Piroger


 

Piroger är väl bara för härligt att äta och inte alls svårt att göra. Det jag älskar mest med dom är att de är så enkla att frysa in och sen ta fram när man inte hunnit laga mat. Sen finns det också oändliga variationer på fyllningar och olika sätt att forma dom på. Just vid det här tillfället har jag valt att göra en stängd pirog med klassisk köttfärssås och ost.

Deg:
dl mjölk
800 g vetemjöl
25 g jäst
25 g smält smör
1 tsk salt
äggula till pensling

Gör såhär:
Smält smöret och häll över det i en skål. Smula i jästen och häll i mjölken. Ha i vetemjöl och känn efter hur mycket som behövs under tiden du (eller din maskin) knådar degen. Degen ska släppa från kanterna och vara slät och en aningen kladdig. Häll till sist i saltet och knåda lite till. Låt jäsa 30 minuter.

Fyllning:
köttfärssås
1-1,5 dl riven ost
(Jag gjorde lasagne till middag och kom då på att spara lite av köttfärssåsen till att fylla mina piroger med.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord och skär ut cirklar med ett glas eller utstickare, gärna 10 cm i diameter. Lägg en sked fyllning på varje degplatta och toppa med lite ost. Vik ihop plattan till en halvcirkel och platta till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla på äggula. In i ugnen i ca 10-15 minuter (beroende på ugn och storleken på dina piroger). De ska vara härligt gyllenbruna när de är klara. Ät som dom är eller med en fräsch sallad. Dessa går såklart utmärkt att frysa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.