Ta Frön Från Rabarber?


Ta Frön Från Rabarber
Odla rabarber från frö steg för steg

 1. Fyll kruka eller odlingstråg med planteringsjord, minst 10 cm djupt.
 2. Så fröerna 2 cm djupt, ett och ett eller med 10 cm mellanrum, vattna.
 3. Placera sådden i skugga/halvskugga, (alt.
 4. Se till att sådden inte torkar ut.
 5. Efter ca 1 månad efter groning ge flytande näring varje vecka.

Meer items

Kan man ta frön från rabarber?

Så rabarber från frö – Det är en fin tid att så rabarber nu. Passa på om du vill ha många plantor till den egna odlingen, eller ett gäng att ge bort. Fröerna gror villigt! Vissa växter är så roliga att odla att det är ett helt projekt att låta bli. I den kategorin finns rabarber.

 1. Har du provat att så rabarber från frö? Vanligaste sättet för att fylla odlingen med rabarber är att köpa plantor i trädgårdsbutiken (det finns ett stort och fint utbud nuförtiden) eller att dela plantor hos vänner och bekanta och helt enkelt flytta hem.
 2. Men rabarber är också mycket lätt att så från frö.

Och det är så roligt! Ta Frön Från Rabarber De små plantorna av rabarber är stora nog att planteras om från byttan de såddes i. Storleken är grejen med rabarber – och färgerna. Jag har sått både vanlig ät-rabarber och prydnadsrabarber (flikrabarber) med fint resultat. Flikrabarbern har jag sått på hösten och fått upp små plantor på friland, som sedan övervintrat i bebiskammare och flyttats till växtplats.

Hur tar man skott från rabarber?

Ta Frön Från Rabarber Man kan så rabarber från frö, men det går också bra att ta rotsticklingar från en redan etablerad planta. Så här brukar jag göra: Från att ha varit små anonyma ihopknutna röda knoppar under mars har nu rabarberplantorna börjat vakna på riktigt och växa till sig. Ta Frön Från Rabarber Man ställer sig ovanför en rabarberplanta och letar efter de knoppar/ blad som sitter längst ut från plantans mitt. Tänk dig att varje planta skjuter upp från olika små grupper. Det är en sådan grupp man ska stjäla från den redan etablerade plantan. Spaden som ska användas behöver inte vara vass som en kniv men det underlättar ifall man använder en spade som inte är alltför trubbig och som är relativt rak. Ta Frön Från Rabarber

När Fröså rabarber?

Från före 1863. Gammal rabarbersort som fortfarande är en av de mest populära. Antal:

Portionsmängd: 40 frö
Växtläge: sol-halvskugga
Färg: Röd
Såtid: april-maj
Grotid: 10-30 dagar

Hur sprider sig rabarber?

Lättodlad – Helst vill rabarber växa i trädgården, men det går att odla en planta i en kruka på balkongen. De får mycket stora rötter och vill ha väldränerad och mullrik jord. De går att odla från frö, fröerna gror lätt och de är inte särskilt svåra att dra upp.

 • Jag förodlar mina i roskrukor som är dubbelt så höga som de är breda för att ge rötterna utrymme i början och planterar om dem när de ser ut att få det trångt.
 • Håll dem vattnade och plantera om dem i en stor, väldränerad kruka, minst 10 liter, eller plantera ut dem när de är tillräckligt stora.
 • Vanliga hinkar är stora nog, men det är bra att göra hål i botten eller åtminstone lägga ett lager lecakulor eller liknande i botten för att inte rötterna ska ruttna.

Det vanligaste sättet att odla dem är på en solig plats i trädgården. Rabarber växer snabbt och rötterna sprider sig och skapar nya plantor med tiden. Vart femte år ungefär är det bra att gräva upp plantan för att dela den. Det är ingen fara för plantan, snarare är min erfarenhet att de blir mycket piggare efteråt.

Gör det när plantan är i vila. Sent på hösten eller tidigt på våren. Dela plantorna med en vass, ren kniv för att undvika infektioner. Plantera dem igen och passa på att fräscha upp jorden med kompost eller bra jord. Första året är plantan lite känsligare och behöver all energi den kan få till att bygga upp rotsystemet.

Undvik att plocka stjälkar till en början. När plantan får blommor är det bra att ta bort dem. Annars slutar plantan att producera stjälkar. Den som vill experimentera fram sin egen rabarbersort kan låta blomman vara och samla in fröerna. Rabarber blir ofta styvmoderligt behandlade.

You might be interested:  Middag Till Många?

Hur sår man Rabarberfrön?

Några genvägar och tips på vägen – Jag gör min sådd ute från slutet av april eller under maj för att spara plats inne till andra grödor men det går såklart fint även inne. Genom att ge plantorna ordentligt med planteringsjord så klarar de att växa till i tråget till utplantering så jag slipper skola om dem.

Jag brukar använda godislådor som jag sätter fem frön i och sen får de lock på som extra skydd under utomhusgroningen. Locket har lufthål och hjälper till att hålla sådden fuktig. Ofta ger jag bort plantor och lyfter då bara över dem från tråget till en kruka med en sked. Sen fyller jag den tomma platsen med ny jord vilket ger plantorna som blir kvar lite extra utrymme.

På så vis klarar de sig tills jag har hunnit skörda det som vuxit tidigare på den tilltänkta växtplatsen och gödsla på till dem. Rabarbern kan såklart planteras ut som betydligt mindre plantor om du har platsen klar till dem. Direktsådd på växtplatsen kan också göras men om du sått många frön se då till att gallra/flytta isär plantorna under sommaren när de börjar växa till sig. Ge gärna ett skyddande lager med luftigt täckmaterial under första vintern så tittar den snällt upp till våren igen.

Varför sätta hink över rabarber?

Odla rabarber –

Rabarber odlas fördelaktigt i näringsrik jord (pH-värde 7,0-7,7 är perfekt) i ett halvskuggigt läge. En planta behöver ungefär en kvadratmeter yta och trivs i en mullrik, djup och näringsrik jord. Rabarbern vill ha det fuktigt men inte blött. Se till att platsen du väljer är väldränerad så att inte plantorna blir stående med rötterna i vatten. Stallgödsel eller kompost är bra mat för en rabarber. Ge den lite varje vår så får den en bra start på säsongen.Blomskotten ska du skära bort innan de slår ut, de gör nämligen rabarbern träig och minskar skörden.Plantor av rabarber ska planteras på sena hösten eller tidigt på våren. Under första vintern kan du skydda plantan med gräs, hö eller löv och gärna en presenning. Vattna noga första säsongen, det behöver rabarbern för att utveckla bra rötter. Om du vill skörda tidigt på året kan du lägga en hink eller stor kruka upp och ner över knopparna. I mörkret växer rabarbern betydligt fortare och stjälkarna blir mjälla och späda (kallas glasrabarber). Bristen på sol ger riktigt låg halt av oxalsyra.Vilken zon rabarbern trivs i beror på sorten.

Lägg en kruka eller hink över de första knopparna på marken. Resultatet blir så kallade glasrabarber – späda och nästan genomskinligt rosa! FOTO: TT Fem sorter av rabarber Det finns ett hundratal sorter rabarber. Ungefär hälften är matrabarber och överlägset vanligast är den engelska trotjänaren Viktoria.1.

 1. ‘Viktoria’ är en gammal rabarbersort som har vuxit, och växer än, i gamla svenska trädgårdar.
 2. Det är en engelsk sort med grönröda stjälkar som blommar med vita blomflockar på höga, kraftiga stänglar.
 3. Väldigt härdig, klarar sig upp till zon 8.2.
 4. ‘Elmblitz’ blommar flitigt och bör klippas om du inte vill ha frön över hela marken.

En gammal tysk sort som har blivit populär igen på grund av sin låga halt oxalsyra. Har röda stjälkar och är härdig upp till zon 7.3. ‘Rosenhagen’ får fina röda stjälkar. Det är en sort med lågt innehåll av oxalsyra som ger stor skörd efter några år.4. ‘Marshall’s Early Red’ är en engelsk sort med mycket god rabarbersmak.

Kan Rabarberplantor bli för gamla?

Bästa tiden att flytta rabarber – Rabarberplantor kan bli gamla, men de kan behöva föryngras. Ungefär vart femte till sjunde år ska rabarberplantorna delas och planteras om för säker och god framtida skörd. Detta görs bäst på våren eller hösten när roten är i vila, och plantan störs minst. Det är även bästa tiden för att flytta rabarberplantor.

Vad gör man med rabarber som blommar?

Vill du ha blommor eller fler blad? Ett knips i rätt tid hjälper din rabarberplanta att lägga energin på rätt ställe. Skriv upp dig på Lands nyhetsbrev Vackra med blommorna på rabarbern tar energi. Rabarber kan faktiskt prata. När den skickar upp sina första blomknoppar säger den att det räcker med rötter och blad, nu vill den satsa på fortplantning. Därför ser man sällan en rabarberplanta som är yngre än tre år brista ut i blom.

 1. När den blommar betyder det inte att stjälkarna blir oätbara och träiga på en gång.
 2. De går att äta med mängden nya blad minskar så att de du plockar är äldre.
 3. Vill du att plantan ska spara på energin för att ge dig mer stjälkar nu och ett mer robust rotsystem för skörd nästa år tar du bort blommorna så snart du kan.
You might be interested:  How Many Calories In Pasta?

Läs också: Lyckas med solros Nästa generation rabarber finns i de bruna fröna. FOTO: Istock Ofta är det lättaste sättet att få fler rabarberplantor att dela rötterna efter några år, när rotsystemet är stadigt. Vill du där emot experimentera med frösådd låter du plantan blomma. När fröna blivit bruna och torra kan de sås. Rabarberknopp blans vårblommorna. FOTO: Istock Och släng inte knoppar och blommor när du plockat dem. De är fina i vas och som komplement till andra blommor i arrangemang. Det går visserligen att äta de späda rabarberknopparna om man plockar bort stam, blad och foderblad. Själva blomämnena innehåller inte så mycket oxalsyra så de går att äta i liten mängd även om de inte smakar så gott.

Är det farligt att äta rabarber efter midsommar?

An error occurred. – Unable to execute JavaScript. Rabarber används som frukt eller bär i matlagningen, främst till bakverk, saft, sylt, glass och såna där sötare saker. Jag tycker väldigt mycket om rabarber just för att den är förs i trädgården med att ge skörd som kan användas till sötare saker, det gör på något sätt att sommaren känns lite närmre. Ta Frön Från Rabarber Turkisk yoghurt med kompott av rabarber och lite citronmeliss på toppen – ett enkelt och gott mellanmål. En vanlig sak som brukar sägas om rabarber är att den bara kan skördas fram till midsommar ungefär och att den blir träig och tråkig i smak efter det.

Det stämmer inte. Rabarber kan skördas under hela säsongen, så länge den växer fint! Ta de stjälkar som ser fina ut och låt resten vara. Var också snäll mot rabarbern och gödsla den ordentligt. Jag löser det genom täckodling under hela säsongen, men det går också bra att gödsla med hästgödsel eller annat som råkar finnas till hands.

Om rabarbern bildar en blomstängel sägs det att den ska tas bort eftersom den stjälk kraft från plantan. Huruvuda det är sant vet jag inte eftersom det på ödetomter och i gamla trädgårdar finns otroligt praktfulla exemplar av rabarber som blommar – varje år.

Varför är mina rabarber så små?

Rabarber som växer dåligt – så får den fart – Ibland är rabarbern trögstartad, det kan ta ett par år innan de tar ordentligt fart. Dessutom kräver den mycket näring och bra jord – har den inte det kan det hända att det inte växer. Prova att gödsla med gräsklipp runtom, så kan den ta sig. Hönsgödsel och kogödsel går också bra.

Varför ska man inte skörda rabarber första året?

Rabarber vill ha en stor kruka med hål i botten. Gödsla med kogödsel eller hönsgödsel i samband med planteringen. Första året kan man skörda enstaka stjälkar för att rotstocken skall hinna etablera sig bra. Det är bra om den inte torkar ut det första året, så den kan behöva lite extra vatten.

Hur övervintrar man rabarber?

Hej Kan du skaffa en stor frigolitlåda som rymmer plastbaljan som du har rabarbern i? Kolla till exempel i containrar utanför elaffärer, de har ofta sådana där eller gå helt enkelt in och fråga. Så packar du in din rabarber i en sådan låda och täcker mellanrummen mellan väggarna med torra löv, träull eller frigolitships.

 • De senare får man också ofta från elaffärer.
 • Baxa in lådan mot husväggen och låt den stå så ett tag för att rabarbern ska vissna ner inför vintern.
 • Rabarbern “vet” själv när det är tillräckligt kallt så att den ska vissna.
 • När det börjar bli rejält kallt, täck jordytan med torra löv eller säckväv, det ska vara luftigt.

Om det skulle bli jättekallt, typ som förra vintern, kan du lägga på en frigolitskiva över lådan, men då behöver du lufta den så fort det blir lite varmare igen. Vanligen behöver man inte vattna rabarbern under vintern om den är välvattnad när kylan börjar komma.

Vad kan man göra av Rabarberblommor?

Rabarberblomman är väldigt vacker och värd att sätta i vas. Om du märker att dina rabarber börjar gå i blom, skär av blomman och ställ den i vas. PS Glöm inte att bladens stälkar är fantastiska att laga goda desserter, chutney eller desserter av.

Hur övervintrar man rabarber?

Hej Kan du skaffa en stor frigolitlåda som rymmer plastbaljan som du har rabarbern i? Kolla till exempel i containrar utanför elaffärer, de har ofta sådana där eller gå helt enkelt in och fråga. Så packar du in din rabarber i en sådan låda och täcker mellanrummen mellan väggarna med torra löv, träull eller frigolitships.

 • De senare får man också ofta från elaffärer.
 • Baxa in lådan mot husväggen och låt den stå så ett tag för att rabarbern ska vissna ner inför vintern.
 • Rabarbern “vet” själv när det är tillräckligt kallt så att den ska vissna.
 • När det börjar bli rejält kallt, täck jordytan med torra löv eller säckväv, det ska vara luftigt.
You might be interested:  Gluten In Pasta?

Om det skulle bli jättekallt, typ som förra vintern, kan du lägga på en frigolitskiva över lådan, men då behöver du lufta den så fort det blir lite varmare igen. Vanligen behöver man inte vattna rabarbern under vintern om den är välvattnad när kylan börjar komma.

Varför ta bort Rabarberblommor?

Ta Frön Från Rabarber Rabarberblommor är pampiga – men de vissnar fort. Ända plockar jag varje vecka. Men det är för att få bra skörd. Vissa rabarbersorter vill gärna blomma men vill man ha mycket rabarber så ska man ta bort dem så fort som möjligt. Rabarberblommor stjäl mycket energi och kan också göra stjälkarna träiga.

 1. Av mina rabarbersorter så är det Goliath som är piggast på att blomma.
 2. Och rabarberblommor kan komma fort.
 3. Jag brukar gå en vända runt rabarberfältet varje vecka och slå av blomknopparna.
 4. Ändå är det alltid några som lyckas växa till sig.
 5. Vill du läsa mer om rabarber? Följ bloggen på Facebook eller prenumerera i spalten till höger.

Effekten av blommorna är rätt tydlig när man skördar. Stjälkarna på blommande rabarberplantor är färre, tunnare och kortare. En Goliathplanta utan rabarberblomma kan ha stjälkar som ligger uppåt 800 gram styck. Med blommor är de sällan hälften så stora. Ta Frön Från Rabarber Den här lilla rabarberplantan har jag låtit gå i blom med vilje. Det är en gammal rabarb som jag hittade en lite rotbit av efter plöjningen. Har man mindre ambitioner med rabarberodlingen kan man låta dem blomma. Men det resulterar ofta i träiga stjälkar.

 • Det gör inte så mycket om man kokar saft, men i pajer är det inte lika roligt.
 • Det går ganska lätt att få fröer av rabarber men rabarberfrö är sällan sortäkta.
 • Det är bara ett fåtal sorter som går att fröså om man vill ha någon som helst koll på resultatet.
 • Dessutom får man ha rejält tålamod.
 • Frösår du rabarber får du räkna med flera år innan du får någon skörd.

Sen är rabarberblommor pampiga förstås. Men mina brukar vara lite lusiga och dessutom står de sig inte särskilt länge. Men pampiga som sagt även om de slokar redan efter några timmar. Så för kortvarig fägring duger de bra ändå. Vill du läsa mer om rabarber? Följ bloggen på Facebook eller prenumerera i spalten till höger.

När rabarber blommar?

Vill du ha blommor eller fler blad? Ett knips i rätt tid hjälper din rabarberplanta att lägga energin på rätt ställe. Skriv upp dig på Lands nyhetsbrev Vackra med blommorna på rabarbern tar energi. Rabarber kan faktiskt prata. När den skickar upp sina första blomknoppar säger den att det räcker med rötter och blad, nu vill den satsa på fortplantning. Därför ser man sällan en rabarberplanta som är yngre än tre år brista ut i blom.

 1. När den blommar betyder det inte att stjälkarna blir oätbara och träiga på en gång.
 2. De går att äta med mängden nya blad minskar så att de du plockar är äldre.
 3. Vill du att plantan ska spara på energin för att ge dig mer stjälkar nu och ett mer robust rotsystem för skörd nästa år tar du bort blommorna så snart du kan.

Läs också: Lyckas med solros Nästa generation rabarber finns i de bruna fröna. FOTO: Istock Ofta är det lättaste sättet att få fler rabarberplantor att dela rötterna efter några år, när rotsystemet är stadigt. Vill du där emot experimentera med frösådd låter du plantan blomma. När fröna blivit bruna och torra kan de sås. Rabarberknopp blans vårblommorna. FOTO: Istock Och släng inte knoppar och blommor när du plockat dem. De är fina i vas och som komplement till andra blommor i arrangemang. Det går visserligen att äta de späda rabarberknopparna om man plockar bort stam, blad och foderblad. Själva blomämnena innehåller inte så mycket oxalsyra så de går att äta i liten mängd även om de inte smakar så gott.