Är Jordgubbar Och Smultron Släkte?

Är Jordgubbar Och Smultron Släkte
Odlingshistoria – Smultron och jordgubbar tillhör släktet Fragaria. Vanliga smultron (Fragaria vesca) har främst ätits vilda men odlade sorter förekommer. Parksmultron, (Fragaria moschata) som är en annan inhemsk art har också förekommit i odling innan jordgubben.

  • Parksmultron har han-och honblommor på olika plantor.
  • Vanliga smultron växer som vilda i praktiskt taget hela landet medan parksmultron finns söder om Dalälven.
  • Jordgubben (Fragaria × ananassa) uppstod genom en korsning mellan två amerikanska smultronarter som skedde första gången på 1740-talet.
  • Eftersom den blev sambyggare (blommorna innehåller både han och honblommor) och bären blev stora och vackra fick den snabbt spridning.

På 1800-talet såldes jordgubben under namnet ananassmultron och då ofta via frö. Smaken var outvecklad till en början. Efter hand har man förädlat fram mer smakrika och söta bär. Vissa sorters jordgubbar går att odla långt norrut. Ofta ger de svala nätterna och de långa dagarna en bättre kvalitet på smaken.

  • Den svenska jordgubbsodlingen tog fart under första hälften av 1900-talet.
  • Under dess tidiga historia kan man urskilja speciella odlingsdistrikt såsom Skåne, Blekinge, Finnerödja, Stockholms skärgård och Bergsjö (Hälsingland).
  • Smultron har ofta ett högt pris emedan plockningen är tidsödande och dyrbar.

Smultron är ömtåliga och är därför främst ett bär för direktkonsumtion. Kommersiell odling av smultron har förekommit, främst för leveranser till delikatessaffärer och restauranger i Stockholm och Göteborg. Odling har till exempel förkommit på Ekerö i Stockholm och på västkusten.

Vilket släkte tillhör jordgubbar?

Jordgubbe
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Växter Plantae
Division Fröväxter Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter Angiospermae
Klass Trikolpater Eudicotyledonae
Ordning Rosordningen Rosales
Familj Rosväxter Rosaceae
Underfamilj Rosoideae
Släkte Smultronsläktet Fragaria
Art Jordgubbe F. × ananassa
Vetenskapligt namn
§ Fragaria × ananassa
Auktor ( Weston ) Rozier
Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen Växtindex

Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter, Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret, Ur vetenskaplig synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är “bärets” gula prickar.

Vad är det för skillnad på jordgubbar och smultron?

Perenn – Själva växten är en perenn och kommer att komma tillbaka år efter år, troligen också i ett större antal då smultron har en tendens att kunna sprida sig tämligen lätt. Växten blir mellan 5 till 20 centimeter hög och dess blad är läcker fingrade med en ljusgrön nyans som gör att du lätt kommer kunna känna igen var det växer smultron. Är Jordgubbar Och Smultron Släkte Den är intensiv, söt och väldigt speciell smak, vilket gör att den lockar till odling, även om det går att hitta den lite här och var växande vilt. Att äta dem som de är rekommenderas också, för när man försöker tillaga dem eller sylta dem så försvinner mycket av smaken, därför är det allra bäst att njuta av smultron precis som de är.

  1. Smultron är också mycket lättodlade och sköter sig själva mycket bra så länge de står på en solig plats.
  2. Att trä smultron på ett strå under sommarens månader har nog de allra flesta provat på och tack vare sin långa skördetid under högsommaren kan man njuta av dessa skenfrukter under en lång tid.
  3. Smultron är faktiskt ursprunget till jordgubbar, där två arter av smultron kombinerats för att skapa jordgubben.

Till skillnad från smultron förekommer alltså inte jordgubbar naturligt.

Vad räknas jordgubbar som?

Har odlats sedan 1700-talet – De populära bären har en ganska kort historia i matkulturen. I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns det till exempel inga recept på efterrätter med jordgubbar, däremot med smultron, vinbär, hallon och körsbär. Jordgubben är resultatet av en korsning mellan flera sorters större smultron som gjordes i Frankrike i mitten av 1700-talet.

Vad kallas en korsning mellan jordgubbar och smultron?

Smulgubbe (Fragaria × vescana), ibland kallat ‘smulbär’, är en hybrid inom familjen rosväxter. Det är en korsning mellan smultron (F. vesca) och jordgubbar (F. ×ananassa).

Är smultron vilda jordgubbar?

Odlingshistoria – Smultron och jordgubbar tillhör släktet Fragaria. Vanliga smultron (Fragaria vesca) har främst ätits vilda men odlade sorter förekommer. Parksmultron, (Fragaria moschata) som är en annan inhemsk art har också förekommit i odling innan jordgubben.

Parksmultron har han-och honblommor på olika plantor. Vanliga smultron växer som vilda i praktiskt taget hela landet medan parksmultron finns söder om Dalälven. Jordgubben (Fragaria × ananassa) uppstod genom en korsning mellan två amerikanska smultronarter som skedde första gången på 1740-talet. Eftersom den blev sambyggare (blommorna innehåller både han och honblommor) och bären blev stora och vackra fick den snabbt spridning.

På 1800-talet såldes jordgubben under namnet ananassmultron och då ofta via frö. Smaken var outvecklad till en början. Efter hand har man förädlat fram mer smakrika och söta bär. Vissa sorters jordgubbar går att odla långt norrut. Ofta ger de svala nätterna och de långa dagarna en bättre kvalitet på smaken.

  • Den svenska jordgubbsodlingen tog fart under första hälften av 1900-talet.
  • Under dess tidiga historia kan man urskilja speciella odlingsdistrikt såsom Skåne, Blekinge, Finnerödja, Stockholms skärgård och Bergsjö (Hälsingland).
  • Smultron har ofta ett högt pris emedan plockningen är tidsödande och dyrbar.
You might be interested:  Pasta Evangelists Net Worth?

Smultron är ömtåliga och är därför främst ett bär för direktkonsumtion. Kommersiell odling av smultron har förekommit, främst för leveranser till delikatessaffärer och restauranger i Stockholm och Göteborg. Odling har till exempel förkommit på Ekerö i Stockholm och på västkusten.

Är jordgubbar förädlade smultron?

Vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, är en hybrid som troligen uppkom någon gång mellan år 1730 och 1740 i Brest i Bretagne i nordvästra Frankrike. Smultron av olika slag hade då varit älskade länge – de är bland annat omskrivna i den romerska litteraturen. Fransmännen var mycket förtjusta i smultron och på 1500-talet började de även odla scharlakanssmultron, Fragaria virginiana, med ursprung i Nordamerika. De gav lite större bär än det vanliga smultronet, Fragaria vesca, Så på 1720-talet var Amédée-François Frézier i Sydamerika, på uppdrag som militäringenjör.

  • Med sig tillbaka till Frankrike hade han fem plantor av jättesmultron, Fragaria chiloensis, från Chile.
  • Eftersom det är en skildkönad art, och alla fem plantorna var honplantor, blev den till att börja med en besvikelse på hemmaplan.
  • Utan hanplantor i närheten utvecklades inte de stora, fina bär Frézier sett på andra sidan Atlanten.

Så småningom kom någon på att om man planterade scharlakanssmultron intill jättesmultron så kunde den förra pollinera den senare, och det blev bär. Frön från en sådan korsning gav upphov till vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, Till Sverige kom jordgubben i slutet av 1700-talet.

  • Den kallades då ananassmultron med anledning av det vetenskapliga namnet.
  • Namnet jordgubbe var för övrigt redan upptaget, det användes vid den tiden för parksmultron, Fragaria moschata,
  • Sedan de första jordgubbarna såg dagens ljus har ett digert förädlingsarbete pågått i många olika länder, bland annat för att få större, friskare och fastare bär.

De första remonterade jordgubbarna fick de fram i Frankrike år 1866.

Varför går det inte att köpa smultron?

Bästa bäret – På sätt och vis är smultronen därför det allra bästa bäret eftersom det alltid äts upp. Det hinner liksom inte nå kökets domäner, och att kasta smultron som hunnit bli dåliga i bokashihinken finns inte på kartan eftersom de helt enkelt äts upp på direkten.

  1. Och tur är väl det för plockade smultron har väldigt dålig hållbarhet.
  2. Att de dessutom har så pass mjukt fruktkött gör att de är svåra att hantera, packa och transportera eftersom de så lätt mosas sönder.
  3. Den kombinationen av just kort hållbarhet och knepig transport gör att det är svårt att lyckas med smultron rent kommersielllt, och därför finns de tyvärr inte att köpa i matbutikerna.

Ibland dyker de upp på torghandeln men är då hutlöst dyra i nästan löjligt små förpackningar. Den som älskar smultron gör därför bäst i att odla sina egna! Tack och lov är de väldigt lättodlade. Är Jordgubbar Och Smultron Släkte

Är smultron ett bär?

Jan Anward (Finanstidningen 4/2 1997) Som jag har visat i två tidigare artiklar finns det två slags bärnamn i svenskan: de som slutar på -bär och de som slutar som -on. De allra flesta bär-namn betecknar vad vi i dagligt tal skulle kalla bär, men det gäller inte för on-namnen. On-ordens historia är höljd i dunkel, men det mesta tyder på att -on helt enkelt är en gammal pluraländelse, samma som finns i ög-on och ör-on. Detta är helt klart när det gäller orden ostron, plommon och päron. De lånades faktiskt in i svenskan som ostra, plomma och pära och fick sina moderna former genom att pluralisformerna ostron, plommon och päron så småningom spred sig till singularis och slog ut de ursprungliga formerna ostra, plomma och pära där.

  1. Anledningen är inte så svår att förstå.
  2. Det är helt enkelt vanligast för neutrala substantiv att ha samma form i singularis och pluralis – jämför ett bord, flera bord.
  3. På liknande sätt kan gamla bärnamn som hallbär, hjorterbär, lingbär (ljungbär) och smulterbär ha haft alternativa on-former i pluralis – kanske för att beteckna en stor mängd (plockade) bär – som sedan har spridit sig till singularis och slagit ut de gamla bär-namnen.

Fast det är bara en kvalificerad gissning. Smultron är därför ett typiskt svenskt bär (utanför den botaniska världen). Eftersom de gamla smulterbären var både ätliga och nyttiga – i folkmedicinen användes de mot gikt – fick de också ett on-namn, som sedan trängde ut det gamla bär-namnet. Men inte överallt: i en del dialekter heter smultron fortfarande jordbär.

  • Jordgubbar däremot är en nykomling i historien, en framodlad hybrid av olika smultronarter som uppkom i Frankrike i slutet av 1700-talet.
  • I Frankrike, England och Tyskland övertog denna odlade varietet det namn som de vilda bären hade haft och de vilda bären fick nöja sig med att kallas vilda jordgubbar eller skogsjordgubbar.
You might be interested:  Traditional Swedish Fika?

Det är ingen ovanlig process. I Sverige är det den odlade varieteten av hallon som har övertagit namnet hallon, medan de vilda varieteterna blivit vildhallon och skogshallon. I Botswana, har Tore Janson berättat, kallades hästar, när de anlände dit, för zebror. I Sverige fick de vilda varieteterna, smultronen, behålla sitt namn.

Finns det vilda jordgubbar?

Hem / Frukt / A-Ö / Jordgubbar Jordgubbar Är Jordgubbar Och Smultron Släkte Stamformerna till jordgubben är okända. Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. I Europa finns vilda smultron, som är den form av jordgubbe som romarna kände till. Plockning av vilda smultron var intill 1300-talet det sätt man fick jordgubbar på, men därefter började odling på insamlade plantor.

På 1700-talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800-talet uppstod den art av jordgubbar vi känner idag. Idag odlas jordgubbar över stora delar av världen med USA, Polen, Japan, Italien, Spanien och Belgien som de största producenterna. Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botaniskt sett inte ett bär utan en skenfrukt, där de små \”kärnorna\” på jordgubben är små nötter.

Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.

Vilket bär är inte ett bär?

Apelsiner, citroner, vindruvor och en hel del annat som man oftast inte tänker på som bär är bär, bland annat gurkor, bananer och tomater.

Är hallon ett bär?

Användning – Hallon är i många länder – inklusive Sverige – en av de vanligaste bärväxterna. Plockning är vanlig från vildväxande bestånd, och odlade varianter (se sortlistan ovan) förekommer i många trädgårdar. Hallon används bland annat till saft (både som hallon- och blandsaft), som marmelad och som sylt,

Vad är inte ett bär?

I vardaglig mening – Ur ett vardagligt matperspektiv är bär detsamma som saftiga frukter som är små – ungefär så små att man kan stoppa många av dem i munnen på en gång. Även små saftiga frukter som man inte kan äta, till exempel för att de är giftiga, räknas till bär.

  • Enbär
  • Släktet Fragaria, alla ätliga men en del smaklösa
    • Jordgubbe
    • Smultron och dess syskon backsmultron
  • Hönsbär
  • Kråkbär
  • Körsbär
    • Bigarrå
    • Surkörsbär ( klarbär )
  • Nypon
  • Olvon
  • Släktet Ribes, alla ätliga men en del smaklösa
    • Krusbär
    • Röda vinbär
    • Svarta vinbär
  • Släktet Rubus, alla ätliga men en del smaklösa
    • Björnbär
    • Hallon
    • Hjortron
    • Stenbär
    • Åkerbär
  • Rönnbär
  • Snöbär

Är jordgubbar bär?

Stamformerna för jordgubben är okända. Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. På 1700-talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800-talet uppstod den art av jordgubbar vi känner i dag.

  1. I dag odlas jordgubbar över stora delar i världen med USA, Polen, Japan, Italien, Spanien och Belgien som de största producenterna.
  2. Det finns många olika sorter som är anpassade till skillnader i bla klimat och jordmån.
  3. Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botansikt sett inte ett bär utan en stenfrukt,de små “kärnorna” på jordgubben är små nötter.

Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig. Jordgubbar finns hela året. Från midsommar och några månader framåt finns svenska bär. Resten av året importerar vi från bl a Spanien, Tyskland och Belgien.

  1. Bären har kort hållbarhet och bör inte förvaras mer än 1 dygn.
  2. Importerade bär mår bäst i +2-4 grader, svenska bär bör förvaras något varmare, +4-6 grader.
  3. De ska inte snoppas och sköljas innan de ställs i kylskåpet.
  4. Jordgubbar äts färska, kokas till saft, sylt och marmelad.
  5. De är också goda att servera marinerade i mild vinäger till kött.

De passar bra att frysa in. Smaken bevaras då bäst om de skivas och varvas med lite socker.

Vad heter det gröna på en jordgubbe?

I Språktidningen 4/08 undrar Lotten om de gröna små bladen på jordgubbarna. Är det en snopp? Nej ett bättre ord är flus. Det ordet lärde jag mig på 1970-talet av vår hyres­värdinna på Gotland. Familjen var jordgubbsodlare och de uttalade förstås u:et med gotländsk diftong. Något i stil med “Köum o hjalp mi ta bort flöuset”. Sedan dess används begreppet flus i vårt hem. Men bara för jordgubbar.

Varför ska man äta jordgubbar?

Är jordgubbar nyttiga? Ja, de innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer. De har till exempel mer C-vitamin och dubbelt så mycket folat som apelsiner per kilo. I Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas kan du själv söka efter vilka näringsämnen jordgubbar och annan mat innehåller.

You might be interested:  Äts Till Tysk Korv?

Är blåbär ett bär?

Blåbär är ett av våra vanligaste vilda bär, 17% av Sveriges yta är täckt av blåbärsris. Blåbärris finns i tallskogar och vilda djur äter både bären och riset med förtjusning. Blåbären mognar i augusti och plockas för hand eller med en bärplockare.

Är smultron ett bär?

Jan Anward (Finanstidningen 4/2 1997) Som jag har visat i två tidigare artiklar finns det två slags bärnamn i svenskan: de som slutar på -bär och de som slutar som -on. De allra flesta bär-namn betecknar vad vi i dagligt tal skulle kalla bär, men det gäller inte för on-namnen. On-ordens historia är höljd i dunkel, men det mesta tyder på att -on helt enkelt är en gammal pluraländelse, samma som finns i ög-on och ör-on. Detta är helt klart när det gäller orden ostron, plommon och päron. De lånades faktiskt in i svenskan som ostra, plomma och pära och fick sina moderna former genom att pluralisformerna ostron, plommon och päron så småningom spred sig till singularis och slog ut de ursprungliga formerna ostra, plomma och pära där.

Anledningen är inte så svår att förstå. Det är helt enkelt vanligast för neutrala substantiv att ha samma form i singularis och pluralis – jämför ett bord, flera bord. På liknande sätt kan gamla bärnamn som hallbär, hjorterbär, lingbär (ljungbär) och smulterbär ha haft alternativa on-former i pluralis – kanske för att beteckna en stor mängd (plockade) bär – som sedan har spridit sig till singularis och slagit ut de gamla bär-namnen.

Fast det är bara en kvalificerad gissning. Smultron är därför ett typiskt svenskt bär (utanför den botaniska världen). Eftersom de gamla smulterbären var både ätliga och nyttiga – i folkmedicinen användes de mot gikt – fick de också ett on-namn, som sedan trängde ut det gamla bär-namnet. Men inte överallt: i en del dialekter heter smultron fortfarande jordbär.

Jordgubbar däremot är en nykomling i historien, en framodlad hybrid av olika smultronarter som uppkom i Frankrike i slutet av 1700-talet. I Frankrike, England och Tyskland övertog denna odlade varietet det namn som de vilda bären hade haft och de vilda bären fick nöja sig med att kallas vilda jordgubbar eller skogsjordgubbar.

Det är ingen ovanlig process. I Sverige är det den odlade varieteten av hallon som har övertagit namnet hallon, medan de vilda varieteterna blivit vildhallon och skogshallon. I Botswana, har Tore Janson berättat, kallades hästar, när de anlände dit, för zebror. I Sverige fick de vilda varieteterna, smultronen, behålla sitt namn.

Är svenska jordgubbar svenska?

Odling av jordgubbar i Sverige – Jordgubbar är det bär som svenskarna älskar allra mest. Och de allra flesta vill ha svenska jordgubbar. Den svenska odlingen uppgick år 2015 till 2 500 hektar på friland och skörden blev den högsta på 10 år, hela 16, 8 miljoner kilo eller nästan 3 liter jordgubbar per person.

  • Säsong för svenska jordgubbar är maj – september Sverige är under sommaren helt självförsörjande på jordgubbar.
  • De första jordgubbarna på friland i Skåne kan skördas redan i maj och de sista skördas i slutet av augusti.
  • På senare år har alltfler satsat på odling i 3 meter höga plasttunnlar – ett slags väderskyddad frilandsodling.

Härigenom och med hjälp av annan odlingsteknik kan nu flera odlare erbjuda svenska jordgubbar under 4 månader, från mitten av maj till slutet av september. Den totala tunnelodlingen uppskattas idag till ungefär 100 hektar. Vanliga och relativt tidiga jordgubbssorter är Honeoye, Flair och Rumba.

  • Lite längre fram på säsongen – från midsommar och en månad framåt kommer Sonata och Salsa.
  • Ännu litet senare, från slutet av juli kommer sorten Malvina ut i handeln.
  • Äldre och lite känsliga sorter som Polka, Zephyr och Korona är mer ovanliga i handeln men hittas ännu hos lokala odlare med självplock eller direktförsäljning.

Många anser att just dessa sorter är juvelerna i den svenska jordgubbsfloran. Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak.

  1. Närheten till marknaden gör även att transportkänsliga sorter med stor smak kan odlas av många odlare.
  2. Förutom frilandsodlade jordgubbar finns växthusodlade gubbar.
  3. Ett knappt 20-tal företag odlar jordgubbar i växthus på en sammanlagd yta om 43 000 kvadratmeter.
  4. Skörden, 266 000 kilo, motsvarar ungefär 1,5 procent av den skörd som bärgas på friland.

Läs om Livsmedel från Sverige Läs om Svenska råvaror Läs mer om Jordgubbar i säsong

Är det bra att äta jordgubbar?

Är jordgubbar nyttiga? Ja, de innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer. De har till exempel mer C-vitamin och dubbelt så mycket folat som apelsiner per kilo. I Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas kan du själv söka efter vilka näringsämnen jordgubbar och annan mat innehåller.

Adblock
detector