Hur Stor Kruka Behöver Jordgubbar?


Hur Stor Kruka Behöver Jordgubbar
Vart ska jag plantera mina jordgubbar? – Jordgubbar är relativt lätta att plantera och har ganska låga krav på marken. Tänk dock på detta när du ska plantera dina jordgubbar:

Jordgubbar föredrar varma, öppna och soliga, till något skuggade platser, som inte är för blåsiga. Marken ska vara genomsläpplig, och inga vattensamlingar ska kunna uppstå.

Jordgubbar ger ingen stor skörd det första året. Efter ungefär 2 år kommer du få ut som mest av din jordgubbsodling. När dina jordgubbsplantor är ungefär 4 år, är det dags att byta ut plantorna mot nya. Väljer du att plantera jordgubbar i en högbädd eller större kruka, bör du se till att ha ett avstånd på ungefär 20 till 25cm mellan plantorna, så att jordgubbarna får utrymme att växa. Hur Stor Kruka Behöver Jordgubbar Placera jordgubbsplantorna så djupt ner i jorden att rothalsen är precis ovanför marken, glöm inte att ta av innekrukan.

Hur mycket jord behöver jordgubbsplantor?

Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord. Värme, sol och lite vind gör att bären mognar bra och minskar risken för gråmögel och andra sjukdomar. Jordgubbsplantor är perenna och övervintrar och återkommer år från år. Bäst skörd ger plantorna när de är 2-4 år.

 1. Odlingen behöver förnyas efter 4-5 år.
 2. Jordgubbsplantan har väldigt ytliga rötter vilket gör den känslig för uttorkning och ogräsrensning.
 3. Det är viktigt att rensa ogräs eftersom plantorna inte trivs med konkurrensen.
 4. Det går att odla jordgubbar i krukor, amplar och balkonglådor.
 5. Välj då helst Ampeljordgubbar vilket är sorter som remonterar, blommar om, och ger lång skördesäsong.

Täckodla gärna, halm eller träull är den klassiska täckningen men även ett tunt lager Premium furubark eller Oxidsvart flis runt plantorna hjälper till att hålla undan ogräs och håller bären rena från jordstänk. Jordgubbar planteras med 35 cm mellan plantorna och 50-70 cm mellan raderna.

Var noga vid planteringen att plantorna hamnar på rätt nivå, kronan kallas den punkt varifrån bladen växer och kronan ska alltid vara något ovan jord. Håll jorden fuktig efter planteringen så att rötterna kan etablera sig i den nya jorden. Det går att odla jordgubbar i många olika jordar men det är viktigt att platsen är väldränerad med lucker, mullrik jord.

Jordförbättra befintlig jord genom att blanda in och gräva om ca 1 säck Kogödsel /kvm innan plantering. I odlingsbänkar, amplar och krukor går det att plantera jordgubbar direkt i Grönsaksjord, Jordgubbar kan planteras både höst och vår. Köp friskt nytt plantmaterial eller ta revplantor av egna friska plantor.

 1. Revplantorna kommer på sommaren och hösten, sätt dem i ett helt nytt land eller plantera i krukor i väntan på nytt land.
 2. Växla platsen för jordgubbslandet för att undvika sjukdomar.
 3. Jordgubbar kan också försökas med frön, det är de små prickarna på utsidan av jordgubbarna som är fröna.
 4. En del stora jordgubbsodlare slår av blasten precis efter skörd, det görs för att minska risken för sjukdomar.
You might be interested:  Hur Länge Sover Barn Middag?

I en hemmaodling behöver det inte göras om man inte haft stora problem med gråmögel eller mjöldagg. Däremot kan det vara en god idé att ta bort revplantor som annars tar kraften från plantorna. Jordgubbar skapar nästa års blomanlag i september-oktober.

 1. Gödsling efter skörd säkerställer att plantan lagrar in näring till nästa års säsong.
 2. Det finns många olika rekommendationer på när och hur jordgubbar ska gödslas.
 3. Det beror på att jordgubbar kan odlas på många olika jordar och att en väl grundgödslad jord är det bästa för en god etablering och start de första året.

Därefter ska jordgubbar gödslas varsamt eftersom för mycket kväve leder till stor bladtillväxt som ger bekymmer med gråmögel och sämre fruktsättning. Bästa tiden för gödsling är precis efter skörden på sommaren och senast i början av augusti, strö ut t ex torkad Pelleterad kogödsel runt plantorna under bladverket.

Hur djup jord behöver jordgubbar?

Växtplats och plantering av jordgubbar Rensa landet fritt från ogräs innan plantering och grundgödsla därefter rejält med kogödsel. Sätt plantorna med ett avstånd på 30-40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Plantera jordgubbsplantorna lika djupt som de stod i sin kruka.

Kan man använda planteringsjord till jordgubbar?

Plantering i jordgubbsland eller pallkrage: – Köp plantorna i trädgårdshandeln, där är plantorna friska och det finns flera sorter att välja på. Använd helst inte plantor från vänner och bekanta, då de kan föra med sig sjukdomar. Välj gärna olika sorter som mognar vid olika tider, så får du en lång skördesäsong.

Det finns även jordgubbssorter som remonterar, dvs ger skörd två gånger per säsong. Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2. Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm. Om du planterar i pallkrage kan du använda Grönsaksjord,

I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på). Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor.

Hur ofta byta jordgubbsplantor?

Plantering av jordgubbar – Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt.

Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut. För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. pH-värdet ska helst vara 5,5–6,5 och därför kan det vara lämpligt att blanda i en del mull som gör jorden porösare och sänker pH-värdet.

Kogödsel är bra att tillföra ett tag innan plantering. Den ökar mullhalten samtidigt som näring tillförs. Plantorna sätts med ett inbördes avstånd på 30–40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Det är viktigt att plantorna inte sätts djupare än vad de växt tidigare.

You might be interested:  Hur Ska Man Frysa Jordgubbar?

Hur många liter jordgubbar är det i en låda?

Odla svarar: Ja, ungefär så. De brukar ju säljas i kartonger som drar 1 liter vätska. Men det beror lite på storleken på bären också, ju större bär desto mer ‘luft’ är det ju mellan, alltså 1 liter stora bär lagda i en kartong väger något mindre än om det är små bär med lite luft mellan bären.

Hur många jordgubbsplantor i ampel?

Det finns olika sorters ampeljordgubbar och de säljs ofta färdigplanterade i stora amplar. Alla jordgubbssorter kan odlas i ampel men de sorter som speciellt används till ampeljordgubbar är remonterande, återblommande, och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar.

De är behändiga eftersom amplarna kan hängas upp direkt och man behöver inte plantera de små plantorna i en större kruka. Ampeljordgubbarnas plantor är fleråriga, men de kan inte övervintra utomhus i amplarna. Jordgubbarna blommar bäst och ger mest skörd på en solig och varm plats. Jordgubben orkar dock även ge skörd i halvskugga.

Några sorter av ampeljordgubbe bildar långa utlöpare. De kan förkortas utan att jordgubben lider av det. På utlöparna växer jordgubbsplantor som kan planteras för att få nya plantor. Jordgubbsplantorna planteras i en luftig och välgödslad jord som Grönsaksjord,

 • Planteringsavstånd ca 10 cm.
 • På en inglasad balkong och i växthus ger jordgubbarna den största skörden.
 • Där är det varmt längre in på hösten, vilket betyder att man får skörd länge, även om det är kallt ute.
 • Det lönar sig att vattna ampeljordgubben regelbundet för att få söta och saftiga jordgubbar, plantorna får inte torka ut.

Blanda Organisk växtnäring i vattnet vid varannan vattning. Då orkar jordgubben bilda nya knoppar. Ampeljordgubbarna är sorter som remonterar dvs bildar nya blomknoppar hela tiden och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar eftersom kraften går till dem istället för blommor och bär.

 • Det lönar sig att klippa bort åtminstone en del av utlöparna och plantera dem som nya jordgubbsplantor.
 • Ampeljordgubben är flerårig men den övervintrar inte i en ampeln.
 • På hösten kan man ta bort ampeljordgubben från ampeln och plantera ut den i jord.
 • På detta sätt övervintrar den ofta bra.
 • Den kan även övervintras i en källare.

Då vattnas jordgubbsplantorna sparsamt vid behov. På våren kan jordgubbsplantorna planteras tillbaka i ampeln, i ny Grönsaksjord. Ampeljordgubbe kan även försökas med frön. Så fröna tidigt på våren inomhus i Naturgödslad såjord, Plantera minst tre plantor i en ampel.

 • Odlingsvärda sorter: ‘Ruby Ann’ har röda vackra blommor.
 • ‘Tristan’ har ceriserosa blommor och ger rikligt med lite mindre bär hela säsongen.
 • ‘Temptation’ vita blommor och nerhängande bär.
 • Bildar inte revor.
 • An sås från frö.
 • ‘Ostara’ har vita blommor som kommer hela säsongen, saftiga stora bär.
 • Förökas med revplantor.
You might be interested:  Hur Länge Håller Tillagad Kyckling?

‘Rainbow Treasure’ har en blandning av vita och rosa blommor och söta doftande bär. Det går att odla alla vanliga jordgubbar i amplar och krukor men de får bara en kort skördeperiod.

Hur odlar man jordgubbar inomhus?

När är det bäst att börja odla jordgubbar inomhus? – Det bästa är att börja tidigt på våren, men det går egentligen att börja när som helst på året. Ju soligare och varmare det är utomhus, desto mer framgång kommer du att ha i starten. Den viktigaste ingrediensen för att odla jordgubbar och andra krukväxter är solljus. Hur Stor Kruka Behöver Jordgubbar Man kan alltid ta ut sina plantor när det blir varmare utomhus och risken för frost försvunnit för våren. För avlånga behållare som denna, tänk på att plantera plantorna med ett avstånd på 25-30 cm till varandra. Håll jorden ren från lösa löv och andra växtbitar. Foto: Pxfuel

När sår man jordgubbsplantor?

Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer.

Hur planterar man klättrande jordgubbar?

För balkonglådor är det till exempel bäst att använda sorten “Hummi-Meraldo”. Den här sorten är särskilt värmetålig och har låga blad. Det gör att den har ett relativt kompakt växtsätt. För balkonglådor och hängkrukor är den dekorativa sorten “Toscana” särskilt lämplig.

 • Med flera långa skott och många sidoskott fungerar den bra som hängväxt.
 • Dessutom är blommorna rosa i stället för vita, vilket gör den ännu mer dekorativ.
 • Trots att den klassificeras som en prydnadsjordgubbe mognar många frukter successivt under sommaren.
 • Den väntade skörden ligger på ungefär ett kilo utsökta jordgubbar per planta.

Den klättrande “Hummi”-jordgubben passar bra för hängkrukor och hängkorgar. Den är växtkraftig och sidoskotten har ovanligt kraftiga stjälkar. Det gör att den lämpar sig bättre som “klätterjordgubbe” än andra jordgubbssorter, som vanligtvis har tunnare stjälkar.

 1. Ju kraftigare stjälken är, desto bättre blir vatten- och näringstillförseln till rankorna, blommorna och jordgubbarna – och desto bättre blir skörden av jordgubbar, både vad gäller kvalitet och kvantitet.
 2. Hummi”-sorten som här beskrivs som en hängande växt kan också användas tvärtom, som en klättrande jordgubbe.

Som klätterväxt växer “Hummi”-jordgubben mycket bra, och om den ges rätt mängd vatten och näring kan den bli upp till två meter lång med hjälp av klätterstöd. Tips: När du planterar jordgubbar i kruka är det särskilt viktigt att jorden inte torkar ut, utan alltid hålls jämnt fuktig. Hur Stor Kruka Behöver Jordgubbar