Är Rabarber En Grönsak?


Är Rabarber En Grönsak
Rabarbern (Rheum officinale Baillon) är en mycket lättskött flerårig grönsak. Många misstar den för en frukt, vilket beror på dess syrliga, fruktiga smak och dess huvudsakliga användning i efterrätter. Skördetiden börjar i april.

Vilken typ av växt är rabarber?

Rabarber är en art som tillhör familjen slideväxter. Rabarber är en grönsak med ätbara stjälkar som funnits i Sverige sedan 1700-talet. Rabarberns smak är mycket syrlig. Därför tillsätts ofta socker vid tillagning.

Varför ska man inte äta för mycket rabarber?

11 saker du kanske inte visste om rabarber: – 1. Rabarberväxten kommer ursprungligen från Ryssland, Mongoliet och norra Kina där den har odlats i över 5000 år.2. Den är en grönsak, fast rabarbern används oftast på samma sätt som frukt och bär.3. Historiskt har rabarber använts som medicin.

Stjälkarna torkades och maldes till pulver mot förstoppning.4. Först på 1600-talet kom rabarbern till Sverige.5. På 1700-talet åts denna vårprimör rå och kryddad med salt och peppar till lammstek.6. När socker blev billigare på 1800-talet gjorde rabarbern entré som en uppskattad ingrediens i efterrätter.7.

Rabarber är rik på C-vitamin och under båda världskrigen när fruktimporten var begränsad åts rabarber för att minska risken för C-vitaminbrist.8. Det finns ca 100 rabarbersorter.9. Den vanligaste sorten i Sverige heter Viktoria och har gröna stjälkar.10.

 1. Rabarbern är mycket användbar och god i bland annat pajer, kakor, bullar, muffins, kräm, mousse, fromage, glass, saft, sylt, marmelad, chutney, salsa och smoothie.11.
 2. Rabarber innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna.
 3. Personer med anlag för njursten och småbarn bör inte äta rabarber.

Text: Elle mat & vin

Vilken släkt tillhör rabarber?

Den här grönsaken med stora gröna blad härstammar från Asien. Den tillhör familjen slideväxter (Polygonaceae) och ängssyra (Rumex acetosa). Den ätbara rabarberstjälken innehåller aktiva ingredienser som kalium, som sägs vara uttorkande. Ingredienser som magnesium, järn, fosfor och jod sägs ha positiv inverkan på hjärta och lungor.

 • Tanniner, glykosider, eteriska oljor, äppel- och citronsyra samt pektin som är bra för tarmarna, sägs också ha hälsofrämjande effekter.
 • Du kan bara äta stjälken på rabarbern.
 • Ta bort bladen direkt och kasta dem i komposten.
 • De innehåller oxalsyra som är giftigt och som kan ge njursvikt eller störningar i ämnesomsättningen.
You might be interested:  Vad Är Pasta Gjort Av?

Detta är anledningen till att du inte ska skörda rabarber efter den 24 juni. Senare än så innehåller rabarbern extremt stora mängder oxalsyra. Den här grönsaken är mycket lättskött. Dock är det viktigt att den hamnar på rätt plats i trädgården. Den fleråriga växten kan nämligen inte planteras om under de första åren.

Rabarbern är frosttålig men rötterna måste få tid att rota sig ordentligt. Vänta med skörden tills det andra året. Den perfekta platsen för rabarbern är solig till halvskuggig. Jorden ska vara fuktig och vattengenomtränglig. Jorden ska vara väl bearbetad eftersom rabarbern ligger i jorden under lång tid.

Ta bort ogräs, blanda planteringsjord och organisk gödning i jorden och gräv upp den ordentligt. Låt sedan marken vila under två till tre veckor. Nu är det dags att sätta plantorna. Det enklaste sättet är att använda rotstockar som du köper från trädgårdsbutiker, byggvaruhus eller hos trädgårdsmästaren.

 1. Plantera rotstockarna 2–5 cm djupt med 70–100 cm mellanrum.
 2. Vi rekommenderar inte att man använder frön från rabarber eftersom det är svårt att få dem att växa.
 3. Rabarber kan skördas under det andra året från april till juni.
 4. När det är dags för skörd använder du en vass kniv för att skära av stjälkarna vid marken.

Det första året som du skördar ska du bara ta 3–4 stjälkar åt gången. De kvarvarande stjälkarna kan hjälpa till att ge växten energi. Om du vill förbättra skörden med kompost eller organisk gödning måste du se till att du inte skadar rötterna. Om rabarbern har blivit för stor kan du gallra den.

När ska man äta rabarber?

Det sägs ibland att rabarbern blir oätlig efter midsommar. Struntprat. Glöm det och njut ända fram till hösten. Stora och stadiga stjälkar smakar också rabarber. Rabarbern behöver inte bli sämre med tiden, där emot blir den annorlunda. Vårens första stjälkar är saftspända och mjälla, de är mjuka och nästan genomskinliga. Då är de perfekta att plocka och använda i stora bitar i efterrätter som till exempel smörstekt rabarber. Senare på sommaren blir de stadigare, men inte mindre användbara för det. Bort med blommorna. Utan dem kan du skörda till hösten. FOTO: TT Ett skäl till missförståndet kan vara att rabarberns blomning. Om ett bestånd tillåts blomma fullt ut mister plantan motivationen för att göra nya blad och de som är kvar kan bli sorgligt sladdriga.

You might be interested:  Hur Ofta Äta Fisk?

Kan man äta skalet på rabarber?

Läs mer om rabarber: Så rabarber från frö Hur ska jag använda rabarber? Skörda glasrabarber i april – Sammanfattningsvis. Nej, du behöver inte skala rabarber. Du kan göra det om du vill, men då försvinner en del av den läckra färgen. Om du inte vill lägga tid på att skala sköljer du rabarbern som vanligt och skär den i tunna skivor. /Sara Bäckmo

Vad är det för växt som liknar rabarber?

Pestskråp är en kraftig växt med upp till en meter höga blad som närmast liknar rabarber. Den blommar tidigt, april – maj, med blekröda blomkorgar. Arten är tvåbyggare, d.v.s. plantorna har antingen honblommor eller hanblommor. I Sverige förekommer nästan bara hanplantor.

Vad betyder rabarber?

Var kommer uttrycket att lägga rabarber på ifrån? – Vi går direkt på pudelns kärna och förklarar ursprunget så kan vi ta lite kuriosa kring just ordet rabarber alldeles strax. Uttrycket att lägga rabarber på något är frukten av så kallad folketymologi.

Med detta krångliga ord menas “en språklig process där ett ord nybildas eller omformas med hjälp av element som redan finns i språket, utan hänsyn till begreppets egentliga innebörd eller ordet egentliga etymologi” (ursprung) som Wikipedia mycket bra beskriver det. Från början löd uttrycket att lägga embargo på,

“Embargo” var på denna tiden dock ett främmande och konstigt ord som lånats från det spanska språket. På grund av detta så blev det snabbt missförstånd och förväxlingen av det ljudlika “rabarber” var snart ett faktum. “Embargo” betyder “beslagtagande” och har, som så många andra ord, sitt ursprung i latin där vi hittar ordet “barra”.

 1. Barra” betyder “tvärslå” och från detta ord har vi också fått ord som “barr” och “barrikad”.
 2. Så när vi säger lägga rabarber på menar vi egentligen att vi lägger embargo på något, alltså beslagtar något.
 3. När vi ändå har rabarber på tapeten så kan vi som orkar läsa vidare gå in lite på detta ords intressanta ursprung.
You might be interested:  Pasta Pesto Tillbehör?

Återigen ger vi oss in i latinets värld. Denna gång är det “rheubarbarum” som vi ska fokusera på, som då betyder just “rabarber”. Om vi dissekerar ordet så ser vi att det har två beståndsdelar, “rheum” (från grekiskans rheon) som betyder “rot” samt ordet “barbarum” (också det har romarna lånat från grekland) som betyder “främmande”.

 • Hmmm barbarum låter ju lite likt svenskans “barbar”, tänker du? Det är alldeles riktigt, “barbar” kommer från “barbarum” och betyder “vilde” eller “ociviliserad person”.
 • Alla som inte var romare var på sätt och vis barbarum, alltså främmande.
 • De som är främmande ansågs vara vilda och ociviliserade.
 • Detta synsätt är till viss del sant även idag, en del människor tycker att folk från andra länder är ociviliserade vildar Då har vi alltså kommit fram till att rabarber betyder den främmande roten.

Rabarber växte fritt i trakterna kring svarta havet och användes i medicinskt syfte. Varför den kallades “den främmande roten” kan bero på att den hade främmande medicinska krafter eller att den helt enkelt var ny för romarna när den upptäcktes vilket brukar vara fallet att något är nytt när det upptäcks

Varför är rabarber sura?

Rabarber är en grönsak – Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter. Idag finns sorter helt utan oxalsyra att köpa.

Vilka djur är det som äter upp Rabarberna?

Visst är de söta att se på och vackra då de graciöst hoppar över vårt staket, men det är inte lika roligt då min trädgård mer börjar likna hur det ser ut hemma hos ” The Addams Family ” där själva blommorna klipptes bort och bara skaften stod kvar. Fast i morse blev jag något ledsen då jag gick ut och fick se hur mina rabarber, som i går stod så frodiga och gröna, nu var fullkomligt massakrerade. Får väl trösta mig med att laga Rabarberkyckling till middag. Blev du sugen så kan jag bjuda på receptet. Inlagt 2012-07-05 10:33 | Läst 7288 ggr. | Permalink