabarber som växer dåligt – så får den fart – Ibland är rabarbern trögstartad, det kan ta ett par år innan de tar ordentligt fart. Dessutom kräver den mycket näring och bra jord – har den inte det kan det hända att det inte växer. Prova att gödsla med gräsklipp runtom, så kan den ta sig. Hönsgödsel och kogödsel går också bra.