
Macarons med syrlig fyllning
Vem älskar inte macarons? En liten kaka med många variationer. Den går att göra supersöt eller mer åt det syrliga hållet beroende på ens preferenser såklart. Just idag valde jag att fylla mina macarons med min fantastiska lemon- och limecurd.
Många blir avskräckta ifrån att göra macarons då uppfattningen ofta är att de är krångliga och lätt att misslyckas med. Jag tycker dock inte att den uppfattningen ger de rättvisa för med rätt verktyg och ett noga följande av instruktioner så är macarons ganska tacksamma att göra. Dels för att man får många men också för att smakerna går att kombinera utifrån ens egna tycke och smak.

Tips för att lyckas
- Rumsvarm äggvita är ett måste. Vissa tar till och med ut äggvitan och låter den rumstempereras i någon dag eller så för att ”åldra” den. Jag brukar dock se till att äggvitan inte är kall – det brukar räcka.
- Sikta mandelmjöl och florsocker. I mitt tycke kan man hoppa över att sikta mandelmjölet om man använder en väldigt finkornig sort. Däremot behöver florsockret alltid siktas då det är fullt med klumpar.
- Använd en bakmatta med förtryckt mönster som gör det lättare att få alla macarons lika stora. Jag skulle hålla mig borta från silikonformar som har en fördjupning då jag tycker att kakorna lättare fastnar. En helt platt matta är bättre.
- Låt macaronsen vila innan du gräddar dem. Ovansidan ska kännas lite torr, då vet man att de är redo för ugnen.

Konsistens
En marängsmet som är något fast men ändå flyter ut pyttelite är det bästa. Det är svårt att förklara i text men uppenbart är att om den är för rinnig så kommer den inte att hålla formen när man spritsar ut kakorna och är den för fast så kommer ovansidan att bli ”toppig” då marängen inte lägger sig.
Luftbubblor?
Ett sätt att minimera risken för luftbubblor är att när man spritsat ut sina kakor så bankar man plåten (lyfter och släpper lätt ner på köksbänken) för att få bubblorna att komma upp till ytan. Spricker de inte av sig själv så tar man en tandpetare och sticker försiktigt hål på bubblan.

Macarons med smak av citron och lime
En spröd mandelkaka som är helt glutenfri och helt fantastiskt god.
Ingredients
- 3 dl mandelmjöl
- 3 och 1/4 dl florsocker
- 3 äggvitor
- en nypa salt
- en nypa cream of tartar (kan uteslutas)
- 1 och 1/4 dl strösocker
- 1/2 tsk vaniljpasta
- ev. pastafärg för att färga macaronsen
Fyllning
Vaniljsmörkräm
- 70 g rumsvarmt smör
- 1.5 - 2 dl florsocker (efter söthet)
- 1/2 tsk vispgrädde
- en nypa salt
- 1/2 tsk vaniljpasta
Instructions
- Mät upp alla ingredienser och sikta mandelmjölet och florsockret.
- Separera äggvitan från gulan och lägg den i en skål.
- Vispa på låg hastighet tills ett skum bildas. Tillsätt salt och om du vill cream of tartar. Vispa lite till.
- Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa på högre hastighet tills det börjar bildas marängtoppar.
- Vänd ner mandelmjöl och florsocker ihop med vaniljpastan och vänd runt tills du fått till rätt konsistens. Färga eventuellt din smet.
- Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut till runda former. Låt stå i ca 30-40 minuter tills macaronsen fått en torr yta.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Grädda mitt i ugnen (över- och undervärme), i ca 10-11 minuter.
- Ta ut och låt svalna helt innan de fylls och paras ihop.
Vaniljsmörkräm
- Vispa smöret krämigt.
- Tillsätt florsocker, vispgrädde och vaniljpasta + salt. Vispa i några minuter.
- Fyll en spritspåse med liten öppning och spritsa en ring runt kanten av macaronsen, I mitten av ringen läggs en klick lemon- och limecurd.
Notes
Förvaras i kylskåp upp till en vecka. Går utmärkt att frysa i ca 3 månader.
Önskar dig en fin och inspirerande bakstund 🤎