Helstekt kyckling med ugnsbakat ris


Helstekt kyckling är ju så himla gott. Ännu bättre är det att alla får välja sin favoritdel att äta på. Jag gillar mest bröstfilé medan mannen är mer för kycklingben + lår. Får man kyckling över kan man göra annat med den också – tips på det kommer i ett annat inlägg. I alla fall, när jag gör helstekt kyckling så älskar jag ugnsbakat ris till. Det är så enkelt att göra och tar det annars torra riset till en helt annan nivå.

Du behöver:
1 hel kyckling (färsk eller tinad)
5 dl färdigkokt ris (det går bra att öka på mängden ris om din ugnsform tillåter det)

Marinad till kycklingen:
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk vegeta
1 tsk chili

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft)
2. Blanda marinaden och pensla på kycklingen, lägg kycklingen i en ugnsform.
3. Tillaga kycklingen i ugnen i ca 60 min beroende på ugn, kycklingen ska vara 70 grader vid innerbenen när den är färdig. Kycklingen ska vara helt vit inuti och köttsaften ska inte vara rosa.

4. Under tiden kycklingen lagas så kokar du riset enligt anvisning.
5. När kycklingen är färdig tar du ut ugnsformen, lägg över kycklingen på ett fat, häll i riset i ugnsformen och blanda väl med oljan och köttsaften, lägg över kycklingen på riset och tillaga i ytterligare 5 minuter så riset får gotta till sig.
6. Servera med en fräsch sallad.

På bild ser ni hur kycklingen ser ut med marinaden inklappad, och också hur riset blandas i ugnsformen och hur jag sedan plattade till det innan jag la kycklingen på riset och skjutsade in i ugnen igen en stund.

Leave a Reply

Your email address will not be published.