Blog post

Saftiga äppelkanelbullar

20 september, 2018

Eller kanske äppelkanelsnurror är ett bättre namn? Hur som helst är dessa bullar så saftiga och så goda! Perfekt att göra många och frysa in eller äta upp direkt, du bestämmer 😀 Man behöver inte göra snurror om man inte vill utan det går bra att göra vanliga bullar. Jag tycker dock att snurrorna blir aningen vackrare att titta på, speciellt när de är toppade med massa pärlsocker! Men, det blir lite kladdigt när man snurrar eftersom äppelfyllningen släpper ifrån sig lite vätska. Det är i sin ordning och bidrar till att bullarna bara blir saftigare 🙂 Nu till receptet!

Ingredienser:
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Värm mjölken så den blir fingervarm.
2. I en bunke smular du ner jästen och häller över mjölken. Rör om några gånger så jästen börjar lösas upp.
3. Tillsätt socker, kardemumma, salt och vetemjöl. Tillsätt inte allt vetemjöl utan spara ungefär 1 dl så ser du om du behöver den eller inte. Vi vill inte ha en för torr deg. Knåda nu degen tills den släpper från kanterna men ändå är en gnutta klibbig. Nedan ser du bra konsistens på degen. Jag använde min köksmaskin för ändamålet.

4. Plasta bunken och låt jäsa 30-40 minuter. Under tiden gör du äppelfyllningen.

Fyllning:
smör (breds på degen)
2-3 små äpplen
1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:
1. Skala och kärna ur äpplena. Riv dom sedan med ett rivjärn.
2. Lägg de rivna äpplena i en skål, blanda i socker, sirap, kanel, kardemumma och vaniljsocker. Rör om så allt är väl blandat.
3. När degen jäst klart delar du den i 2 bitar och bakar sedan ut dessa på ett lätt mjölat bakbord. Jag gör två rektanglar, brer dessa med smör, lägger på fyllningen och sen viker jag rektanglarna på mitten så övre kanten hamnar över nedre kanten. Därefter tar jag en pizzaslicer och skär ca 2 cm tjocka längder (nerifrån och upp). Sen skär jag nästan hela vägen upp på mitten av varje liten längd så jag kan tvinna ihop längden och göra en fin snurra.


4. Lägg den färdiga snurran på bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 220°, pensla bullarna med ägg och strö över generöst med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, tills bullarna blir gyllene. Ta ut och låt svalna på en bakduk.

Tips:
Ska du frysa in bullarna gör det när de fortfarande är lite varma så blir de lika saftiga som nybakade när du tinar upp dom sen 🙂

Prev Post Next Post