Rött Vin Till Fisk?


Rött Vin Till Fisk
Salt och lite syrlighet kan åstadkomma underverk – De vanligaste rödvinerna till fisk är ganska lätta, mjuka och fruktiga, som exempelvis Pinot Noir och Gamay. Det är dock många som dricker ganska kraftigt och strävt rött vin till fisk. För att få en smakbalans är det då viktigt att fiskrätten är kraftig och att man tillför sälta, syrlighet och fett eller något krämigt, så att vinet inte blir för beskt och kärvt.

Kan man dricka rött vin till torsk?

Rött vin till torsk – Torsk är en av de magrare typerna av fisk, tillsammans med b.la abborre, gös, marulk och hälleflundra. Här behöver vi ett lättare rött vin så som Pinot Noir från Bourgogne eller Gamay från Beaujolais. Du kan även prova ett rött vin gjort på druvan Dolcetto från Piemonte.

Kan man dricka rött vin till lax?

Lax och rött? – Det kan vara klokt att undvika röda viner med mycket tanniner eftersom sådana kan ge en metallisk smak i kombination med lax. Att använda fett, salt och krämiga tillbehör är ett sätt att undvika detta. Vill man dricka rött vin är lättare rödviner ofta det bästa valet.

Kan man ha rött vin i fiskgryta?

Tänk på druvsorterna när du väljer rött vin till fisk – För att få ut den allra bästa smakupplevelsen ur både fisken och vinet bör du se till att ha några olika druvor du som du vet passar till det du ska äta. Vissa av dessa druvor passar för dig som just söker rött vin till fisk, men vi tipsar även om vissa druvor som passar för dig som vill ha ett vitt vin eller ett mousserande vin.

Kan man ha rött vin till varmrökt lax?

Bästa vita vinet till lax – För de allra flesta fiskrätter är vitt vin det bästa valet. Det är även många vita viner som passar perfekt ihop med lax. Kom ihåg att lax är en fet fisk som behöver ett vin med hög fruktsyra, Fet mat vill ha frisk syra för att balansera den fet konsistensen.

En krämig ekfatslagrad Chardonnay passar perfekt till lax med smör eller gräddsås, Ekfatslagringen ger vinet en smörig smak som passar perfekt till den här typen av rätt. Den här typen av vin är även ett perfekt val till en krämig laxpasta eller varmrökt lax, En torr och krispig Chablis eller Sauvignon Blanc passar bättre till lättare laxrätter med örter eller citron, Chablis har karaktäristiska citrusaromer vilket gör det till ett bra vinval till laxrätter med citron. Sauvignon blancs typiska aromer av örter och gräs gör att det passar perfekt till örtmarinerad lax. Champagne eller en torr Riesling är bra vinval till rökt lax, Fruktsyran och fräschören balanserar den oljiga fisken och den rökiga smaken. Riesling med lite sötma eller Gewürztraminer till kryddiga laxrätter med lite hetta, exempelvis lax teriyaki.

You might be interested:  Vad Är Fisk Bra För?

Kan man dricka rött vin till räkor?

Skaldjur är som bekant ett uppskattat inslag att bjuda på. Lika noga som du är med att tillaga och servera rätterna bör du vara att välja dryckerna som hälls i glasen. Fel dryck kan nämligen ta ned upplevelsen och förstöra en del av kalaset. Det klassiska valet är ett vitt vin.

Men faktum är att många tycker att en bra rosé eller ett mousserande vin fungerar lika bra. Oftast så länge vinet är friskt och fruktigt med lite eller ingen sötma, vilket passar bäst på grund av skaldjurens naturliga sälta. Här spelar också tillagningen roll. Har skaldjuren halstrats föredrar många ett fylligare och smakrikare vin, gärna med fatkaraktär.

En annan huvudregel att följa är att inte glömma bort tillbehören som skaldjuren serveras tillsammans med när valet av dryck görs. Ett rött vin kan passa perfekt när tillbehören är tyngre, såsom när räkorna syns i en pastarätt. Ett rosévin kan vara det rätta valet när rätten inte är fullt så mäktig, medan ett bubbel gärna gifter sig med friterade skaldjur.

 • På samma gång tycker många att valet av dryck påverkas av vilket skaldjur det gäller.
 • En hummer serveras gärna med en champagne så klart, medan musslor och ostron passar bättre med ett krispigare, vitt vin.
 • Till krabban får det vita vinet gärna ha inslag av ekfat.
 • Hur är det med öl då? Jodå, det går också.

Särskilt till räkor och kräftor där sältan är lite extra. Det generella tipset är att välja en ljus lager eller ett veteöl som är mildare i smaken. Till halstrade skaldjur kan en ale med lagom beska vara en höjdare, och till ostron föredrar vissa en stout.

Vad äter man till rött vin?

Strävhet och mat – Har vinet låg strävhet, max klockvärde 6, fungerar det till allt från blandade bufféer och halloumiburgare till stekt vit fisk med smakrika tillbehör. Ett mjukt rödvin klarar också av en viss hetta och sötma i maten, även om det är klokt att vara sparsam med dessa egenskaper om du väljer rött vin. Röda viner med strävhetsklocka upp till 6 Många rödviner har medelstor strävhet som hamnar på klockvärde 7–8. De passar bra att kombinera med de flesta grytor och kötträtter som fläskfilé och lammkorv eller svamprisotto. Röda viner med strävhetsklocka 7–8 Har vinet en strävhetsklocka på 9 och uppåt brukar en kötträtt på nötkött, lamm eller vilt passa bäst. För att balansera strävheten är det bra med tillbehör som antingen innehåller fett i form av grädde eller smör, eller att strävheten möts av syra, exempelvis i form av en rödvinssås.

Vad ska man dricka till lax?

Vin till fet fisk – undvik rött – Fetare fisk som lax, röding och makrill behöver vin med hög fruktsyra. Det finns inom smaktypen Friskt & Fruktigt eller hos ett rosévin i kategorin Friskt & Bärigt. Om fisken är halstrad eller grillad kan du även välja ett fatlagrad vitt vin från kategorin Fylligt & Smakrikt.

Vad dricker man till grillad lax?

Frågor och svar – Vad dricker man för vin till stekt lax? Både grillad och stekt lax passar utmärkt med ett fruktigt rött som Pinot Noir. Men passar även bra ihop med ett vitt vin, gärna en Chardonnay. Passar Riesling till lax? Gravad lax passar fantastiskt ihop med ett halvtorrt, friskt och fruktigt vin som Riesling.

 • An man dricka rött vin till lax i ugn? Om du vill servera rött vin till ugnsbakad lax kan du kombinera det med en lättare typ av rött vin.
 • Vad serverar man för vin till laxtartar? Om du serverar rå lax som en tartar eller i sushi är ett mousserande vin en fantastisk kombination.
 • Vad dricker man för typ av vin till lax? Ett gott lax vin kan vara både, vitt, rött, mousserat och Rosévin,
You might be interested:  Skillnad Mellan Pasta Och Nudlar?

Allt beror hur du tillagar laxen och vad du tycker är gott vin till lax. Idag finns det många olika typer av viner som passar till fisk även om det mest klassiska är att servera vitt vin till lax.

Vad passar till Pinot Noir?

Förslag på mat till Pinot Noir-viner – Det finns hur många valmöjligheter som helst när det kommer till att hitta mat till Pinot Noir -viner, däribland många asiatiska rätter. De kryddiga smakerna från dessa rätter tar fram den krispiga sötman hos en Pinot Noir, samtidigt som vinet framhäver mångfalden av smaker som finns i den typen av rätter. Mat till Pinot Noir:

Magert kött: Fågel, kalv, fläsk och filéer av nötkött.Sötare grönsaker: Morötter, paprika, karamelliserad lök, rödbetor och tomater.Milda ostar: Cheddar, Brie, Havarti och Camembert.Korvar: Nötkött, fläsk eller lammkorvar som har blivit rökta, bräserade eller lufttorkade.

För att skapa den perfekta måltiden att servera med en flaska Pinot Noir Systembolaget, blanda smakerna med kryddor som oregano, timjan, rosmarin och mynta.

Vad dricker man till fiskgryta?

Söker du ett bra vin till fiskgryta för kvällens middag? Här får du flera bra tips på vin som passar till din matlagning och hur vinet kan komplettera din kryddning. Det viktiga som du bör tänka på när du väljer ett vin till fiskgryta är att det passar med ingredienserna i grytan.

 • Lite beroende på vad du har i så kan olika viner hjälpa till att lyfta fram smaken ytterligare.
 • Ett vitt vin med en torrare, ofatad karaktär passar bra till en fransk fiskgryta med starka, kryddiga ingredienser som fänkål.
 • Välj gärna från fruktiga och friska viner med inslag av citrus eller blommor.
 • Ryddar du med saffran kan du välja ett ekfatslagrat vin.

Ekfatskaraktären passar bra ihop med den söta smaken av kryddan och tar fram spännande smaker. Om du väljer ett Alsace-vin av den torrare sorten får du ofta en fräsch smak som inte tar för mycket plats. Visst ska man servera ett franskt bra vin när man lagar franska rätter!

Vilket vin passar till lax i ugn?

Lax och vinkombinationer – Beroende på hur laxen tillagas Lax och vin är således en utmärkt kombination. Vare sig du serverar vin till grillad eller rökt lax. För att vara lite mer specifik förslår vi några druvtypiska viner som en Riesling till lax eller en Chablis till lax.

Till grillat föreslår vi en ekad chardonnay eller en Beaujolais om du föredrar ett rött alternativ.Till ugnsbakad lax passar också chardonnay, dock en oekad version med hög frukt koncentration.Till gravad lax rekommenderar vi riesling med en viss fruktsötma.Inkokt lax och vin gjort på sauvignon Blanc går utmärkt ihop.

Vilket vin till abborre?

Till abborrfiléer är det bäst med friskt och fruktigt vitt vin som är lika lätt som maten. Också aningen fylligare, nyanserade och strukturerade vita viner matchar fint om fisken serveras med en fet sås eller något annat matigt tillbehör. Ta till exempel en Sauvignon Blanc från Chile, Nya Zeeland eller Frankrike.

 1. Vin av den druvan har färsk örtighet som går bra ihop med många abborrätter.
 2. Likaså passar en nyanserad och strukturerad Chardonnay bra i bilden.
 3. Rökt abborre kan också serveras med torr Riesling exempelvis från Australien.
 4. Dess typiska mineraliga aromer och syra fungerar utmärkt ihop med den rökta smaken.
You might be interested:  Gräsklipp På Jordgubbar?

Bra öl till abborre är ljusa, friska och lätta, det vill säga i synnerhet lager, pilsner och veteöl.

Vilket vin passar till räkor?

Färska räkor – Mat blir egentligen inte enklare, mer naturlig eller rent av godare, än en skål med nyfångade räkor och ett glas svalt vitt vin. Det klassiska vinvalet till räkor är ett fräscht och friskt vin, som till exempel en väl kyld, ståltankad och krispig Chablis.

Vitt vin där syran nyper lite i kinderna är sällan ett dåligt val. Räkor och andra skaldjur har en hel del umami och går därför särskilt bra tillsammans med viner med liten eller ingen sötma. Friska roséviner eller mousserande vin kan också vara en passande matchning till räkor och andra skaldjur. Det man bör undvika är viner med fatkaraktär och strävhet, som så ofta finns hos de röda vinerna.

Bland druvsorterna så är det främst de vita kungarna chardonnay, riesling och sauvignon blanc som brukar vara skräddarsydda val till räkor. Men en österrikisk grüner veltliner eller en amerikansk chenin, liksom mängder med andra gröna druvor kan också ge svårslagna vinupplevelser vid räktrågen.

Är Riesling ett torrt vin?

Odlas i: Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien. Kända distrikt: Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace. Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral. Passar till: De torra passar bra till milda, friska rätter av fisk och skaldjur.

Vilket vin passar till rödspätta?

Vin till fisk – Följ några enkla råd –

Mousserat vin harmoniserar väl med friterad fisk.Torra och krispiga viner som Chenin Blanc eller Sauvignon Blanc är de klassiska vita vinerna som rekommenderas till fiskrätter.Fylligare vita viner som Chardonnay eller Pinot Gris passar bättre till mäktigare fiskrätter.På röda sidan på Systembolaget är det Gamay, Pinot Noir och Sangiovese som gäller.

Torsk tillagad i tomatsås

Vilket vin passar till lax i ugn?

Lax och vinkombinationer – Beroende på hur laxen tillagas Lax och vin är således en utmärkt kombination. Vare sig du serverar vin till grillad eller rökt lax. För att vara lite mer specifik förslår vi några druvtypiska viner som en Riesling till lax eller en Chablis till lax.

Till grillat föreslår vi en ekad chardonnay eller en Beaujolais om du föredrar ett rött alternativ.Till ugnsbakad lax passar också chardonnay, dock en oekad version med hög frukt koncentration.Till gravad lax rekommenderar vi riesling med en viss fruktsötma.Inkokt lax och vin gjort på sauvignon Blanc går utmärkt ihop.

Vilket vin passar till gös?

Bra viner till gös är framför allt nyanserade och strukturerade vita viner som har lämplig stramhet och tillräcklig arom för att matcha den smakrika vita fisken. Välj till exempel Chardonnay eller Riesling av den smaktypen, som har lämpligt elegant friskhet till gösen.

Likaså fungerar Pinot Blanc och Grüner Veltliner bra. Föredrar du öl, rekommenderas ett ljust, friskt och ganska lätt, exempelvis lager, pilsner eller veteöl. Till smaken i synnerhet hos kokt gös passar också Sauvignon Blanc från exempelvis franska Loiredalen eller Nya Zeeland. Druvans färska örtighet blir fint komplement till lättare gösrätter.

I Bordeaux i Frankrike kokas gösen i rödvin och då passar givetvis ett medelfylligt rödvin från den regionen perfekt i bilden. Gösceviche, som tillagas genom att marinera fisktärningar i lime eller citron, kan med fördel serveras med Sauvignon Blanc från Chile eller Argentina.