Självplock Jordgubbar Kristinehamn?


Självplock Jordgubbar Kristinehamn
Vragen en antwoorden Een vraag stellen Alle vragen bekijken (1)

När år jordgubbarna som billigast?

Det är inte ovanligt att svenska jordgubbarna kostar över 100 kr/kg i början på säsongen. De första lådorna växthusodlade jordgubbar i mitten på april brukar gå för över 1000 kr/kg. Oftast är dessa jordgubbar lite mindre smakrika än de som man kan köpa i juli.

Hur länge kan man köpa svenska jordgubbar?

Det finns många olika sorters jordgubbar. De mognar vid olika tidpunkter vilket gör att vi kan njuta av jordgubbar under hela sommaren. Bären skiljer sig lite i form, färg och smak. Oavsett sort så är de godast solvarma. Det finns många olika sorters jordgubbar. GOTT & NYTTIGT Jordgubbar är fiberrika, vilket gör mycket för hälsan. Fibrer hjälper magen att må bra och ger oss mättnadskänsla. De hjälper också till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Flitiga jordgubbsätare kan faktiskt få 60 procent färre förkylningar. Att jordgubbar inte bara är goda utan också nyttiga visar allt fler studier om frukter och bärs innehåll av olika hälsobefrämjande ämnen. Under senare år har kunskaperna ökat dramatiskt om bärens betydelse för hälsan. Nedan återges i korthet några intressanta fakta kring jordgubbar.

Jordgubbar har hög halt av många olika antioxidanter Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan särskilt olika polyfenoler (antocyaniner, ellagsyra/ellagitanniner) och vitamin C. Totala halten antioxidanter är exempelvis 5-10 gånger högre i jordgubbar än i äpple. Innehållet av anthocyaniner (det röda färgämnet) och den totala antioxidativa aktiviteten ökar med mognadsgraden.

Ju rödare bär desto mer antioxidanter. En nyligen publicerad klinisk studie som genomförts i Kanada och USA visar att ett dagligt tillskott av jordgubbar (ca 450 g) kan minska oxidativ skada på LDL-kolesterol (det “onda kolesterolet”) och därmed minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.

Effekten förmodas bero på att jordgubbarna tillför olika antioxidanter. Jordgubbar är, liksom hallon, björnbär och hjortron, en mycket rik källa på ellagsyra som annars inte förekommer i de frukter och bär som vi vanligen konsumerar. Ellagsyra har i åtskilliga in vitro och djurförsök visat kraftfulla anticarcinogena effekter mot bland annat levercancer, lungcancer och cancer i matstrupe.

Nyligen har man i djurförsök även sett att ellagsyra motverkar hudskador av UV-ljus (i form av minskade skador på kollagen och minskad inflammation) vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet medan den hos hallonen mest förekommer i kärnorna.

  • Innehållet varierar beroende på sort och olika miljöfaktorer.
  • Jordgubbar är en mycket rik källa för vitamin C Jordgubbar innehåller mer vitamin C än apelsin.
  • En portion jordgubbar (125 g) kan ge mer än rekommenderat dagligt intag (=75 mg) av vitamin C.
  • Innehållet av vitamin C ökar med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre blir också C-vitamininnehållet.
You might be interested:  Högrevsgryta med purjolök

Innehållet varierar hos olika sorter.

Vad kallas själva jordgubben?

Ordet ‘ jordgubbe ‘ är belagt i svenska språket sedan 1638 och användes tidigare för parksmultron, men allteftersom den moderna jordgubben ersatte parksmultronet i odlingar så övertog den parksmultronets gamla namn. ‘Gubbe’ är från början dialektalt och betyder liten klump.

Var kan man plocka jordgubbar i Dalarna?

Ingemar Brandts Gårdsbutik är lantligt och vackert belägen i Västerby 5 km norr om Hedemora. De erbjuder småskaligt och lokalt odlade fräscha grönsaker och god potatis alla dagar under augusti-april. Brandts fantastiska och lokalt kända jordgubbar går att köpa men även att plocka själv.

Hur man plockar jordgubbar?

Kom gärna först till kassan och väg in dina kärl så att vi kan dra av exakt vikt innan du betalar. Sedan blir du anvisad en rad med goda, oplockade jordgubbar. Hos oss plockar du både till vänster och höger om gången, så att du tar jordgubbar in till halva plantans bredd på vardera sidan. Flytta med dig flaggan som stod där du började plocka och placera den där du slutar. Gå till kassan och väg in din jordgubbsskörd, betala och åk hem. Du kan betala med kort, swish och kontanter. När du kommer hem – glöm inte att njuta av en tallrik friska, söta jordgubbar med grädde eller mjölk och lite socker. Den chansen har du bara några få veckor om året.