
Fluffiga tårtbottnar
Underbart fluffiga och mjuka tårtbottnar som passar till många olika typer av tårtor.
Jag skulle inte rekommendera att använda dessa till tårtor som kräver mycket stabilitet, exempelvis höga tårtor då risken för att de blir sneda och inte håller är stor. Mitt recept ger 4 stycken ca 1,5 cm höga bottnar som mäter 18 cm i diameter. Det går naturligtvis att hälla all smet i en form och sedan dela till hur många bottnar man vill ha, men jag gillar att baka de individuellt då jag tycker de blir raka och fina på det sättet.
Mina bästa tips för att lyckas
1. För allra bästa resultat och minimal risk för ihopsjunkna bottnar bör alla ingredienser hålla samma temperatur. Det allra viktigaste att komma ihåg är alltså att ta ut äggen en stund i förväg så de inte är kylskåpskalla.
2. Vispa ägg och socker fluuuuuffigt så att innehållet minst dubblerar i storlek men helst mer än så. Smeten ska ha en vitaktig färg så att vispa i 5-10 minuter för att uppnå det bästa resultatet är inte ovanligt.
3. Formklippt bakplåtspapper i botten är ett måste! Helst på sidorna också, men det räcker att smöra och bröa en form också. Jag använder ibland silikonformar och då använder jag endast papper i botten.
4. När bottnarna gräddas – öppna inte ugnsluckan! Jag tycker att man ser på en tårtbotten att den börjar bli klar då den får den gyllene ytan på toppen samt att den nästan börjar släppa från kanterna. Såklart ska man för säkerhets skull sticka i en tandpetare och kontrollera om botten är färdiggräddad, kommer den ut torr så är det klart. Mer än halva gräddtiden ska dock ha gått för att inte riskera att tårtbottnarna sjunker ihop.

Fluffiga tårtbottnar
Individuellt bakade tårtbottnar som det bara är att fylla och dekorera sedan - bara fantasin sätter gränserna hur!
Ingredients
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpasta
Instructions
- Ta fram bakformar som mäter 18 cm/diameter och klipp ut bakplåtspapper för botten (och kanter om du vill), och smöra och bröa kanterna.
- Mät upp alla ingredienser så att det är klart innan du sätter igång.
- I en vispskål tillsätter du ägg och socker och vispar det vitt och fluffigt.
- När smeten dubblat i storlek och blivit härligt krämig, tillsätter du vaniljpastan samt alla torra ingredienser. Vispa på låg hastighet med elvispen i några sekunder innan du går över till en slickepott och vänder runt resten av smeten.
- Häll upp lika mycket smet i lika stora formar (jag använde 4 stycken silikonformar) och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Gräddar du all smet i samma form behöver du anpassa tiden för det.
Notes
Låt bottnarna svalna i sina former i några minuter innan de stjälps upp på bakgaller för att svalna helt.
På ljuvligarecepts instagram finns det en reel där jag visar hur jag bakar dessa tårtbottnar!