När Ska Man Dela Rabarber?


När Ska Man Dela Rabarber
Rabarber kan delas på hösten eller så snart jorden är frostfri. Vattna de rabarberplantor som ska delas ordentligt och koncentrerat med tio liter vatten per kvadratmeter. Hacka med en spade ungefär en handbredd runt växten, lossa på rötterna och hacka loss växten uppifrån eller från sidan.

 1. Lyft ut rabarbern ur växthålet och dela den med en spade i knytnävsstora bitar med en eller två knoppar på varje bit.
 2. På hösten är knopparna lätta att hitta eftersom det sitter en längst ner på varje skaft.
 3. På våren är knopparna gömda under mörka knoppfjäll och syns inte tydligt förrän de sväller.
 4. Luckra upp jorden djupt på den nya planteringsplatsen och häll på en tiolitershink med kompost, samt en handfull benmjöl (vid vårplantering).

Plantera rotbitarna så djupt att knopparna hamnar på samma höjd som jorden, eller sticker upp lite grann, och vattna. Om du planterar på hösten bör du täcka rabarberplantorna med ris över vintern. Eftersom de nya plantorna kan frysa upp ur marken på vintern måste du kontrollera det på våren och rätta till dem om det behövs.

När kan man börja skörda rabarber?

När syrenen blommar är det rabarbertid – Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

Kan man skörda rabarber på hösten?

An error occurred. – Try watching this video on www.youtube.com, or enable JavaScript if it is disabled in your browser. Rabarber används som frukt eller bär i matlagningen, främst till bakverk, saft, sylt, glass och såna där sötare saker. Jag tycker väldigt mycket om rabarber just för att den är förs i trädgården med att ge skörd som kan användas till sötare saker, det gör på något sätt att sommaren känns lite närmre. När Ska Man Dela Rabarber Turkisk yoghurt med kompott av rabarber och lite citronmeliss på toppen – ett enkelt och gott mellanmål. En vanlig sak som brukar sägas om rabarber är att den bara kan skördas fram till midsommar ungefär och att den blir träig och tråkig i smak efter det.

 1. Det stämmer inte.
 2. Rabarber kan skördas under hela säsongen, så länge den växer fint! Ta de stjälkar som ser fina ut och låt resten vara.
 3. Var också snäll mot rabarbern och gödsla den ordentligt.
 4. Jag löser det genom täckodling under hela säsongen, men det går också bra att gödsla med hästgödsel eller annat som råkar finnas till hands.
You might be interested:  Hur Många Jordgubbar Per Person?

Om rabarbern bildar en blomstängel sägs det att den ska tas bort eftersom den stjälk kraft från plantan. Huruvuda det är sant vet jag inte eftersom det på ödetomter och i gamla trädgårdar finns otroligt praktfulla exemplar av rabarber som blommar – varje år.

Kan man skörda rabarber första året?

När kan jag börja skörda? – Efter en nyplantering är det bra om du undviker skörd under det första året för att låta plantan få etablera sig och gro ordentligt. Inne på sitt andra år är det däremot dags att ta en försiktig skörd, och först under det tredje året ska du börja skörda fullt ut.

Kan man skörda rabarber efter midsommar?

Anvädning och skörd av rabarber – Användning : Rabarbern är i matlagningen ett mellanting mellan frukt och grönsak, men hör till köksväxterna. Skörda efter något år när du ser att rabarbern etablerat sig och det är fart i plantan. De stjälkar som kommer efter midsommar/mitten av juli lämnas kvar och får ge ny energi till rotstocken och därmed framtida skördar.

 1. Stjälken skördas när den ännu är mjäll och saftspänd genom att man tar ett stadigt tag en bit ner på stjälken och drar rakt upp.
 2. Då lossnar den vid skaftfästet.
 3. Bladen kan gärna användas i rabatten som marktäckning mot ogräs.
 4. Rabarberns syrliga smak kommer av ofarlig äppelsyra.
 5. Men växten innehåller också oxalsyra som är skadligt för njurarna, olika sorter har olika högt innehåll.

I plantan är halten högst i bladen. Ju yngre stjälkar och ju äldre planta desto lägre oxalsyrahalt. Oxalsyran har ingen betydelse för smaken. Lagring/förvaring: Stjälkarna skördas kontinuerligt under våren och försommaren fram tills de blir träiga. De förvaras svalt i kylskåp i en plastpåse och håller då några veckor.

Hur får man stora rabarber?

Vattning och gödning av rabarber – Vattna och göd rabarberplantan första året, men börja skörda först år två. Då har roten hunnit etablera sig och växa sig stark, så att den orkar producera stjälkar för många säsonger framöver. Hönsgödsel, gräsklipp eller kogödsel ger bra näringstillskott.

När tar man bort blomman på rabarber?

Skörda innan stjälken går i blom. Blomman tar kraft från plantan. När du ser att en blomma är på väg att bildas så kapa den stjälken ända nere vid marken så kommer det nya stjälkar hela tiden och du kan skörda i stort sett hela sommaren.

You might be interested:  Förvara Tillagad Kyckling I Kylskåp?

När kan man skörda nyplanterad rabarber?

Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

 • Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar.
 • Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige.
 • Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra.
 • Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad.
 • I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber.

Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak. Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött.

Jorden ska vara närings- och mullrik. Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år. Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan. Vattna mycket första året. Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel, Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd.

Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite. Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö. Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet. Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna.

Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd. På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla.

You might be interested:  Är Potatis Bättre Än Pasta?

Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan. Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda. På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren. Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern.

Kan man skörda rabarber hela sommaren?

Läs mer: Tips för att frysa rabarber – Rabarber kan skördas under hela säsongen. Tänk på att rabarber kan frysas in. Det gör att vårens skörd lätt kan användas till vintern och inte nödvändigtvis måste syltas och saftas just nu. Frys in och spar till senare. Stjälkarna är som finast på våren och försommaren, så då är det perfekt att skörda och frysa. /Sara Bäckmo

Hur ska man skära rabarber?

Rabarber, skalad och skuren i en centimeter tjocka bitar. Recept med Rabarber Rabarber är en grönsak som många har i sin trädgård men går också att hitta ganska billigt i affären på sommarhalvåret. Man äter stjälkarna och kastar de stora bladen. Rabarber har frisk och syrlig smak och är god i paj, kaka och kräm.

 1. Man kan även koka saft eller göra marmelad av rabarber.
 2. Skölj rabarberstjälkarna och skala av det yttersta med fingrarna genom att ta tag i ena änden i det yttersta skiktet och dra.
 3. Skär sedan i ca en centimeter tjocka skivor.
 4. Eftersom rabarber är väldigt surt behöver man oftast ganska mycket socker vid tillagning.

Syrahalten i rabarber varierar och är lägst tidigt på sommaren och högst på sensommaren. Olika sorters rabarber har olika färg. Det finns sorter som är djupröda. Om man har en grönare typ så är de rödast när de är små. Frys gärna in rabarber, skalade och skivade i centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj även på vintern! Rabarber började odlas i svenska trädgårdar omkring år 1860, men kommer ursprungligen från områdena längs floden Volga i Ryssland.

Var kan man köpa Jordgubbsrabarber?

Köp St. Dalfour Jordgubb & Rabarber 284g på delitea.se.