Smälta Vit Choklad I Mikro?


Smälta Vit Choklad I Mikro
Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.

  • Vit choklad är mycket värmekänslig.
  • Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger.
  • Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll.
  • Upprepa tills chokladen är helt smält.
  • Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°. Recept: Hallontryffel med vit choklad Smälta Vit Choklad I Mikro

Kan man smälta choklad i mikron?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Hur gör man smält choklad?

Smälta Vit Choklad I Mikro Smälta Vit Choklad I Mikro Att smälta choklad i ett vattenbad är lätt som en plätt! Jag smälter alltid min choklad över vattenbad och aldrig i micron då chokladen lätt bränns och blir grynig i micron. Och det är ju synd att behöva kasta bort chokladen för man tänkte att man skulle vara lite lat.

Hur gör man då när man smälter chokladen i vattenbad? Ta fram en kastrull samt ett kärl som passar till kastrullen, jag brukar använda en djup tallrik. Se till att kärlet är såpass stort att det täcker kanterna på kastrullen. Anledningen till detta är för att vi inte vill att det skall komma in varm ånga i chokladen då den kan göra chokladen till en stor hård klump istället för härligt rinnande choklad.

Fyll upp kastrullen med lite vatten. Det viktiga är att vattnet inte nuddar undersidan av kärlet då det gör att kärlet blir alldeles för varmt och chokladen kan brännas och bli grynig. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i kärlet.

Ställ kärlet på kastrullen, sätt på medelvärme på spisen och låt chokladen smälta av den heta ångan. Rör om då och då. Låt det inte börja koka, chokladen mår bättre av att smälta långsamt, vid för höga temperaturer kan den bli grynig och förstörd. När chokladen har smält tar du bort kärlet från kastrullen och tillsätter den andra hälften av chokladen.

Anledningen till att man delar upp chokladen i två delar är för att när man tillsätter den osmälta chokladen till den smälta så hjälper den till att ta ned temperaturen i chokladen vilket man ofta vill. Jag brukar hälla över den smälta chokladen i ett annat kärl som inte är varmt för att inte chokladen skall fortsätta att värmas upp av det varma kärlet. Hacka chokladen och fyll upp kastrullen med vatten.