Oblatne – ”våffelkaka” från Bosnien

16 september, 2018
Blog post

Hej på er!
Här kommer ett bosniskt recept på något som heter ”oblatne” eller ”oblande” beroende på var i Bosnien man härstammar 😀 Det är som en våffelkaka fylld med ljuvlig kolakräm kan man säga. Hur gott som helst, men innehåller EN MASSA socker. Det är en gammal bosnisk kaka som går långt bak i tiden och som oftast bakas när det är någon typ av högtid. Kakan i sig är väldigt enkel att göra men jag har med lite bilder för att underlätta de olika momenten. Man får många bitar att mumsa på, den går utmärkt att frysa och håller sig även länge i kylskåp i en tätförsluten burk.

Ingredienser:
1 paket oblatne, eller våffelblad (se bild längre ner)
1,5 l mjölk
1 kg strösocker
100 g mörk choklad
100 g smör

Gör såhär:
1. I en rymlig kastrull häller du i mjölken och sockret. Låt koka upp på medelhög värme och rör om så inte mjölken fastnar i kastrullen. När det kokat upp sänker du temperaturen men det är viktigt att mjölken fortsätter koka så sänk inte för mycket. Det är normalt att krämen är på väg att koka upp och över kanten men sänk då värmen och rör om så brukar det lägga sig. Det är bra att krämen ”växer” så eftersom det gör att den tjocknar och blir till en kola. Dock ska den inte koka över och inte stormkoka på alltför hög temperatur. Det kan ta upp emot 2 timmar innan man har rätt kola-konsistens.

2. När mjölken och sockret tjocknat och liknar kola är det dags att tillsätta choklad och smör i kolan så det smälter och bildar en tjock kräm.
3. Låt krämen svalna innan du brer den på blad för blad.
4. På det översta bladet (som är krämlöst) ställs en skärbräda eller bricka och sen läggs det på tunga grejer som mjölpåsar för att bladen och krämen ska fastna i varandra ordentligt. Låt stå i några timmar (eller över natten) innan du skär i valfria bitar. Jag valde att skära i kort-ruter.

Våffelbladen som jag använde, köpta på Citygross.

Färdig kräm med choklad och smör, och sedan hur jag brer krämen på bladen.

Det blir lite kladdigt när man trycker till kakan men det tas enkelt bort. Jag brukar skära bort de yttersta kanterna och äta upp och sen skära till bitar när kanterna är raka och fina. En vass kniv är ett måste för att skära bra bitar.

Hoppas ni testar detta bakverk och lycka till!

Prev Post Next Post