Vad Betyder Remonterande Jordgubbar?


Vad Betyder Remonterande Jordgubbar
Blommar hela säsongen – Det finns en särskild sorts jordgubbar som jag tycker är extra intressant. Det är de som blommar hela säsongen! De flesta jordgubbar har en blomning, en enaste alltså, därefter växer bladverket och plantan blir större som en förberedelse inför nästa säsong.

  1. Men sorterna som fortsätter att blomma hela säsongen ger också bär hela säsongen.
  2. Ända till första frost kan det gå att skörda bär, även om de blir färren på hösten när det blir kallt.
  3. Sorterna som blommar hela säsongen kallas för remonterande jordgubbar.
  4. Jag har till exempel uteslutande valt remonterande sorter till mina planteringar i tunnelväxthuset.

Där står de skyddade från väder och vind i varmt klimat. Om vi kommer ihåg att vattna ordentligt blir gubbarna synnerligen söta och fina. Remonterande jordgubbar är ett fint tips till dig som vill förlänga bärsäsongen. Dessutom är det suveränt för barnfamiljer som kan gömma jordgubbsplantor lite här och var i trädgården som små skatter för barnen att upptäcka hela sommaren.

Vilka jordgubbar ska man ha?

Men fördelarna med växthusodling av jordgubbar vinner. Exempel på sorter är ‘Loran’, ‘Temptation’, ‘Toscana’ och ‘Tristan’. Alla sorterna är dessutom remonterande, det vill säga blommar om igen, och ger därför bär under en längre tid vilket kan passa bra om plantorna ska stå kvar i växthuset år efter år.

You might be interested:  Creamy Red Pepper Pasta Sauce?

Hur få fina jordgubbar?

Sol och fukt – Jordgubbar växer bäst där det är soligt och där jorden hålls fuktig. Täck gärna marken runt jordgubbarna med halm, träflis, löv eller annat så att jorden inte släpper ifrån sig den viktiga fukten. Täckmaterial på jorden gör också att de mogna jordgubbarna inte blir så skitiga. Vad Betyder Remonterande Jordgubbar Dessa jordgubbar växer i min lilla köksträdgård på berget, i full sol och med droppbevattning som ser till att det finns lagom med fukt i jorden.

Hur ska man sköta jordgubbar?

Välj en bra plats för dina jordgubbsplantor –

Jordgubbsplantor vill ha sol, värme och vindstilla. Sol ger godare bär och minskar risken för gråmögel. Jorden bör vara lucker så att jordgubbsplantans rötter kan sprida sig (mycket mull) och gärna med lite sand i. Jordgubbar och smultron är från början skogsväxter och i skogen finns inte lerjord. PH-värdet ska idealt ligga mellan 5,5 och 6,5. Mull tillför både luckerhet och sänker PH-värdet. Rensa bort ogräs och dess rötter – var noggrann med detta och gödsla, gärna stallgödsel. Det går att plantera jordgubbar både vår och höst. Sätter du plantorna på våren så hinner de rota sig bättre. Sätt jordubbsplantorna på ca 35 cm avstånd med ca 70 cm radavstånd. De ser små först men växer snabbt till sig. Sätt jordgubbsplantorna lika djupt som i krukan – de vill inte ha jord runt rothalsen. Jordgubbar är i normalfallet självfertila men du får större skörd om du låter pollinerare besöka plantorna.

Kan man plantera en hel jordgubbe?

Att odla jordgubbar – Jordgubbar är lättodlade då du kan tänka småskaligt och odla i kruka eller pallkrage, eller anlägga ett helt jordgubbsland. Oavsett vilket behöver du börja med precis samma förberedelser som du gör när du odlar allsköns andra frukter och bär – med att välja läge och förbereda jorden.

You might be interested:  Koka Kyckling Bebis Hur Länge?

Måste man byta ut jord i pallkragar?

Vad betyder “jordförbättra”? – Om du har pallkragar i din trädgård och odlar grönsaker, kryddor och blommor i dessa, behöver du aldrig byta jord. Du har den jord du har och jobbar kontinuerligt med den. Bland annat behöver du gödsla massor och tillföra organiskt material.

Det kallas för att jordförbättra. Kanske har du hört om det? I en pallkrage har du ganska lite jord, jämfört med massan som odlare har att röra sig med i en stor frilandsodling. Du kan lätt uppleva att jorden blir jättedålig när du odlat en tid, men det är för att den begränsade mängden jord utarmas ganska lätt.

Jorden i en pallkrage behöver massor av gödsel och också massor av vatten, för att leverera bra. Det är därför jag brukar säga att det är svårare att odla i en pallkrage än rakt ner i jorden. Du behöver jobba mer med pallkragen som odlingsplats och det kan vara svårt att avgöra hur mycket av gödsel och vatten som behövs för att det ska växa bra.

Hur smakar vita jordgubbar?

Trivs i sol i väldränerad, mullrik, kalkfattig jord. Jordgubbe ‘Snow White’ är en medeltidig sort som får vita bär med röda frön. Sorten doftar starkt av ananas och smaken är mil och söt. Bären är goda att äta som de är eller använda till sylt eller saft.

Vilket är namnet på den idag vanligaste Jordgubbssorten?

Korona ger medelstora koniska bär som har en söt och lita svag arom. Korona är den vanligaste jordgubben i Sverige eftersom den är lättplocken men är svårare att snoppa.