Hallonpaj

25 februari, 2019
Blog post

Alltså finns det något som är så gott som syrliga hallon bakade med härlig smuldeg med smak av vanilj? Pricken över i:et är ju då den lena vaniljsåsen. Så himla gott! Jag fuskade och körde marsansås som kokas upp med mjölk till en lite tjockare vaniljsås. Här hemma blev den här pajen sån succé att min lilla dotter åt upp halva min portion och några tuggor av pappas 😀 bättre betyg får man leta efter!

Ingredienser smuldeg:
200 g smör (kallt om du kör i matberedare, annars rumsvarmt)
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 paket frysta hallon (de får gärna vara halvtinade)
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft), annars 200 grader om du kör vanlig.
2. Häll alla torra ingredienser i en matberedare (eller bunke), skär smöret i kuber (kallt smör om matberedare används, annars rumsvarmt). Mixa tills det blir som ett fint pulver. Knådar du för hand så arbeta ihop degen snabbt tills du får smulor.
3. Ta fram en rymlig pajform (ca 25 cm/diameter), häll i hallonen och tillsätt potatismjöl och vaniljsocker. Blanda runt med en sked tills hallonen är väl täckta. Detta kommer göra att de inte släpper ifrån sig lika mycket vätska.

4. Avlägsna matberedarens kniv och ta up lite ”pulver” i taget och tryck ihop i handen. Smula sedan över hallonen. På så vis får du både fina smulor och lite grövre. Det tycker jag blir godast. Fortsätt så tills du tagit slut på all smuldeg.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills pajen fått en fin gyllenbrun yta. Låt svalna en aning innan servering.

Servera med: vaniljsås, grädde, glass.

Prev Post Next Post