Plocka Jordgubbar Karlstad?


Plocka Jordgubbar Karlstad
Vragen en antwoorden Een vraag stellen V: (Vertaald door Google) Benieuwd of er nog aardbeien voor jam over zijn? (Origineel) Undrar om det finns några jordgubbar kvar till sylt? (Geen antwoorden) Alle vragen bekijken (10)

Hur mycket kostar det att plocka jordgubbar?

Jordgubbarna kostar vid självplock 50kr/kg det vill säga ca 25kr/liter. Det går även att förbeställa plockade jordgubbar för 35kr/liter vid köp av hel låda (15 liter) som kan hämtas under självplockets öppettider.

När kan man börja plocka jordgubbar?

Se öppetider längre på sidan. Välkomna ut i våra land Ta gärna med hela familjen. Farmor, farfar, barn och barnbarn. Alla är välkomna att vara med och plocka efter egen förmåga. Hundar är förbjudet i och vid jordgubbsfältet.

Du betalar för de antal kilo du plockar. Ett kilo motsvarar cirka 2 liter. Medtag gärna egna kärl.

Hur funkar det? Tag bilen, bussen eller cykeln till Stora Aby. Parkering finns strax intill jordgubbsfälten, följ skyltning, När ni kommer ut till fältet så väger vi de tomma hinkarna. På så sätt kan vi sedan dra bort vikten för hinkarna när ni skall betala.

 1. När hinkarna är invägda så visar personalen er en rad.
 2. Ni plockar från pinnen och framåt.
 3. För att lätt hitta var man ska börja plocka, så har vi pinnar som sitter i raden, den skall flyttas dit där ni slutar plocka.
 4. Det underlättar för oss och nästa kund vet var de ska börja plocka.
 5. När hinkarna är fulla så väger vi kärlen ute på fältet och betalar antingen med kort, swish eller kontanter.

Inget att plocka i? Har ni inget att plocka i? Vi säljer plastkärl som rymmer ca.6 liter, ca 9 liters och vi har även 1-litersförpackningar. Tips och råd Ett 10-liters spann är inget att rekommendera för jordgubbarna, de understa mosas. Välj helst mindre och fler kärl istället eller låga kärl där bären inte trycks sönder.

När år jordgubbarna som billigast?

Det är inte ovanligt att svenska jordgubbarna kostar över 100 kr/kg i början på säsongen. De första lådorna växthusodlade jordgubbar i mitten på april brukar gå för över 1000 kr/kg. Oftast är dessa jordgubbar lite mindre smakrika än de som man kan köpa i juli.

Vilka är de godaste jordgubbarna?

Tidiga, senare och remonterande sorter Först ut i svenska jordgubbssäsongen är ofta Honeoye, Rumba och Flair. Efter midsommar brukar de få sällskap av sorter som Sonata, Korona, Polka, Salsa och Faith. På slutet, ofta inte förrän i augusti, mognar Florence och Malwina.

 • Dessutom finns remonterande sorter, till exempel Charlotte, Favori, Furore och Sweet Eve.
 • De blommar hela sommaren och ger skörd från mitten på säsongen till ända in i oktober.
 • Sorten är den faktor som betyder mest för smaken, men precis som för vin har också jordmån, väder och vind betydelse.
 • Sol och värme ger sötare, godare bär än regn och rusk, och ju längre norrut jordgubben vuxit desto finare arom och större sötma.
You might be interested:  Hur Länge Håller Torkad Pasta?

– Med längre dagar och svalare nätter mognar bären långsammare och blir godare. Det ger våra svenska jordgubbar smakmässigt försprång gentemot importbär av samma sort, och godast av alla är de som odlats långt norrut i landet, säger Eva Axelsson från LRF Trädgårds bärsektion.

Njut dem dagsfärska och tempererade Viktigt för smaken är också att jordgubbarna är nyplockade och att de är rumstempererade. Undvik alltså att köpa bär som inte ser helt fräscha ut. Importerade jordgubbar är plockade 4-5 dagar innan de säljs i våra butiker, vilket ökar de nyplockade svenska gubbarnas överlägsenhet i smak.

Tänk även på att plocka ut jordgubbarna ur kylskåpet i god tid innan du ska njuta av dem. – Jordgubbar bör förvaras kallt men fyra timmar innan det är dags för servering ska de fram i rumsvärmen. Det är med jordgubbar som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

Jordgubbssorter att prova Fråga försäljaren efter sortnamn om det inte står på kartongen! Rumba: Breda, knubbiga och hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk och maffig med ton av solvarma smultron och honung. Honeoye: Generöst söta och med mycket bärsmak. Smak av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron.

Medelstora hjärtformade bär med djupt mörkröd färg. Flair: Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frön. Djupt mörkröda bär med mycket smak och fin balans mellan friskhet och sötma. Korona: Koniska bär med god och mycket söt smak.

Lättplockade, men känsliga för hantering och transporter. Odlas därför främst för lokal försäljning och självplock. Polka: Mörkt röda och ganska fasta, medelstora till stora bär. Mycket fin och söt smak. Odlas för lokal försäljning och självplock. Sonata: Ljusröda, knubbiga, saftiga och söta bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.

Salsa: Vackra variationsrika bär med känsla av egen köksträdgård. Varmröda med smak av aprikos, mylla och mogna körsbär. Faith: Stora, vackra bär med fin smak. Florence: Stora, hjärtformade bär, klarröda i färgen. Smaken är klassiskt god och nyansrik med sötma, aromer och friskhet i fin balans.

Hur lång är jordgubbssäsongen?

vanliga frågor – Säljer ni jordgubbar hemma på gården? Nej, vi säljer bara till grossister. Dock gör vi ett undantag på midsommaraftons morgon. Om du vill beställa till midsommar så besök oss på Facebook, Abraham Hill där du hittar mer information Man kan ibland hitta svenska jordgubbar i butik från april till november, hur fungerar det? Det beror på att de är odlade i växthus eller tunnlar.

 • På Abraham Hill odlar vi endast jordgubbar på friland då vi anser att det ger den absolut bästa smaken.
 • Jordgubbens sötma varierar med solljuset, ju mer sol desto mer smak och sötare gubbe.
 • Vår säsong brukar vara i nästan tre månader, från slutet av maj till början av augusti.
 • I vilka butiker hitta vi era jordgubbar? Vi levererar den största delen av våra jordgubbar till grossister, som sedan säljer bären vidare.
You might be interested:  Giftig Fisk Sverige?

Därför vet vi inte i vilka butiker bären hamnar i. Vilken sort passar bäst till sylt och saft? Alla våra sorterare passar bra till detta men om man vill köpa stora mängder och frysa in eller safta och sylta så bör man passa på precis efter midsommar eller i början i juli.

Folacin 18 mikrogram Järn 30 milligram Kalium 198 milligram Kolhydrater 7,4 gram Kostfibrer 2,4 gram Magnesium 15 milligram C-vitamin 66 milligram

När är det jordgubbssäsong?

Historia och egenskaper De svenska jordgubbarna är syrligt friska och ofta ganska söta i smaken. Det beror mycket vilken sort och vilket mognadsstadie det är. Kyliga nordiska nätter är en av hemligheterna med den speciella smaken hos våra svenska bär. Svensk säsong Maj till september.

Frilandsodlade jordgubbar har säsong i juni till augusti. Tack vare utvecklad odlingsteknik och odling i växthus och ljusa plasttunnlar har den svenska jordgubbssäsongen kunnat förlängas. Näring Jordgubbar är otroligt hälsosamma. Bären innehåller massor av antioxidanter, inte minst vitamin C: De är också rika på ellagsyra aom har visat sig ha skyddande effekt mot cancer och ett visst förebyggande skydd mot UV-strålning och därmed även mot rynkor! Det nyttiga ämnet som ger gubbarna dess röda färg heter antocyanin vars effekt ökar med mognadsgraden.

Ju rödare bär desto mer antioxidanter. Mogna jordgubbar minskar bland annat det dåliga kolesterolets inverkan på blodkärlen. Dessutom ger en portion, 125 g, jordgubbar 25 procent av dagsbehovet av folsyra. Förvaring Färska jordgubbar förvaras bäst osnoppade i kylskåp.

De är dock godast rumstempererade, så ta fram dem i tid! Sortiment Flera olika sorter som varierar i smak, utseende och mognadstid. Några sorter är dessa nedan och dessutom odlas till exempel Rumba, Flair, Malwina, Korona, Polka och Charlotte. Honeoye En mycket vanlig, tidig jordgubbssort med generös sötma och mycket bärsmak.

Honeoye mognar tidigt i juni och finns över midsommar. Florence En mjuk och saftig jordgubbe som doftar friskt av citrus och smultron. Den är knubbig och hjärtformad. Finns från juni till augusti. Malling Centenary En tidig sort med blanka röda bär och en regelbundet konisk form.

You might be interested:  Ful Fisk Sverige?

Fruktköttet är fast och mycket hållbart. Smaken är söt och saftig. Sonata Ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med härligt frisk smak. Limegröna frön och fast fruktkött. Sonata mognar mitt under sommaren. Salsa Vackra varmröda jordgubbar med smak av aprikos och mogna körsbär. Ser lite ut som Honeoye. Salsa mognar mitt i sommaren.

Rumba Ett charmigt hjärtformat bär. Vackert röd färg och härlig sötsyrlifg smak som hänger kvar. Rumba mognar mitt i sommaren. Plus för svenskodlat

Smaken! Den beror på de sorter vi odlar men också på våra långa, ljusa sommardagar och svala nätter. Flera av de godaste sorterna är känsliga för transporter, så närodlat – och kanske till och med självplockat – är ingen dum idé.

Läs mer hos Bärfrämjandet

Hur ska man veta att det är svenska jordgubbar?

Plocka Jordgubbar Karlstad Jordgubbssäsongen är igång och många av oss vill gärna ha svenska gubbar på midsommarbordet. Här är tipsen för att identifiera svenska jordgubbar. Helena Sjögren | Publicerad 2017-06-19 11:33 | Lästid: 2 minuter Till midsommar vill många ha svenska jordgubbar. Men för ett par år sedan kom det rapporter om fusk där importerade bär märktes om till svenska. Jordbruksverket gör kontroller för att vi konsumenter lätt ska kunna ta reda på jordgubbarnas ursprungsland, odlare och kvalitetsklass. Bild: Mint Images/REX Vad kan man som konsument göra för att avslöja fuskare? – Det allra bästa är att fråga när man köper dem. Säljaren ska kunna svara på var de har odlats och av vem, om det inte redan står på lådan eller tråget. Finns det minsta tveksamhet eller om säljare kommer med konstiga förklaringar är det bättre att gå till nästa jordgubbsförsäljare och ställa samma frågor, säger han.

Utländska jordgubbar är ofta större och vattnigare än de svenska. Svenska jordgubbar är i regel mycket sötare än importerade. Svenska jordgubbar ser inte “perfekta” ut.

– Ofta ser importerade bär lite för perfekta ut. De är också betydligt mer hållbara eftersom de i regel är kraftigt besprutade, säger hon.

Varför så dyra jordgubbar i år?

– De har fått mycket regn i år, och ser kraftfulla och fina ut, säger Eva Axelsson som driver Ringstad Gård. De svenskodlade jordgubbarna går sedan några veckor att handla i matbutiker och vid vägstånd. I nuläget tar flera stora matbutiker runt hundra kronor för ett kilo.

Hur mycket jordgubbar på en hektar?

Jordgubbsarealen har fluktuerat en del, men förblivit mer eller mindre oförändrad under de senaste 15 åren. Däremot har antalet odlare minskat till färre än hälften, medan avkastningen har ökat med över 40 procent, för att landa på 6,6 ton jordgubbar per hektar 2014.