Kan Man Äta Rå Fisk?
Kommentarer –
Hej Joackim! Om man vill äta vildfångad fisk rå är vårt råd att man bör frysa den i 3 dygn på grund av risk för parasiter, det vill säga små maskar som kan finnas i fiskköttet. Vissa av dem kan göra oss magsjuka. Det kan finnas parasiter i fisk även från vattendrag/älvar i Norrland. Christina L
Contents
Är det farligt med rå fisk?
2019-07-15 @ 13:00:00 Varför kan vi äta rå fisk men inte rått kött? Samtidigt som vi glatt kalasr på sushi och sashimi är tanken på rå kyckling tillräckligt för att få magen att vända sig. Varför är det ok att äta rå fisk men inte rått kött? Fisk kan innehålla parasiter.
Vid låga (och höga) temperatur dör dock parasiterna. Därför ska all fisk som ska ätas rå frysas före beredning enligt bestämmelser som gäller inom EU. Så gör det även hemma om du köper färsk fisk. När det gäller kött, tenderar bakterierna som lever i boskap – som inkluderar listeria, E. Coli och salmonella – att vara farligare för människor.
Är sällsynt biff säkert att äta? De flesta av oss skulle inte klämma in i en halvrå fläskkotelett men gärna en blodig eller rosa biff. Varför är det så? De flesta skadliga bakterierna lever i djurets tarmar, medan insidan av muskeln är relativt steril.
- Därför är nötkött ett gott exempel på ett kött som är i stort ok att äta rått.
- Tillagning av ytan av på kötter i exempelvis en biff kommer att döda bakterier.
- Men om du äter malet nötkött är det rekommenderat att du ser till att det är genomkokt eller genomstekt.
- Det malda köttet kan komma från många delar på djuret och ha dessutom mängder av små ytor för bakterier och annat att fastna på.
Varför är rå kyckling så farligt? Salmonella är vanligtvis associerad med rå kyckling. Salmonellabakterien som kan leva i avföring, på klor, gårdsgolv osv. Bakterien är upphov till många tarminfektionerna bland människor i USA och Europa. I Sverige är vi lite förskonade men bakterien kan absolut förekomma.
- Campylobacter är en farlig bakterie som lever i kycklingarnas mage och på kycklingfarmer.
- Campylobacter är den vanligaste orsaken till matförgiftning i Storbritannien oftast från förorenat fjäderfä.
- Tillagning av kyckling dödar dessa skadliga bakterier.
- Men då ska det inte finnas rött kött kvar.
- Ycklingen ska vara genomstekt.
Varför äter man inte rått fläskkött? Grisar (och björnar) kan ha en typ av mask som kallas trikiner (trichinella spiralis). Maskens larverna bildar cyster i muskelvävnaden hos dern individ masken lever på. Trikiner dödas genom frysning runt – 20 ° C eller vid upphättning över 55°C.
- I Sverige måste allt griskött som säljs vara trikinftitt.
- Faror av okokt kött Att inte laga kött på rätt sätt kan inte bara påverka smaken, det kan också öka risken för salmonella, listeria eller E. coli.
- Dessa bakterier kan orsaka kräkningar, svettningar, diarré och kramper.
- Det bästa sättet att döda alla farliga bakterier i kött är naturligtvis att laga dem ordentligt.
Värme är det bästa sättet att förstöra de flesta bakterier, parasiter och mikrober.
Kan man äta rå fryst torsk?
Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall ätas rå. Det vill säga fisk som skall gravas, kallrökas eller ätas rå som i t ex sushi. Anledningen är att eliminera eventuella parasiter. Rå fisk är inte längre något konstigt eller ovanligt i den här delen av världen.
Sushibarerna är många och här för att stanna. Det blir dessutom allt fler som tillreder sushi hemma. De flesta har hört att man skall frysa fisken i några dygn innan konsumtion, men är osäkra på varför. Djupfrysning hjälper inte mot bakterier Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall konsumeras rå, för att eliminera eventuella parasiter.
Det har alltså inget med bakterier att göra. Är fiskköttet inte helt färskt utan har börjat angripas av bakterier hjälper det inte att djupfrysa. Bakterietillväxten bromsas upp under frysperioden men avstannar inte. När fisken sedan tinas upp sätter bakterierna fart igen.
- Endast tillagning till en kärntemperatur på ca 72°C tar död på bakterier, men resulterar i ett ganska torrt och tråkigt fiskkött.
- De parasiter som kan finnas hos fisk och som kan orsaka obehag för oss människor är små men kan uppfattas av ögat.
- De flesta varianter av parasiter är tunna maskar.
- De kan förekomma i fiskens bukhålor eller i muskulaturen.
Som väl är, är parasiter inte vanligt förekommande. De flesta av oss har aldrig sett eller råkat ut för dem. De som fiskar och de som sedan rensar och bereder fisken upptäcker och kasserar fisken innan den når konsument. En del väljer att inte frysa fisken De riktiga råfiskentusiasterna tycker att man förstör fiskråvaran genom att frysa den.
Man är istället observant på hur råvaran ser ut. Skär man sedan fiskköttet i tunna skivor som till sushi upptäcker man eventuella parasiter. Hur länga skall man frysa fisken Väljer man att frysa fisken är frystiden beroende på fiskstyckets storlek. Det viktiga är att fiskköttet är helt djupfryst. Med andra ord kan det räcka med ett dygn för en tunn fiskbit, medan en stor, hel laxfilé kan behöva 2-3 dygn för att säkert vara genomfryst.
Gravad, kallrökt eller rå Gravad eller kallrökt fisk anses inte tillagad och behöver också frysas om man vill eliminera eventuella parasiter.
Kan man få salmonella av rå fisk?
Var finns salmonella? – Salmonella kan finnas i tarmen hos människor och djur, även fåglar. Via avföringen kan den spridas till andra miljöer, till exempel jord, betesmarker och vatten. Råvaror av animaliskt ursprung kan förorenas med salmonella från infekterade djur.
På en hel köttbit kan salmonellabakterierna finnas på ytan. I köttfärs kan de däremot finnas i hela färsen eftersom köttet blandas runt vid malningen. Frukt och grönsaker kan förorenas när de kommer i kontakt med jord, gödsel och/eller vatten som innehåller salmonella. Salmonella sprids främst via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.
Människor som tillfrisknat från en salmonellainfektion kan bära på bakterien under en tid och på så sätt kan smittan spridas vidare, till exempel om de hanterar livsmedel. Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenskt kött och svenska ägg.
- Samma gäller för ägg från Norge, Finland och Danmark.
- I andra länder är det däremot vanligare att till exempel ägg och kyckling innehåller salmonella.
- Salmonella har även hittats i importerade vegetabilier som till exempel bladgrönsaker, groddar och kryddor.
- För att minska risken att salmonellaförorenade livsmedel kommer in i landet har Sverige så kallade salmonellagarantier.
De innebär att det måste finnas intyg på att kött och ägg undersökts efter salmonella när produkterna förs in från andra EU-länder.
Kan lax vara lite rosa?
7. Varför är vissa bitar gråa och kan man äta det grå? – Det grå eller lite beige-bruna köttet är av en annan typ av muskulatur som går alldeles utmärkt att äta. Ofta är det lite fetare än det rosa köttet. Ska man förvara laxen längre tid, t ex fryst, kan det vara bra att skära bort det gråa eftersom den annars kan härskna lite snabbare.