Så Jordgubbar Från Frön?


Så Jordgubbar Från Frön
Frösådd av jordgubbar –

  1. Fyll en plastkruka i storlek 7-8 cm bredd med såjord, Vill du ha många plantor kan du istället använda en sålåda, eller ett pluggbrätte,
  2. Tryck till jorden lätt så att den blir jämn, men inte ihoptryckt.
  3. Vattna jorden lätt så att den är fuktig, men inte sur.
  4. I krukan sätter du tre frön med några centimeters avstånd från varandra. I sålåda bredsår man fröerna, dvs strör dem jämnt över jorden med 2-3 cm avstånd och i pluggbrättet 2 fröer/cell med ca 1 cm avstånd. Fröerna läggs ovanpå den förberedda jorden.
  5. Strö ett mycket tunt lager jord över fröerna och strila över sparsamt med vatten.

När ska man så Jordgubbsfrön?

Hur sår man Jordgubbar? – Vad man inte alltid tänker på är att Jordgubbsplantor dessvärre inte ger någon frukt under den första säsongen av att Odla Jordgubbar från frö. Av den anledningen väljer många att köpa färdigetablerade Jordgubbsplantor. De är relativt billiga och innebär att man bara behöver ta hem sin planta och sätta direkt i planteringsmediumet.

Hur gör man med revor från jordgubbar?

Rota revor – Det är mycket enkelt att göra nya jordgubbsplantor från revor. Därtill är det ett superbilligt sätt att förnya odlingen. Gör så här:

välj ut revor som skjutit ut från moderplantan, helst sådana som börjat bilda rötterknipsa av revan så den blir friståendefyll upp ett brätte, krukor eller pluggbrätte med jordtryck försiktigt fast varje reva i en kruka/plugg eller sätt den bredvid varandra i ett större trågvattna regelbundet och låt stå i halvskugga

Några veckor senare syns tydligt att de nya jordgubbsplantorna börjat växa då nya blad skjuter fram. Plantorna har också rotat sig ordentligt. Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård. Så Jordgubbar Från Frön Det är enkelt att hitta revorna genom att försiktigt dra i de långa “trådarna” som växer ut från jordgubbarna.

Hur många frön på jordgubbe?

Jordgubbar är lika med sommaren, eller hur?! Men visste du t.ex. hur mycket jordgubbar svenskarna äter varje år? Här kommer lite roliga fakta om vårt favoritbär! – Så Jordgubbar Från Frön

Jordgubbes vetenskapliga namn är Fragaria x ananassa, Bäret kom till Sverige under senare hälften av 1700-talet. Det finns ett museum i Belgien som är ägnat åt jordgubbar – Musée de la Fraise! Jordgubbe kallas för bär i vardagligt språk men den är egentligen en skenfrukt eller “falsk frukt” som t.ex. ananas och nypon.

Så Jordgubbar Från Frön 5. En genomsnittlig jordgubbe har ca 200 frön.6. Det finns en vit variant av jordgubbar som är lika söt och smaklig som “vanliga” jordgubbar men bara saknar det röda färgämnet. Det är tröstande nyheter för allergiker eftersom de oftast kan äta vita jordgubbar! 7.

Kan man Direktså jordgubbar?

Så Jordgubbar Från Frön Jordgubbar är en lättodlad växt som ger god skörd. De trivs bäst på mullrika genomsläppliga jordar på en varm, solig plats utan risk för sen nattfrost. Frost skadar blommorna och minskar skörden. Jordgubbar kan odlas på många ställen – på friland, i pallkrage, ampel eller stor kruka.

Olika sorter ger frukt vid olika tidpunkter och har olika grader av syra och sötma. Det finns också hängande plantor, sk. ampeljordgubbar som mognar successivt under säsongen. För att odla jordgubbar: Det enklaste sättet att föröka jordgubbar är att ta till vara de revor som plantan skickar ut. Klipp av revplantan och plantera direkt på den nya växtplatsen.

Det går också att stoppa i krukor med jord och låta dem rota sig där och sedan plantera ut till hösten. Det går också att fröså jordgubbar. Så mycket grunt i såjord inomhus i mars-april i pluggbrätte, sålåda eller kruka. Sätt fröerna med 2-3 cm mellanrum.

You might be interested:  Pris På Jordgubbar Till Midsommar?

Tryck bara fast fröna i jordytan. Täck över för att behålla fuktigheten tills att de första bladparet kommit upp. Grotiden är 3-6 veckor. Vid sådd tidigare än slutet av mars rekommenderas växtbelysning. Omskolas när plantan har fått 4-6 blad och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen.

Efter omskolning tar det ytterligare minst 6-8 veckor tills att plantan är redo för utplantering. Plantera ut efter avhärdning när frostrisken är över. Jordgubbar trivs bäst i mullrik, väldränerad jord och i soligt läge. Jordgubbar trivs bäst i ett lugnt, varmt och soligt läge.

  • De vill ha fuktighetshållande, näringsrik och lucker jord.
  • Jordgubbsplantor kan planteras ut under hela säsongen.
  • Rensa bort att ogräs innan plantering och jordförbättra gärna med välbrunnen stallgödsel (2-3 kg per kvm) eller gräsklipp (5 cm) för näring och ökad mullhalten.
  • Sätt inte plantan djupare än de suttit i krukan.

Täck om det finns risk för nattfrost för att skydda blommorna. Vattna ordentligt under tiden då bären utvecklas, helst på morgonen för att undvika tillväxt av mögelsporer under natten. Rensa ogräs under sommaren. Ett tips kan vara att täcka med halm eller markduk för att slippa ogräs och för att slippa få jord på jordgubbarna.

  • Lipp bort de revor som inte behövs för nya plantor.
  • De tar annars näring från bärproduktionen.
  • Ret efter plantering och därefter gödslar du efter skörd med ungefär samma mängder som användes vid plantering.
  • Det är viktigt att inte använda gödsel med mycket kväve eftersom det främjar bladtillväxt mer än bärproduktion.

Första året efter uppdragning/plantering kan man inte räkna med någon större skörd. Jordgubbar brukar ge störst skörd då plantan är 2-3 år. Efter 4-5 år är det tid att byta ut plantorna mot nya. Om plantorna är angripna av skadedjur eller sjukdomar är det en bra idé att köpa/driva upp nya plantor.

Varför är mina jordgubbar så små?

Skadedjur – Jordgubbskvalster skadar unga blad. De skadade bladen får en brunaktig färg, bladskaften blir korta och är hårigare än vanligt. Kvalstrens sugskador försvagar bildandet av blomämnen och följande års skörd kan minskas väsentligt. Det bästa sättet att förhindra skador av jordgubbskvalster är att använda friskt plantmaterial och regelbundet byta plats för jordgubbslandet.

Näckrosbagge kan vid riklig förekomst ge svåra skador. De fullvuxna baggarna äter hål i jordgubbsbladen. Larver och fullvuxna kan också skada blommor och kartar. Genom att mycket tidigt på våren täcka plantorna med fiberduk kan man förhindra skadorna, förutsatt att baggen inte har övervintrat bland plantorna.

Ludet ängsstinkfly ger skador som ses som små och missformade jordgubbar. Skadorna kan förebyggas genom att man på våren täcker plantorna med insektnät eller fiberduk. Jordgubbsmjöllus är en ca 1 mm lång insekt med vita vingar. Dess larver suger växtsafter och utsöndrar honungsdagg på jordgubbsbladen.

  1. Honungsdaggen kan öka förekomsten av sotdagg (svamp som på bladen ses som sotaktigt dammlager), men i övrigt är jordgubbsmjöllusen ingen speciellt skadlig skadegörare.
  2. Spottstrit märker man på det ljusa skum, inuti vilket larverna finns.
  3. Larverna suger växtsafter och sugskadorna får bladen att skrumpna ihop.
You might be interested:  Atlas Pasta Machine?

Man kan minska förekomsten av spottstritar genom att se till att det inte i jordgubbslandets omedelbara närhet finns frodiga naturängar.

Vad gör man med jordgubbsplantor på vintern?

För att sommaren ska ge en riklig jordgubbsskörd bör man skydda dem så bra som möjligt mot frost. Eftersom jordgubbsplantorna börjar blomma så snart temperaturen stiger något är det viktigt att förse dem med ett frostskydd. Dessutom är rötterna på jordgubben mycket ömtåliga eftersom de ligger väldigt ytligt.

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta. Men se upp och ta inte bort frostskydden för tidigt! I vissa områden finns det alltid risk för en sen vårfrost som kan skada jordgubbsplantorna.

Hur får man mycket jordgubbar?

Plantering av jordgubbar – Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt.

Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut. För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. pH-värdet ska helst vara 5,5–6,5 och därför kan det vara lämpligt att blanda i en del mull som gör jorden porösare och sänker pH-värdet.

Kogödsel är bra att tillföra ett tag innan plantering. Den ökar mullhalten samtidigt som näring tillförs. Plantorna sätts med ett inbördes avstånd på 30–40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Det är viktigt att plantorna inte sätts djupare än vad de växt tidigare.

När ska man börja sätta frön?

Då bör du sätta igång förodlingen – Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar.

You might be interested:  Hur Mycket Kyckling Per Person?

Kan man plantera jordgubbar i blomlåda?

Odla jordgubbar på balkong – i kruka, låda eller ampel – Har man ingen stor trädgård eller plats för en pallkrage, kan man odla jordgubbar i kruka eller blomlåda på balkongen. Det viktiga då är att se till att krukan har bra dränering, att vattna varje dag – speciellt under blomningen – så att plantan inte torkar ut.

Använd krukkompost och placera krukan i ett soligt skyddat läge. Hängande jordgubbsplantor i amplar blir allt mer populärt. En sort som blommar i vitt och olika rosa eller röda nyanser, gör sig extra vacker i en ampel. Många ampeljordgubbar är så kallade remonterade, vilket innebär att de blommar och ger skörd flera gånger på säsongen och långt in på hösten.

Med en återblommande ampeljordgubbe kan du skörda jordgubbar långt in på hösten. Foto: jstankiewiczwitek / iStockphoto

När ska man börja vattna jordgubbar?

Efter plantering, samt från och med att plantorna blommar till dess att jordgubbarna kan plockas, ska plantorna ha mycket vatten, gärna 35 mm i veckan. Vattna helst tidigt på morgonen då bären redan är våta av dagg, annars finns risk att bären ruttnar.

Vilken näring till jordgubbar?

Traditionell odling på friland – Jordgubbar ska gödslas med granulerad NPK-gödning kompletterat med kalksalpeter. Yara rekommenderar klorfri YaraMila ProMagna 11-5-18 eller YaraMila ProMagna 8-5-19 samt YaraLiva kalksalpeter eller YaraLiva Nitrabor (kalksalpeter med bor).

Mängden gödning beror på sort, förväntad skörd, planteringstidpunkt, jordart m.m. Jordanalys bör tas innan man gör en slutlig gödslingsplan. För att reducera urlakning och säkerställa att plantorna har tillräckligt med näring genom hela växtsäsongen, bör gödningen fördelas under säsongen. I modern jordgubbsodling är det viktigt att man inte övergödslar med kväve.

För att säkerställa smak och bättre hållbarhet ska kaliummängden ökas under kartutvecklingen. Efter blomningen och fram till hösten är det viktigt med tillräcklig mängd med fosfor och kalium för att säkra blombildningen. Ökad mängd av kalcium kommer att stärka cellbildningen och därmed förebygga gråmögel.

N P K Mg Ca
Kg/ha 50-80 15-20 100-120 10-15 30-50

Gödslingsförslag: ProMagna 11-5-18/ProMagna 8-5-19 ges med 150-350 kg/ha på våren och med 250 kg/ha omedelbart efter skörd. Kalksalpeter/Nitrabor tillförs två gånger med 150 kg/ha mellan blomning och skörd.

Hur gör man med jordgubbsplantor till vintern?

För att sommaren ska ge en riklig jordgubbsskörd bör man skydda dem så bra som möjligt mot frost. Eftersom jordgubbsplantorna börjar blomma så snart temperaturen stiger något är det viktigt att förse dem med ett frostskydd. Dessutom är rötterna på jordgubben mycket ömtåliga eftersom de ligger väldigt ytligt.

  1. För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna.
  2. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas.
  3. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk.
  4. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta. Men se upp och ta inte bort frostskydden för tidigt! I vissa områden finns det alltid risk för en sen vårfrost som kan skada jordgubbsplantorna.