Sälja Jordgubbar Sommarjobb 2021 Norrköping?


Sälja Jordgubbar Sommarjobb 2021 Norrköping
Säsongen 2022, uppdaterad 2022-05-20: Just nu är alla våra sommarjobbsplatser fulla när det gäller försäljning och utkörning av bär. Vi tackar för det enorma intresset av våra sommarjobb, tack till alla er som har sökt i år! Vi söker ungdomar till försäljare i Katrineholm och Norrköping, ansökningar gås igenom under mars och april månad.

 • Eventuellt behöver vi en chaufför som utgår från Norrköping.
 • Jordgubbsförsäljare Är du intresserad av att sommarjobba som jordgubbsförsäljare? Kan du vara tillgänglig under juni och juli, cirka 7 veckor i streck? Vi anställer främst skolungdom som söker sommarjobb i åldrarna 16-20.
 • Vi har jordgubbsförsäljning i Norrköping, Katrineholm, och Vingåker.

Chaufför Har du B-körkort och har inga problem med att hantera en lätt lastbil? Kan du jobba under juni och juli och en bit in i augusti? Du bör inte vara rädd för att ta i, då det kan vara mycket att lasta ibland. Som chaufför servar man ICA butiker med våra produkter samt våra egna försäljningsplatser.

Hur gammal måste man vara för att sälja jordgubbar?

Vad finns det för jobb för 13-åringar? För att få jobba krävs det att du har fyllt 13 år, Är du under 13 år får du endast göra enklare sysslor i hemmet. Exempel på sådant arbete är trädgårdsarbete, frukt- och bärplockning samt rensning av trädgårdsland.

Men om du fyllt 13 år? Vad finns det för jobb för 13-åringar? Vad får man lov att jobba med? Och vad får man i lön när man är 13 år? Tips! När du är 13 år kan du exempelvis börja tjäna pengar på att besvara undersökningar på nätet. Kundpanel är det ledande företaget för undersökningar online. Registrera, börja besvara enkäter och tjäna poäng som du kan växla till presentkort eller få pengar utbetalt.

Registrera dig och börja tjäna pengar!

Hur mycket tjänar man på att sälja jordgubbar?

Publicerat torsdag 23 juni 2011 kl 15.44 Många skolungdomar som säljer jordgubbar utanför livsmedelsaffärer arbetar för bärföretag som inte följer kollektivavtalet. Låga löner och provisionsbaserade löner är inget ovanligt. P4 Västernorrland har träffat två ungdomar som säljer jordgubbar i Sundsvall.

De två tjejerna står utanför två olika livsmedelsaffärer. Den ena vet inte om hon är försäkrad, den andra vet inte om hon har semesterersättning. Ingen vet något om kollektivavtal. Några direkta raster har de inte, säger de, men det är okej att gå på toa eller köpa något. Så länge man tar med sig kassan.

Tjejerna är båda 17 år gamla och arbetar för bärföretaget Finnerödja. I timlön har de 60 kronor, plus en provision på ett tiotal ören per såld liter. – Det är olika hur många timmar vi jobbar. Jag jobbar allt från fyra timmar till sju timmar, säger den ena tjejen.

 • Jaana Pålsson, ombudsman för Handels avdelning 27 i Sundsvall, menar att det här problemet har funnits i många år.
 • Men vi jobbar varje sommar med att besöka ungdomarna och berätta om facket och rättigheter och skyldigheter och vad kollektivavtal är, säger Jaana Pålsson.
 • Enligt kollektivavtalet ska de två 17-åringarna tjäna minst 74 kronor i timmen.

– Men då glömmer man ofta bort att det har 60 kronor plus provision, säger Martin Persson som driver Finnerödja från Sundsvall till Skellefteå, som menar att de inte behöver ett kollektivavtal eftersom att de ändå betalar ut bra löner. Provisionen sätts efter hur bra man säljer.

 • Martin Persson menar att det blir orättvist om alla ska ha samma provision om man inte säljer lika mycket.
 • Vi sätter helt enkelt en motprestation i och med provisionen, säger han.
 • Finnerödjas anställda ungdomar är försäkrade men någon semesterersättning får de inte.
 • Med en semesterersättning skulle vi inte kunna ha så höga löner som vi ändå har, säger Martin Persson.
You might be interested:  Student Dies Eating Old Pasta?

Enligt Martin Persson är det helt okej att ta rast, men några längre raster behövs inte då de anställda inte ska jobba längre än fem timmar i taget. Jobbar någon längre än så beror det, enligt honom, på att de själva har bytt till sig timmar. – Men vi vill ju verkligen skapa bra sommarjobb åt ungdomar.

Vi vill inte lura dem, säger Martin Persson och tillägger att många ungdomar kommer tillbaka och söker jobb flera somrar i rad. Något som Jaana Pålsson kan intyga. – Många av ungdomarna kommer ofta tillbaka året efter. Är vi då där och informerar om arbetsrättsliga lagar så vet de var det handlar om till nästa år, säger hon.

I dagarna fick Handels avdelning 27 till ett avtal med företaget Ängelholms bär, vilket de ser som en stor framgång. Men de tror inte att de kommer få till något avtal med till exempel Finnerödja i sommar. När jag frågar Martin Persson varför inte Finnerödja ansluter sig till kollektivavtalet när Ängelholms bär har gjort det blir han förvånad.

Hur säljer man jordgubbar?

Personliga egenskaper Den viktigaste arbetsuppgiften är mötet med kunden och att ge service av god kvalité. Det innebär att som jordgubbsförsäljare behöver du vara flexibel, noggrann och att du bemöter kunderna på ett trevligt sätt. Det är även en fördel om du är bra på huvudräkning.

Hur mycket tjänar man på att plocka jordgubbar sommarjobb?

Tjänar 3-4 kr/liter – – Visst, husvagnarna där plockarna bor ser slitna ut, men det finns inget mögel och invändigt är det inget fel, och vi följer alla föreskrifter, ser till att det finns brandvarnare och så. Det är faktiskt inget fel på att bo i en husvagn.

Det är en lösning som fungerar ekonomiskt och praktiskt för plockarna. De vill inte betala 300 kronor per natt i något hus. Plockarna tjänar 54 kronor för 15 plockade liter, eller 3,67 kronor litern. För att tjäna lika mycket som kollektivavtalets minimilön, 110 kronor i timmen, måste man plocka 30 liter i timmen, dag efter dag – en omöjlighet, enligt facket.

Inte alls, anser Hans Torstensson som säger att en plockare brukar få ihop 45 liter i timmen.

Får barn sälja jordgubbar?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! För att kunna sälja något eget utanför en affär krävs det oftast tillstånd. Detta för att det oftast krävs tillstånd för att använda sig av offentliga platser som gator, torg, trottoarer, parker mm,

Ibland kan en kommun dock ha bestämt att vissa platser ska tillåta försäljning utan tillstånd, men jag rekommenderar er att kontakta er kommun eller se om det står några uppgifter om detta på deras hemsida. Dessutom behövs det inte heller ett tillstånd om en person bara ska använda en plats rent tillfälligt i en obetydlig omfattning och utan att inkräkta på någon annans tillstånd.

Som exempel kan sägas när scouterna säljer majblommor. I förarbeten anges att med “tillfälligt” menas nyttjande av en plats i en timme. För att avgöra om din sons försäljning är i en obetydlig omfattning tar man främst hänsyn till storleken på det offentliga område han befinner sig på.

 • Om området är stort jämfört med hans verksamhet, är det förmodligen att betrakta som obetydlig omfattning.
 • Därefter tar man även hänsyn till om det finns flera personer på området som nyttjar den offentliga platsen, och i sådana fall görs en helhetsbedömning av antalet försäljare på området,
 • För att vara på den säkra sidan skulle jag råda dig att kontakta polisen i er kommun och fråga om din sons försäljning behöver ett tillstånd.

Som en sista grej tänkte jag bara påminna om att din son är omyndig och att han därför inte får ingå förpliktelser eller råda över egendom förutom för vissa angivna undantag som anges i lag eller i villkor i testamenten, gåvor eller förmånstagarförordnanden mm,

 1. Det är fortfarande du som vårdnadshavare som rätt och skyldigheter att sköta ditt barns personliga förhållanden,
 2. Efter att han fyllt 16 år får han dock råda över de pengar han tjänat in,
 3. Givetvis kan ni själva nå en överenskommelse att han ska få råda över en del av pengarna.
 4. Det du bör göra är alltså: 1.Kontakta kommunen om fråga om det område din son ska sälja på är undantaget från tillståndsplikten.
You might be interested:  Lövbiff Av Fransyska?

Om det är det behövs inget tillstånd. Om det inte är det bör ni gå vidare till steg två.2.Kontakta polisen om din sons försäljning kan betraktas som “en inte obetydlig omfattning”. Med största sannolikhet kommer försäljning av bär inte ses som någon stort.

 1. Utöver det får din son inte stå på plats mer än en timme pga tillfällighetskravet.
 2. Om din son vill stå längre än en timme kan alltså ett tillstånd behövas och då får ni ansöka om detta hos polisen i er kommun.
 3. Detta gör ni enklast på deras hemsida.
 4. Hoppas du fick svar på din fråga.
 5. Hör gärna av dig om du undrar något mer.

Ha en trevlig helg! Med vänliga hälsningar,

Hur mycket ska en 16 åring tjäna i timmen?

Kommunals rekommendationer – Det är stor skillnad mellan vad olika kommuner betalar sina sommarjobbare. De bäst betalade kommunerna betalar mer än dubbelt så mycket som de sämst betalande kommunerna. Här kan du hitta några av alla sommarjobb 2022, Kommunals rekommendationer för löner för kommunalt sommarjobb 2019 var:

16-17 år minst 74 kronor/timme18-19 år minst 90 kronor/timme

Hur mycket ska en 15 åring tjäna i timmen?

Lön: Ålder 15 år – Hur mycket får man i lön som 15-åring? Det skiljer mycket från arbetsplats till arbetsplats. Det skiljer också beroende på vilken typ av anställning du har. Gör du praktik, ett feriejobb, sommarjobb eller har du en tillsvidare anställning? På vissa arbetsplatser har man kollektivavtal som reglerar minimiönerna.

Var inte rädd för att fråga din chef direkt vad som gäller och nöj dig inte bara med “enligt avtal” utan fråga vad det innebär. För att få någon riktlinje angående lön så kan 15-åringar just nu tjäna någonstans mellan 50-80 kronor per timme. Har du fått frågan “Hur mycket vill du ha i lön?” från din arbetsgivare? Föreslå då 80 kronor i timmen, men var beredd på att komma överens om mindre.

Var beredd att förhandla om lönen! Hotell- och restaurangfacket har 88,77 kronor som minimilön om du är under 17 år.

Hur mycket ska en 14 åring tjäna i timmen?

14 år och lön Kanske har din arbetsplats ett kollektivavtal som reglerar minimilönerna? Oftast säger tyvärr inte kollektivavtalet något om 14 -åringar utan är anpassade för vuxna i arbetslivet. På ett ungefär kan du räkna med att 14 -åringar just nu tjänar någonstans mellan 30-80 kronor per timme.

Vad kostar ett kilo jordgubbar?

Jfr-pris 26.95kr/kg.

Kan man jobba på ICA som 16 åring?

På Ica Maxi i Uppsala måste man vara 18 år, både för kassajobb och för att packa upp varor. Butikens skyddsombud Maria Deras gör tummen upp. Hon vet vad man kan mötas av i kassan. – Jag har blivit kallad det mesta när jag bett unga killar om leg och de inte har det med sig.

 1. Jävla fitta, hora, fan ta dig.
 2. I början blev jag ledsen, men nu tar jag det inte personligt.
 3. Man har mer skinn på näsan när man är över 18.
 4. En anledning till åldersgränsen är att arbetstidsreglerna är olika för dem under och över 18.
 5. Det blir enklare när alla följer samma regler.
 6. Dessutom är det lite för ungt att vara 16 och sitta i kassan.

Jag inbillar mig att det är svårare att neka folk att köpa öl och tobak då, säger Icahandlaren Urban Malm. Men finns det en risk att unga inte får arbetslivserfarenhet med er åldersgräns? – Det är myntets baksida. Jag började själv jobba när jag var yngre och tyckte det var utvecklande, säger han.

 1. På Coop Forum i Vinsta utanför Stockholm är det tvärtom.
 2. Butiken var en av de första inom Coop att anställa minderåriga, inför öppningen 2006.
 3. I dag är 12 av nästan 130 anställda under 18 år, men över 16.
 4. De jobbar mest i kassan.
 5. Det är på gott och ont.
 6. De vågar inte ta egna beslut som äldre, och är mer oerfarna vid ett hot eller rån.
You might be interested:  Vad Är Pasta Gjort Av?

Men det är bra för att det håller nere lönekostnaderna och de får extrajobb, säger Jon Hedman, fackklubbens ordförande. Ordinarie personal ska finnas nära till hands i självskanningskassan och kundtjänsten. I kundtjänsten jobbar ingen under 18 år. Chefen Mats Heinonen menar att de yngre inte anställs för att de är billiga i lön, utan för att många har syskon eller föräldrar där och får jobb via kontakter.

Assorna har slutet kontantsystem, så ingen kommer åt pengarna och rånrisken minskar. – Och vi upplever att det går snabbare att lära sig kassan för de som arbetar väldigt lite än att lära sig att hjälpa kunderna på golvet kvällstid. Då finns det dessutom inte så många arbetskamrater att fråga och kunderna förväntar sig snabb vägledning.

– Det ligger en liten poäng i att de kan känna sig pressade att langa, men det kan de väl fast de är 18? Det har mer med personlig mognad att göra, än om det står 17 eller 18 i ens leg.

Vad ska en 20 åring ha i timlön?

Ungdomslön –

Under 17 år: 15 358 kr per månad eller 88,77 kr per timme. Från och med 17 år: 16 798 kr per månad eller 97,09 kr per timme. Från och med 18 år: 17 527 kr per månad eller 101,31 kr per timme. Från och med 19 år: 18 985 kr per månad eller 109,74 kr per timme. Minimilönerna för perioden 1 april 2022 till och med 31 mars 2023 fastställs av parterna i mars 2021.

Vad är en bra timlön?

Genomsnittlig timlön och lönespridning, arbetare privat sektor

Timlön
Yrkesgrupp Kön Undre kvartil
Samtliga Kvinnor 146,90
Män 161,40
Totalt 154,30

Vad ska en 16 åring ha i lön?

Kommunals rekommendationer – Det är stor skillnad mellan vad olika kommuner betalar sina sommarjobbare. De bäst betalade kommunerna betalar mer än dubbelt så mycket som de sämst betalande kommunerna. Här kan du hitta några av alla sommarjobb 2022, Kommunals rekommendationer för löner för kommunalt sommarjobb 2019 var:

16-17 år minst 74 kronor/timme18-19 år minst 90 kronor/timme

Vad hette jordgubbar förr?

Vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, är en hybrid som troligen uppkom någon gång mellan år 1730 och 1740 i Brest i Bretagne i nordvästra Frankrike. Smultron av olika slag hade då varit älskade länge – de är bland annat omskrivna i den romerska litteraturen. Fransmännen var mycket förtjusta i smultron och på 1500-talet började de även odla scharlakanssmultron, Fragaria virginiana, med ursprung i Nordamerika. De gav lite större bär än det vanliga smultronet, Fragaria vesca, Så på 1720-talet var Amédée-François Frézier i Sydamerika, på uppdrag som militäringenjör.

 1. Med sig tillbaka till Frankrike hade han fem plantor av jättesmultron, Fragaria chiloensis, från Chile.
 2. Eftersom det är en skildkönad art, och alla fem plantorna var honplantor, blev den till att börja med en besvikelse på hemmaplan.
 3. Utan hanplantor i närheten utvecklades inte de stora, fina bär Frézier sett på andra sidan Atlanten.

Så småningom kom någon på att om man planterade scharlakanssmultron intill jättesmultron så kunde den förra pollinera den senare, och det blev bär. Frön från en sådan korsning gav upphov till vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, Till Sverige kom jordgubben i slutet av 1700-talet.

 1. Den kallades då ananassmultron med anledning av det vetenskapliga namnet.
 2. Namnet jordgubbe var för övrigt redan upptaget, det användes vid den tiden för parksmultron, Fragaria moschata,
 3. Sedan de första jordgubbarna såg dagens ljus har ett digert förädlingsarbete pågått i många olika länder, bland annat för att få större, friskare och fastare bär.

De första remonterade jordgubbarna fick de fram i Frankrike år 1866.

Varför är svenska jordgubbar godare?

Men de svenska har en fördel, menar Anders: ‘Eftersom Sverige har så långa, ljusa och svala nätter förbränner inte den svenska jordgubben sina sockerarter lika snabbt på sommaren. Ju längre norrut desto svalare klimat och sötare bär.