Hur Odlar Man Rabarber?


Hur Odlar Man Rabarber
Steg för steg för att plantera rabarber –

Rabarber planteras med fördel sent på hösten eller tidigt på våren, och då på en plats som är halvsolig och lätt fuktig – men samtidigt väldränerad. Det vill säga vattnet rinner undan snarare än att det samlas i pölar på jorden. Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring. Du behöver inte sätta rabarbern alltför djupt, utan se till att plantans topp inte har mer än ungefär 5 cm jord ovanför sig. Se till att du vattnar på ordentligt, särskilt under första året efter att du har satt din rabarber. Rabarber är perenna, vilket innebär att de växer upp år efter år om de får rätt förutsättningar.

Hur många gånger kan man skörda rabarber?

Rabarberlemonad – Rabarberlemonad är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Den hemmagjorda rabarberlemonaden blir extra god med färskpressad citronjuice och strösocker. Välj gärna en röd rabarbersort för färgens skull.

Rabarber är en flerårig växt, alltså en perenn, och är en så pass tålig växt att den kan odlas i nästan hela landet. Och särskilt svårt är det inte.

Välj en halvsolig planteringsplats i lätt fuktig mullrik jord – där trivs rabarbern som bäst. Gräv ner plantan i jorden tidigt på våren, med rötterna ca 5 centimeter under ytan. Ge plantan ett utrymme på minst en kvadratmeter, bladen blir stora och vill på plats att breda ut sig. Tillför lämplig gödsel, dvs. en som passar till växter som ska ätas. Gör det gärna till en vana att lägga nyklippt gräs runt plantan hela sommaren, då blir jorden extra mullrik och rabarbern trivs bättre. För att låta plantan rota sig ordentligt bör du vänta med att skörda din rabarber första året. Under andra året kan du skörda försiktigt för att sedan det tredje året ta en full skörd. Skörda inte hela plantan samtidigt. Låt hela tiden minst hälften av plantan vara kvar. Nya skott dyker upp under sommaren och vanligtvis kan en planta skördas upp till tre gånger per år. Ryck upp rabarbern försiktigt, men bestämt så att hela stjälkfästet följer med. En stump som lämnas kvar riskerar annars att ruttna och kan då skada roten. Skörda när stjälkarna är tunna, då är de som mest mjälla och allra godast!

You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Nötkött?

Det våras för rabarber!

Hur ofta ska man gödsla rabarber?

Gödsla på våren, eller. – De vanligaste rekommendationerna för rabarber är att gödsla tidigt på våren, kanske till och med på senvintern. Gödsel kan då läggas runtomkring plantorna på växtplatsen, eller myllas ner i jorden. På våren när plantorna tittar upp ur jorden har de “matats” och har kraft att växa sig stora och fina.

  • Eftersom jag sällan ägnar mig åt klassisk vårgödsling, brukar jag istället använda täckodling.
  • Jag lägger helt enkelt olika organiska material runt plantan.
  • När materialen med maskarnas hjälp förmultnar, omvandlas täckmaterialet till näringsrik jord med maskarnas och småkrypens hjälp.
  • Täckodlingen är pågående i min trädgård jämt och jag brukar inte tänka särskilt på att gödsla just rabarbern på våren.

Jorden förbättras successivt runt plantan, utan att en särskilt maffig gödsling görs vid en särskild tid på året. Undvik dock att gödsla med de mest näringsrika täckmaterialen (eller vanlig gödsel) från mitten av sommaren och framåt. En del fleråriga växter kan få problem med att övervintra bra om de serverats massor av näring i senare delen av växtsäsongen.

Hur förökar sig rabarber?

Hur gör jag om jag vill föröka rabarber? – Genom att dela äldre plantor under vårkanten kan du föröka dina befintliga rabarber på ett enkelt sätt. Plantera om dessa med rötterna ungefär 5 cm under jorden, och se till att vattna ordentligt – precis som vid en nyplantering.