Krämig moussetårta på kexbotten

22 juli, 2018
Blog post

Ibland har man en plan med ett bakverk och allt är förberett och så inser man att det saknas en ingrediens. I det här fallet skulle jag göra en pannacottafyllning och chokladmousse. Tydligen hade jag tagit slut på all gelatin i huset så pannacottan gick inte att göra. Typiskt tänkte jag och var nära att ge upp hela bakningen. Jag klurade lite vad jag kunde använda istället och kom på att jag hade rätt mycket vaniljpudding i påsar hemma som rätt ofta används i bosniska bakverk när man ska göra lena krämer eller dylikt. När alla fyllningar var gjorda och allt sattes ihop och provsmakades var det bara så gott. Det var något med crunchen från kexbotten, den krämiga fyllningen blandat med den luftiga chokladmoussen. Några bär här och där och såklart, nutellafrostingen med lite pudrad kakao över – magiskt. Bäst av allt var att absolut ingen ugn krävdes! Bara lite spisvärme 🙂 Om du ska baka något så tycker jag definitivt att du ska göra den här tårtan.

Jag gjorde klart och dekorerade hela tårtan innan jag tog bort kanten från springformen, det var pga värmen då moussen annars smälter. Gör du den under mer ”normala” omständigheter med svalare väder så kan du om du vill ta bort kanten från springformen och sen spritsa med nutellafrosting och färdigställa tårtan på så vis.

Kexbotten:
6 st digestivekex
6 st mariekex
50 g smör

Gör såhär:
1. Krossa kexen i en matberedare (eller i en plastpåse), det ska bli mjölaktigt.
2. Smält smöret och blanda med kexen.
3. Tryck ut i en med olja penslad springform (20 cm/diameter)

Vill du använda en större springform går det bra. Du måste dock lägga till mer kex och öka mängden smör. I och med att vi fyller med 2 fyllningar + frostingdekoration så behöver botten vara tjockare för att orka bära upp tårtan, så tänk på det.

Vaniljpuddingskräm:
1 påse valfri vaniljpudding
4 dl mjölk
4 msk strösocker
50 g smör
0,5 dl florsocker

Gör såhär:
Beroende på val av pudding så följer du anvisningarna på förpackningen. Dessa vaniljpuddingspåsar finns i de flesta välsorterade matbutikerna. De brukar stå vid glasstillbehören eller vid den konserverade frukten. Har du inte samma sort som jag använder så går det bra med vaniljkrämspulver men ha då i mer pulver så krämen blir något tjockare och håller formen när kanten på springformen tas bort. Du får testa dig fram.

Såhär gör du om du har samma typ av pudding som jag använder:

  1. Koka upp 3 dl mjölk
  2. Blanda 1 dl kall mjölk med puddingspulvret i en liten skål och tillsätt sockret.
  3. Så fort mjölken kokar tillsätter du pulverblandningen i den kokande mjölken och rör om hela tiden tills det tjocknar.
  4. Ta bort från plattan och låt svalna.
  5. Tillsätt 50 g smör och 0,5 dl florsocker  och mixa med elvisp till en slät kräm. Lägg på kexbotten.

Den sort av vaniljpudding jag använder (köpt utomlands) men det finns en liknande från dolcela på Willys bland annat. Sen ser ni hur tjock den ska bli innan den tas bort från spisen. Låt den inte tjockna mer för då blir den verkligen puddingaktig och vi vill ha den mer krämig och len.

Chokladmousse:
150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk strösocker
2 msk vatten

Gör såhär:
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Vispa hälften av grädden och ställ i kylskåp.
3. Koka upp resten av grädden, tillsätt den hackade chokladen och rör till en jämn smet.

4. Separera äggulorna och lägg i en skål. Koka upp socker och vatten och häll försiktigt över äggulorna under kraftig vispning tills det blir ett fint skum.
5. I med chokladblandningen i äggskummet och vänd sedan i den vispade grädden. Lägg på vaniljpuddingskrämen och låt stelna i kylskåp i minst 4 timmar.

Nutellafrosting:
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 dl nutella
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Mixa alla ingredienser till en len kräm i köksmaskin eller med elvisp. Fyll en spritspåse och dekorera tårtan med frostingen efter tycke.

Till sist: lägg på lite hallon och blåbär och avsluta med att pudra på lite kakao över hela tårtan.

Inte det lättaste att fota chokladmousse i den här värmen, smälter så fort!

Prev Post Next Post