Köttfärssås och spaghetti
En klassisk rätt som det finns så många varianter på. Jag brukar göra på lite olika sätt och det här receptet är ett utav mina varianter. Jag tycker det blir extra gott och smakrikt med riven morot i och ännu bättre är det ju att man får i sig lite extra grönsaker på så vis. Ni borde verkligen testa min köttfärssås, godast är om den får puttra riktigt länge i en tjockbottnad gryta, men har man inte tid med det så är den ändå klar att ätas på ca 20 minuter. Hoppas det smakar!
Börja med att koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar och för så många portioner du vill ha. Jag brukar göra för 5-6 personer så det finns till matlåda och eventuellt lunch dagen därpå. När pastan sen är klar brukar jag ringla över lite olivolja och blanda runt (så den inte klibbar) samt strö över lite svartpeppar för smak och syns skull.
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
600 g nötfärs
rapsolja till stekning
1 dl vatten (gärna av det som pastan kokats i)
1 burk krossad tomat, 500 g
2 msk creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 msk granatäpplesirap (kan bytas ut mot 1 msk socker)
1 tsk dijonsenap
färsk basilika + salt & peppar
Gör såhär:
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och riv dom fint.
2. Hetta upp en gryta (eller stekpanna) med lite rapsolja och stek på medelhög värme lök, vitlök och morötter tills de mjuknar något. Tillsätt oregano och paprikapulver och efter någon minut även nötfärsen. Rör runt tills färsen börjar bli brynt.
3. Tillsätt spaghettivattnet, krossad tomat, creme fraiche och tomatpuré, rör om tills allt går ihop väl.
4. Tillsätt därefter köttbuljongen, sirap och dijonsenap. Låt puttra på låg värme under lock i 20-40 minuter beroende på hur mycket tid du har. Ju längre den puttrar desto godare smaker utvecklas.
5. Avsluta med att salta och peppra och strö över så mycket färsk basilika som du tycker är gott. Jag brukar ha 7-8 blad.
Servera med spaghetti och riven parmesanost, och eventuellt ketchup om du gillar det 🙂