Svenska Jordgubbar Rumba?


Svenska Jordgubbar Rumba
Tidiga, senare och remonterande sorter Först ut i svenska jordgubbssäsongen är ofta Honeoye, Rumba och Flair. Efter midsommar brukar de få sällskap av sorter som Sonata, Korona, Polka, Salsa och Faith. På slutet, ofta inte förrän i augusti, mognar Florence och Malwina.

  1. Dessutom finns remonterande sorter, till exempel Charlotte, Favori, Furore och Sweet Eve.
  2. De blommar hela sommaren och ger skörd från mitten på säsongen till ända in i oktober.
  3. Sorten är den faktor som betyder mest för smaken, men precis som för vin har också jordmån, väder och vind betydelse.
  4. Sol och värme ger sötare, godare bär än regn och rusk, och ju längre norrut jordgubben vuxit desto finare arom och större sötma.

– Med längre dagar och svalare nätter mognar bären långsammare och blir godare. Det ger våra svenska jordgubbar smakmässigt försprång gentemot importbär av samma sort, och godast av alla är de som odlats långt norrut i landet, säger Eva Axelsson från LRF Trädgårds bärsektion.

  • Njut dem dagsfärska och tempererade Viktigt för smaken är också att jordgubbarna är nyplockade och att de är rumstempererade.
  • Undvik alltså att köpa bär som inte ser helt fräscha ut.
  • Importerade jordgubbar är plockade 4-5 dagar innan de säljs i våra butiker, vilket ökar de nyplockade svenska gubbarnas överlägsenhet i smak.

Tänk även på att plocka ut jordgubbarna ur kylskåpet i god tid innan du ska njuta av dem. – Jordgubbar bör förvaras kallt men fyra timmar innan det är dags för servering ska de fram i rumsvärmen. Det är med jordgubbar som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

  • Jordgubbssorter att prova Fråga försäljaren efter sortnamn om det inte står på kartongen! Rumba: Breda, knubbiga och hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg.
  • Doft och smak är mörk och maffig med ton av solvarma smultron och honung.
  • Honeoye: Generöst söta och med mycket bärsmak.
  • Smak av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron.

Medelstora hjärtformade bär med djupt mörkröd färg. Flair: Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frön. Djupt mörkröda bär med mycket smak och fin balans mellan friskhet och sötma. Korona: Koniska bär med god och mycket söt smak.

  1. Lättplockade, men känsliga för hantering och transporter.
  2. Odlas därför främst för lokal försäljning och självplock.
  3. Polka: Mörkt röda och ganska fasta, medelstora till stora bär.
  4. Mycket fin och söt smak.
  5. Odlas för lokal försäljning och självplock.
  6. Sonata: Ljusröda, knubbiga, saftiga och söta bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.

Salsa: Vackra variationsrika bär med känsla av egen köksträdgård. Varmröda med smak av aprikos, mylla och mogna körsbär. Faith: Stora, vackra bär med fin smak. Florence: Stora, hjärtformade bär, klarröda i färgen. Smaken är klassiskt god och nyansrik med sötma, aromer och friskhet i fin balans.

Vilken sorts jordgubbar är sötast?

Jordgubbar – våra vanligaste sorter – “En jordgubbe är inte bara en jordgubbe.” Sortinfo på askarna är något vi tog fram redan för några år sedan ihop med våra odlare. Intresset hos konsumenterna har varit stort och man kan numera lätt hitta sin favorit bland “gubbarna”. Unika EAN-koder underlättar i kassan. Svenska Jordgubbar Rumba Svenska Jordgubbar Rumba Amandine “Iögonfallande perfekt form” Amandine är en relativt ny, remonterande sort (ger flera skördar under sommaren). Frukten är iögonfallande med perfekt form. Bären är fasta och mörkt röda. Smaken är utmärkt och bären har god hållbarhet. Svenska Jordgubbar Rumba Charlotte “Ljuvlig smultronsmak” Charlotte är ett sent mognande bär som ger skörd även på hösten. Bären är mörkröda, koniska och små till medelstora. Smaken är mycket söt med kraftig smultronsmak. Fruktköttet är mörkrött och saftigt. Svenska Jordgubbar Rumba Darselect “Balanserat, friskt och gott” Medelstora till stora, hjärtformade och långsmala bär, med den gröna bladhatten högt placerad.

När är det i Jordgubbssäsong i Sverige?

Historia och egenskaper De svenska jordgubbarna är syrligt friska och ofta ganska söta i smaken. Det beror mycket vilken sort och vilket mognadsstadie det är. Kyliga nordiska nätter är en av hemligheterna med den speciella smaken hos våra svenska bär. Svensk säsong Maj till september.

Frilandsodlade jordgubbar har säsong i juni till augusti. Tack vare utvecklad odlingsteknik och odling i växthus och ljusa plasttunnlar har den svenska jordgubbssäsongen kunnat förlängas. Näring Jordgubbar är otroligt hälsosamma. Bären innehåller massor av antioxidanter, inte minst vitamin C: De är också rika på ellagsyra aom har visat sig ha skyddande effekt mot cancer och ett visst förebyggande skydd mot UV-strålning och därmed även mot rynkor! Det nyttiga ämnet som ger gubbarna dess röda färg heter antocyanin vars effekt ökar med mognadsgraden.

Ju rödare bär desto mer antioxidanter. Mogna jordgubbar minskar bland annat det dåliga kolesterolets inverkan på blodkärlen. Dessutom ger en portion, 125 g, jordgubbar 25 procent av dagsbehovet av folsyra. Förvaring Färska jordgubbar förvaras bäst osnoppade i kylskåp.

De är dock godast rumstempererade, så ta fram dem i tid! Sortiment Flera olika sorter som varierar i smak, utseende och mognadstid. Några sorter är dessa nedan och dessutom odlas till exempel Rumba, Flair, Malwina, Korona, Polka och Charlotte. Honeoye En mycket vanlig, tidig jordgubbssort med generös sötma och mycket bärsmak.

Honeoye mognar tidigt i juni och finns över midsommar. Florence En mjuk och saftig jordgubbe som doftar friskt av citrus och smultron. Den är knubbig och hjärtformad. Finns från juni till augusti. Malling Centenary En tidig sort med blanka röda bär och en regelbundet konisk form.

Fruktköttet är fast och mycket hållbart. Smaken är söt och saftig. Sonata Ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med härligt frisk smak. Limegröna frön och fast fruktkött. Sonata mognar mitt under sommaren. Salsa Vackra varmröda jordgubbar med smak av aprikos och mogna körsbär. Ser lite ut som Honeoye. Salsa mognar mitt i sommaren.

Rumba Ett charmigt hjärtformat bär. Vackert röd färg och härlig sötsyrlifg smak som hänger kvar. Rumba mognar mitt i sommaren. Plus för svenskodlat

You might be interested:  Pasta Puttanesca Meaning?

Smaken! Den beror på de sorter vi odlar men också på våra långa, ljusa sommardagar och svala nätter. Flera av de godaste sorterna är känsliga för transporter, så närodlat – och kanske till och med självplockat – är ingen dum idé.

Läs mer hos Bärfrämjandet

Vad heter den vanligaste Jordgubbssorten?

Fakta om jordgubbar – Sötsyrliga jordgubbar är lättodlade och hör sommaren till. Alla kan odla jordgubbar, de trivs i kruka, pallkrage, väggodling eller i odlingsbädden. Det är en lättodlad växt som ger goda skördar. I säsong hittar du våra plantor under Bär och frukt och frön under Fröer till bär och frukt,

Svenskt namn : jordgubbe, smulgubbe. Vetenskapliga namn : Fragaria x ananassa Sorter : Traditionella jordgubbssorter ger en riklig skörd i juni månad. Växtförädlarna jobbar numera mycket för sorter med en längre skördesäsong. Dels sena sorter, som komplement. Dels sorter som remonterar, blommar om och ger ännu en skörd.

Men också sorter som blommar och ger skörd kontinuerligt under hela sommaren. Till dem hör de så kallade ampeljordgubbarna, där bären kommer på långa stjälkar. De ger något mindre skörd, men å andra sidan under en längre tid. Bären är lättplockade om de odlas i kruka eller ampel. Svenska Jordgubbar Rumba ‘ Honeoye ‘ Tidig, frisk och rikbärande med vackert röda bär. Lätt syrliga och hållbara. Härdig till zon 5. Svenska Jordgubbar Rumba ‘ Polka ‘ Medeltidig, härdig med saftiga, genomfärgade röda bär. Söta med fin arom. Härdig till zon 6. ‘ Korona ‘ är en klassisk jordgubbssort, populär för sin rika skörd av saftiga, söta bär på robusta plantor. Saftiga bär med klassisk jordgubbssmak. Medeltidig och frisk. Zon 6. Svenska Jordgubbar Rumba Ampeljordgubbarna är odlingsvärda på balkongen. Till vänster ‘Montana’, till höger ‘Ariba White’, ‘Montana’ Ampeljordgubbe som ger massor av riktigt röda, vackra bär redan under försommaren om de odlas i uterum. Sedan blommar plantan om hela sommaren och ger bär till tidiga hösten.

  • Perfekt för balkonglåda eller ampel, där bären kan få hänga ut och bli lättplockade från långa revor.
  • Härdigheten är ännu osäker, förmodligen zon 3-4 men plantans rotsystem måste skyddas vintertid genom att exempelvis grävas ner eller lindas in i isolerande material.
  • ‘Ariba’ En serie ampeljordgubbar som ger bär hela sommaren tack vara att de blommar om, remonterar.

Ger skörd långt in på hösten med röda, söta bär. Passar för ampel och balkonglåda. Härdighet osäker men ökar om plantan grävs ner under vintern.

You might be interested:  Glitter Fisk Drink Vodka?

Vad menas med remonterande jordgubbar?

Blommar hela säsongen – Det finns en särskild sorts jordgubbar som jag tycker är extra intressant. Det är de som blommar hela säsongen! De flesta jordgubbar har en blomning, en enaste alltså, därefter växer bladverket och plantan blir större som en förberedelse inför nästa säsong.

Men sorterna som fortsätter att blomma hela säsongen ger också bär hela säsongen. Ända till första frost kan det gå att skörda bär, även om de blir färren på hösten när det blir kallt. Sorterna som blommar hela säsongen kallas för remonterande jordgubbar. Jag har till exempel uteslutande valt remonterande sorter till mina planteringar i tunnelväxthuset.

Där står de skyddade från väder och vind i varmt klimat. Om vi kommer ihåg att vattna ordentligt blir gubbarna synnerligen söta och fina. Remonterande jordgubbar är ett fint tips till dig som vill förlänga bärsäsongen. Dessutom är det suveränt för barnfamiljer som kan gömma jordgubbsplantor lite här och var i trädgården som små skatter för barnen att upptäcka hela sommaren.

Vad kallades jordgubben när den kom till Sverige?

Vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, är en hybrid som troligen uppkom någon gång mellan år 1730 och 1740 i Brest i Bretagne i nordvästra Frankrike. Smultron av olika slag hade då varit älskade länge – de är bland annat omskrivna i den romerska litteraturen. Fransmännen var mycket förtjusta i smultron och på 1500-talet började de även odla scharlakanssmultron, Fragaria virginiana, med ursprung i Nordamerika. De gav lite större bär än det vanliga smultronet, Fragaria vesca, Så på 1720-talet var Amédée-François Frézier i Sydamerika, på uppdrag som militäringenjör.

Med sig tillbaka till Frankrike hade han fem plantor av jättesmultron, Fragaria chiloensis, från Chile. Eftersom det är en skildkönad art, och alla fem plantorna var honplantor, blev den till att börja med en besvikelse på hemmaplan. Utan hanplantor i närheten utvecklades inte de stora, fina bär Frézier sett på andra sidan Atlanten.

Så småningom kom någon på att om man planterade scharlakanssmultron intill jättesmultron så kunde den förra pollinera den senare, och det blev bär. Frön från en sådan korsning gav upphov till vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, Till Sverige kom jordgubben i slutet av 1700-talet.

  • Den kallades då ananassmultron med anledning av det vetenskapliga namnet.
  • Namnet jordgubbe var för övrigt redan upptaget, det användes vid den tiden för parksmultron, Fragaria moschata,
  • Sedan de första jordgubbarna såg dagens ljus har ett digert förädlingsarbete pågått i många olika länder, bland annat för att få större, friskare och fastare bär.

De första remonterade jordgubbarna fick de fram i Frankrike år 1866.

Finns det klättrande jordgubbar?

Blå, svarta och klättrande jordgubbar Det är också vanligt att man säljer frön till klättrande jordgubbar och gigantiska jordgubbar. Men i verkligheten finns bara vita och röda jordgubbar i normal storlek. Jordgubbar kan givetvis inte klättra med sina rankor.