Hemgjorda hamburgare med cheddarost
Hejsvejs!
Ända sedan mannen fick en hamburgerpress i julklapp av sitt jobb har jag tyckt det varit så kul att göra egna hamburgare. De blir ju så raka och jämna än när man gör dom utan den. Det som är så bra är att man kan välja om man vill grilla burgarna eller steka dom i stekpanna. Båda sätten funkar lika bra. Jag älskar dock att grilla burgare på sommaren, och då ska det vara på kolgrill så gott! Här kommer mitt recept som ger 4 st hamburgare. Har du inte en press så går det bra att forma dom med händerna också.
Ingredienser:
500 g nötfärs (12%)
1 liten lök
1/2 chili
1 tsk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
svartpeppar och salt efter tycke
1 msk olja
4 skivor cheddarost
Gör såhär:
1. Hacka löken och chilin.
2. Blanda ihop alla ingredienser förutom cheddarosten till en smet, gärna med händerna så allt blir väl blandat.
3. Forma hamburgare som är ca 1 cm tjocka.
4. Grilla hamburgarna när kolen glöder tills de får en fin stekyta (4-5 minuter på varje sida).
5. Precis innan hamburgaren är klar lägger du på en skiva cheddarost på burgarna och låter osten smälta en aning.
6. Servera med hamburgerbröd och valfria tillbehör. Jag hade min rostade potatis till, sallad, grillad majskolv, dressing, ketchup och senap samt rostad lök. Underbart gott!