Fisk I Saltlag?


Fisk I Saltlag
I denna artikel ger jag mitt bästa recept på saltlag till fisk! Du kanske vet att saltning av kött och fisk ökar deras smak och mörhet. Två mindre kända anledningar till att lägga fisk i saltlag innan tillagning är att fisken kommer att se snyggare ut och bli lättare att tillaga.

 1. Läs vidare för att lära dig mer om saltlag till fisk! Genom att blötlägga fisken i minst tio minuter i en saltlag (cirka 4 msk grovsalt per liter kallt vatten för filéer) förhindrar man att fisken faller isär, exempelvis på grillen.
 2. Saltning med saltlag är en traditionell metod för fiskberedning i många länder i världen.

Den används exempelvis i kombination med grillning, stekning, torkning eller rökning. Saltet i saltlagen för fisken löser delvis upp muskelfibrerna nära ytan på fisken, så att de stelnar vid tillagning utan att dra ihop sig.

Hur länge ska fisken ligga i saltlake?

Rökning är ett av de läckraste sätten att laga mat. När man kan några grundregler är det också väldigt lätt och smidigt. Vad lönar det sig att röka? Den mest populära råvaran att röka är fisk. Fet fisk som lax, sik, braxen, flundra och siklöja anses av många vara bäst rökt, men prova också abborre, gös och gädda.

 1. Ännetecknen för färsk fisk är klara ögon, elastiskt kött som inte heller lossnar från benen eller ryggraden, ett tunt slemlager på skinnytan och framför allt en färsk doft.
 2. Små och medelstora fiskar kan rökas som sådana efter att de rensats, större är det bra att röka som filéer.
 3. Rökt fisk behöver inte heller fjällas.

Förutom fisk lämpar sig rökning för kött, ostar, samt frukt och grönsaker. Till exempel Brie-ost blir en snygg delikatess med en rökt nyans, och hamburgare stiger till en helt ny nivå när biffen går via rökugnen eller genom att sätta på brännaren för rökaromlådan.

 1. Salt på fiskytan och färg åt köttet Fisken som ska rökas kan saltas innan den röks med löst salt, t.ex.
 2. Grovt havssalt eller i saltlag.
 3. Vid saltning med löst salt kan fisken saltas i några timmar eller tills över natten, beroende på storlek och saltets mängd.
 4. Torka av överflödigt salt innan du röker.
 5. När man använder saltlag är det en bra idé att lämna fisken helt täckt i lagen minst 12 timmar, styrkan i lagen bör vara 5-10%, enligt smak och tycke.
You might be interested:  Få Hund Att Kräkas Choklad?

Om du vill salta fisken först efter rökningen, sänk den heta fisken eller filéerna i het 10 %:ig saltlag i några minuter. Du kan få färg på köttet i stekpannan före köttet röks. Kyckling, ostar och grönsaker kan läggas i en rökugn utan förberedelser, förutom önskade kryddor.

 • Rökningsspånen ger röksmak Ett tunt lager rökspån strös på rökugnens spånplåt, varigenom matens aromatiska röksmak bildas.
 • Försäkra dig om att spånen är fuktiga.
 • Om det är för lite spån blir röksmaken menlös, men om det är för mycket spån kan de fatta eld.
 • Den gyllene medelvägen hittas genom att experimentera.

Du kan också prova spån av olika träslag som ger en lite annorlunda röksmak. Al är det mest traditionella spånet för rökning. Det finns också spån gjorda av t.ex. äpple, ek och hickory, var och en ger sin egen rökarom. Äpple är lätt och sött fruktigt, medan hickory i amerikansk stil har en stark och intensiv röksmak.

Ekflis spetsad med bourbon ger nyanser. Du kan också få olika smaknyanser genom att använda enkvistar ovanpå de rökta spånen eller genom att placera citronskivor på rökgallret bredvid fisken. Du kan också fukta spånen med till exempel mörka och starka öl eller vin för att ge extra smak. Rökning Före den första användningen är det bra att hetta upp rökugnen ordentligt.

Rökningstemperaturen är ganska låg, vanligtvis under 100 grader, för att ge tid åt röken att bildas och för att fisken som ska rökas inte ska torka. Till exempel lax röks vid 90–92 grader i cirka 50–60 min, beroende på filétjockleken. Ett framgångsrikt resultat påverkas av produktens färskhet, röktemperatur, mängden salt, spån/flis/pellets som används och röktiden.

Varför lägga torsk i saltvatten?

2020-11-13 Food Court / Blogg Salt är fiskens bästa vän! Vi berättar varför och hur du på bästa sätt ska tillaga fisk. Rimma (salta) fisken i god tid innan den ska tillagas så saltet hinner tränga in i fiskköttet. Det är det absolut bästa sättet att få fisken smakrik och fastare i köttet. Det finns ett par olika sätt att rimma fisk på.

You might be interested:  Krämig Pasta Carbonara Recept?

När salta fisk?

Varför saltar man fisk? – Salt kan ses som en av fiskens viktigaste krydda och är väldigt viktig för att tillaga en god fisk. När man tillagar fisk ska man försöka salta fisken så tidigt som möjligt så att saltet får tillräckligt med tid att tränga in i fisken.

 1. När man saltar fisken gör det att vatten drar sig ut från fisken, vilket leder till ett fastare fiskkött.
 2. Salt kan även ses som en smakhöjare och är viktigt för att få en bra smak på fisken.
 3. När man saltar fisk brukar man ofta säga att man rimmar fisken,
 4. Du kan antingen torrimma fisken vilket innebär att du saltar fisken normalt, eller så kan du rimma fisken i saltlag vilket kan ge en jämnare salta.

När du rimmar fisken gör du det vanligtvis från 30 minuter upp till ett dygn. Resultatet blir en smakrik fisk och ett fastare fiskkött. När man rimmar fisken i saltlake brukar man säga att man behöver 1 liter vatten och en halv dl salt för 1 kg fisk. Om du även vill ha en lite rundare smak kan du även tillsätta omkring 2 matskedar socker i saltlösningen.

Varför blir fisken seg?

För att inte misslyckas är det viktigt att ha kontroll på att tillagningen inte blir längre än nödvändigt. Olika fiskarter är olika känsliga. Magra fiskar är ömtåligare än feta. Torsk blir till exempel snabbt torr och smaklös vid för hög tillagningstemperatur medan sill fortfarande kan vara saftig även om tillagningen inte passas så exakt.

 1. Det är fiskens innertemperatur (kärntempertur) man ska mäta för att veta om den är klar.
 2. Fiskar är olika och har olika innertemperaturer.
 3. Det är fiskköttets protein, karaktär och uppbyggnad tillsammans med temperaturen som avgör om resultatet blir en kulinarisk fiskupplevelse.
 4. Det som händer när du lagar fisk är att proteinerna i fisken stelnar vid 40−60ºC och fisken blir lätt torr om den tillagas till höga kärntemperaturer.
You might be interested:  Pasta De Huevo?

Redan vid låg innertemperatur släpper fiskens proteiner vätska och ju mer temperaturen stiger ju mer vätska släpper fiskköttet som då blir allt torrare och tråkigare. Det vanligaste felet som görs vid tillagning av fisk är att låta den tillagas för länge för säkerhets skull, vilket förstör den fina fiskråvaran.

 1. Bäst blir den tinade fisken om tillagningen bryts vid en innertempertur på 52°C och max 55°C Fisk är en känslig råvara och det är därför du inte ska tillaga den för mycket.
 2. Antingen hett och snabbt eller vid lägre temperaturer och långsamt.
 3. En hög temperatur ger en hög eftervärme i fisken medan en låg temperatur gör att värmen snabbt avtar och innertemperaturen på fisken blir lättare att kontrollera.

Att tillaga fisk kräver uppmärksamhet och hemligheten är rätt innertemperatur. Känner man bara till det, är det varken svårt eller konstigt.

Kan man tillaga fryst torsk?

Nästan all fryst fisk rekommenderas att tillagas när fisken väl har tinat, men våra Torskfiléer och Ugnsbakade fiskfiléer med sås går att tillaga direkt från frysen in i ugnen.

Hur många grader ska fisk vara?

Innertemperaturer för fisk De allra flesta fiskar ska tillagas till en innertemperatur mellan 48-55°C, efter 60°C blir många fiskar torra och trista i smaken. Färsk tonfisk är ett undantag, den serveras oftast vid 31°C, och ska absolut inte överstiga 40°C.

Måste färsk lax vara genomstekt?

6. Enkel lax i ugn – Undrar du hur du ska laga perfekt lax i ugn? Här har du svaret! Allt du behöver är laxfilé, salt och svartpeppar. Vid en innertemperatur på 54–56 grader är laxen perfekt. Servera med dina favorittillbehör, som klyftpotatis, potatisgratäng eller risotto.

Finns Nitritsalt på ICA?

Var köpa nitritsalt? – Kanske kan du köpa nitritsalt hos ICA, Coop eller Apotek – men lättast köper du ändå här i Smart Fritids webbshop. Det är bara att beställa så har du nitritsaltet inom ett dygn eller max några dygn, lite beroende på var du bor i Sverige.