Vad För Jord Till Rabarber?


Vad För Jord Till Rabarber
Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

 1. Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar.
 2. Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige.
 3. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra.
 4. Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad.
 5. I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber.

Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak. Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött.

Jorden ska vara närings- och mullrik. Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år. Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan. Vattna mycket första året. Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel, Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd.

 1. Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite.
 2. Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö.
 3. Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet.
 4. Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna.
You might be interested:  Tinad Fisk Hållbarhet Kylskåp?

Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd. På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla.

 • Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan.
 • Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda.
 • På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren. Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern.

Kan man gödsla rabarber med kogödsel?

Gödsling : Var återhållsam med gödsel. Tidigt på våren myllar du ner lite kogödsel eller blåbärsgödsel. På hösten är det bra att lägga lite löv eller kompost runt busken.

Hur göder man rabarber?

Gödsla på våren, eller. – De vanligaste rekommendationerna för rabarber är att gödsla tidigt på våren, kanske till och med på senvintern. Gödsel kan då läggas runtomkring plantorna på växtplatsen, eller myllas ner i jorden. På våren när plantorna tittar upp ur jorden har de “matats” och har kraft att växa sig stora och fina.

 • Eftersom jag sällan ägnar mig åt klassisk vårgödsling, brukar jag istället använda täckodling.
 • Jag lägger helt enkelt olika organiska material runt plantan.
 • När materialen med maskarnas hjälp förmultnar, omvandlas täckmaterialet till näringsrik jord med maskarnas och småkrypens hjälp.
 • Täckodlingen är pågående i min trädgård jämt och jag brukar inte tänka särskilt på att gödsla just rabarbern på våren.
You might be interested:  Koka Pasta I Grädde?

Jorden förbättras successivt runt plantan, utan att en särskilt maffig gödsling görs vid en särskild tid på året. Undvik dock att gödsla med de mest näringsrika täckmaterialen (eller vanlig gödsel) från mitten av sommaren och framåt. En del fleråriga växter kan få problem med att övervintra bra om de serverats massor av näring i senare delen av växtsäsongen.

Kan man gödsla rabarber med hönsgödsel?

Odling av rabarber – Vad För Jord Till Rabarber Skörda när stjälkarna är 30-40 cm långa genom att greppa stjälken en bit ner och rycka bestämt uppåt. Då följer stjälkfästet med. Bild till höger: Den vackra blomman älskas av pollinerande bin. De första åren ska den tyvärr skäras bort redan i knoppstadiet för att inte ta kraft från etaberlingen av rotstocken.

 • Rabarber kan frösås i kruka under våren och sedan planteras ut, eller direktsås på växtplatsen under våren och försommaren.
 • Plantera ut småplantorna när de fått rötter och börjat växa till sig.
 • Men räkna med minst två år tills plantan är så robust att man kan börja skörda av stjälkarna.
 • Enklast köper man en planta och planterar på våren.

Plantera rotskotten på cirka 2 dm djup där rabarbern kan få svängrum på minst en meters diameter. Vattna vid svårt torka det första året. Därefter klarar sig rabarbern normalt utan stödvattning. Magra jordar behöver kväverik gödsling som gräsklipp, hönsgödsel och växtrens.

 • Skörda försiktigt de första två åren, så att rotstocken får energi att etablera sig ordentligt.
 • Nipsa också bort blomknopparna som stjäl mycket energi de första åren.
 • Skörden pågår fram till midsommar-mitten av juli, därefter lämnas stjälkar kvar som ger energi till kommande års skördar.
 • En gammal planta (över 15 år) tappar i avkastning.
You might be interested:  Pasta Carbonara Med Pancetta?

Dela då rotstocken och plantera på ny plats, se till att få med både rotstock, rötter och friska skott. TIPS! Prova att driva späd rabarber tidigt på vårvintern. Läs här hur du gör. Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Kimmo Rumpunen/SLU Balsgård.

Varför dör våra rabarber?

Se vanligaste felen vid plantering och skötsel. Att rabarberplantan är planterad i en grop, ännu värre sur grop. Plantan ska vara planterad i samma nivå som marken. Att plantor i krukor får stå med krukan på ett fat och blir blöt om fötterna ger knallröda blad. Att stjälkarna skärs bort.

När blir rabarber träiga?

När syrenen blommar är det rabarbertid – Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.