Hur Blir Ägg Till Kyckling?
**Fråga:** Hur kan hönan värpa ägg när det inte finns någon tupp? *Linnea Henningsson* **Svar:** Tuppen behövs för att befrukta ägget. Men hönan värper ägget även om det inte är befruktat. Det är som för människor, där kroppen gör sig av med det obefruktade ägget.
Om tuppen befruktar ägget påverkas hönan hormonellt, så hon vet att ägget kan bli till en kyckling. Det gör att hon ruvar på ägget och håller det varmt. Om ägget inte är befruktat lämnar hönan ägget som det är. Att dagens hönor lägger ägg året runt beror på att människan har avlat fram den egenskapen. Naturligt lägger hönor bara ägg under själva häckningstiden, som varar i ungefär tio dagar.
Tamhönsens dagliga värpande sliter hårt på dem, och de blir snart uttröttade. Efter 12–18 månader brukar de slaktas. Vildhöns kan leva i mer än sex år. *Sophie Atkinson, forskningsassistent på Institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet.*
Contents
Hur får man ett ägg att bli en kyckling?
Obefruktade ägg – För att en kyckling ska komma ut ur ett ägg måste ägget befruktas av en tupp. I de flesta hönshus bor bara höns – och inga tuppar – då kan alltså inte äggen befruktas och därmed inte utvecklas till kycklingar. Även om ett ägg befruktas måste hönan ruva i 21 dagar på ägget innan en kyckling kan kläckas.
Är gulan i ägget kycklingen?
Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet och därför är stora ägg skörare i skalet. Äggvitan innehåller 90 % vatten och 10 % ren protein. Äggproteiner har en sammansättning som kan utnyttjas till nästan 100 % av kroppen.
Vitan är olika tjock i olika delar av ägget, tjockast är den i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller alla de näringsämnen som behövs för att bilda ett nytt liv, kycklingen.1. Skalet består i huvudsak av kalciumkarbonat.2. Gulan ligger mitt i ägget.
Från ägg till kyckling sista delen!
Färgen varierar med fodret. Här finns mineraler och fett.3. Membran ligger runt gulan.4. Äggsnoddar består av äggvita och håller gulan på plats i mitten av ägget.5. Cuticula är en hinna runt skalet.6. Luftblåsan formas i den trubbiga delen av ägget mellan de två skalmembranen.7.
Är alla ägg befruktade?
Äggen finns i äggstockarna som finns inne i magen. När ett ägg är moget lossnar det från äggstocken och fångas upp av äggledaren. Det lossnar ungefär ett ägg i månaden. I äggledaren kan ägget bli befruktat av en spermie.
Kan det bli kycklingar av köpta ägg?
Det har blivit något av en trend att föda upp kycklingar från butiksägg, vilket medför risker för djurplågeri om man inte vet vad man gör. Ifall man har en pålitlig kläckningsmaskin och förutsättningar att ge fåglarna ett bra liv, är det fantastiskt att följa processen från ägg till höna eller tupp, vet Pia Smeds i Korsholm.
- Under den senaste tiden har videor på hur man får kycklingar att kläckas från butiksägg spridits på sociala medier.
- Även om det kanske går bra i vissa fall och man har tillstånd och förutsättningar att ge kycklingarna ett bra liv, så medför en sådan “trend” stora risker.
- Jag har sett avskräckande exempel på sociala medier hur man med olika experimentella anordningar försökt kläcka fram kycklingar bara för att testa om det fungerar.
Det här är inget jag vill rekommendera, säger Pia Smeds i Korsholm som är forskare på Naturresursinstitutet, Smeds har haft hobbyhöns i cirka tio år och har också fött upp hönor och tuppar från ägg. – Det är helt möjligt att få hönor och tuppar utav vanliga butiksägg.
Då ska det vara ekologiska ägg eftersom de hönorna går med tuppar och då kan man få befruktade ägg. Smeds understryker att man inte behöver oroa sig för att ekologiska ägg man köper från butiken skulle innehålla en början på en liten kyckling. – Det är värmen och luftfuktigheten som gör att det börjar utvecklas.
Före det är det bara ett ägg som alla andra ägg.
Är höns ägg mens?
Under påskveckan kommer vi trycka i oss enorma mängder ägg – närmare bestämt trettio miljoner stycken. Det är en äcklig vana som vi inte ens är medvetna om ursprunget till. Varför inte stanna upp en sekund, inse att vad du äter egentligen är hönsmens, och istället skänka en tanke till alla de utslitna värphönor som plågas i matindustrin för vår skull? skriver matbloggaren Mattias Kristiansson.
Jaaa, äntligen är den här! Påsken. Den blodigaste högtiden på året. Högtiden då menstruerande hönor jobbar på högvarv för att tillfredsställa det groteskt stora behovet av ägg som svenskarna måste få mättat. En högtid som 7 166 919 svenskar inte har en aning om varför vi firar. Men ägg ska vi äta och det utan någon egentlig anledning.
Okej, så värst blodig är påsken kanske ändå inte. Men sån tur att hönor lägger behändiga ägg och inte blöder som kvinnor, då hade påskbordet sett ut som ett mindre blodbad. För det är ju precis vad ägg är, mens. Hönsmens. Mens i en lite snyggare förpackning.
Mumsigt? Nja. Tänk dig själv om alla kvinnor gick ihop strax före påskhelgen och laddade upp för mensfest. “Jo, jag känner mig rejält svullen, har krängt choklad sen i tisdags och i morse ville jag bara slita av huvudet på busschauffören. Tror att jag kommer blöda så att det räcker till hela släkten”. För ägg måste vi ju ha under påsk.
Men varför? Det måste ju finnas en alldeles förträfflig orsak, vi skulle ju aaaldrig omotiverat trycka i oss 30 000 000 ägg under påskveckan annars. Eller? Efter lite sökande lärde jag mig att det finns två anledningar till denna mensfrossartradition.
Den ena är att ägget symboliserar Jesus uppståndelse på påskdagen. Huh? Varför det blev just ett ägg och inte en nöt, blomma eller saftig frukt framgår inte. Och varför vi i ett land med över 8 000 000 ateister väljer att käka ägg till minne av Guds son får jag inte riktigt ihop. Det låter ju rent av idiotiskt.
Nej, det måste vara något annat. Fastan? Efter 40 dagars fasta blev det oturligt nog ett överskott på ägg, så när det väl vankades påsk var man såklart tvungen att kränga ägg så att det sprutade ur öronen på en. Men vi fastar ju inte. Inte alls faktiskt.
- Jag menar, förutom några halvtaskiga nyårslöften som vi har glömt bort lagom till att julgranen kastas ut, så finns det ingen tillstymmelse till fasta.
- Och att vi helt plötsligt skulle ha 30 000 000 ägg över låter ju nästan perverst.
- Så vad har vi då kvar? Ja, hur jag än vrider och vänder på det så framstår äggätandet under påsken allt mer omotiverat.
Så omotiverat att det blir pinsamt. Vi äter 2000 ton ägg bara för att “det ska vara så”.30 000 000 ägg och otaliga sönderslitna värphöns för att vi ska hålla liv i en tradition vi inte ens vet om varför vi har. Så vad vill jag då? Jo, för det första vill jag att du stannar upp och tänker.
Var kommer äggen ut ur hönan?
Ägg är både gott och nyttigt – många som skaffar höns tycker att de egna äggen är överraskande goda och vackra! Det känns alltid fint att använda dem, mer närproducerat än så blir det inte. Vill man kan man också skaffa höns som ger olika färger på äggen, det ger en extra vacker färgpalett i köket.
Annas höna “Lilla Grå” Ägget – så här går det till när hönan “gör” ägg! Det tar ungefär ett dygt, ca 20-26 timmar, för ett ägg att bildas, från det att äggulan lämnar äggstocken. Det börjar i hönans äggstock där en äggula mognar. Mognaden tar ca 1 dygn.
När gulan har mognat släpper äggledaren ner gulan i äggtratten. Om ägget befruktas är det här det sker, så att en kyckling kan bildas. (Utan tupp – ingen kyckling. Men – det blir ägg utan tupp!) Därefter färdas gulan genom äggledaren där äggvitan bildas, det tar ungefär 3-4 timmar. Nästa anhalt är skalkörteln, här bildas äggskalet och sist men inte minst den vackra färgen på äggskalet.
Skalkörteln får arbeta ca 20-26 timmar för att slutföra produktionen av ett ägg. När hönan ska värpa så tar ägget en sista färd genom den gemensamma kanalen för avföring och urin och ut kommer ägget genom hönans kloak. Under skalet Gulan innehåller fett, proteiner, mineraler och vitaminer.
Hur gör tuppen och hönan?
**Fråga:** Hur kan hönan värpa ägg när det inte finns någon tupp? *Linnea Henningsson* **Svar:** Tuppen behövs för att befrukta ägget. Men hönan värper ägget även om det inte är befruktat. Det är som för människor, där kroppen gör sig av med det obefruktade ägget.
- Om tuppen befruktar ägget påverkas hönan hormonellt, så hon vet att ägget kan bli till en kyckling.
- Det gör att hon ruvar på ägget och håller det varmt.
- Om ägget inte är befruktat lämnar hönan ägget som det är.
- Att dagens hönor lägger ägg året runt beror på att människan har avlat fram den egenskapen.
- Naturligt lägger hönor bara ägg under själva häckningstiden, som varar i ungefär tio dagar.
Tamhönsens dagliga värpande sliter hårt på dem, och de blir snart uttröttade. Efter 12–18 månader brukar de slaktas. Vildhöns kan leva i mer än sex år. *Sophie Atkinson, forskningsassistent på Institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet.*
Kan man äta ett befruktat ägg?
Ett befruktat hönsägg. – Hönor behöver ingen tupp för att värpa ägg. Det betyder alltså att du kan ha hönor utan tupp, och få ägg ändå. De är bara obefruktade. När du har en tupp med i gänget så kommer äggen att högst troligen vara befruktade, så länge tuppen gör sitt jobb.
- Befruktade ägg är precis lika ätbara som obefruktade.
- Ett befruktat ägg är inte kycklingar, utan är en liten cell fast på äggulan, som kan ha en chans att bli en kyckling under de rätta omständigheterna (efter 21 dagar).
- Nu verkade det som att alla mina hönsägg var befruktade, vilket betyder att Isla tar hand om alla sina brudar.
Alla ägg har vanligtvis en vit prick på sig, även butiksägg, så du behöver inte vara orolig för att alla ägg du äter är befruktade. Det är när ägget ser ut som denna, som ett öga och stor och rund ring runt den vita pricken, som du vet att ägget är befruktat.
Hur man föder upp kycklingar?
Oavsett om man har höns för första gången eller har hållit på med hobbyn i många år, är det alltid lika spännande att föda upp egna kycklingar. – Det är nästan lite magiskt hur man kan lägga ett ägg som helt klart bara består av skal, äggvita och äggula till ruvning och bara 3 veckor senare mötas av en liten dunig filur som både äter själv och står på egna ben. Brahmakycklingranas ben ser nästan ut som piprensare. Det syns direkt att de kommer få mycket fjädrar på benen. Några månader senare har den lilla krabaten utvecklats till en sjävständig tupp eller höna som kan lägga nya ägg. Men för att ge kycklingarna de bästa möjligheterna att utvecklas, är det några viktiga saker man bör tänka på. En ej färdigutfälld kyckling av rasen Holländsk vithätta, dvärg Temperaturen i lådan skall justeras så att det passar kycklingarna allt eftersom de växer. Om man känner sig osäker kan man lägga en termometer på platsen där man tänkt att kycklingarna skall ligga och värma sig.