Vitt Vin Till Kyckling?


Vitt Vin Till Kyckling
Vilket vin passar bäst till kyckling – rött eller vitt? Generellt sett passar vita viner, till exempel Sauvignon Blanc eller Chardonnay bra till kyckling. Goda nyheter är att det godaste vinet till kyckling kan vara antingen vitt eller rött (eller till och med Rosé). Det beror egentligen på fyra saker:

  1. Din personliga smak,
  2. På vilket sätt kycklingen är tillagad,
  3. Hur kycklingen är kryddad och,
  4. Särskilt vilken sås som används.

Det är ingen överraskning att kyckling passar väl med vita viner som till exempel ett mjukt torrt vin som Chardonnay, och att vita viner är generellt en flexiblare matchning till många kycklingrätter. Tips! Försök matcha intensiteten i kycklingrätten med intensiteten i vinet. Det finns dock recept du definitivt vill para samman med ett rött vin Låt oss titta på alternativen:

Vad dricker man till ankbröst?

Frågor och svar – Vin till anka och apelsinsås? Till Canard a l’Orange krävs ett smakrikt fylligt vin, vi rekommenderar en ekfatslagrad Chardonnay från nya världen. Vin till anka med rödvinssås? Till anka med rödvinssås passar ett lättare rödvin med mjuka bär-toner, lite örtighet och behagliga tanniner, t.ex en tysk Pinot Noir.

Vin till ankbröst? En rundare Nebbiolo eller Pinot Noir är ett utmärkt val till ankbröst. Vin till ankbröst med grönpepparsås? Till ankbröst med grönpepparsås hade vi valt en Pinot Noir med kryddiga toner och utan framträdande tanniner. Vin till confiterad anka? Till confiterad anka krävs ett vin med hög syra för att skära igenom fettet och fruktighet för att matcha fetman.

You might be interested:  Pasta Lid On Or Off?

Vi rekommenderar Pinot Noir eller Malbec från nya världen. För mera läsning om vin och matkombinationer:

Fler vintips till anka De 10 bästa Pinot Noir vinerna!

Dela med sig:

Vad äter man till vitt vin?

Tilltugg till vitt vin – Vita viner från smaktypen Fylligt & Smakrikt är ofta fatlagrade och fungerar bra till smakrika tilltugg. Välj gärna: kycklingklubbor, charktallrik eller smakrika hårdostar. Vita viner från smaktypen Friskt & Fruktigt passar i sin tur bra till syrliga ostar.

Vilken mat passar till vitt vin?

Skaldjur och fisk till Friskt & Fruktigt – Precis som namnet säger är det syran som spelar huvudrollen här. Dessa viner passar bra till färska skaldjur, kokt fisk, grönsaksrätter eller pasta med fisk och skaldjur. De smakrikare vinerna passar till stekt fisk och kycklingrätter eller till charkuterier och milda ostar.

Vad dricker man till Thanksgiving?

Idag är det Thanksgiving, tacksägelsedagen, som firas främst i USA men har börjat finna sin väg till Sverige – som så många andra amerikanska traditioner – inte minst genom införandet av den stora shoppingdagen efter: Black Friday (då röda = negativa, siffror blir svarta). Vitt Vin Till Kyckling “The first Thanksgiving” av Jean Leon Gerome Ferris (Public domain, via Wikimedia Commons) På Thanksgiving ska man äta kalkon, något vi ju även gör till jul, men vill man tjuvstarta firandet lite ikväll så behöver man ju ett bra vin till kalkonen också, eller hur? Fördelen med kalkon är att det faktiskt passar med både rött och vitt till fågel.

Vi har två tips, där du får välja efter preferens: Rött – Marques De Riscal Reserva 2011 (Rioja) (136 kr, artikelnr 2573 ) är ett kryddigt och mångsidigt vin från spanska Rioja-området. Till mat som kalkon med tillbehör, såsom lite fetare sky, funkar detta ypperligt, då vinets välutvecklade ekfatskaraktär och eldighet bryter igenom och skapar en bra balans till kalkonköttets ibland lite torrare, naturliga karaktär.

Andra experter skulle hävda att ett vin som detta borde drickas till rött kött och då gärna vilt, men vi anser att med rätt tillbehör och – givetvis beroende på personlig smak – så kan detta vin ge en extra kick även åt det lite neutralare, vita fågelköttet. Vitt Vin Till Kyckling Foto: Nigab Vitt – Künstler 2014 (Riesling) (119 kr, artikelnr 5375 ) var en riktigt kul överraskning från Riesling-området i Tyskland.

You might be interested:  Koka Kyckling Bebis Hur Länge?

Kan bli fin med Anka?

Gott och lyxigt recept på ankbröst med en söt potatispuré och en syrlig vinsås. Det söta och syrliga blir riktigt gott ihop med det möra fina köttet som man får salta lite. Ankbröst serverat med sötpotatispuré, sallad och den syrliga såsen.

Vad dricker man för vin till anka?

Bra dryck till anka är relativt lätta bäriga och friska rödviner som med sin syra balanserar fågelns fylliga smak. Pinot Noir är ett klassiskt val av druva. Om du föredrar ett fylligare vin, är nyanserade och utvecklade rödviner i regel ett fint alternativ.

Öl som passar till anka är bland annat stram pilsner och ale, exempelvis india pale ale. Stekt ankbröst lämnas ofta rött inuti. Den rätten är undantag till regeln att vin till fågel inte ska innehålla tanniner. Ankbröst är en vanligt maträtt i Bordeaux, så till det passar ett strukturerat rödvin från Bordeaux, framför allt ett som är nyanserat och utvecklat.

En högklassig, lämpligt syrlig Pinot Noir är också det ett säkert val. Andra viner värda att prova är bland annat Merlot eller Carmenère från Chile. Anka i apelsinsås och andra ankrätter med frukt trivs utöver Pinot Noir också utmärkt ihop med fruktigt vitvin.

Prova exempelvis Pinot Gris, torr eller halvtorr Gewürztraminer eller Riesling från Alsace. Ankconfit är en rätt från sydvästra Frankrike där fågeln får puttra i sitt eget fett tills den är genommör. Matens mjuka smak matchas fint av en frisk Pinot Noir eller, enligt rättens ursprung, ett rödvin från sydvästra Frankrike.

Också bäriga och fruktiga röda viner från Rhône fungerar vanligen bra. Pekinganka är en kinesisk klassiker där ankan grillas så att den är knaprig. Till den passar det också med en lätt men syrlig Pinot Noir i glaset. Även exempelvis Barbera är värt att överväga.