Hur Skördar Man Rabarber?


Hur Skördar Man Rabarber
Rabarberlemonad – Rabarberlemonad är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Den hemmagjorda rabarberlemonaden blir extra god med färskpressad citronjuice och strösocker. Välj gärna en röd rabarbersort för färgens skull.

Rabarber är en flerårig växt, alltså en perenn, och är en så pass tålig växt att den kan odlas i nästan hela landet. Och särskilt svårt är det inte.

Välj en halvsolig planteringsplats i lätt fuktig mullrik jord – där trivs rabarbern som bäst. Gräv ner plantan i jorden tidigt på våren, med rötterna ca 5 centimeter under ytan. Ge plantan ett utrymme på minst en kvadratmeter, bladen blir stora och vill på plats att breda ut sig. Tillför lämplig gödsel, dvs. en som passar till växter som ska ätas. Gör det gärna till en vana att lägga nyklippt gräs runt plantan hela sommaren, då blir jorden extra mullrik och rabarbern trivs bättre. För att låta plantan rota sig ordentligt bör du vänta med att skörda din rabarber första året. Under andra året kan du skörda försiktigt för att sedan det tredje året ta en full skörd. Skörda inte hela plantan samtidigt. Låt hela tiden minst hälften av plantan vara kvar. Nya skott dyker upp under sommaren och vanligtvis kan en planta skördas upp till tre gånger per år. Ryck upp rabarbern försiktigt, men bestämt så att hela stjälkfästet följer med. En stump som lämnas kvar riskerar annars att ruttna och kan då skada roten. Skörda när stjälkarna är tunna, då är de som mest mjälla och allra godast!

You might be interested:  Pasta Al Oleo?

Det våras för rabarber!

Hur ska man ta upp rabarber?

Ryck stjälken – Rabarber skördas skonsammast för plantan genom att stjälken rycks av från plantan. Följ stjälken en bit ner mot plantans bas och gör ett försiktigt ryck. Då lossar hela stjälken från plantan, utan att brytas. Detta är det bästa för plantan.

Hur klipper man rabarber?

Så länge ska man skörda rabarber – Skörda rabarbern två till fyra gånger under säsongen. Se till att hela stjälkfästet kommer med vid plockningen. Sitter det kvar kan det ruttna och förstöra rabarberroten. Undvik därför kniv när du skördar. Ta istället ett grepp långt ner på stjälken och vrid tills bladet lossnar av sig själv.

  • Det är bara stjälken man äter, då bladen är något giftiga och kan orsaka lite magont.
  • Lämna alltid kvar några blad efter skörd, så att den kan fortsätta växa till sig, och skörda inte för sent på hösten, för den behöver kraft att förbereda sig för vintervilan.
  • När man skördar rabarber ska man vrida av stjälkarna ända nere vid fästet.

Foto: hjschneider

När är det för sent att skörda rabarber?

När syrenen blommar är det rabarbertid – Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

You might be interested:  Pasta Alfredo Kip?

Vilken del av rabarbern äter man?

Hur ska jag använda rabarber? – Ja, varför ska man egentligen odla rabarber? Den här maffiga växten är suverän på många sätt. Att den återkommer varje år och ger tidig skörd älskar jag! För en tid sedan delade jag tips om rabarber, både hur den pampiga växten kan sås från frö och också odlas tidigt på året som en av de tidigaste primörerna. Om du missade de uppdateringarna så hittar de dem här: Hur Skördar Man Rabarber En kvällsskörd av rabarber i maj. Så tidigt på året är det underbart att skörda sånt som kan bli till godsaker. Rabarber är en synnerligen uppskattad och användbar växt i min trädgård. Den är tacksam att odla och finns i de allra flesta trädgårdar, särskilt på äldre tomter där den bildat stora bestånd.

I vår trädgård fanns ingen rabarber när jag köpte huset, den var utlokaliserad till det som numera är betesmark en bit från huset. Där har korna i några decennier trampat ner plantorna så de med nöd och näppe överlevt. Istället plockade jag i flera år rabarber på en ödetomt några kilometer in i skogen.

Det blev en härlig hundpromenad och jag kände mig som en riktig samlare när jag kånkade hem kilovis med rabarber i ryggsäcken. Hunden hade väskor och bar han med. I nya trädgårdar måste rabarber planteras in. Då köps plantor i trädgårdsbutiken, eller så kan växten sås från frö.

  1. Se till att det är en ätlig rabarber du köper och inte en prydnadsrabarber! Hur använder man rabarber? Frågan ställdes som en kommentar till något av de tidigare inläggen och jag berättar gärna.
  2. För det första så är det rabarberns långa stänglar eller stjälkar som vi äter, inte bladen.
  3. Bladen innehåller höga halter av oxalsyra.
You might be interested:  Red Curry Pasta?

Den är inte nyttig. Ett av våra barn fick kraftiga kräkningar efter att ha ätit blad och det är inte bara små kroppar som drabbas.

Hur delar man på rabarber?

Rabarber kan delas på hösten eller så snart jorden är frostfri. Vattna de rabarberplantor som ska delas ordentligt och koncentrerat med tio liter vatten per kvadratmeter. Hacka med en spade ungefär en handbredd runt växten, lossa på rötterna och hacka loss växten uppifrån eller från sidan.

Lyft ut rabarbern ur växthålet och dela den med en spade i knytnävsstora bitar med en eller två knoppar på varje bit. På hösten är knopparna lätta att hitta eftersom det sitter en längst ner på varje skaft. På våren är knopparna gömda under mörka knoppfjäll och syns inte tydligt förrän de sväller. Luckra upp jorden djupt på den nya planteringsplatsen och häll på en tiolitershink med kompost, samt en handfull benmjöl (vid vårplantering).

Plantera rotbitarna så djupt att knopparna hamnar på samma höjd som jorden, eller sticker upp lite grann, och vattna. Om du planterar på hösten bör du täcka rabarberplantorna med ris över vintern. Eftersom de nya plantorna kan frysa upp ur marken på vintern måste du kontrollera det på våren och rätta till dem om det behövs.