Jordgubbar Pallkrage Höjd?


Jordgubbar Pallkrage Höjd
Jordgubbar fungerar utmärkt både att plantera direkt i jorden och i pallkragar. Välj ett soligt, lugnt och varmt läge för rikligast skörd. Radavståndet bör vara 50-60 cm och räkna med 25 cm mellan plantorna. Plantera grunt och sätt plantorna på samma djup som de har stått i krukan.

Hur hög Pallkrage jordgubbar?

Plantering i jordgubbsland eller pallkrage: – Köp plantorna i trädgårdshandeln, där är plantorna friska och det finns flera sorter att välja på. Använd helst inte plantor från vänner och bekanta, då de kan föra med sig sjukdomar. Välj gärna olika sorter som mognar vid olika tider, så får du en lång skördesäsong.

Det finns även jordgubbssorter som remonterar, dvs ger skörd två gånger per säsong. Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2. Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm. Om du planterar i pallkrage kan du använda Grönsaksjord,

I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på). Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor.

Hur hög ska en pallkrage vara?

Pallkragen, en standardiserad produkt – Pallkragar av trä är en beprövad och standardiserad produkt, som används sedan 1950-talet för att transportera gods i många olika applikationer. Pallkragar utgör en lastsäkring för gods på lastpall som kan varieras i höjd.

  • Pallkragarna kan sammanfogas ovanpå varandra.
  • När pallkragarna inte används för godstransport kan de vikas diagonalt och tar på så sätt liten plats och fungerar bra i retursystem.
  • Därför nyttjas pallkragar ofta för intern hantering, leveranser mellan underleverantörer, lagerhållning och leverans till slutförbrukare.

Pallkragarna staplas, vilket ger en bra arbetsställning samtidigt som emballaget kan byggas till önskad höjd. Utöver emballageändamål har pallkragen på senare år fått andra användningsområden såsom inredning och odlingslådor. Pallkragen tillverkas vanligen i 1 200 × 800 mm, 600 × 800 mm eller 1 200 × 1 000 mm, men kan också måttbeställas av kund.

Den vanligaste höjden är 195 mm, men andra höjder förekommer också. Pallkragen har normalt fyra hörnbeslag med “tass” som håller kragen på plats när den placeras på pall och när man staplar kragar på varandra. Det förekommer också varianter med sex gångjärn på större kragar eller där man önskar kortare längd på ihopfälld krage.

Olika beslag används beroende på vilka krav som finns på livslängd, 1,25 mm, 1,5 mm eller 2,0 mm. Beslagen kan vara galvaniserad eller lackerad plåt i olika kulörer. Pallkragar kan levereras naturell eller med olika kulörer och tryck, som exempelvis företagslogotyper. Figur 4.11 Förpackning med lock bestående av pallkragar staplade på varandra och på en lastpall. Figur 4.12 Pallkrage med fyra hörnbeslag. Figur 4.13 Pallkrage med sex gångjärn på lastpall. Exempel på naturell och infärgad pallkrage. Foto Vida. Tabell 4.1 Krav på virke till pallkragar. Hoppa över tabell

You might be interested:  Tacka För Senast Middag?
Specifikation Tolerans, vid tillverkning
Träslag Furu (pinus silvestris) och/eller gran (picea abies). Träet ska vara väl hyvlat, fritt från mikrobiell påväxt, utan bark, utan försvagningar, utan sprickor och med kvistar som inte försvagar konstruktionen.
Träutförande 4-sidigt hyvlat med 4 avrundade eller fasade hörn.
Träkvalitet G4-3 och bättre.
Relativ fuktkvot KD till 18 % ± 2 %
Tjocklek 19,5 mm -0 / + 1,5 mm
Bredd 195 mm -0 / + 1,5 mm
Konstruktion Kragen måste på höjden (materialbredd) bestå av ett materialstycke (1 bräda).
Beslag
Beslag tjocklek 1,25 mm, 1,5 mm, 2,0 mm
Nit för beslag
ISPM 15 Pallkragen ska vara märkt enligt Jordbruksverkets normer för ISPM 15.

Tabell 4.2 Standardiserade mått på pallkragar.

Hur tätt ska man plantera jordgubbsplantor?

Framgångsrik vård av jordgubbar: – Läge: Helsoligt till halvskuggigt, men skyddat, speciellt mot sen frost; optimalt för en jordgubbsodling är lucker och humusrik, lerig och något sur sandjord (pH 5,5 – 6,5). Plantering: Från juli till september för sommarplantering, från mitten av mars till mitten av maj för vårplantering; tumregel: Ju tidigare man planterar under denna tid, desto kraftigare blir de nya plantorna och desto bättre är förutsättningen för en god skörd.

Plantavstånd: 20 – 30 cm i raden, ett radavstånd på 50 – 80 cm; eller med andra ord: 25 jordgubbsplantor kräver cirka 6 m2 planteringsyta. Välj då gärna en rabattbredd på 120 centimeter så att du bekvämt kan nå ungefär 60 centimeter långt in från båda hållen. Vattning: Efter planteringen hela tiden tills plantorna rotat sig; på våren ska de hållas fuktiga från blomknoppsbildningen tills bären bildas; undvik att fukta blad, bär och plantans “hjärta”.

Gödsling: Jordgubbar är saltkänsliga, ska därför hellre gödslas med organiskt gödsel och inte med mineralgödsel; men tillsätt inte för mycket kväve vilket skulle leda till en kraftig vegetativ tillväxt – och lägre blombildning; gödsla alltid med tonvikten på fosfor och kalium; tillsätt en första giva ca.

Tre veckor efter planteringen (när revorna börjar bildas), en andra giva i augusti/september (efter skörden, men före knoppbildningen för det kommande året); mylla försiktigt ner 50 – 70 g/m2 organisk bärgödsel i jorden varje gång. Klippning: Tag i god tid bort revplantorna från trädgårdsjordgubben (inte från hängande eller klättrande jordgubbar!); trimma den eventuellt efter skörden; sysslor före september: avlägsna röda, sjuka och torra blad (“den yttre kransen”).

Vinterskydd: Täck med skyddande fiberduk i kallare områden. Särskilda skötselråd: Täck med fiberduk senast vid risk för kal- och senfrost, speciellt när knoppbildningen börjar på våren; lägg halm eller träull runt de mogna jordgubbarna; tag bort de sista knopparna på de kontinuerligt bärande sorterna före höstfrosten.

Måste man ta bort gräs under pallkrage?

Direkt på marken – Du kan utan problem ställa dina pallkragar direkt på gräsmattan. Gräv bort grässvålen och vänd den upp och ner – grässtråna nedåt och rötterna uppåt. Då får gräset svårare att växa upp på nytt. Vill du inte gräva kan du lägga ett lager kartong i botten innan du fyller på med gödsel och jord.

You might be interested:  Kyckling Temperatur Livsmedelsverket?

Artongen håller tillbaka gräset tills det dör av brisen på ljus. Därefter bryts kartongen ner. Det finns stora fördelar med att ha dina pallkragar direkt mot marken. Beroende på hur det ser ut under marken hemma hos dig så har rötterna möjlighet att söka sig djupare ner. Där nere kan de nå såväl näring som vatten och din odling blir inte lika känslig för torka.

Det blir också möjligt för maskar och andra nyttodjur att ta sig upp i pallkragens jord. Här kan du läsa mer om varför det är bra för jorden. Jordgubbar Pallkrage Höjd Marktäckväven är extra kraftig för att hålla tillbaka envist ogräs under pallkragen.

Vad ska man lägga i botten på pallkragar?

I trädgården –

Placera dina pallkragar på en solig plats och gärna i anslutning till hus, förstutrapp eller altan. Då har du nära till det goda och får ett härligt blickfång. Underlaget har ingen betydelse men om du placerar kragarna på gräs kan du ta bort översta lagret av gräset och vända det upp och ner såvida du inte har rotogräs i gräsmattan. Täck botten på pallkragen med markväv, låt den gå upp en bit på insidan av kragen och häfta fast eller lägg blöta tidningar i botten. En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Gör en härlig blandning jord bestående av hälften naturgödslad planteringsjord och hälften kogödsel. Om du vill kan du täcka botten med växtrester och löv.

Jordgubbar Pallkrage Höjd

Hur klippa ner jordgubbar?

Så beskär du jordgubbar – 2 Tips till! – Många rekommenderar att klippa ner jordgubbsplantorna i augusti efter att alla jordgubbar är skördade. Du kan klippa ner de så att cirka 10 cm av bladen är kvar. I samma veva gödslar du dem. De kommer snabbt upp igen. ​ På så sätt ser plantorna fina ut till snön täcker dem. Men framförallt tar vi bort eventuella svampsjukdomar som kan sitta i bladen. ​ Några veckor efter vårklippning Som du ser i filmen brukar jag i zon 2 beskära mina jordgubbar i mars. Och sedan klippar jag dem igen efter skörden i augusti. Det går fort med en häcksax! ​Fördelen med det är att de nya bladen får luft och ljus och att du upptäcker snäckor som har gömt sig medan du håller på. Och sedan ser det helt enkelt trevligare ut när de bruna bladen är borta.

Hur gamla blir jordgubbsplantor?

Därför ska man föröka jordgubbar – • gamla jordgubbsplantor ger färre bär • växtplatsen behöver flyttas efter ca 4-5 år • billigt och lätt att föröka jordgubbar själv Man bör byta ut sina gamla jordgubbsplantorna efter ca 4-5 år, när de inte längre ger skörd.

  • Det går att föröka nya plantor enkelt från de man redan har.
  • Revor är enklast och snabbaste metoden, men det går även att föröka från frön, som du kan se nedan.
  • Tänk även på att jordgubbar inte bör växa på samma växtplats i många år för att risken för jordbundna sjukdomar ökar.
  • Ett smidigt sätt att göra ett skifte av jordgubbsland är att sätt de nya plantorna på den nya platsen.
You might be interested:  Biltema Korv Med Bröd Kcal?

Håll koll på revorna som stjäl näring från huvudplantan. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar.

Hur många jordgubbsplantor i en ampel?

Det finns olika sorters ampeljordgubbar och de säljs ofta färdigplanterade i stora amplar. Alla jordgubbssorter kan odlas i ampel men de sorter som speciellt används till ampeljordgubbar är remonterande, återblommande, och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar.

De är behändiga eftersom amplarna kan hängas upp direkt och man behöver inte plantera de små plantorna i en större kruka. Ampeljordgubbarnas plantor är fleråriga, men de kan inte övervintra utomhus i amplarna. Jordgubbarna blommar bäst och ger mest skörd på en solig och varm plats. Jordgubben orkar dock även ge skörd i halvskugga.

Några sorter av ampeljordgubbe bildar långa utlöpare. De kan förkortas utan att jordgubben lider av det. På utlöparna växer jordgubbsplantor som kan planteras för att få nya plantor. Jordgubbsplantorna planteras i en luftig och välgödslad jord som Grönsaksjord,

Planteringsavstånd ca 10 cm. På en inglasad balkong och i växthus ger jordgubbarna den största skörden. Där är det varmt längre in på hösten, vilket betyder att man får skörd länge, även om det är kallt ute. Det lönar sig att vattna ampeljordgubben regelbundet för att få söta och saftiga jordgubbar, plantorna får inte torka ut.

Blanda Organisk växtnäring i vattnet vid varannan vattning. Då orkar jordgubben bilda nya knoppar. Ampeljordgubbarna är sorter som remonterar dvs bildar nya blomknoppar hela tiden och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar eftersom kraften går till dem istället för blommor och bär.

  • Det lönar sig att klippa bort åtminstone en del av utlöparna och plantera dem som nya jordgubbsplantor.
  • Ampeljordgubben är flerårig men den övervintrar inte i en ampeln.
  • På hösten kan man ta bort ampeljordgubben från ampeln och plantera ut den i jord.
  • På detta sätt övervintrar den ofta bra.
  • Den kan även övervintras i en källare.

Då vattnas jordgubbsplantorna sparsamt vid behov. På våren kan jordgubbsplantorna planteras tillbaka i ampeln, i ny Grönsaksjord. Ampeljordgubbe kan även försökas med frön. Så fröna tidigt på våren inomhus i Naturgödslad såjord, Plantera minst tre plantor i en ampel.

Odlingsvärda sorter: ‘Ruby Ann’ har röda vackra blommor. ‘Tristan’ har ceriserosa blommor och ger rikligt med lite mindre bär hela säsongen. ‘Temptation’ vita blommor och nerhängande bär. Bildar inte revor. Kan sås från frö. ‘Ostara’ har vita blommor som kommer hela säsongen, saftiga stora bär. Förökas med revplantor.

‘Rainbow Treasure’ har en blandning av vita och rosa blommor och söta doftande bär. Det går att odla alla vanliga jordgubbar i amplar och krukor men de får bara en kort skördeperiod.

När är det bäst att flytta jordgubbsplantor?

Jordgubbar flyttas bäst på hösten. Gör man det på våren/ sommaren kommer årets skörd bli kraftigt lidande. Det är dock inte farligt för plantan att flytta den tidigare på säsongen, så länge den får mycket vatten medan den etablerar sig på den nya växtplatsen.