Rabarber- och jordgubb drip cake


Jag ville göra något extra maffigt när jag fyllde år och då passar ju en hög tårta med extra mycket dekoration perfekt. Tårtan i sig är superenkel att göra men den innehåller en del moment så att planera i förtid (speciellt med en bebis) är att föredra. Jag gjorde bottnarna flera dagar i förväg och frös in. Två dagar innan min födelsedag fyllde jag tårtan med fyllningarna och spacklade den. Dagen innan den skulle ätas dekorerade jag den. I och med det så blev tårtan extra saftig då allting fick sätta sig ordentligt. Här kommer receptet 🙂

Tårtbotten:
2 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vatten

Smörj och bröa en form (ca 20 cm). Vispa ägg och socker så det blir vitt. Blanda alla torra ingredienser och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt tills det blir slätt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tårtbotten är färdig.

Detta ger dig två tårtbottnar. För att få 4 som jag använde gjorde jag samma procedur igen.

Rabarber- och jordgubbsmousse:
3 dl rabarber- och jordgubbssylt
1 påse snabbgelatinmix (20 g), motsvarar 2 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Blanda gelatinpulvret med sylten. Vispa grädden. Blanda sylten med hälften av den vispade grädden och rör ordentligt. Vänd sedan ner resten av grädden. Bred moussen över tårtbotten. Ställ i kylen. Räcker till att täcka två bottnar.

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizena
1 msk vaniljsocker

Rör ihop mjölk, äggulor, socker, vaniljsocker och maizena i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen kallna i kylskåp. Räcker till att fylla en tårtbotten.

You might be interested:  Fryst Kyckling Tinad I Kylskåp?

Garnering:
3dl vispgrädde
chokladfrosting

Jag garnerade (eller spacklade) tårtan med vispgrädde. Den grädde som blev över rörde jag ihop med överbliven chokladganache (recept på den nedan) och tillsatte lite smör och florsocker så konsistensen blev lagom tjock för att kunna spritsas med.

Chokladganache (drip):
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Häll över grädden och rör om tills chokladen smälter. Häll över i en spritspåse, klipp ett pyttelitet hål och spritsa över tårtans kanter så att det droppar ner på tårtan. Täck sedan toppen av tårtan med ganache.

Sätta ihop tårtan:
En tårtbotten läggs på valfritt serveringsfat, bred på vaniljkrämen. Lägg på en tårtbotten och bred på rabarber- och jordgubbsmoussen, lägg på en tårtbotten och gör samma sak igen. Om du vill kan du lägga på färska skivade jordgubbar på moussen. Lägg på en tårtbotten till och spackla hela tårtan med vispgrädde. Dekorera med chokladganache som droppar ner längs tårtkanterna, spritsa chokladfrostingen längs tårtans kanter så de bildar stora toppar och lägg på en chokladgodis på toppen. Runt tårtans nedre kant kan du göra små chokladstjärnor med en annan tyll. I mitten av tårtan gör du en hög av chokladdoppade jordgubbar (eller något annat smaskigt). Klart 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.