Tvätta Bort Jordgubbar?


Tvätta Bort Jordgubbar
Jordgubbar

 1. Doppa fläcken i kokande vatten.
 2. Var det ett färgat plagg som råkade få en fläck kan du prova att pressa lite färsk citronsaft innan plagget tvättas i maskinen.
 3. Lägg plagget i varm mjölk en stund och maskintvätta sedan som vanligt.
 4. Även ammoniakvatten ska fungera, vilket det även gör på chokladfläckar.

Kan man få bort Jordgubbsfläckar?

Ta bort jordgubbsfläckar och andra fruktfläckar på kläder – Här är en enkel steg-för-steg-guide du kan följa när du kan ta av plagget med fläcken och har möjlighet att behandla det ordentligt:

 1. Skölj ur fläcken från andra sidan tyget. Det enklaste sättet att göra det här på är att hålla fläcken under kallt, rinnande vatten. Håll baksidan av fläcken under kranen så att vattnet kan hjälpa till att driva ut fruktsaften ur tyget
 2. Dutta på Via White eller Via Color flytande tvättmedel, beroende på vilken färg tyget har. Gnugga försiktigt in tvättmedlet i fläcken med fingrarna eller en doseringsboll
 3. Tvätta plagget med ditt normala program med Via tvättkapslar, Läs alltid plaggets skötselråd först för att se vilken temperatur plagget tål.40 grader är ofta en bra temperatur (till och med 30 grader om fläckarna inte är alltför allvarliga), men det är alltid bra att hålla sig till rekommenderad temperatur. Kläder som kräver kemtvätt bör behandlas av en expert
 4. Se efter om fläcken är borta. Om den fortfarande är kvar, repetera steg 2 och prova med att blötlägga plagget i en balja med kallt vatten i några timmar. Maskintvätta plagget igen om fläcken fortfarande är kvar efter blötläggningen
 5. Låt plagget torka i solen. Solljus kan hjälpa till att ta bort fruktfläckar. Torktumla inte plagget om fläcken fortfarande är kvar, eftersom värmen kan göra att fläcken sätter sig i tyget

Har ditt barn varit på ett stojigt barnkalas och fått jordgubbsfläckar, blåbärsfläckar eller andra bärfläckar på kläderna i form av saft eller sylt? Då kan du med fördel prova ovanstående metod! Berätta för oss om de värsta bär- och fruktfläckarna du har tacklat och hur du fick bort dem. Du kan även ta en titt på vår fläckborttagningshjälp för fler tips på hur du får bort envisa fläckar.

Hur tar man bort Bärfläckar på kläder?

Det konstiga med att spilla är att när man har på sig mörka tyger eller äter någonting som inte lämnar fläckar så tycks man aldrig drälla överhuvudtaget. När man däremot äter till exempel blåbär och har en vit blus lyckas man spilla varenda gång. Är man ute och plockar blåbär brukar man dessutom få en hel del blålila fläckar på kläderna.

Hur bra är Vanish?

1 november 2018 kl 11:26 Tester Lägg inte pengar på sprejer och andra fläckborttagningsmedel i onödan – ibland gör de mer skada än nytta. Det du redan har hemma i skåpen funkar ofta bättre eller lika bra, visar Hem & Hyras test. Specialiserade medel i all ära. Inget slår dock de gamla beprövade knepen. Att man kan behandla fläckar genom att spreja på medel innan man slänger kläderna i tvätten har vi lärt oss från tv-reklamen. Men hur bra funkar det? Hem & Hyra har jämfört sex fläckborttagningsmedel med kända husmors- knep.

Likadana vita T-tröjor sölades ner med matolja, chokladsås, vin och kaffe. Fläckarna fick torka in innan de förbehandlades med de olika medlen. Sedan tvättades de i maskinen med ett vanligt vittvättmedel. Som referens lät vi en tröja gå rakt i tvättmaskinen, utan att fläckarna förbehandlades alls. När resultaten granskas står det klart att medlen funkar ibland, men det finns inget som är bra på allt.

Fixas sprej klarar matoljefläcken bäst, men rår inte alls på chokladsåsen. Vanish lyckas sämre med oljan men funkar bättre på vin. I vissa fall gjorde fläckborttagningsmedlen till och med mer skada än nytta – fläckarna syntes tydligare än när samma sorts fläck bara tvättades i maskinen direkt.

Affefläcken försvinner allra bäst på tröjan som inte förbehandlades alls, och alla medel förutom Attitude lämnar kvar en värre chokladfläck än vad som blir kvar om maskintvättmedlet får verka ensamt! Att ta till husmorsknep mot fläckarna funkar på det hela taget bäst. Fet varm mjölk visar sig vara en överlägsen metod för att ta bort vinfläcken, och vanligt diskmedel är lika bra som de flesta av de bättre specialmedlen när det gäller matoljan.

You might be interested:  Förvara Tillagad Kyckling I Kylskåp?

Husmorsknep Totalbetyg: 13 Olika beroende på fläck Konsumentkontakt Ingen Instruktion Matolja: Gnugga med diskmedel och vatten. Vin: Sänk ner fläcken i varm mjölk (3%) några minuter. Choklad: Skölj, gnugga under kallt vatten, sedan varm mjölk på samma sätt som vinfläcken. Kaffe: Sänk ner i kokande vatten i några minuter. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 4 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 13 Attitude Totalbetyg: 11 Fläckborttagare Citrus zest Konsumentkontakt cleanattitude.com Cirkapris per förpackning 70 kronor Jämförelsepris 147 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken. Gnugga in i tyget. Låt medlet sugas upp i 1-5 min beroende på hur svår fläcken är. Tvätta med tvättmedel. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 2 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 11 Bara tvättmedel Totalbetyg: 11 Delbetyg 1 till 5 Instruktion Bara tvätta i tvättmaskinen som vanligt.

Hur får man bort gamla fläckar?

Eller så gillar man verkligen att fynda gamla härliga vintageplagg, men har svårt att riktigt få bort svettfläckar eller andra okända fläckar. Misströsta inte! Det finns flera olika sätt att behandla gamla mystiska fläckar på. Här nedan kommer några väl beprövade husmorstips.

Om plagget är tillverkat av syntet kan du först testa att behandla fläcken med vanliga babywipes, och då kanske det räcker. Detsamma gäller för skor av de flesta material. Om plagget är av bomull, eller om babywipes inte räcker, så kan du testa tipsen i listan här nedanför. Börja med steg 1 och pröva dem sedan steg för steg.

Lycka till!

Testa först de fläckborttagningsmedel du tänker använda på ett mindre synligt ställe på tyget, som till exempel baksidan av en fåll. Börja med att fukta fläcken med lite ljummet vatten. Lägg tyget ovanpå ett kaffefilter och låt plagget torka. Pröva att gnugga fläcken med galltvål och därefter tvätta plagget enligt tvättlappens instruktioner. Finns fläcken fortfarande kvar så kan du prova att badda den med en trasa med lite färglös sprit på. Framförallt brukar intorkade svettfläckar gå bort ganska enkelt med denna metod. Nästa steg är att badda fläcken med ammoniak på en ren trasa eller svamp. Skölj sedan ur ammoniaken ordentligt under rinnande vatten. Om fläcken ändå inte ger med sig så kan du göra ett försök med ättika. Också här kan du badda med en ren trasa eller svamp. Tvätta enligt tvättlappens instruktioner efter ca 30 minuters behandling med ättika. Som sista alternativ kan du använda blekmedel. OBS! Det är enbart lämpligt för vita plagg – färgade och mönstrade plagg riskerar att få en ny och blek fläck istället.

Källor: Svenskt husmoderslexikon – uppslagsbok för hem och familj, band II (Medéns Förlags AB, 1963) Camilla Thulin berättar om fläckar, TV4 2019 The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

Är Vanish farligt?

Säkerhetsinformation. Vanish Oxi Action 0% innehåller natriumperkarbonat, natrium C12-18 alkylsulfat. Farligt vid förtäring. Orsakar allvarliga ögonskador.

Varför ska man helst inte torktumla tvätten?

Man ser på luddfiltret att det är fullt med ludd, och så tänker man: Oj, vad det sliter på plagget. Men det största fibersläppet sker när du använder plagget och när du tvättar det. Det är bara ungefär 10 procent av fiberslitaget som kommer från tumlaren. – Textilmaterial som torktumlas drar ihop sig därför att det får sväva fritt i tumlaren, det är inget som drar nedåt som när man hängtorkar. Men det mesta av krympningen går att dra ut, när man tvättar plagget nästa gång. Akryl och viskos är särskilt känsliga, det ska man inte stoppa i tumlaren.

För ylle gäller plantorkning för att det ska hålla formen. Lin tål visserligen höga temperaturer bra men är känsligt för att böjas och kastas runt som i tumlaren eller tvättmaskinen. Många slänger nog in kökshanddukar med inslag av lin i tumlaren, och det går utmärkt, men man får räkna med kortare livslängd, säger Anne-Charlotte Hanning.

– Frotté blir mjukt och gosigt, det beror på att fibrerna torkas samtidigt som de hela tiden är i rörelse. Om man vill ha rivig frotté ska man hängtorka, då fastnar fibrerna i sin form. Man ska inte torka alldeles torrt i tumlaren, de sista minuterna är jobbigast för fibrerna.

 • Det är nämligen först då, när vattnet är borta, som textilierna blir varma.
 • Välj skåptorrt, som inte är riktigt snustorrt.
 • I de moderna tumlarna finns program som känner av när plaggen ännu inte är riktigt torra, säger Anne-Charlotte Hanning.
 • Hon tipsar också om att man ska ta ut plaggen ur tumlaren så snart programmet gått klart.
You might be interested:  Pasta Putanesca Recept?

Det är när tvätten ligger kvar i tumlaren eller när man packat den alldeles full som plaggen blir skrynkliga. Text: Ingrid Jacobsson

Kan man använda Vanish på mörka kläder?

Svart är en färg som syns omedelbart på plagg som inte är svarta eller i alla fall riktigt mörka. En svart fläck på en röd kofta, en vit skjorta eller ett par blå jeans går inte att missa. Därför ska du alltid ta itu med fläcken omedelbart så att den inte får ordentligt fäste.

 1. Oljefläckar Det är förstås inte olivolja det handlar om här, utan den trögflytande, kolsvarta olja som används i bilmotorer och andra motorer.
 2. Alla har förstås sett hur en bilmekanikers overall ser ut efter några års användning.
 3. För hobbymeckaren kan Vanish vara en riktig livräddare.
 4. Om du har fått en motoroljefläck ska du omedelbart behandla den med hett vatten för att skölja bort så mycket olja som möjligt.

Om detta inte är möjligt kan du skrapa bort så mycket olja som möjligt med en sked eller liknande, men var försiktig så att du inte pressar fläcken längre in i tyget. Badda sedan den återstående fläcken med en fuktad pappershandduk eller trasa. Använd en lyftande rörelse och badda tills du inte längre får upp någon olja.

När du kommer hem blötlägger du plagget i vatten och Vanish: Blanda 33 ml Vanish Oxi Action gel i fyra liter varmt vatten. Blötlägg i upp till en timme för kulörta plagg, eller upp till sex timmar för vita plagg. Tvätta sedan som vanligt. Placera doseringskoppen med 33 ml gel i tvättmaskinen utöver ditt vanliga tvättmedel.

Starta maskinen och vänta tills den är klar. Mascarafläckar Mascara är en relativt vanlig fläck på ärmar eller tröjor. Det räcker med en sekunds bristande koncentration eller ett litet fummel – och självklart händer det alltid när du verkligen inte har tid.

 1. Tack och lov är mascara enkelt att få bort med våra tips: Skrapa bort så mycket mascara som möjligt med en slö kniv eller liknande.
 2. Badda fläcken med kallt vatten och var försiktig så att du inte pressar fläcken längre in i tyget.
 3. Blanda en 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action pulver med fyra liter varmt vatten.

Blötlägg i upp till en timme för kulörta plagg, eller upp till sex timmar för vita plagg. Tvätta sedan plagget som vanligt för att bli av med det sista av fläcken. Tänk på att ju längre du väntar med att behandla fläcken, desto svårare blir den att få bort.

Bläckfläckar Om du någonsin har drabbats av en bläckfläck vet du kanske hur svår den är att få bort. Men med Vanish blir det en annan femma! De flesta bläckpennor är blå, men svarta bläckpennor är också populära på många företag. Så här tar du bort bläckfläckar: Blanda en 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action pulver med vatten.

Stryk på blandningen på fläcken och låt verka i max en timme. Tvätta som vanligt med tvättmedel plus en 1/2 skopa Vanish. Se där; bläckfläcken är puts väck!

När ska man använda Galltvål?

Naturlig fläckborttagning med galltvål – Även om galltvål har så många användningsområden så är det vanligaste att använda det till just fläckborttagning. Galltvål kan användas vid gräsfläckar, vinfläckar, fett -och oljefläckar, blodfläckar, kaffe, choklad och mycket mer. Oavsett vilken typ av fläck du vill ta bort så är tillvägagångssättet detsamma.

 1. Fukta fläcken med ljummet vatten och gnugga den fasta tvålen mot fläcken (eller droppa på lite flytande galltvål).
 2. Gnugga tills du jobbat upp ett lödder och låt sedan få verka en stund innan du tvättar plagget i tvättmaskinen.

Om fläcken fortfarande är kvar efter en omgång kan du upprepa processen. Detta beror lite på hur ingrodd fläcken är, alltså om den är ny eller gammal.

Vilken Galltvål är bäst?

Så använder du galltvål –

Om du har fläckar på kläder blöter du tyget, gnider in lite galltvål och arbetar upp ett lödder. Låt det ligga en stund och sedan sköljer du med vatten eller tvättar i tvättmaskinen. Den fasta galltvålen rekommenderas till fläckar från växter, gräs, bär, frukt, grönsaker och så vidare. Det gröna klorofyllet i tvålen hjälper till att lösa den typen av fläckar.Den flytande galltvålen rekommenderas till olja, fett, sot och liknande. Ta en blöt duk eller trasa, gnid in med galltvål och rengör som vanligt. Skölj med vatten.

You might be interested:  Pris På Jordgubbar Till Midsommar?

Läs också: Kemikaliebanta hemmet: Expertens 5 bästa tips för nybörjare

Kan man tvätta händerna med Galltvål?

Hur använder man Galltvål? – En fast Galltvål använder du precis som en vanlig fast tvål, bara att tvätta händerna (eller kroppen) på helt vanligt sätt. Om du mekat med bilen och har oljiga händer eller kanske tagit i sot så är flytande Galltvål att föredra då den kan vara lite effektivare på olja, fett och sot.

 1. Blöt upp tyget där fläcken eller smutsen sitter.
 2. Gnid in området med Galltvål och arbeta upp ett lätt lödder.
 3. Låt ligga en stund för att tvålen ska få verka, svårare fläck kan behöva en lite längre stund (alt. upprepad behandling).
 4. Skölj bort all tvål med vatten eller tvätta direkt i tvättmaskinen.

Går fint att jobba upp ett härligt lödder med Galltvålen. Tvätta Bort Jordgubbar

Hur får man bort fläckar på Tygsoffa?

Få bort fläckar på en tygsoffa – Så här avlägsnar du fläckar av choklad, välling, frukt, saft, glass, blod m.m. från en tygsoffa:

Gnid in fläcken rejält med flytande koncentrerad galltvål på en fuktig svamp, låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen och upprepa om det behövs. Badda efter med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur vattnet med hushållspapper. Galltvål går att köpa i välsorterade matbutiker och järnaffärer. Den funkar bra på andra textiler också, så som bebiskläder som fått frukt- eller matfläckar.

Har du fått fläckar av något riktigt illaluktande som uppkastningar kan du tvätta av fläcken med vatten och ättika, Till en liter vatten tar du 1 deciliter ättika. Låt torka, upprepa om det behövs. Vädra efteråt så att ättikslukten försvinner.

På envisa fettfläckar som galltvål eller diskmedel inte bitit på kan du prova potatismjöl. Lägg torrt på fläcken, låt mjölet suga upp oljan, dammsug.

Har soffan fått en ful rödvinsfläck kan du ta fram en skål vatten, rena trasor och en skål bakpulver. Fukta trasan, doppa i bakpulvret och gnugga i fläcken ordentligt med bakpulver. När fläcken har försvunnit doppar du trasan i rent vatten och torkar bort bakpulvret, eller borstar bort den.

Hund- och katthår kan smutsa ner soffan ordentligt. Ta på dig en vanlig gummihandske, dra ihop håren med den, plocka upp. Lätt, och lämnar inga fläckar.

Det finns att köpa olika kemiska fläckborttagingsmedel som spray, lödder, pulver och i flytande form. Väljer du att använda någon av dem testa alltid produkten på en liten dold yta innan du behandlar hela fläcken. Har soffkuddarna också drabbats? Så här gör du rent dina kuddar på bästa sätt.

Hur får man bort fläckar på vit matta?

Hur man får bort choklad från mattan – Chokladfläckar på mattan kan enkelt tas bort med fem enkla steg.

CDra först baksidan av en bordskniv slätt över fläcken för att få bort eventuella chokladrester. Häll lite diskmedel på fläcken och låt det verka i några minuter. Fukta sedan en absorberande trasa med varmt vatten och ta försiktigt bort diskmedlet. Kom ihåg att aldrig gnugga på fläcken, dutta alltid för att förhindra att fläcken pressas längre in i mattfibrerna. Om du fortfarande kan se en fläck, strö över potatismjöl eller majsstärkelse och låt verka ett tag. Till sist, dammsug.

Hur får man bort sylt fläckar?

Småbarn, en oavsiktlig knuff i ryggen på kafét eller bara vanlig klumpighet kan ge upphov till fläckar på kläderna. Hur gör man för att lättast ta bort fläckar från klassiker som rödvin, ketchup och kaffe? Vi har den stora guiden! Alla som någon gång har burit vita kläder vet att det är som att be om att få fläckar. Rödvin: Du behöver: hushållspapper, club soda, bakpulver Gör så här: lägg ett ark hushållspapper på ett bord och låt plagget med fläcken ligga ovanpå.

Hur får man bort blåbär på händerna?

Blåbär på fingrarna – Rengöra händer – Har du varit och plockat blåbär och blivit blå om fingrarna blir du ren om du gnuggar händerna med citronsyra och vatten.