Varför Luktar Mitt Underliv Fisk?


Varför Luktar Mitt Underliv Fisk
Vad beror bakteriell vaginos på? – Det finns alltid bakterier i slidan, så ska det vara. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans mellan dessa bakterier. Det gör att det är svårt att skydda sig mot bakteriell vaginos. Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du byter sexpartner ofta. Använd därför kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny partner.

Vad ska man göra om underlivet luktar?

Här är 7 vanliga orsaker till att det luktar annorlunda i underlivet – och råd om när du bör prata med en läkare: – 1. Bakteriell vaginos (BV) Lukt: fiskliknande Bakteriell vaginos är en av de vanligaste orsakerna till annorlunda lukt i underlivet som påverkar 15 till 50 procent av alla med livmoder i fertil ålder,

Det är ett tillstånd där det råder obalans i den vaginala bakteriefloran, förklarar Elisabeth. Det första symptomet är ofta en fiskliknande lukt som kan leda till en skummig, grå eller grön flytning. Du kanske också upplever klåda och svullnad. Det finns ett antal olika behandlingsalternativ om symptomen på bakteriell vaginos inte försvinner på egen hand.

– En läkare kan ordinera en antiseptisk behandling eller antibiotika, säger Elisabeth. Tyvärr är det inte ovanligt att diagnosen kommer tillbaka efter en antibiotikabehandling. Elisabeth föreslår att det kan vara till hjälp att byta preventivmedel, särskilt om du använder spiral.

– Om du drabbas av dessa symptom bör du låta en läkare undersöka dig och utesluta underliggande faktorer som kan behöva behandlas. Det är extra viktigt om du är gravid, eftersom risken för tidig förlossning kan öka.2. Toxic shock syndrome (TSS) Lukt: Mycket obehaglig, men vaginal lukt är ett mindre vanligt symptom i samband med TSS.

TSS är numera en mycket sällsynt sjukdom – den orsakas ofta av högabsorberande tamponger. – Om den här bakterien kommer in i kroppen blir du snabbt väldigt sjuk. Du får en hög feber, blodtrycksförändringar, eventuellt utslag och diarré eller kräkningar, och du kan känna dig svag, säger Elisabeth och understryker att du måste åka direkt till akuten om du drabbas av dessa symptom.

TSS är dock mycket sällsynt numera.3. Om du har glömt ta ut en tampong Lukt: Mycket tydlig och obehaglig – Det har hänt att en del söker vård för vaginal lukt och det har visat sig bero på att en tampong har lämnats kvar i flera dagar, ibland längre, säger Elisabeth. Om det händer försämras lukten snabbt, den blir skarp och väldigt obehaglig – så om du upplever att lukten blir allt värre är det bra att kontrollera att du inte har glömt ta ut tampongen.4.

F**ffi-problem med Josefine Olsson

Svampinfektion Lukt: ibland jästliknande Vaginal svampinfektion är väldigt vanlig och symptomen brukar vara klåda, en brännande känsla och förändrade flytningar som blir vita och klumpiga. Men flytningarna luktar oftast inte så mycket. – Om dina symptom är så uttalade att det luktar illa bör du uppsöka läkare som utesluter alla underliggande sjukdomar, säger Elisabeth.5.

 1. Hormonella förändringar Lukt: Individuell Precis som lukten i underlivet förändras under hela menscykeln kan även andra hormonella förändringar påverka livmoderhalssekretet.
 2. Under klimakteriet och åren efteråt kan lukten förändras, säger Elisabeth och tillägger att det även gäller under en graviditet,
You might be interested:  Är Rabarber En Grönsak?

– Du kanske får fler flytningar, de blir tjockare eller tunnare men de ska inte lukta illa. Om du är gravid och har illaluktande flytningar bör du tala med en läkare eller barnmorska.6. Urinvägsinfektion Lukt: Ammoniakliknande Om du upplever en ammoniakliknande lukt är det troligtvis urinet som luktar.

Är det normalt att lukta i underlivet?

Flytningar från slidan brukar lukta lite syrligt, men om de börjar lukta illa kan du ha fått bakteriell vaginos. Det är inte farligt men du kan behöva behandling för att bli av med besvären. Bakteriell vaginos gör att flytningarna luktar illa, ofta luktar det mer när du har mens och efter slidsamlag.

Hur får man ett fräscht underliv?

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens.

Kan man lukta illa av klamydia?

Klamydia är den tredje vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Den orsakas av bakterier och överförs ganska lätt via sex (omslutande sex i medfödd/erhållen fitta eller i analen utan kondom/inidom, om en gnider slemhinnor mot varandra eller om en kroppsvätska med klamydiabakterier kommer på en slemhinna).

Det svider när en kissar.En har flytningar från fittan (medfödd eller erhållen) eller/och urinröret. Flytningar är en slemmig och seg vätska.

Personer med medfödd fitta har ofta flytningar utan att det är tecken på att en har en STI. Om en brukar ha flytningar och får klamydia kan det hända att flytningarna förändras, att konsistensen, färgen eller lukten blir annorlunda mot vad den brukar vara. De kan till exempel bli gul- eller grönfärgade och ibland lukta illa.

Om en brukar ha blödningar (ha mens) relativt regelbundet kan en få mellanblödningar.En kan få ont i magen.Om en har en pung som inte är erhållen kan den göra ont eller bli svullen.En kan också få feber och känna sig allmänt hängig eller sjuk.

Om en inte behandlar klamydia kan infektionen leda till att en blir steril eller att det blir svårare att få barn med sina egna ägg eller spermier.

Hur återställer man pH balansen i underlivet?

Rengöring – Var noga med att tvätta underlivet, men helst inte mer än en gång per dag för att inte störa den naturliga pH-balansen. Använd en skonsam intimtvätt med mjölksyra som verkar återfuktande. Köp här: LN Intimate Cleansing Foam

  2

  Hur vet man om man har svamp eller bakteriell vaginos?

  Om bakteriell vaginos – Bakteriell vaginos är vanligt bland kvinnor och drabbar mellan var femte till var tionde kvinna, som har mens. Symptomen är besvärande och det kan vara svårt att skilja dem från Candida (svamp i underlivet). För att hitta rätt behandling är det därför viktigt att ta reda på vad problemen beror på.

  1. De vanligaste symptomen på bakteriell vaginos är:
   • Illaluktande flytningar (flytningarna kan lukta mer efter menstruation och samlag, vilket gör att det kan upplevas som att symptomen kommer och går)
   • Tunna och gråaktiga flytningar
   • Klåda eller sveda i underlivet

   Symptomen för bakteriell vaginos (bakterieobalans) och Candida (svamp i underlivet) har många likheter och kan därför lätt förväxlas. Du kan också ha bakteriell vaginos samtidigt som en Candidainfektion och därför är det bra att provta sig för båda samtidigt. Bakteriell vaginos kan i vissa fall ge komplikationer. Det ökar t ex risken för prematur förlossning, liksom risken för infektioner efter abort eller hysterektomi (livmodern tas bort). Dessutom ökar risken att smittas av klamydia och HIV vid bakteriell vaginos.

  2. Bakteriell vaginos uppkommer när du får en obalans i den vaginala bakteriefloran. Obalansen ger en för låg surhetsgrad (pH) och gör att oönskade bakterier börjar dominera floran. Normalt domineras floran av mjölksyrabakterier (laktobaciller), men om andra bakterier tar över på bekostnad av laktobacillerna kan du få besvär i underlivet. Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du har flera olika sexpartners, därför är det bra att använda kondom, femidom eller slicklapp med nya partners. Besvär som bakteriell vaginos och svamp i underlivet betraktas, trots det, inte som sexuellt överförbara sjukdomar.
  3. Bakteriell vaginos behandlas med antibiotika som kan tas på olika sätt. Antingen tas antibiotikan oralt i form av tabletter, genom att en vaginalkräm smörjs i slidan eller i form av vagitorier som förs in i slidan. Risken för återfall är hög och ibland kan du behöva behandla flera gånger innan symptomen försvinner. Det är viktigt att kontakta vården om du har besvär och behandlingen inte hjälper. Dessvärre finns det inte så mycket du kan göra när det gäller egenvård, men det är bra att undvika att använda tvål när du tvättar dig i underlivet. Gör istället rent med ljummet vatten, det är skonsammare.
  4. I vården diagnosticeras bakteriell vaginos genom en klinisk undersökning enligt Amsels kriterier, där tre av fyra kriterier krävs för att säkerställa en diagnos: snifftest, flytningskaraktär, surhetsgrad (pH>4,5) och undersökning av vaginalsekret i mikroskop. Ofta undersöks inte patienten baserat på alla Amsels kriterier vid läkarbesöket och det fastställs oftast inte heller vilka eventuella bakteriearter som förekommer. För att ställa rätt diagnos krävs det att mängden bakterier och att förhållandet mellan dessa undersöks. Om du har underlivsbesvär är det är bra att söka vård och genomgå en ordentlig undersökning.

   Varför luktar det illa i sovrummet på morgonen?

   Varför luktar det illa i sovrummet på morgonen? – Anledningen till att det kan lukta illa i sovrummet på morgonen är för att man svettas när man sover och att torkad svett luktar. Det kan också bero på att ventilationen i sovrummet är dålig. Om du sover med stängt rum och fönster så kan luften samlas i sovrummet, speciellt om sovrummets ventilation är dålig.

   I de flesta moderna bostäder så finns det ventilationskanaler i samtliga rum. Det vill säga, det ska finnas ett drag av luft genom rummen så att luft förflyttas. Om ni har möblerat för dessa luftkanaler så blir det inget självdrag och då står luften stilla i sovrummet. När man sover så är det vanligt att man svettas.

   Svetten sätter sig i pyjamas och i sängkläder. När svetten sedan torkar kan en dålig lukt sprida sig. Denna försvinner om du vädrar.

   Varför luktar det illa efter samlag?

   Varför Luktar Mitt Underliv Fisk Kategori:Intimhälsa Luktar dina flytningar illa? Då kan det vara bakteriell vaginos. Men oroa dig inte. Här kommer allt du behöver veta om både orsaker och behandling. Bakteriell vaginos är både vanligt och oftast helt ofarligt. Men kan ändå vara rejält jobbigt.

   Det vanligaste symtomet är flytningar som luktar illa. Lukten beror på att det blivit obalans mellan bakterierna i slidan, så att fel bakterier tar över. Ibland rubbas balansen mellan bakterierna i slidan. Lina Isaksson, Barnmorska RFSU-Kliniken – I slidan har man som ett ekosystem av bakterier där bakteriefloran framförallt ska bestå av mjölksyrabakterier.

   Mjölksyrabakterier ger ett lågt pH som gör slidan sur vilket gör att andra skadliga bakterier inte trivs. Men ibland rubbas balansen mellan bakterierna i slidan så att andra bakterier kan växa till, det är då man får bakteriell vaginos, säger Lina Isaksson, Barnmorska på RFSU-kliniken.

   Hur ska normala flytningar lukta?

   Flytningar brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk. Att ha flytningar är både bra och naturligt. Flytningarna gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Det är vanligtvis inget tecken på någon sjukdom att ha flytningar från slidan.

   Hur ofta ska man tvätta rumpan?

   Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen mer sällan, om du tror att besvären beror på att du har tvättat dig för noggrant. Det räcker att tvätta sig varannan dag. Använd bara vatten eller en mild tvål, eller tvättolja. Du kan köpa tvättolja på apotek.

   Är det farligt att använda babyolja i underlivet?

   Kvinnor som använder babyolja invändigt har också större risk för att få svamp i slidan. Inte roligt. Håll dig borta från vaselin och babyolja i sängen.

   Vad händer om man inte tvättar underlivet?

   Hur ofta ska man tvätta underlivet? – Tänk att man ska tvätta underlivet varje dag. Och då ska du tvätta mellan blygdläpparna, upp på venusberget, ljumskarna och vid rumpan. Inuti vaginan (eller slidan om man kallar den det) så ska man låta blir att tvätta – det strängeligen förbjudet faktiskt – för gör man det så stör man den viktiga pH-balansen, för att inte tala om att man snor flytningarnas jobb! Att tvätta för ofta kan göra att den ömtåliga huden blir lite stött och uttorkad – tvättar man för sällan så blir det liiiiite för lätt för olika bakterier att växa till sig.

   Hur ser man att man har svamp i underlivet?

   De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Ibland får du en vit, grynig flytning från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra.

   Hur vet man om man har en infektion i underlivet?

   Hur vet jag om jag har en infektion i underlivet? – När infektionen väl blivit kontrakterad kan den ligga vilande i kroppen innan den bryter ut. I vissa fall kommer symptomen synas inom fyra till sju dagar efter det att du exponerats för ett infekterat område och inkluderar ofta följande:

   Sår eller blåsor i underlivet/livmodershalsen Klåda i underlivet Ökade flytningar, ibland illaluktande flytningar Smärta vid urinering Smärta vid sex Feber, värk eller smärta i nedre delen av magen

   Varför får man obalans i underlivet?

   Vid bakteriell vaginos har det blivit en obalans i slidans bakterieflora. Det beror på att en viss sorts bakterie har förökat sig och blivit dominerande, vilket rubbar balansen. Bakteriell vaginos är vanligt, särskilt hos sexuellt aktiva kvinnor i fertil ålder.

   Hur vet man om man luktar illa där nere?

   Flytningar vanligaste symtomet – Det vanligaste symtomet på bakteriell vaginos är illaluktande flytningar. – Flytningarna kan lukta illa. Lukten kan komma och gå, till exempel kan det lukta mer efter att man haft samlag.