Kan Man Äta Frysta Jordgubbar?
Mat för en stark, slank, pigg och sund kropp – april 24, 2013 Det är ju tyvärr inte alla som har frysen full med egenplockade bär även om det såklart är det allra härligaste. Dessa kan vi nämligen lugnt fortsätta att äta utav. För det har väl inte gått någon förbi att det går en smittvåg av sjukdomen hepatit A i Sverige och att misstankar riktas mot frysta bär.
- Smittkällan är dock inte kartlagd.
- För säkerhets skull rekommenderar därför Livsmedelsverket att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts.
- Bären ska koka en minut, då dör viruset.
- Rådet är tillfälligt tills man vet var smittan kommer från.
- Jag redogör det hela i dagens blogginlägg i form av frågor och svar, sen är det upp till var och en att avgöra huruvida man vill äta bären eller ej.
Jag har mina bärtokiga småtjejer härhemma som gärna äter frysta bär som snacks, men det går även fint med infryst färsk annans i bitar vilket känns lite tryggare tills allt är utrett. Frågor och svar: Vilka bär ska kokas? Ni råds endast till att koka de frysta, köpta bären. Egenplockade bär kan ni lugnt fortsätta äta utav. Gäller rådet att koka även färska bär som säljs nu? Nej, endast frysta, köpta bär. Gäller detta även frysta bär som är plockade i Sverige? Rådet gäller alla köpta, frysta bär även att man inte tror att smittan kommer från vildplockade bär som exempelvis blåbär och lingon.
Hur är det med bär i andra produkter till exempel torkade bär i müsli eller bär i smoothies man köper i affären? Kan de vara smittade? Torkade bär smittar inte. Om smoothies kan smitta beror på om bären kokats upp innan de använts. Fråga där du köper din smoothie om du vill vara på den säkra sidan. Är det ofarligt att äta bären om man är vaccinerad? Om man är vaccinerad mot hepatit A är man skyddad.
Hur vet man om man är smittad? De först symtomen är feber huvudvärk illamående kanske diarré och kräkningar. Efter några dagar kan man bli gul på huden. Jag äter smoothies med frysta bär varenda dag, bör jag gå och testa mig? Om du inte är sjuk efter att ha ätit behöver du inte testa sig.
Blir du däremot sjuk med de symtom som beskrivs på Smittskyddsinstitutets webbplats bör du söka sjukvård. Jag är gravid och äter frysta köpta bär dagligen. Hur påverkar det fostret om jag skulle ha blivit smittad av hepatit a? Hepatit A påverkar inte fostret, enligt information från Smittskyddsinstitutet.
Hur lång tid tar det mellan att man smittas och att sjukdomen bryter ut? Det tar 2-6 veckor. Är hepatit A en sjukdom som går över eller är det något man får leva med? Det är en allvarlig sjukdom där man ofta är sjuk ganska länge med påverkan på levern och långvarig trötthet.
Contents
Vilka frysta bär ska kokas?
Konsumenter bör fortsätta koka frysta importerade hallon När det gäller konsumenter är rådet liksom tidigare att koka importerade frysta hallon, då dör eventuella virus. Däremot bedöms risken vara liten för att större barn, ungdomar och vuxna som inte är ‘sköra’ blir allvarligt sjuka av andra frysta importerade bär.
Hur länge ska man koka frysta jordgubbar?
Livsmedelsverket rekommenderar att man använder utländska djupfrysta bär endast efter ordentlig upphettning. Över hela landet har det upprepade gånger förekommit epidemier av norovirus, där utländska djupfrysta hallonmisstänks vara orsaken till epidemierna. Dessutom misstänks att hepatit A-virus i djupfrysta bär har orsakat några epidemier 2013–2014. Livsmedelsverket uppmanar konsumenter och livsmedelsföretagare att kontrollera ursprunget för djupfrysta bär man inhandlat, och servera utländska bär först efter tillräcklig upphettning för att undvika matförgiftningar. Djupfrysta bär av utländskt ursprung skall i hemköket upphettas alltigenom i 90 grader i minst 5 minuters tid eller kokas i 2 minuter. Ett livsmedels ursprungsland skall anges på förpackningen, om ett utelämnande kan vilseleda konsumenten. Utländska hallon kan vara förpackade i Finland, så det räcker inte att endast kontrollera näringsidkarens namn utan man bör även kontrollera ursprungslandet. Virus kan hamna i bären till exempel som en följd av att infekterat vatten använts för bevattning. Djupfrysning håller virusen vid liv och infektionsdugliga. Om bären efter upptining används som sådana eller om de inte upphettats tillräckligt, förintas virusen inte. Det är väldigt svårt att analysera virus i livsmedel. Livsmedelslaboratorierna har inte tillgängliga rutinmetoder för påvisning av virus i bär. Metodutveckling pågår kontinuerligt. Livsmedelsverkets rekommendationer om upphettning av utländska djupfrysta bär grundar sig på Livsmedelsverkets matförgiftningsepidemiregister. I registret finns alla matförgiftningsepidemier som kommunernas tillsynsmyndigheter har anmält åt Livsmedelsverket. Alla oupphettade grönsaker kan vara förknippade med någon typ av mikrobiologisk risk, och därför är det aldrig möjligt att ge 100 % säkerhet för att en viss typ av produkter är rena. Det har inte getts rekommendationer om upphettning av färska bär eller inhemska djupfrysta bär för att det finns få matförgiftningsfall förknippade med dessa produkter. Tabell: Rapporterade matförgiftningsepidemier i Finland 2000–2021, där man misstänker att smittan har överförts av bär.
Sjukdomsorsak Misstänkt eller påvisat livsmedel Epidemier (antal) År Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 1 2000 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 1 2001 Campylobacter Jordgubbar (inhemska, färska själv plockade) 1 2002 Norovirus Bär mix (utländsk, djupfryst) 1 2002 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 2 2002 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 1 2003 – – – 2004 Bacillus cereus Bär mix (utländsk, djupfryst) 1 2005 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 1 2005 – – – 2006 – – – 2007 – – – 2008 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 22 2009 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 1 2010 Norovirus Hallon (inhemska, djupfrysta) 1 2010 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 1 2011 Norovirus Hallon (märkta som inhemska, men oklarheter i ursprunget, djupfrysta) 1 2011 Norovirus Bär mix (utländsk, djupfryst) 1 2011 – – – 2012 Norovirus Hallon (utländska, djupfrysta) 2 2013 Hepatit A-virus Jordgubbar (utländska, djupfrysta) 1 2013 Norovirus Björnbär (utländska, djupfrysta) 1 2014 Hepatit A-virus Bärbakelse (utländsk, djupfryst produkt) 1 2014 – – – 2015 – – – 2016 Norovirus Jordgubbar (utländska, färska) 1 2017 Norovirus Jordgubbar (inhemska, djupfrysta) 1 2017 – – – 2018 Norovirus Blåbär i kvarg/tårta (inhemska, djupfrysta) 3 2019 Norovirus Blåbär (inhemska, djupfrysta) 1 2020 Hepatit A-virus Hallon (utländska, djupfrysta) 1 2021 Okänd Jordgubbar (inhemska, färska) 1 2021 Summa 49Kan man dö av att äta frysta hallon?
Det går bra att äta färska hallon och svenska frysta hallon utan att koka dem. Importerade frysta hallon är en risk och Livsmedelsverkets råd är att koka dessa innan de äts. Frysta, importerade hallon Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus.
- Norovirus orsakar vinterkräksjukan.
- Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts.
- Då dör viruset.
- Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion.
- Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.
Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk. Råden om hallon förväntas vara kvar en längre tid, eftersom det är svårt att komma tillrätta med problemet att hallonen förorenas med norovirus.
Hur länge kan man ha jordgubbar i frysen?
Hej! Det korta svaret är att maten inte blir skadlig att äta även om den förvaras många år i frysen, däremot kan både smaken och konsistensen försämras. Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer.
Måste man koka svenska frysta jordgubbar?
Mat för en stark, slank, pigg och sund kropp – april 24, 2013 Det är ju tyvärr inte alla som har frysen full med egenplockade bär även om det såklart är det allra härligaste. Dessa kan vi nämligen lugnt fortsätta att äta utav. För det har väl inte gått någon förbi att det går en smittvåg av sjukdomen hepatit A i Sverige och att misstankar riktas mot frysta bär.
Smittkällan är dock inte kartlagd. För säkerhets skull rekommenderar därför Livsmedelsverket att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts. Bären ska koka en minut, då dör viruset. Rådet är tillfälligt tills man vet var smittan kommer från. Jag redogör det hela i dagens blogginlägg i form av frågor och svar, sen är det upp till var och en att avgöra huruvida man vill äta bären eller ej.
Jag har mina bärtokiga småtjejer härhemma som gärna äter frysta bär som snacks, men det går även fint med infryst färsk annans i bitar vilket känns lite tryggare tills allt är utrett. Frågor och svar: Vilka bär ska kokas? Ni råds endast till att koka de frysta, köpta bären. Egenplockade bär kan ni lugnt fortsätta äta utav. Gäller rådet att koka även färska bär som säljs nu? Nej, endast frysta, köpta bär. Gäller detta även frysta bär som är plockade i Sverige? Rådet gäller alla köpta, frysta bär även att man inte tror att smittan kommer från vildplockade bär som exempelvis blåbär och lingon.
Hur är det med bär i andra produkter till exempel torkade bär i müsli eller bär i smoothies man köper i affären? Kan de vara smittade? Torkade bär smittar inte. Om smoothies kan smitta beror på om bären kokats upp innan de använts. Fråga där du köper din smoothie om du vill vara på den säkra sidan. Är det ofarligt att äta bären om man är vaccinerad? Om man är vaccinerad mot hepatit A är man skyddad.
Hur vet man om man är smittad? De först symtomen är feber huvudvärk illamående kanske diarré och kräkningar. Efter några dagar kan man bli gul på huden. Jag äter smoothies med frysta bär varenda dag, bör jag gå och testa mig? Om du inte är sjuk efter att ha ätit behöver du inte testa sig.
- Blir du däremot sjuk med de symtom som beskrivs på Smittskyddsinstitutets webbplats bör du söka sjukvård.
- Jag är gravid och äter frysta köpta bär dagligen.
- Hur påverkar det fostret om jag skulle ha blivit smittad av hepatit a? Hepatit A påverkar inte fostret, enligt information från Smittskyddsinstitutet.
Hur lång tid tar det mellan att man smittas och att sjukdomen bryter ut? Det tar 2-6 veckor. Är hepatit A en sjukdom som går över eller är det något man får leva med? Det är en allvarlig sjukdom där man ofta är sjuk ganska länge med påverkan på levern och långvarig trötthet.
Hur tina frysta jordgubbar?
Tina bär – tänk på det här –
Tina bären snabbt för bästa resultat.Häll upp bären på fat och tina i rumstemperatur i cirka 30 minuter eller i kylskåp i 1-2 timmar. Tina längre om det behövs, men tänk på att bären inte bör bli rumsvarma. Stryckfrysta bär tinar snabbare än klumpfrysta. För att undvika att bären blir mosiga och rinniga vid upptining, till exempel om de ska användas till dekoration, häll över lite maziena eller potatismjöl över bären innan du ställer in fatet i kylen. Mjuka bär, framför allt jordgubbar, ändrar ofta karaktär vid infrysning och fungerar därför mindre bra till dekoration efter upptining. Svenska, frysta bär behöver inte kokas efter upptining. Frysta, importerade hallon behöver däremot kokas ungefär en till två minuter innan du äter dem, enligt rekommendationer från Livsmedelsverket, Detta eftersom bären kan vara förorenade med norovirus som orsakar vinterkräksjuka.
Källor: Bärfrämjandet, Livsmedelsverket Fler produkter för plastbantaren i Land Shopping Gör som 60 000 andra! Missa inte Lands nyhetsbrev
Är frysta bär lika nyttiga som färska?
Att frysa råvaror är en utmärkt konserveringsmetod, som inte påverkar livsmedlens näringsvärde negativt. Frysta bär och grönsaker kan många gånger vara bättre än sina färska motsvarigheter. I butikernas grönsaksdiskar finns mängder av färska fruker och bär i en miljö där det ofta är ljust och varm dygnet runt.
- Frukt, bär och grönsaker som förvaras i rumstemperatur tappar snabbt sitt näringsvärde.
- Det är framförallt syre, ljus och temperatur som påverkar den processen, förklarar Lise von Krogh, näringsfysiolog, för samma Norska livsmedelsverket.
- Frukt och grönt kan ha lagrats upp till en månad innan de når konsumenten, för att sedan mellanlanda några dagar i ett kylskåp innan de landar på matbord och i magen.
Under den tiden hinner de förlora mycket av sitt näringsinnehåll, i kontrast till många av de frysta varianterna, som frysts kort tid efter att de skördats. Enligt brittiska Daily Mail som tagit del av en studie i ämnet, är färskt inte alltid bäst. När forskarna jämförde näringsvärdet på 40 färska livsmedel, som förvarats i kyl under tre dygn, med sina frysta motsvarigheter noterade de stora skillnader i resultatet.
I fryst tillstånd hade broccoli högre nivåer av både C-vitamin, lutein och betakaroten. Men den färska gav bättre utslag på mängder polyfenoler, som antas motverka vissa former av cancer. Broccoli är ett jättebra exempel. Förutsatt att den är fryst i nyskördat tillstånd har den merparten av sina näringsämnen kvar, vilket en broccolibukett i butiken inte alltid har.
TIPS: Frysmetoderna varierar mellan leverantörer, läs på förpackningen så ser du snabbt hur grönsakerna hanterats. Andra vinnare i frysdisken: Morötter Frysta morötter hade tre gånger så höga luteinvärden och dubbelt så mycket karoten som de färska. Även mängden C-vitamin och polyfenoler var högre.
- Blåbär Frysta blåbär är inte bara billigare än färska – de är också nyttigare enligt samma studie.
- I fryst tillstånd hade bären mer vitaminer och antioxidanter, särskilt polyfenoler och antocyaniner.
- Bönor Frysta bönor hade också högre nivåer av C-vitamin och nyttiga antioxidanter.
- Hallon Näringsmässigt är frysta hallon jämförbara med färska, men ur prissynpunkt brukar frysdisken vara ett trevligare besök.
Ärtor Samma sak gäller ärtor, som fick samma testresultat oavsett temperatur. Det är bara att börja frysa in det som skördas nu i höst lite snabbare än vanligt då. /Redaktionen
Varför ska man inte äta hallon?
Koka frysta importerade hallon innan du äter dem Norovirus orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Livsmedelsverket ger rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts.
Frysta, importerade hallon Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset. Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion.
Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus. Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.
Varför behöver man inte koka importerade färska hallon? Det är möjligt att färska hallon skulle kunna ha norovirus, men vi har hittills inte haft några utbrott med färska hallon och därför ger vi heller inga kokningsråd. Frysta jordgubbar från Marocko och Egypten Livsmedelsverket gav tidigare rådet att koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten på grund av utbrott av hepatit A.
Det rådet togs bort hösten 2013.
Är frysta blåbär stoppande?
Svar: – Hej Lis! Jag tror inte att blåbär, som är lite uppvärmda i mikron, är något problem för att minska deras egenskap att motverka förstoppning. Ett tips är annars att halvtina blåbär och lägg i en skål med lock i kylen. Blåbären håller sig några dagar och du kan äta dem utan att behöva värma.
- Tänk också på övriga fiberinnehållet i frukosten.
- Med fiber underlättas mag-tarmpassagen och minskar risken för förstoppning.
- Tillsätt gärna linfrö, kli, katrinplommon och russin till fil eller gröt, välj fiberrika flingor, grovt bröd och ät färsk frukt.
- Tillräckligt med vätska är också viktigt för att fibrerna ska göra nytta.
Drick därför ett stort glas vatten till frukosten. Vänliga hälsningar Viveca
Kan man bli matförgiftad av jordgubbar?
Livsmedelsburna epidemier – Figur 1.*) Livsmedelsburna epidemier orsakade av norovirus år 2000–2020 (pdf) 2021 År 2021 orsakade norovirus 9 livsmedelsburna epidemier där sammanlagt 260 personer insjuknade. Av dessa var två små, epidemier med högst tio insjuknade, och resten medelstora.
- Norovirus var liksom tidigare år den oftast identifierade patogenen och i åtminstone fyra av epidemierna var infekterad kökspersonal en bidragande faktor.2020 År 2020 orsakades 9 epidemier av livsmedelsburet norovirus där sammanlagt 96 personer insjuknade.
- Liksom under tidigare år var norovirus var den allmännaste identifierade patogenen, även om dess relativa andel av epidemierna var klart mindre.
I åtminstone fem av epidemierna var infekterad kökspersonal en bidragande faktor.2019 År 2019 rapporterades 22 norovirusepidemier med sammanlagt 471 insjuknade. Noroviruset var alltjämt den allmännaste identifierade patogenen i livsmedelsburna epidemier.
- En typisk bidragande orsak till epidemin är infekterad kökspersonal och infektionen sker i samband med en restaurangmåltid, olika evenemang eller dylikt.
- En allmän faktor som leder till epidemier är råvaror som kontaminerats med norovirus, såsom ostron, musslor och utländska djupfrysta bär.
- Under år 2019 var ostron överförande livsmedel i åtminstone fyra och djupfrysta blåbär i tre epidemier.2018 Under år 2018 var norovirus orsaken till 27 livsmedelsburna epidemier, och därmed den allmännaste identifierade patogenen.
Sammanlagt 1430 människor insjuknade i epidemierna. I flera av epidemierna hade de insjuknade ätit på restaurang, i kafé eller under olika evenemang. I åtminstone 13 fall var en bidragande faktor till uppkomsten av epidemierna infekterad kökspersonal. I maj rapporterades en större norovirusepidemi i Helsingfors, då 292 personer insjuknade efter att ha serverats sjukhusmat.
Det överförande livsmedlet var drottningkvarg och/eller isbergssallad. I det här fallet var orsaken till uppkomsten av epidemin kontamination av råvaran och otillräcklig upphettning.2017 År 2017 rapporterades 10 epidemier som orsakats av norovirus. I åtminstone fem av fallen konstaterades infekterad kökspersonal vara en bidragande faktor.
I februari insjuknade exempelvis 50 personer i en skola i Tammerfors efter att de ätit semlor med ost och gurka. I maj i sin tur orsakade en hemlagad smörgåstårta att 12 personer insjuknade. I två av matförgiftningsfallen var det överförande livsmedlet jordgubbar som kontaminerats på den ursprungliga jordgubbsodlingsgården.
I mars insjuknade sammanlagt 49 personer i flera olika kommuner varvid det överförande livsmedlet visade sig vara färska jordgubbar. I juni orsakade djupfrysta jordgubbar kontaminerade med norovirus 83 sjukdomsfall i Nykarleby.2014–2016 Under åren 2014–2016 orsakade norovirus sammanlagt 42 epidemier, varav en stor, 36 medelstora och 5 små.
I 26 av epidemierna var en bidragande faktor infekterad kökspersonal samt bristfällig handhygien. I november 2016 insjuknade cirka 100 personer efter att ha ätit lunch på en restaurang belägen i Riihimäki.
Kan man äta råa blåbär?
Aronia – Aronia är en småväxt buske, som tillhör familjen rosväxter. Bären äts inte råa, utan tillagas, och de plockas bäst efter en första frostknäpp då de smakar sötare. Bären innehåller höga halter av vitamin K och mycket höga halter av karotenoider, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A.
Måste man koka fryst mango?
Anledningen till kokrekommendationerna är att det ofta förekommer norovirus på dessa bär. Norovirus orsakar vinterkräksjuka, men skadar inte din bebis. Livsmedelsverket har inga råd till konsumenter om att koka andra frysta bär eller frukter.
Kan man äta gamla jordgubbar?
Jordgubbar i kylen: – Importerade jordgubbar har en längre hållbarhet och håller sig i regel fräscha i upp till tio dagar i kylen. Våra svenska jordgubbar bör dock ätas inom fem dagar.
Måste man skölja jordgubbar?
Här är tipsen som ger dig optimal upplevelse av dina jordgubbar! Här är tipsen som ger dig optimal upplevelse av dina jordgubbar! Hantering: Färska bär bevaras bäst osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas omedelbart eller frysas in. Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så behåller bären sin smak. Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras kallare än – 17 grader.
Kan man frysa jordgubbar utan socker?
Frysa in jordgubbar utan socker – Om du undrar om du måste frysa in jordgubbar med socker så är svaret att du inte måste det. Tänk dock på att konsistens, smak och utseende inte kommer bli lika bra för de frysta jordgubbarna som om du hade sockrat jordgubbarna.
Måste man koka svenska hallon?
Ljungby Publicerat tisdag 5 maj 2015 kl 13.01 Det mesta tyder på att hallonen i desserten var orsaken till magsjukeutbrotten på äldreboendena i Ljungby. Enligt Livsmedelsverket är rekommendationen tydlig. Hallonen måste kokas. Över 60 äldre personer i Ljungby blev smittade av calicivirus som ger vinterkräksjuka.
Hallon i en dessert misstänks vara orsaken till utbrotten. Enligt Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, är rekommendationen mycket tydlig. – Det är att man kokar importerade frysta hallon i en minut innan man äter dom. Därför att dom kan ha det här vinterkräksjukeviruset på sig. Vill man vara helt säker bör man koka hallonen, säger Christina Lantz.
Varför är just hallon extra känsliga? – Ja, det är lite speciellt med hallon. Vi vet faktiskt inte varför just hallon bär på det här viruset mer än andra gör. Men det kan ha något med hur hallonet ser ut, hur det har odlats eller hanterats som gör att just hallonet gör att man kan få vinterkräksjuka.
- Men det gäller bara utländska hallon, säger Christina Lantz.
- Sedan är det bara just dom frysta hallonen man ska koka.
- Färska hallon har vi inte haft några utbrott av, säger Christina Lantz.
- Hur reagerade du när du hörde om det här utbrottet? – Ja, usch.
- Det var inte roligt.
- Det var väldigt tråkigt att höra om.
Vi har haft utbrott med hallon tidigare. Nu vet vi ju inte om det är hallon än, men är det på det viset så har det ju faktiskt hänt tidigare.
Måste man värma fryst mango?
Anledningen till kokrekommendationerna är att det ofta förekommer norovirus på dessa bär. Norovirus orsakar vinterkräksjuka, men skadar inte din bebis. Livsmedelsverket har inga råd till konsumenter om att koka andra frysta bär eller frukter.
Är frysta blåbär stoppande?
Svar: – Hej Lis! Jag tror inte att blåbär, som är lite uppvärmda i mikron, är något problem för att minska deras egenskap att motverka förstoppning. Ett tips är annars att halvtina blåbär och lägg i en skål med lock i kylen. Blåbären håller sig några dagar och du kan äta dem utan att behöva värma.
- Tänk också på övriga fiberinnehållet i frukosten.
- Med fiber underlättas mag-tarmpassagen och minskar risken för förstoppning.
- Tillsätt gärna linfrö, kli, katrinplommon och russin till fil eller gröt, välj fiberrika flingor, grovt bröd och ät färsk frukt.
- Tillräckligt med vätska är också viktigt för att fibrerna ska göra nytta.
Drick därför ett stort glas vatten till frukosten. Vänliga hälsningar Viveca
Kan man äta råa blåbär?
Aronia – Aronia är en småväxt buske, som tillhör familjen rosväxter. Bären äts inte råa, utan tillagas, och de plockas bäst efter en första frostknäpp då de smakar sötare. Bären innehåller höga halter av vitamin K och mycket höga halter av karotenoider, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A.