Är Potatis Bättre Än Pasta?

Är Potatis Bättre Än Pasta
Blodsockersnålt – Kokt potatis ger lägre blodsockersvar än pasta, trots att potatis har högre GI-värde. En portion potatis ger färre gram kolhydrater än en portion pasta. Mängden kolhydrater multiplicerat med GI-värdet bestämmer hur mycket blodsockret höjs efter en måltid. I kall form påverkar kokt potatis blodsockret minst.

Är det bra att äta potatis?

Hur nyttig är potatis? – Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.

Varför ska man inte äta potatis?

Överkonsumtion gör potatisen onyttig – vanlig konsumtion kan stärka din diet – Nu till den stora frågan, är potatis onyttigt? Svaret är nej, potatis kan faktiskt vara en väldigt nyttig del i din kost. Den innehåller en mängd olika viktiga mineraler, antioxidanter och vitaminer – så som potassium, magnesium, järn, fiber och vitamin C.

  • Potatis innehåller såklart också kolhydrater, men kolhydrater är en viktig del i din kost.
  • Undersökningar har till och med visat att inkludera kalorier, som potatis, i din diet kan vara mer framgångsrikt om du vill äta nyttigt för att gå ned i vikt, istället för att helt exkludera kalorier.
  • Och det finns inga konkreta bevis på att potatis skulle kunna göra dig fet, orsaka diabetes eller några hjärt- eller kärlsjukdomar.

Men likt all konsumtion är det viktigt att du inte överkonsumerar potatisen. Om du regelbundet skulle äta väldigt mycket potatis så kan det leda till att du går upp i vikt.

Kan man äta potatis om man vill gå ner i vikt?

Visa att potatis passar alldeles utmärkt i en diet där man vill gå ner i vikt, samtidigt som man kan äta sig behagligt mätt varje dag’, säger Lars Elofson. ‘Ett fantastiskt resultat, efter en så pass kort tid!’

Vad är nyttigare än pasta?

Vill du börja äta mer nyttigt, minska kolhydraterna i kosten eller helt enkelt börja äta mer grönt men vet inte vart du ska börja? Jag har satt ihop en kanon lista på nyttigare alternativ till dig som vill hitta ett sätt att byta ut ris, pasta och potatis.

You might be interested:  Can You Freeze Fresh Pasta?

Att äta nyttigt är faktiskt inte svårt och jag ska ge dig super bra tips om hur du kan omvandla en vanlig rätt utan att krångla till det för mycket. Innan jag kör igång med listan av alternativ så måste jag bara säga att jag inte försöker förespråka någon särskild diet. Gillar du pasta, potatis, nudlar och ris lika mycket som jag gör så ska du faktiskt äta det med gott samvete! Men det är inte fel att testa nya ingredienser i maten och äta mer grönt.

Det smakar gott och gör gott för kroppen. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum med bilder och nya tips. Skrolla ned och låt dig inspireras! Är Potatis Bättre Än Pasta Pasta, nudlar & lasagne Bönpasta är ett bra alternativ som dessutom smakar gott. Det finns olika varianter att välja på och hittas i välsorterade mataffärer. Ett till hett tips som kommer att få dig att älska denna underbara grönsak är byta ut pastan mot zucchini.

Byt ut lasagneplattorna, cannelloni eller spaghetti mot det. Grymt gott och smidigt. Om du ska göra zucchinispaghetti, så kallade “zoodles”, skär du tunna strimlor. Koka upp vatten med salt, doppa strimlorna i det heta vattnet i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera med önskad tillbehör. Om du lagar lasagne eller cannelloni följer du ett recept som vanligt, det enda du ska tänka på är att ha en tjockare sås än vanligt.

Vanligtvis suger lasagneplattor åt sig vätska medan zucchinin vätskar sig. Se till att använda en fast och lagom stor zucchini för bäst resultat. Den är inte lika mättande som kanske pasta är med det kan du enkelt kompensera med att servera mer sallad eller bönor bredvid maten.

Vad är bäst att äta pasta ris eller potatis?

Potatis – Den kritik som riktas mot potatis cirkulerar främst kring dess höga GI-värde. För det första: För tränande personer är det mer eller mindre är betydelselösa GI-skillnader jämfört med andra matbaserade kolhydratkällor. För det andra: När man diskuterar GI är det viktigt att ha den totala kolhydratmängden i åtanke, då effekten på blodsockret balanseras ut av en mindre mängd kolhydrater.

You might be interested:  Gräsklipp På Jordgubbar?

Potatis är relativt kalori- och kolhydratsnålt jämfört med andra vanliga kolhydratkällor.100 gram potatis innehåller bara drygt 80 kcal och 18 g kolhydrater jämfört med okokt ris och pasta som innehåller cirka 350 kcal och 70–75 g kolhydrater (notera dock att 100 gram okokt ris är avsevärt mycket mer mat än 100 gram potatis).

Potatis mättar dessutom exceptionellt bra. I en studie från 1995 som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var kokt potatis det livsmedel som mättade bäst (!) av alla som undersöktes. Bättre än samma kalorimängd från ris, pasta, bananer, fisk och rött kött.

När ska man inte äta potatis?

Råd –

Ät inte potatis som är skadad eller grön. Skala alltid potatis som ges till barn under ett år, även färskpotatis. Färskpotatis innehåller relativt höga halter solanin, och högst halter finns i skalet. Förvara potatisen mörkt så håller du nere halten glykoalkaloider. Att skala potatisen minskar mängderna eftersom det mesta av glykoalkaloiderna sitter i eller närmast under skalet. Skär alltid bort gröna eller skadade delar av potatisen med god marginal. Om potatisen är grön rakt igenom eller har stora skador, släng den. Har din potatis fått groddar kan du äta den, bara du tar bort groddarna. Knölen innehåller inte förhöjda nivåer av glykoalkaloider men groddarna är exceptionellt rika på dessa ämnen.

Ett bra råd om du odlar potatis, är att se till att den är ordentligt kupad, det vill säga lägg upp jord runt plantan så att knölarna skyddas från solljus.

Vilket är nyttigast kokt eller stekt potatis?

2, Förvara potatis mörkt – Utöver att du inte bör förvara potatis kallt, så ska du heller inte ställa dem på fönsterkarmen, eller andra ställen där de utsätts för solljus. Det är nämligen inte bara bildningen av akrylamid som kan vara problematisk. När potatis utsätts för solljus, så bildas giftiga glykoalkaloider, och blir gröna.

Därför ska du förvara din potatis mörkt, och kasta potatis med gröna fläckar. En bra praktisk lösning är att bevara potatisen i en papperspåse eller i en ordentlig potatisburk – då är du också redo att ge den vita potatisen en revansch på IG! 3. Tillaga potatisen rätt Som sagt bildas akrylamid vid temperaturer över 120 grader.

You might be interested:  Hur Mycket Kyckling Per Person?

Det betyder att det är tillberedning som bakning, stekning och fritering som bildar akrylamid. Och särskild hård beredning, där potatisen blir bränd, bidrar till ett högre innehåll av det cancerframkallande ämnet. Därför har speciellt pommes frites ett högt innehåll av akrylamid, på grund av den stora mängden frityr och den höga temperaturen under tillagning.

Kokning bildar dock inte akrylamid, därför är det, det nyttigaste sättet att tillaga potatis. Vill du ändå steka eller ugnsbaka potatis, så kan du innan blanchera potatisen i kokande vatten, så att den kräver mindre tid i stekpannan eller ugnen sen. Ett annat tips är att man lägger sina potatisskivor i blöt i kallt vatten innan tillagning.

Livsmedelsverket föreslår att man låter den råa potatisen ligga i vatten i 20 minuter innan ugnsbakning/stekning, då en del av mängden av stärkelserna minskar för att därefter bilda mindre akrylamid. En annan fördel med detta är att kaloriinnehållet minskar en aning när en del av stärkelsen försvinner. 4. Reducera kaloriinnehållet: Låt dina kokta potatisar svalna När de flesta hör om stärkelse, så tänker de på lättupptagliga kolhydrater, som får blodsockret att öka markant. Det finns dock olika typer av stärkelse. På så sätt innehåller den så kallade resistenta stärkelsen mycket polysackarid av typen som kallas amylos, och som på grund av sin struktur är mindre tillgänglig för matsmältningsenzymer.

Resistenta stärkelsen är alltså svårare att smälta (det är motståndskraftiga mot matsmältning, därav namnet), och därför absorberar du mindre kalorier från denna typ av kolhydrat – som kostfibrer, där man överväger att resistenta stärkelser innehåller 2 kcal per g mot 4 kcal per g stärkelse. Läs också: En kalori är en kalori – men inte när den kommer från protein? Och genom att låta potatisen svalna, försäkrar du faktiskt att en del av stärkelsen omvandlas till resistent stärkelse, så att kaloriinnehållet blir lägre.

Således innehåller kall, kokt potatis 6 g resistenta stärkelser per 100 g, mot 2 g resistenta stärkelser i kokt potatis, beroende på sorten.

Vad man inte ska äta för att gå ner i vikt?

Begränsa sött och fiberfattigt – Kakor, godis, choklad, snacks, desserter och läsk innehåller mycket socker men lite näring. Raffinerade spannmålsprodukter som vitt bröd och kaffebröd innehåller lite fibrer och mindre näring än fullkornsprodukter och mättar också sämre.

Adblock
detector