Smörstekt lax med ris i sötsur sås
En riktigt god middag har ni här, perfekt denna fredag ju! Smörstekt lax och ris i sötsur sås serverat med jordnötssås. Det går att utesluta såsen men det blir mycket godare och krämigare med den till. Vill man ha jordnötssås behöver man göra den först eftersom den tar längst tid att färdigställa.
Jordnötssås:
1dl finhackade salta jordnötter
1 dl jordnötssmör
200 ml kokosmjölk
1 msk kinesisk soja
1 msk råsocker
1 msk pressad lime
1 nypa curry
Koka upp allting, och låt sedan sjuda i 30 min
Ingredienser:
4 laxfiléer
citronpeppar
smör till stekning
en näve färsk persilja
Ris:
basmatiris för 4 personer
1,5 dl sweet chilisås
1 msk ljus sirap
Gör såhär:
1. Klicka i generöst med smör i en stekpanna.
2. Vänd runt laxfiléerna i citronpeppar så allt är väl täckt.
3. Stek laxen på medelhög värme ca 4-5 minuter på varje sida. Den ska få en fin gyllene färg på utsidan men vara svagt rosa på insidan. Toppa med klippt persilja på laxen och lägg sedan upp på fat så länge.
4. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
5. I samma stekpanna som laxen stekts i hettar du upp sweet chilisåsen och sirapen.
6. När det börjar bubbla lite häller du i riset och vänder runt några gånger.
7. Servera på ett djupt fat och lägg sedan laxen på. Ät tillsammans med jordnötssås och gärna en god sallad till.
Hoppas det smakar 🍴