Laxpastagratäng

6 september, 2021
Blog post

Det här tycker jag är ett bra sätt att få i barnen fisk – genom en pastagratäng. Ofta när de äter pasta som är lite krämig och som innehåller just fisk så går det av bara farten att sleva i sig allt. Så är det i alla fall med mina barn. Utöver att det är en rätt som går hem hos de flesta (förutom kanske den mest inbitne laxhataren) så går det väldigt fort att göra. En perfekt vardagsrätt helt enkelt.

Ingredienser:
4 st laxfiléer, tinade
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraice
2 tsk pesto
pressad juice från en halv lime
1 äggula (går att utesluta)
1 dl soltorkad tomat, skuren i mindre bitar
3 dl riven ost, jag använde grevé
citronpeppar efter tycke
salt efter tycke
olivolja till stekning
kokt pasta (valfri sort) till ca 5 personer

Gör såhär:
1. Koka upp pastan enligt anvisning. Sätt också ugnen på 180 grader.
2. Klappa in laxfiléerna med citronpeppar efter tycke och stek de sedan i lite olivolja på medelhög värme tills de får färg, den ska inte vara helt färdigstekt. Lägg sedan laxen på en tallrik och ställ åt sidan.
3. I samma stekpanna, koka upp vispgrädde, creme fraiche, pesto, lime juice och äggula. Rör om ordentligt så allt går fint ihop. När såsen kokat upp låt puttra någon minut. Grovhacka sedan laxen och lägg i den i såsen. Låt allt koka ca 5 minuter.

4. Ta fram en ugnsform (ca 25×30 cm) och häll sedan den avrunna pastan i formen. Häll på laxsåsen och toppa sedan med riven ost och soltorkad tomat.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Hoppas det ska smaka!

Prev Post Next Post