Pizza på grillen


Hej på er! Sverige spelar sin match mot Schweiz och jag sneglar på TV:n samtidigt som jag knåpar ihop det här blogginlägget. Igår gjorde jag nämligen pizza på grillen. Jag fick en baksten av min man och han hade fått en ny kolgrill av sin bror och svägerska i 30års-present så vi passade på att experimentera lite. Resultatet blev sjukt gott och pizzabotten blev otrolig frasig. Det jag ska tänka på till nästa gång är att inte ha så mycket mjöl under själva pizzan när den läggs på stenen för det är då det blir svart under. Men nu vidare till mitt recept!

 

Pizzadeg:
50 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
4 dl vetemjöl special
7 dl vetemjöl
1 dl vetemjöl till utbakning

Gör såhär:
Blanda jästen med vattnet i en rymlig bunke tillsammans med olivoljan, saltet och sockret. Blanda tills jästen löst sig. Ha i vetemjöl special tillsammans med vetemjölet. När degen blivit fast men ändå lite kletig öser du ut den på mjölat bakbord och arbetar in den genom att knåda och dra i degen. När den börjar bli spänstig delar du degen i 4 bitar, jobbar dom runda och sen låter vila på mjölat bord/plåt med en lätt fuktig duk över i ca 40-50 minuter. Under tiden kokar du tomatsåsen.

Tomatsås:
1/2 dl olivolja
1 lagom stor gul lök
500 g passerade tomater
1/2 dl vatten
1 msk ljus sirap
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 tsk torkad oregano
1 gnutta svartpeppar

Gör såhär:
Hacka och fräs löken i en kastrull med olivoljan tills den mjuknar och får en fin färg. Häll i passerade tomater tillsammans med en halv deciliter vatten. I med sirap, socker och kryddorna. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter.

You might be interested:  Högrevsgryta med purjolök

Topping:
Man kan ha i stort sätt vad man vill på pizzan. På just dessa pizzor hade jag på:

  • 4 dl riven ost av valfri sort (jag använde hushållsost)
  • 1 burk champinjoner (290 g)
  • ett paket varmrökt nötkött (delikatesskivor) som läggs på precis innan pizzan bakats klart på grillen
  • färsk basilika.

Baka ut pizzan:
Baka ut pizzan antingen med hjälp av en kavel eller genom att dra och snurra degen till önskad storlek. Min pizzasten är 33 cm i diameter så jag gör inte pizzan större än 30 cm/dimeter. Jag använder Jamie Olivers pizzasten och den förvärmer jag i ugnen i ca 10 minuter, sen flyttar jag stenen ut på grillen, lägger över pizzan med hjälp av en pizzaspade på stenen och låter grillen göra jobbet. Pizzan bakas under grilllock tills kanterna får fin färg och pizzan känns fast.

Servering:
Servera pizzan färsk tillsammans med en härligt somrig sallad och eventuellt lite bearnaisesås som blir gott ihop med de varmrökta nötskivorna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.