Blog post

Sirnica – bosnisk ostpaj

21 augusti, 2018

Sirnica tillhör kategorin ”pita” i Bosnien, det finns ingen riktig översättning men det är som en slags matpaj kan man säga. Man kan göra många varianter på den här typen av rätt, kanske har du hört talas om burek? Burek är fylld med köttfärs medan sirnica är fylld med keso/fetaost. Att göra pita är svårt. Jag håller fortfarande på och bemästrar mina färdigheter eftersom det är en konst att göra. Till synes verkar det superenkelt, speciellt när man tittar på hur personer som har lång erfarenhet gör. Men, det gäller att få till degen och det gäller att vara snabb när man väl dragit ut sin deg. Ja, man drar ut degen med fingrarna 😛 Jag ska göra mitt bästa att förklara hur man gör, och vill man inte göra egen deg så finns det färdig filodeg att köpa. Det är inte riktigt samma sak men det är så nära originalet man kan komma.

Degen vi ska göra är densamma till varje pita man gör, sen kan man variera fyllningen bara. På riktigt gammeldags vis så använder man en lång ”kavelpinne” för att kavla ut degen men jag kommer göra en annan variant där man låter degen vila i rapsolja så den blir elastisk nog för att kunna dras ut. Förhoppningsvis är mina bilder längre ner till hjälp.

Innan du börjar behöver du ett lakan som du inte tänkt använda mer (eller som du köpt nytt till ändamålet), eller en stor duk i exempelvis bomull (viktigt att den inte är glansig eller så). Jag har ett påslakan som jag använder enbart när jag gör pita. Väljer du en duk så kan det vara bra att ta en som du inte ska servera på längre då det blir fettfläckar på.

Ingredienser, deg:
700 g vetemjöl
1 tsk salt
1 dl rapsolja + 1/2 dl som degen sen ska vila i
ca 5-6 dl kallt vatten

Gör såhär:
1. Börja med att hälla mjölet och saltet i en stor bunke, tillsätt 1 dl rapsolja och vattnet. OBS, här gäller det att gå på känsla och det är det här som är det svåra. Degen ska bli len, klumpfri, och mjuk. Mitt bästa tips är att hälla i ca 6 dl vatten i mjölet, jobba med degen och är den för kladdig så tillsätts mer mjöl tills den blir slät.

2. Dela degen i 3 lika stora delar. Sen ska varje del bli som en rundad boll. Ju mer man jobbar med degen desto bättre blir den, man ska liksom försöka knåda bort alla skavanker så varje boll blir rund och slät.
3. Häll 1/2 dl rapsolja i en stor plåt och fördela oljan över hela plåten med fingrarna. Ta en av degbollarna och lägg på plåten och platta till så den blir ca 1 cm tjock. Vänd så båda sidorna blir inoljade. Upprepa med de andra två bollarna och låt degen nu vila i plåten övertäckt med plastfolie i 40-50 minuter.

Medan degen vilar gör du ostfyllningen.

Ostfyllning:
500 g keso
2 ägg
2 tsk salt
5 dl matlagningsgrädde (för att hälla på den gräddade sirnica)

Blanda ihop alla ingredienser, förutom grädden, till ostfyllningen i en bunke. Låt vila tills degen är klar.

När degen är klar börjar det roliga och den riktiga utmaningen 😀

Dra ut degen:
1. Ta en av degarna med båda händerna underifrån och dra lite i den så den blir tunnare i mitten, akta så den inte blir för tunn och spricker.
2. Börja sedan att dra ut degen genom att dra underifrån och mot kanten av bordet. Sträva efter att få den så tunn som på andra bilden. Det gör inget om den spricker lite här och där. Men spricker den för mycket är din deg förmodligen en aningen för hård vilket den lätt blir om du har för mycket mjöl i proportion till vätska. Det här steget kräver övning och du kommer lära dig med tidens gång ju mer du tränar 🙂

Min deg som gick från den lilla degen i plåten till att bli såhär härlig och tunn.

3. Så varför måste man vara snabb? Jo, när du dragit ut degen så börjar den torka. En torr deg kan du inte göra nånting av utan den smulas bara sönder. Därför gäller det att vara snabb och lägga på fyllningen ungefär 10 cm ifrån en av kanterna. Jag brukar klicka ut fyllningen med en sked med 2-3 cm mellan varje klick. Tänk på att om du öser på fyllningen så kan det bli väldigt kladdigt och den kan rinna ut, speciellt på de ställen där degen är tunn och sprucken. Sen tar man kanten och lägger över fyllningen och så rullar man ihop till en rulle likt den på bilden. Ta en vass kniv och skär loss från resten av degen. Rulla ena änden inåt så det blir som på bilden nedan. Jag brukar få ut 3 rullar av en ”degboll”, sammanlagt 9 st eftersom jag har 3 degar på plåten.

När första rullen är klar så har du deg på bordet som du kan göra två rullar till utav. Gör på samma sätt att du klickar ut fyllningen ca 10 cm från kanten, lägger över kanten över fyllningen och rullar ihop.

4. Dutta på lite rapsolja över hela sirnica och sätt in den i mitten av ugnen i 200° i ca 30-40 minuter. Den ska få en fin gyllenbrun färg. Ta ut din sirnica och häll på matlagningsgrädde så det täcker varje bit och sätt tillbaks i ugnen i 5-7 minuter så grädden får göra sitt. Varför det är viktigt att få grädde på varje bit av degen är för att den gör så att din sirnica blir mjuk. Ingen vill ha hård och torr pita.

Såhär borde det se ut när det är klart 😀 såååå ljuvligt gott!

Lycka till och hoppas det smakar!

Ett tips är att kolla upp lite videoklipp på YouTube på hur man gör sirnica så blir det enklare att förstå hur man ska dra ut degen samt fylla den. Det är enklare när man sett hur det görs än när man bara har läst.

Prev Post Next Post