Blog post

Surdegsbotten till pizza

30 september, 2018

Häromdagen var jag så sugen på pizza och eftersom jag höll på att göra en ny surdegsgrund (som för övrigt blev SÅ bra) var det så passande att jag skulle göra surdegspizza. Alltså när man har ätit pizza som är bakad på surdeg då är det svårt att vilja ha en med vanlig jäst i 🙂 Receptet på just den här pizzan kommer i ett annat inlägg för det här har jag vigt åt själva botten. Många tror att det är krånligt och avancerat men det är det faktiskt inte så länge man har en bra och aktiv surdegsgrund. Det är surdegsgrunden som tar några dagar att få till men när man väl har den så kan man ha den hela sitt liv om man tar hand om den och matar den då och då. Här är en variant på hur man kan göra sin pizzabotten som går lite snabbare än vanligt.

För att man ska ha en bra deg som jäser mycket är det som sagt viktigt att man har en bubblig och aktiv surdegsgrund. Det är sedan med den grunden som man gör en förgrund. Bakar man bröd så ska förgrunden stå 8-15 timmar innan man gör den ”riktiga” degen utav den, men eftersom vi ska göra pizzabottnar så krävs det inte alls så mycket tid.

Ingredienser förgrund:
100 g aktiv surdegsgrund
100 ml vatten
100 g vetemjöl

Gör såhär:
1. I en bunke häller du i 100 g surdegsgrund. Tillsätt vatten och mjöl och rör om. Det ska vara lite klibbigt och något rinnigt i konsistensen. Jag använder min bunke från min KitchenAid så jag enkelt kan knåda den med maskinen sen.
2. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur i 2-3 timmar

Förgrunden börjar ta sig / bra knådad bottendeg

Ju varmare du har det i rummet desto fortare aktiveras surdegen och börjar bubbla. Man kan vira in bunken i en kökshandduk så blir det lite varmare. När man ser att förgrunden börjar bubbla och växa så ska man utav den göra en riktig deg som vi bakar botten på.

Ingredienser surdegsbotten:
förgrunden som stått i rumstemperatur
150 ml vatten
270 g vetemjöl
1/2 tsk salt

Gör såhär:
1. I samma bunke som förgrunden stått tillsätter du vatten och vetemjöl. Sen är det dags för maskinen att knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska bli lite lätt klibbig men ändå gå att jobba med. Behöver du mer vetemjöl tillsätter du det under tiden maskinen jobbar, men akta så det inte blir för mycket då degen lätt kan bli torr annars.
2. Mot slutet av knådandet tillsätts det salt, låt maskinen jobba ytterligare någon minut.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar för stora pizzor, eller 3-4 delar för mindre pizzor beroende på hur stora bottnar du vill ha.

4. Forma degen till runda bollar och låt jäsa under duk på bakbordet i 1 timme. Se till att det finns utrymme mellan degbollarna och att allting är väl täckt.
5. När det gått en timme ska degen förhoppningsvis ha växt till sig (om inte låt den stå lite till), mjöla sedan bordet lite och börja forma pizzabottnar av degbollarna. Du kan antingen använda en kavel eller händerna. Botten ska vara mellan 1/2-1 cm tjock. Lägg över bottnarna på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1 timme innan du fyller med valfritt innehåll. Täck med bakduk!
6. När ungefär halva jästiden gått sätter du på ugnen på 230° (helst med en baksten i), annars med en oöm plåt. När pizzorna är redo att gräddas använder jag en pizzaspade som jag stjälper upp pizzan med bakplåtspappret och sätter på bakstenen. Sedan bakas pizzan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Efter halva tiden gått sänker jag temperaturen till 190°. Kanterna ska ha fått en fin färg och när man lyfter upp botten en aning med en stekspade ska den vara fast och inte mjuk/geggig. Om pizzan inte verkar klar så bakar du den lite till.
7. Ta ut pizzan, igen med pizzaspaden, och låt den svalna en liten aning innan den skärs upp med en pizzaslicer. Fortsätt baka resten av dina pizzor.

Hoppas det smakar 🍴

Prev Post Next Post