Hur Länge Håller Choklad?


Hur Länge Håller Choklad
Mjölkchoklad kan förvaras i upp till sex månader och mörk choklad i upp till ett år om den förvaras på svalt, torrt ställe. Chokladen får heller inte utsättas för solljus och starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 16°C-18°C. Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken.

Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta. En annan defekt som kan uppstå på färdig choklad är att det bildas “fettrosor”. De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan.

Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar. Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

Hur länge efter utgångsdatum håller choklad?

Hur länge räcker choklad? – Choklad håller vanligtvis några månader efter datumet. Mörk choklad håller kvaliteten längst, till och med upp till ett år efter datumet på etiketten. Mjölkchoklad kommer på andra plats med upp till sex månader och vit choklad på tredje plats med endast ett par månader.

  1. När det gäller olika chokladprodukter, t.ex.
  2. Choklad, chokladkakor som Snickers eller Twix och andra, beror deras hållbarhet på andra ingredienser än choklad.
  3. Det beror på att choklad vanligtvis är den minst lättförgångna ingrediensen på listan.
  4. Mjölchoklad håller 3-6 månader, vit choklad håller 3-4 månader, mörk choklad håller 9-12 månader.

Det tiderna är bara en grov uppskattning, och choklad håller oftast mycket längre. Dock kan kvalitén vara lite försämrad efter tiderna jag angett ovan. Som jag redan har nämnt håller mörk choklad mycket längre än mjölkchoklad eller vit choklad. Det betyder att mörk choklad har ett längre bäst-före-datum, men att den också håller sig okej längre efter datumet än de andra två,

You might be interested:  Tinad Fisk Hållbarhet Kylskåp?

Vad händer om man äter för gammal choklad?

Påverkar bara kvalité – – Gammalt godis är inte en jättestor hälsorisk, utan det är själva kvalitén på godiset som påverkas. Är det gammalt kommer det smaka annorlunda, exempelvis i choklad så finns det fett och blir det gammalt så smakar det härsket, säger livsmedelsinspektören Mona Bach.

Är det koffein i Marabou?

7. Myt: Choklad orsakar viktökning – Fakta: All mat kan vara en del i vår diet så länge man äter med måtta. En chokladkaka innehåller cirka 220 kalorier, vilket är tillräckligt lågt. Så länge man eliminerar annan kost som innehåller höga kalorier. Att njuta av en enstaka bit choklad kan minska risken för allvarlig hetsätning, som kan uppstå när du känner dig berövad något som du tycker om.